Gå til innhold
  • Bli medlem

Flytte Rondvassbu?


askogvoll

Anbefalte innlegg

Annonse
  • Svar 98
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Aktuelle tiltak som bør vurderes:

- fokus på kunnskap om villreinens arealbruk i dette området som grunnlag for beslutninger om tiltak

- annen lokalisering av parkeringsplass

- stenge stien deler av døgnet, f.eks. kl. 2300 – 0700

- transportere besøkende med buss el. til Rondvassbu eller i nærheten av Rondvassbu

- flytte Rondvassbu vestover til annen bebyggelse

- bedre informasjon om sårbarheten

- vurdere tiltak som kan sikre trekk øst for massivet

Hva med alternativet "fjerne Rondvassbu helt"?

Blir spennende å se av Turistforeningen blir å mene om dette. Den er ivrig på å forkynne at man bør gå på T-stier nettopp for å ikke forstyrre reinen (som selvsagt også kanaliserer turgåere til egne hytter/hoteller). Hadde det vært samsvar mellom liv og lære hadde ikke Tursitforeningen jobbet så hardt for å bevare Snøheimsvegen som vil medføre enda større belastning i et etterhvert enda mer kommersialisert Snøhettaområde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis jeg var villrein og, høyst objektivt, skulle velge å forholde meg til ufarlige turgåere stort sett i sommersesongen vs farlige børsebærere i kamuflasjeklær med lerke på innerlomma ut på høsten. Ja, da er valget enkelt.

Fjerning av Rondvassbu helt er bare tull, "hytta" har ei en eller annen form eksistert i over 100 år.

Her er mye dobbeltmoral ute å går, ta f.eks denne som ligger på villreinen.no:

Når både jegere og forvaltere forstyrres av overivrige naturfotografer, har villreinutvalget i Forollhogna et alvorlig problem. På tampen av jakta i år sperret tre naturfotografer en større villreinhop inne på Grøntjønnan-området. Flokken var på trekk sørover hvor flere jegere ventet, men forgjeves. Under strukturtellinga i dagene 22. til 24. september var mannskap fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) i ferd med å kartlegge strukturen i en flokk på anslagsvis 250 dyr på Bjørnåsfjellet i Vingelen. Plutselig dukket fem fotografer opp over rabben, dyrene ble urolige - og tellemannskapet var nødt til å avslutte.

Trekket ble forstyrret, greit nok. Men hva annet?

Jegere forstyrres...

Jegere ventet forgjeves...

Tellemannskaper måtte avbryte...

Dette er et alvorlig problem...

Dette er sakens kjerne!! Villreinbestanden er fullstendig i stand til å øke men holdes nede av jakt. Altså er ikke turgåere et problem for villreinen, men de er antagelig et problem for andre interessegrupper. I forhold til stress har villreinen det godt, vi har fjernet det aller meste av naturlige fiender. Den farligste går nå på to bein og har gunner på skuldra. Mange jegere blir forøvrig irritert når de treffer på folk i skogen midt i jakta, de ser spørrende på deg og lurer på om en ikke vet at det er jakt!

Nå kommer en eller annen (som også driver jakt på samme dyret) og sier at dette har jeg ikke forstått. For villreinen må forvaltes/reguleres, den klarer seg ikke uten oss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Villreinstammen vil helt klart øke hvis den ikke jaktes på. Problemet er at beiteområdene som skal gi mat til flere dyr i mange tilfeller ikke eksisterer lengre. Enten pga at de fysisk er borte pga nedbygging eller pga at menneskelig ferdsel og annen aktivitet gjør at reinen skyr områdene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis jeg var villrein og, høyst objektivt,....

Du skriver som om du har vett, essem :lol:

Jakt har du nok aldri vært med på, men du vet alt om hva/hvordan...??? komisk :lol:

Og alt det tullet du skriver viser at du mangler forvaltningskunnskaper, men du følger med på www.villreinen.no :lol: Bra!

Når du refererer fra artikkelen om reinsjakt i Forollhogna, så kan du godt ta med innledningen der om at

"- Alle har rett til å ferdes ute, også i Forollhogna...."

Hvem tror du tar mest hensyn, jegere eller naturfotografer??? En jeger avstår helst fra å felle reinen rett foran nesen på en prippen fotograf, mens fotografene tropper opp hensynsløst og ødelegger for jakt. Med tanke på at jegere er forvaltningens viktigste element, så er dette tankeløst av fotografer.

Vet du foresten hvorfor alle naturfotografer drar til Forollhogna for å fotografere rein? Har du noen gang sett ett proft bilde av villreinen i Rondane f.eks.??

Blir flytting av Rondvassbu en realitet så er det bare å ta en skål. :D

Merker meg at det også påpekes likheten mellom Rondvassbu og Snøheim... Skal den ene rives/flyttes og den andre restaureres...? komisk det også.... :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det vil være noe trist å rive både Snøheim og Rondavassbu uten veldokumentert forskning som faktisk sier at tilstedeværelsen av disse bygningene faktisk har en innvirkning på reinen og dens eksistens....

