Gå til innhold
  • Bli medlem

Busbuddy, første test


gauperaa

Anbefalte innlegg

Det er ikke røyken fra grillkull/tennveske som utgjør den største faren etter min mening. Det er kreftfremkallende stoffer også i vanlig bålrøyk (og over 60 kreftfremkallende stoffer i sigarettrøyk).

Det er CO2'en som er den store faren etter min mening. Minner om at grillkull er nesten rent karbon.

CO2 er tyngre enn luft og legger seg langs bakken (der du kanskje ligger og sover). Husk at siden gassen er tyngre enn luft kan du dø av CO2 forgiftning (mangel på oksygen) selv om du for eksempel har åpen topphatt på lavvoen. Dette er informasjon jeg mener det er viktig å gi før man anbefaler bruk av grillkull i lavvo eller telt. FEIL BRUK KAN TA LIVET AV DEG.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg mener at kull er farligere enn det meste annet man fyrer med. Fyrer man med ved (som Bushbuddy er laget for) vil man være avhengig av god oksygentilførsel og åpning for at det skal brenne og for å få ledet røyken vekk.

Grillkullet vil ligge å gløde og avgi gass selv om man stenger lufttilførselen (som kan være naturlig å gjøre for å få det varmt) og det er som nevnt nesten ren karbon som ligger og gløder.

Jeg har selv vært i et telt der det var så lite oksygen etter fyring med primus at vi ikke fikk fyr på lighteren etter at primusen sloknet. Vi åpnet teltdøra og fikk inn oksygen. Merket ikke noe ubehag av det.

Kompisen min som jeg har nevnt tidligere i tråden måtte dras ut av teltet i bevisstløs tilstand etter at han hadde tatt en engangsgrill inn i teltet for å få varme. Vær snill og ikke undervurder faren med grillkull i telt/lavvo.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du får både CO og CO2 når du fyrer.

Begge deler er giftige, og tyngre enn luft.

Jeg er fortsatt av den oppfatning at grillkull/briketter ikke skal brukes inni telt, med mindre man har en ovn med røkrør.

CO2 er ikke giftig. Blodet som er på vei mot lungene dine inneholder til enhver tid masse CO2 fra kroppens forbrenning. Hvis det ikke er nok oksygen i lufta dør du av oksygenmangel - ikke CO2-forgiftning. Enhver forbrenningsprosess lager CO2; den ideelle forbrenningsprosess lager kun CO2 og vanndamp.

CO er svært giftig fordi det fester seg til de røde blodlegemene I STEDET for oksygen. Du dør av CO selv om det er masse oksygen i lufta. Spesielt mye CO dannes når du har ufullstendig forbrenning, for eksempel når grillkull ligger og oser.

Jeg er enig i at grillkull i telt høres skummelt ut, men det er ikke vesensforskjellig fra for eksempel et bål inni lavvuen. Der vil det også ligge osende kullbiter igjen når bålet er delvis brent ned. Lufting må man ha i begge tilfeller.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var sagt mye rart her ja.

CO er svært giftig. Den kombinerer seg med de røde blodlegemene og setter disse ut av spill, slik at oksygentransporten stopper opp. Symptomer på forgiftning er at du blir trøtt og slapp. Du kan også bli svimmel, få hodepine og bli kvalm. Mange som har fått CO-forgiftning kan tro det er en lett influensa, eller at man bare er litt sliten. Kroppen ønsker å bli liggende å slappe av, sove litt, men det er helt feil reaksjon.

Giftig konsentrasjon er svært lav. Dødlig dose over en natt er 500-1000 ppm, symptomer på forgiftning fra 50-100ppm. Til sammenligning har røyken fra en typisk vedovn 5000ppm CO. Jeg vil tro Bushbuddyen kan være sammenlignbar med dette. En gasskomfyr til innendørsbruk skal ha under 50ppm, men multifuelapparater kan komme langt over dette når de brukes med kjele [1]. Dårlig forbrenning gir langt høyere konsentrasjoner. Ulmebrann, f.eks inne i trekull kan være spesielt farlig. CO er litt lettere enn Oksygen, men vekta er svært lik og den vil i praksis blande seg godt med luft på samme temperatur.

CO2 er ikke giftig, men fortrenger Oksygen fra lufta. CO2 er tyngre enn de vanligste bestandelene i lufta, men det skal likevel mye til å få et "lag" av CO2 nederst i et telt. Det som i praksis skjer er at O2 blir brukt opp og erstattet med CO2. Når Oksygentrykket er nede på Everestnivå, sliter de aller fleste. I tillegg til at du sliter, sliter bålet. Mindre oksygentilgang gjør at forbrenningen blir dårligere og CO-produksjonen skyter i været.

