Gå til innhold
  • Bli medlem

Veidemannsblod

Aktiv medlem
  • Innlegg

    1 000
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    46

Alt skrevet av Veidemannsblod

  1. Takk for det! Áirojohka, Návkajohka og Njáhkajohka måtte vades med stav og støvler av. Var brunt vann og høy vannstand etter noen saftige lokale regnskyll da vi forserte især de første to. Ellers er det bekker og elver av mindre format ned fra østsiden av Stabburselven. Ut over dét er det nok litt vannstandavhengig om du må av med støvlene for å krysse Gaskajohka mellom Øvre og Nedre Stabbursdalsvann, dersom du tar den ruten. På vestsiden av dalen har jeg ikke oversikt.
  2. I fjor sommer vandret jeg og min samboer fra Jotka (innenfor Alta) østover og nordover langsmed Stabbursvassdraget, helt til parkeringen ved porten til nasjonalparken nederst mot Stabbursnes. Dette brukte vi 10 døgn på. Vi hadde i alt seks leirplasser i løpet av turen, og holdt noen av dem i over to døgn. Marsjetappene varierte fra 6-7 kilometer og opp i drøyt 15 kilometer. Deler av turen benyttet vi reindriftens ATV-veier, men også betydelige deler av turen gikk utenfor vei og sti. Det er i all hovedsak lett terreng å forflytte seg i, om en er nøye på å lese kart og terreng. Vi opplevde intet forflytningsstress på de 10 døgn. Samtidig hadde vi også forflytning som et fokus, da vi ønsket å se mest mulig terreng og landskap. Men det ble også rikelig tid til fiske, leirliv og bålfyring underveis. Du kan besøke min side veidemannsblod.no og lese/se bilder fra turen her (2 deler): https://veidemannsblod.no/2023/09/17/vandring-gjennom-ovre-stabbursdal-del-1/ https://veidemannsblod.no/2023/10/02/vandring-gjennom-ovre-stabbursdal-del-2/
  3. "Atter et bål", min hyllest til ildstedet under himmelen.
  4. Tanker om vern av norsk natur. Foto: La Naturen Leve / G.Sundlisæter
  5. Noen ord og fotos av GAMLE SPOR man finner etter menneskelig virksomhet inn over fjell og vidde.
  6. Intet er uberørt, og intet er lenger hellig. Profittjaget har fjernet ærefrykten for naturen, arven og miljøet. H.Ingstad, 1965. Fantastisk bra arbeid av NRK og Tufte Johansen, for øvrig. Dystert og forhåpentlig tankevekkende for mange.
  7. Vil anta at Forsvaret ikke vurderer joggesko som sitt nye stridsfottøy for helårsbruk. Nytt fottøy skal tilstrebe "GODT NOK" til hele Hæren, Luftforsvaret, Sjøforsvaret og Heimevernet. Spesialstyrkene er trolig noe mer fleksible. Tenker den største gevinsten med å erstatte den gamle traver M77, vil være en mer "ferdig inngått" støvel. Den må være uten membran, være robust i materialene, lett å vedlikeholde, tørke raskt og ha en såle med bedre grep enn M77. I tillegg må fasong være kompatibel med bruk av fotposer. Blir spennende å se hva de ender med.
  8. Noe av det mest latterlige en kan se. Ikke mye dagens "puter under armen"-ungdom tåler. Som om det er et alternativ å traske med joggesko på utmarsj i en stridssituasjon. Å gå med M77 er en treningssak. Og alle klarer det. Noen må kanskje bare tåle et par gnagsår, og at det er litt vondt i starten. De blir fort myke og gode med bruk.
  9. NJFF´s blad Jakt & Fiske lagdei mai (se link) en reportasje (skrevet av Randulf Valle) om satelittkommunikatorer/nødpeilesendere. Der forteller jeg om en av mine erfaringer med min enhet. Er ute året rundt og bruker Garmin InReach Mini. Har også lastet ned appen Earthmate på telefon, som gjør at du kan skrive på telefonen i stedet for på InReach´en, som ikke akkurat er så enkel å skrive med. Bruker du ikke Earthmate er det greitt å benytte seg av de forhåndsdefinerte meldingene, og ha krystallklare avtaler med de hjemme for å unngå unødvendige redningsaksjoner. Fordelene er kjente. Meget bra dekning overalt på den nordlige halvkule, meget bra batterikapasitet. Tåler røff behandling, fukt og påkjenninger. Trengs ikke være påskrudd hele tiden heller. Og kostnadene er uansett verdt det, så spesielt dyrt er det heller ikke. Et par flasker whisky ila året cirka.
