Gå til innhold
  • Bli medlem

Rutenregisteret - et bokpubliseringsprosjekt


Anbefalte innlegg

Gjest Fjellfinn

Jeg skjønner at dette er et artig prosjekt for deg.

Er desverre (?) i en forsvarsposisjon her....

Jeg har nå et døgn hatt Anne sitt navn på nettet med etternavn, gjør jeg også da en generalltabbe i dine øyne ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Jeg skjønner at dette er et artig prosjekt for deg. Men å legge slikt ut på internett ville jeg vært forsiktig med, og at Datatilsynet godkjente det synes jeg er rart.
Jeg må si meg enig i dette. Mener også det er merkelig at datatilsynet har tillatt dette.

Intensjonen til de som har skrevet navnet sitt i boken på toppen er at navnet skal være i den boken. Ikke at en eller annen senere skal kunne sjekke på nettet hvor mange ganger vedkommende har vært på toppen...

Jeg tenkte en gang på å avfotografere hyttebøker og legge ut, men slo det i fra meg. DET ville i hvertfall ha blitt et overtramp! Det var bare at tanken ikke slo meg den gangen... Overvåkingssamfunnet kommer mer og mer. Det hadde vært noe helt annet om det hadde stått i bøkene at navnene ville bli lagt ut på nettet. Ville det da blitt like mange underskrifter i bøkene?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg synes dette er eit spanande prosjekt. Eg ser jo enkelte problemstillingar, men dette virker jo temmeleg harmlaust. Er jo bare å reservere seg om det er problematisk. Prøvde å søke etter den personen som var på topp i lista, fekk 137 oppføringar i telefonkatalogen. Ein må ikkje overdrive "problemet" heller.

Ein må kanskje også skilje mellom indeksert og ikkje-indeksert informasjon. Legg du ut bilder/scan av ei toppbok/hyttebok, så blir det jo på ingen måte søkbart (viss du ikkje for hånd digitaliserer informasjonen). Med ein god tidsbuffer (fleire år) og bare scans, så burde det kunne vera akseptabelt å gjere tilgjengeleg enkelte hyttebøker også om det er nokon interesse for dette. I det minste veldig gamle bøker, 20+ år. blandt anna for å bevara dei for framtida.

Overvakningssamfunn? Dei aller fleste legg gladeleg igjen elektroniske spor eit to-sifra antall gonger pr dag. Om det er via mobiltelefon, betalingskort, kamera, bomstasjonar etc speler jo liten rolle. Særleg for mobil har du jo ein kjempeoversikt, lagres jo litt av kvart også av posisjonsdata. Med datalagringsdirektivet får du i alle fall ein god logg. Og Gmail-kontoen er ein telefon unna. Vi får jo bare håpe at denne informasjonen aldri kjem på avveie. Men det er jo ein litt annan problemstilling enn "google"-søk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utfordringen her er jo at folk ikke har bedt om å få navnet sitt på nettet. Bare det at jeg nå kan linke til en underskrift som ligger på en nettside finner jeg problematisk og jeg føler ikke det blir rett. Det ligger jo en masse scannede underskrifter fra folk som ikke har bedt om å få det lagt ut.

Om f.eks dette hadde vært min underskrift hadde jeg reagert på det.

http://rutenregisteret.wisweb.no/34526/2318/34522-133561.html

Det er jo svært mange som ikke liker å finne navnet sitt på nettet og om det eneste man finner på søk etter ett navn er "sliten og svett", uten at man vet om det... jeg vet ikke. Det gjør at også jeg blir tvilsom til om jeg ville signert en slik bok!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Overvakningssamfunn? Dei aller fleste legg gladeleg igjen elektroniske spor eit to-sifra antall gonger pr dag.

Uenig. Det er i såfall ufrivillig og ihvertfall ikke gladelig. :evil:

Det meste av info'n man legger igjen kan ikke spores av hvem som helst ved et googlesøk. Dessuten blir den også slettet etter en tid. Det er imidlertid verre med toppbøker og hyttebøker som nå legges ut på nettet. Denne info'n blir der for alltid og et tilgjengelig for hvem som helst.

Hva skal en stakkars tindebestiger gjøre nå? Skrive seg inn i hyttebøker under pseudonym? Det er ikke bare toppbøker. Alle konkurranser man er med på legges nå ut. Mulig jeg må skaffe meg et navn til.. :?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

He he. Utrolig artig å lese innleggene ders. Særlig de som konstruerer opp "konflikter med likningsmyndighetene" m.m.! Den godeste Apenes og Datatilsynet har som oppgave å vende tommelen ned til alle slike små og store prosjekter. Akkurat som en forsvarsadvokat til en tiltalt: jobben er å forsvare personen, uansett holdbare bevis.