Denne årsaksammenhengen; dårlig ventilert forbrenning -> mye CO2 -> mindre O2 -> mer CO -> forgiftning -> søvn -> død, er det typiske kullosforgiftningsscenarioet.

Måten å unngå CO-forgifning på er å ha nok ventilasjon, i form av en pipe som drar ut avgassene. Lavo med åpen topp funker også, men et bål i lavo kan gi konsentrasjoner over det som vil være lovlig i et bolighus eller på arbeid. Telt uten pipeeffekt er en tikkende bombe, ikke fyr bål her, kun primus i korte perioder når du passer godt på.

SÅ IKKE BRUK BUSHBUDDY I ET TELT UTEN PIPE ELLER ÅPEN TOPP.

[1] En tidligere tråd har referert til denne undersøkelsen av noen få kokeapparater: http://rapporter.ffi.no/rapporter/97/04713.pdf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

SÅ IKKE BRUK BUSHBUDDY I ET TELT UTEN PIPE ELLER ÅPEN TOPP.

… ELLER I SPISSTELT/LAVVO MED DØRA ÅPEN. Jeg forutsetter da at det brukes vanlig ved, og ikke kull/grillkull, og også at en er bevisst farene ved fyring i telt. Jeg vil tro at det da ikke er større fare for kullosforgifning enn med fyring med primus.

Brennkammeret i min Bushbuddy er 10 cm i diameter og 5 cm høyt, opp til hullene for oppvarmet luft er høyden 3 cm. Brennkammeret er altså i størrelsesorden en kvart fiskebollboks. Dette for å si litt om proporsjonene; det blir ganske meningsløst å bruke en så liten ovn som varmekilde i timesvis uten behov for å etterfylle ved eller kull. Jeg fylte ovnen opp med grillkull og fyrte opp vha tennveske. Det brant lystig med høy flamme i 15 min, for så å gå over til ulming. Strålevarmen var ikke spesielt sterk etter de første 15 minuttene. Etter en og en halv time ulmet det fremdeles, men stålvarmen var så liten at ovnen var kald utenpå. Konklusjon: Når det fyres med grillkull avgir ovnen lite varme etter at flammen dør ut, men faren for kullosforgiftning overhengende hvis den brukes inne i telt.

Ved bruk av ved er det nødvendig å etterfylle ved hvert 5 - 10 minutt. Inne i telt vil mangelfull lufttilførsel medføre stor røykutvikling, slik at dette tvinger fram lufting lenge før det er fare for kullosforgiftning. Ved bruk i min umodifiserte Lavvuligh med døra åpen, ligger røykteppet stort sett i høyde med øverste døråpning. Avhengig av vind og fyring, f. eks at jeg venter for lenge med å legge på ny ved, vil røyken slå ned, og ligge til varmen igjen tar seg opp. Det blir faktisk en slags skorsteinseffekt med dette opplegget også, selv om dette er mye mer utpreget i Shangri-la’en som er modifisert med mulighet for å åpne røykljore i toppen.

Det eneste senariet jeg kan se for meg med mulig kullosforgiftning ved bruk av vedfyring i telt med Bushbuddy’en er at en enten pga uvitenhet eller fordi en er staure full, makter å skalke alle luker og legger seg til å sove mens det fortsatt ligger glør igjen i ovnen. Det tar spesielt kort tid fra åpen flamme til det bare er aske igjen i denne ovnen, slik at dette senariet er lite sannsynlig, men likevel vel verdt å ha i mente.

Jeg har som regel at jeg alltid tømmer Bushbuddy’en for aske/glør før jeg tar natta, dette er en av fordelene med ovnen kontra bålfyring i lavvo, alle kilder til kullosforgifning kan fjernes.

Harald

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Meget interessant Mase. Takk :?: Gøy å lese historien bak. Jeg kjøpte en vanlig, så kanskje det blir en i titan i tillegg, når den kommer. 98 g for en så bra brenner er rått :o Det vil si at med Tibetan titanum 1100 kjelen og BB`en, så blir en fullstendig kokesett liggende på godt under 250 g.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Nettopp bestilt meg en KellyKettle fra Irland (Trekker kit i rustfritt), og jeg lover å komme med en testrapport når den kommer. God service fra dem sålangt, billig frakt for en gangs skyld .. så det blir spennende når den kommer :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.