  10. Og her følger en oppsummering av andre halvdel av turåret 2023 i Troms og Finnmark.
  11. Har brukt Barents / Ut Igjen ved noen anledninger på telt. Både til reparasjoner og modifikasjoner. Svært god erfaring. Du får høy kvalitet på utførelsen, samt oppfølging i form av telefon derfra med råd og anbefalinger. Anbefales!
  12. En oppsummering av første halvdel av turåret 2023 i Troms og Finnmark.
  13. Bare å kutte ut alt jåleriet.. Kniv er et redskap, og særdeles subjektivt ift hva en liker. Bare prøv, så erfarer du fort. Selv går jeg med en særdeles sliten og bøyd Helle Fjellbekk. Solid sak som er brukt hardt, og ikke ser ut i måneskinn.. Men den er tatt vare på, og den er med nesten hele året.. så får den hvile noen sommerturer, når jeg istedet har med en håndlaget kniv fra Gunnar Kili. Evt om jeg har behov for en smørkniv, tar jeg med Brusletto Hunter 😅
  14. Heldigvis er det i min verden sesong for noe året gjennom. Og alle sesonger har noe ved seg, og er absolutt like mye verdt. Januar-Juni - Isfiske til fjells (januar - mars er også rypejaktsesong, og mai/juni er sankesesong for enkelte planter) Juni - September: Fjellfiske August - September: Sanking av sopp og bær September - November: Rypejakt og elgjakt November/Desember: Bålfyringssesong, litt kortere jaktturer (pga lyset) og evt de første hull i isen
  15. Noen ord og bilder omkring høstjakten 2023 i Troms.
  16. Fornemmelsen av å mestre vinterfjellet forsterker sågar ens selvfølelse, som naturopplevelsen i seg selv. Og alt er så rent og klart. Ubesudlet til det totale. "Vinterfjellets omfavnelse" nå ute på www.veidemannsblod.no
  17. Takk for det! Undertegnede har bodd i Fredrikstad og i Bergen. De periodene har ihvertfall klart bekreftet ovenfor meg hvor jeg og min villmarkssjel hører hjemme.
  18. Min 3-sesonger er en CUMULUS PANYAM 600. Ikke spesielt godt kjent merke i Norge. En fantastisk behagelig dunpose, som pakker lite og lett, og varmer mye. Komforttemperatur angis til -6. Jeg har vært ned mot -10 og har hatt det godt og varmt, med standard ullundertøy inni. Fås vel direkte fra Cumulus til drøyt 3800,- + toll/avgifter. En litt artig vri med CUMULUS er at du kan få formprodusert posen etter din egen kropp. Det har ikke jeg gjort, men kan se for meg at det er nyttig for enkelte mtp lengde/bredde litt utenom normen.
  19. Og her er andre del av beretningen fra 10 døgn gjennom Øvre Stabbursdal i Finnmark.
  20. Første del av min beretning fra 10 døgns vandring gjennom Øvre Stabbursdal i august er nå ute.
  21. En rapport fra 10 døgn på vestsiden av Sennaland i Finnmark, med teltliv, bålfyring og fiske etter ørret og røye. "Falkeskrik over Sennalandet"
  22. En kort 5,5 fots Abu Devil og en 10,6 fots supermyk Fenwick Wild Wings er min for tiden foretrukne kombinasjon. Devil-stanga brukes med 0,10 Braid-sene til trange/smale og tettvokste steder og passivt fiske. Wild Wings-stanga er naturligvis 4-delt, og hovedstanga som brukes til alle former for drift. Sistnevnte er helaksjon, og står i bue fra snelle til tupp når det går fisk på, svært morsom å fiske med.
  23. "Høytidsstund i kalkrike fjell" er nå sluppet på min side. En beretning om rikt fjellrøyefiske i indre Troms.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.