For det første, la det være helt klart at det er 100% frivillig å skrive seg inn i toppboka. Den som velger det, har lagt igjen sitt navn og dato til absolutt alle andre (ukjente) som kommer etter. For det andre, å legge ut navnene på nettet slik Lars Tore har gjort, og uten ytterligere personinformasjon, er milevis fra å være straffbart! Jeg har faktisk diskutert nettopp dette med 3 straffesaksjurister på jobben (den ene har tidligere vært utreder i Høyesterett). Alle tre rett og slett avviste at dette var i nærheten av å være straffbart, både etter personvernlovgivningen og straffeloven.

Det eneste jeg ser som er dumt, er at jeg burde ha gått ennå flere turer til toppen på Ruten. God tur!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den godeste Apenes og Datatilsynet har som oppgave å vende tommelen ned til alle slike små og store prosjekter. Akkurat som en forsvarsadvokat til en tiltalt: jobben er å forsvare personen, uansett holdbare bevis.
Er ikke personvernet viktig da?

At 3 jurister har diskutert saken og funnet ut at det ikke er straffbart, gjør vel nettopp at det er litt tvilsomt dette. Ikke sant? Man har spurt spørsmålet på grunn av tvil...

Men det er vel øyet som ser. Uskyldig for noen, men utålelig for andre. Det er tusenvis av mennesker som får navnet sitt opp her som treff i google. Kanksje det eneste treffet på den personen noen plass på nettet, og kanskje man da var på tur sammen med noen som man ikke ønsker. For eksempel.

Hvem skulle tro at et kjæresteforhold og en fot-tur tilbake i 1985 skulle bli smurt opp på en nettside i 2009... Det er i grunnen noe å tenke på når man er på tur og skriver i gjestebøker.. :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For det første, la det være helt klart at det er 100% frivillig å skrive seg inn i toppboka. Den som velger det, har lagt igjen sitt navn og dato til absolutt alle andre (ukjente) som kommer etter.

Sant. Men tidligere var den ikke googlebar. Dette er en meget stor forskjell. Folk som tidligere har skrevet navnet sitt i boken får nå, uten å vite det og uten å ha godkjent det, navnet sitt m.v. ut på nettet.

For det andre, å legge ut navnene på nettet slik Lars Tore har gjort, og uten ytterligere personinformasjon, er milevis fra å være straffbart! Jeg har faktisk diskutert nettopp dette med 3 straffesaksjurister på jobben (den ene har tidligere vært utreder i Høyesterett). Alle tre rett og slett avviste at dette var i nærheten av å være straffbart, både etter personvernlovgivningen og straffeloven.

Ha ha. Vet nesten ikke om jeg skal ta deg seriøst. Henvisning til kollegaer som har jobbet i HR var søtt. Uansett, hvis du leser innleggene over på nytt vil du se at de fleste snakker de lege ferenda, ikke de lege lata. (Tipper HR-kompisen din vil gladelig dekode dette for deg :wink: ).

Det eneste jeg ser som er dumt, er at jeg burde ha gått ennå flere turer til toppen på Ruten. God tur!

Ja, god tur. 8) Husk å skrive deg inn i boken og dermed inn i evigheten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg for min del synes dette er et morsomt prosjekt og all honnør til initiativtakerne. Mye arbeid må ligge bak.

Personlig har jeg ikke noe problem med at mine skriblerier i toppbøker ender opp på internettet. Og jeg sliter litt med å se det store problemet rent bortsett fra for noen få mennesker som har et arbeid der de har ekstra behov for å verne om privatliv. Jeg gjenkjenner litt av de samme argumentene mot overvåkingskameraer (til tross for at man der har vektige argumentor for) men ser ikke at dette er et problem for lovlydige, ærlige mennesker. Jeg skjønner rett og slett ikke denne "redselen" for storebror.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og jeg sliter litt med å se det store problemet rent bortsett fra for noen få mennesker som har et arbeid der de har ekstra behov for å verne om privatliv. Jeg gjenkjenner litt av de samme argumentene mot overvåkingskameraer (til tross for at man der har vektige argumentor for) men ser ikke at dette er et problem for lovlydige, ærlige mennesker. Jeg skjønner rett og slett ikke denne "redselen" for storebror.

Jeg har heller ingen problem med storebror, men så er det lenge siden jeg leste "1984" 8) . Hadde jeg bodd i et land med atskillig dårligere rettsikkerhet enn Norge (eks. nabolandet vårt i øst) hadde jeg vært mer betenkt.

Overvåkningskameraer er uansett strengt lovregulerte og opptakene slettes etter relativt kort tid. Dessuten er de ikke tilgjengelige for hvem som helst på nettet, så jeg ser heller ingen problemer med disse.

Jeg er imidlertid mer betenkt over alle som prøver å leke storebror. :wink: Det er nok av damer der ute som sliter med eks'er som ikke vil gi slipp på henne, eller det er tvist om barnefordelingen. Man kan ha meget gode grunner for å ønske at informasjon om en selv, hva slags ferievaner, forbruksmønster og hvem man omgås ikke er lett tilgjengelig på nettet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er desverre (?) i en forsvarsposisjon her....