Det finnes sikkert interessegrupper på ff som hardnakket påstår at bygningene og folkene rundt dem påvirker reinen i stor grad, men uten at de kan dokumentere dette (det vil selvsagt være det motsatte for den andre interessegruppen)...

Kan noen trekke frem seriøs forskning som kan dokumentere det ene eller det andre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Askogvoll, det finnes enormt mye dokumenter om barrierereffekter av tekniske inngrep i leveområder til villreinen. Både fra norsk forskning, samt fra forskning på caribou i Alaska.

Villrein er noe annet enn elg, hjort, rådyr etc. Villreinen er svært arealkrevende og trenger skikkelig villmark. Den lever på små marginer, og det er snart bare ett tidsspørsmål før den forsvinner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke konkrete linker på det. Men det finnes rapporter som dokumenterer store ubrukte beiteressurser i nærheten av Snøheimvegen osv...

Barrierer-effekter er veldokumenterte fra mange villreinområder, og levner ingen tvil om problemene med inngrep/forstyrrelser.

Regjeringen har forøvrig satt av en sum på stadsbudsjettet til villrein, blant annet 2 millioner til et kunnskapsprosjekt i Snøhetta-området. Er vel penger som går til å undersøke forhold rundt Snøheimvegen og Snøheimhytta?

http://www.villreinen.no/VillreinenNyheter.htm#Statsbudsjettet09

Lenke til kommentar
Del på andre sider

essem; må si jeg er imponert over stayerevnen din!

Å diskutere med disse jegerne, som hele tiden bruker "du har ikke peiling" osv osv osv, vitner vel ikke om stort annet enn at de har skylapper innafor godt nedtrukket nisselue :lol:

Går du gjennom enkeltes tråder her vedr Villreinproblematikken; så er nettopp "du har ikke peiling" etc snart gjennomgangstonen.

Pussig at det da i det hele tatt er en problemstilling :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

haha, Håvard! Du er jo en av de frekkeste... :lol:

Jeg har argumentert til det kjedsomelige, men når det alltid kommer igjen og igjen med de samme påstandene som viser at det forelagte kunnskapen går rett inn det ene øret og rett ut av det andre på opptil flere her... :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke konkrete linker på det. Men det finnes rapporter som dokumenterer store ubrukte beiteressurser i nærheten av Snøheimvegen osv...

Barrierer-effekter er veldokumenterte fra mange villreinområder, og levner ingen tvil om problemene med inngrep/forstyrrelser.

Nå ligger vel ikke Dovrefjell i Rondane

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kryk, hvis beste argumentet ditt er at jeg ikke har peiling så har du ikke mye å fare med. Jeg følger ikke med på villreinen.no, men en rask scroll viser hvor fokuset ligger. Jakt. Villreinstammen regulerer seg selv hvis den får lov. Antall dyr vil selvfølgelig variere mye, det vil tilgangen på mat bestemme. Slik er det med de aller fleste dyrene her til lands. Regulering av antall gjelder kun rovdyr og dyr der det er økonomiske interesser ute å går (jakt).

Ved en naturlig og selvregulerende villreinbestand er det ALLTID de sterkeste genene som overlever, noe som er en nødvendighet for at rasen skal overleve på lang sikt. Jakt er ikke et godt bidrag til en slik utvikling.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kryk, du som har oversikt over villreinproblematikken:

Kan du fortelle oss litt spesifikt hvilke områder i Rondane og på Dovre man skal holde seg unna, og i til hvilke tider på året, for ikke å plage disse dyrene?

Basert på hvilket grunnlag? (egen synsing teller ikke)

Jeg regner med at du selv også holder deg unna ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bomskudd igjen, essem!

Jeg ser ingen vits i igjen og igjen forklare ting for døve ører. :P

Har ikke noe videre mål om å drive mere med folkeopplysning her inne. :!:

Du er totalt på jordet i ditt ressonnement, alt dette har du fått utredet i andre tråder. Vet det er flere som er saktens enig med meg. :wink:

Det er langtifra ikke bare om "jakt" på www.villreinen.no . Kanskje du bør se litt mere enn siste artikkel? Og kanskje er det jegere som er den beste naturverner?? :?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

OleG,

jeg har ingen rolle innen forvaltning om du trodde det :wink: . Tar ingen ansvar for noe anbefaling eller fraråding av områdebruken.

Allemannsretten til fri ferdsel mener jeg er et samfunnsgode uansett område. Men tilrettelegging er et bomskudd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er mange påstander som hagler gjennoml luften nå, men lite dokumentert.. Får satse på at de 2 millionene regjeringen har satt av utretter noe...