Jeg har nå et døgn hatt Anne sitt navn på nettet med etternavn, gjør jeg også da en generalltabbe i dine øyne ?

Må si jeg har litt problemer med å skjønne spørsmålet ditt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De har en reservasjonsrett i dette registrert, men da er jo skaden allerede skjedd. Google lagrer og indexerer også gamle sider så navnelisten vil finnes lenge.

Hvordan forholder det seg for de som skrev seg inn i dette registret for 30 år siden (uten å vite at det en gang ville komme ett internet), som nå er gått i grava?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Liten kommentar til Erik: jeg forholder meg til De lege lata, etter som ingen rettskilder i Norge sier noe om nettopp dette tema. Ellers bør vi vel skrive norsk og ikke latin... Men flott at du imponerer!

Er også litt overrasket over de av dere som går fjelltur med "feil dame" og allikevel skriver seg inn i toppbøker. Til disse vil jeg foreslå å ikke skrive navnet sitt i boka!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er også litt overrasket over de av dere som går fjelltur med "feil dame" og allikevel skriver seg inn i toppbøker. Til disse vil jeg foreslå å ikke skrive navnet sitt i boka!
En ting er å skrive navnet sitt i boken. Hvor lenge varer en slik skribling egentlig? Det har interesse i bare noen dager. Hvem gider å bla i slike bøker månedsvis bakover?

Noe annet er det å legge dette ut for all offentlighet for all fremtid. Merkelig at du ikke ser forskjellen på dette.

Har den toppturboken som ligger på toppen der i dag en reservasjonsrett mot å legge navnene på nettet? Blir det i dagens topptur bok gitt informasjon om at dette blir lagt ut på nettet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvem gider å bla i slike bøker månedsvis bakover?

Du ville nok bli overrasket over å høre hvor mange som egentlig har interresse av å lese i slike bøker fra flere år tilbake. Jeg forstår at det for deg, og andre som ikke har noen som helst tilknytning til Hemne og Ruten, kan virke menligsløst, men for de som har vært på toppen, eller kjenner noen som har vært der, er det av stor interrese å se dette. Her på bygda kjenner (så godt som) alle alle, og ofte kunne folk sitte i lange tider og bla i bøkene for å se hvem som har vært der.

Poenget mitt er at dette ikke er et register som er laget for at hele Norge skal ha nytte av det, men kun for lokalsamfunnet og andre som har tilknytning til fjellet Ruten.

Blir det i dagens topptur bok gitt informasjon om at dette blir lagt ut på nettet?

Ja, det blir det. Vi startet med dette i høst, slik at alle som skriver seg inn i boka nå samtidig samtykker i at navnet deres blir publisert på internett. For de som har skrevet seg inn før den tid og ikke ønsker å ha navnet sitt der, synes jeg jeg har forklart godt nok at det er bare å sende på en e-post, så vil den oppføringen bli endret til "ANONYM" eller lign. For de som ikke er klar over at deres navn ligger på nett, kan selvsagt ikke vi gjøre noe med, men dersom de er så enormt opptatt av personvern og skal beskyttes 100%, ville i alle fall jeg synes det er naturlig at de tar det berømte Google-søket for å finne ut om navnet deres er på nett...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Poenget mitt er at dette ikke er et register som er laget for at hele Norge skal ha nytte av det, men kun for lokalsamfunnet og andre som har tilknytning til fjellet Ruten.

Der er du ved kjernen av dette problemet. Hvorfor skal hele verden ha tilgang til alt dette? Jeg skriver navnet mitt i en eller annen bok nesten daglig, men det har aldri slått meg at dette noensinne skal komme på nettet! Om det gjorde det ville jeg kanskje ha reagert - kanskje ikke :shock:

Som et minimum burde dere fått sidene passordbeskyttet slik at kun de med interesse for dette hadde tilgang. Uansett burde dere benyttet alle muligheter for å sperre søkemotorer for dette i koden på sidene, og kanskje hatt en bra robot fil. Les mer på http://www.robotstxt.org/

Les også http://www.google.no/intl/no/remove.html

Jeg tok å sjekket noen navn og faktisk var det enkelte som kun hadde en eneste registrering og det var hos dere. Det er vel kanskje lite sannsynlig at disse har e-post eller nett så da vet de det ikke selv... Man kan da ikke forvente at de sioer i fra heller...

. For de som har skrevet seg inn før den tid og ikke ønsker å ha navnet sitt der, synes jeg jeg har forklart godt nok at det er bare å sende på en e-post, så vil den oppføringen bli endret til "ANONYM" eller lign.
Dette er oppføringer tilbake til 79, og noen av de som har signert finnes kanskje ikke mer...

Jeg skjønner at dere har ment dette vel, og at mange lokalt synes det er spennende å bla i dette, men jeg tror man er inne på en litt farlig vei. Mange vil ikke skrive navnet sitt i bøkene på grunn av dette.... Det trenger ikke være bare positivt! Jeg vil i hvert fall tenke meg om før jeg gjør det selv...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.