Regjeringen har forøvrig satt av en sum på stadsbudsjettet til villrein, blant annet 2 millioner til et kunnskapsprosjekt i Snøhetta-området

Satser på at disse to millionene vil gi fornuftige svar på hvordan reinen egentlig har det, og om menneskene virkelig er en så stor trussel i dag som "noen" skal ha det til..

Tenke seg til at en skarve hytte på dovrefjell og (kanskje) i rondane står ubrukt med tanke på at eneste grunnlaget er noe tynn forskning og påstander fra "forståsegpåere"...

Alex

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bomskudd igjen, essem!

Jeg skyter ikke.

Forutsetning:

Regulering av antall dyr antas å være beste måten å forvalte villreinen på. Det skal skje gjennom jakt.

Løsning:

Et statlig forvaltningsorgan får enerett på jakt og på å gjennomføre denne. Det samme forvaltningsorganet vil stå for kartlegging/telling/observasjoner osv.

Enig eller uenig? Begrunn svaret ditt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes ikke diskusjon om jakt har noe relevans.

Men for det første så tilhører jaktressursen grunneier. Hva skulle fordelen vært om jaktretten hadde blitt overdratt til staten? Og statlig ansatte jegere?? Hva mener du er forskjellen?

Poenget med dette spørsmålet skjønner jeg ikke. Er grunneier sin enerett til jakt og fangst ett problem?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kryk: Har du noe som kan dokumentere dette mtp på Rondvassbu eller Snøheim, eller antar du at det kritisk fordi at det er kritisk andre steder?

Har du en link til norsk forskning..?

Alex

Det er vel ikke Rondvassbu i seg selv som er problemet.

Problemet ligger heller i at ALLE skal gå til Rondvassbu!

Du kan fint dokumentere dette selv, ta deg en tur opp til Spranget en dag. Helst ikke

på vinteren, da vil du ikke se alle de gamle reinsdyrgravene.

Dette er klare bevis på villreinens gamle trekkruter! Villreinen har nå tapt STORE beiteområder

pga hytte utbygging samt STOR trafikk av turister!

Er sikker på at du IKKE kommer til å se villrein hvis du går i området der!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes ikke diskusjon om jakt har noe relevans.

Nå er det vel til en viss grad du kryk som i flere lign tråder har tatt til orde for regulering av stammen bla gjennom jakt.

Du bruker veldig ofte forvaltning av villreinstammen til stammens eget beste som argument når nesten alle andre brukergrupper av samme område må innskrenke sin aktivitet.

Jeg lurer faktisk på om du innerst inne er den store forkjemperen for villreinens beste, som du utgir deg for, eller om du rett og slett har vikarierende behov...

Det er jo slettes ikke første gangen du ikke syns "jakt har noen relevans".

I din iver etter å innskrenke mange brukergrupper av disse områdene, har du ikke vært i nærheten av å innskrenke jegerens bruk av områdene.

Gjelder alle typer jakt.

Her lukter jeg en ihugga jeger som vil ha området for seg selv :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det vel til en viss grad du kryk som i flere lign tråder har tatt til orde for regulering av stammen bla gjennom jakt.

Du bruker veldig ofte forvaltning av villreinstammen til stammens eget beste som argument når nesten alle andre brukergrupper av samme område må innskrenke sin aktivitet.

Jeg lurer faktisk på om du innerst inne er den store forkjemperen for villreinens beste, som du utgir deg for, eller om du rett og slett har vikarierende behov...

Det er jo slettes ikke første gangen du ikke syns "jakt har noen relevans".

I din iver etter å innskrenke mange brukergrupper av disse områdene, har du ikke vært i nærheten av å innskrenke jegerens bruk av områdene.

Gjelder alle typer jakt.

Her lukter jeg en ihugga jeger som vil ha området for seg selv :wink:

Å verne om villreinen i Rondane Nord har ingenting med jakt å gjøre!

Her er det hytteutbygging og masse turister på en og samme plass som

TRUER villreienens LEVEOMRÅDE. Villreine har mistet STORE seler av sine naturlige beiteområder,

dette pga turisme og IKKE pga jakt!

PS: Husk villreien er VÅR verdensarv!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel tydelig at flere er opptatt av å ta mannen og ikke ballen. En velkjent unnamanøver... :wink:

Jeg kan lete frem haugevis med dokumenter å støtte meg på om jeg hadde giddet, mye ligger tilgjengelig ute på nett og er noe enhver kan søke seg fram til dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her lukter jeg en ihugga jeger som vil ha området for seg selv :wink:

Ein skal ikkje kaste stein når ein sitt i glashus har ein vis mann ein gong sagt....

Dine argumenter tjener din interesse som turgjenger ved at alt skal være mest mogleg tilgjengeleg.

Ergo beskylder du kryk for det samme som du gjør sjølv. Einaste forskjellen er at du står på andre

sida i debatten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.