Vær litt forsiktig med lavkarbo.no, her er det mange gode tips som ikke nødvendigvis passer for alle. Fastlegen vet best hva som passer for den enkelte, og ellers litteratur av fagfolk som eksempelvis Fedon Lindberg, Sofie Hexeberg, Espen Rostrup, etc. Jeg foretrekker faktisk Lindberg som startet det hele i Norge, han har fått med seg at folk tar helt av og holder litt igjen. Alt med måte er en god innstilling til det meste spør du meg. Gjør heller ingenting å lese litt fra "nei"-siden også, selv om de kommer litt etter etterhvert som erfaringene kommer.
Jeg har gått på LCHF-dietten i lengre tid, og har erfart mye bra med den. Jeg har også erfart noe dårlig, og måtte på et tidspunkt tilkalle ambulanse da jeg ble så dårlig pga magekrampe at legevakta ble oppriktig bekymra. Etter det gikk jeg fra ketogen kost (Hexeberg) til Fedon-stilen med 100-150g pr dag. Fordelen med det er at kroppen ikke blir helt psyko når du ved gitte anledninger må spise litt mer karbo, f.eks. på tur. Det viktigste er jo at blodsukkeret er nogenlunde stabilt tross alt. Fedon bruker et mål han kaller glykemisk belastning, dvs. i prinsippet hvor mye de få karboene du spiser faktisk påvirker blodsukkeret, altså denne diskusjonen om kjappe vs trege karbohydrater. Nok om det.
På tur der energibruken ligger langt over normalen er det kanskje litt risikofylt å bare belage seg bare på fett og proteiner, hva skjer når man "går tom" for energi å trenger påfyll relativt raskt? Samtidig er det svært vanskelig å ta med seg fersk mat som alltid er ideelt i lavkarbo-kosten. Kompromiss må til, og jeg har landet på følgende:
Havregryn er f.eks. perfekt frokost, det er masse karbo i den, men det er nesten utelukkende fra stivelse, og havre er som kjent meget sunt for kroppen (gjerne med rosiner og kanel, det blir ikke mange grammene). Jeg får knapt noe blodsukkerstigning av dette, har masse overskudd og trenger ikke påfyll på mange timer. Polarbrød av havre, knekkebrød, etc er også alternativer for småmåltider som holder lenge (bare sjekk datoen på brødet først, noen butikker er sløve).
Som pålegg er også peanutsmør utmerket, trenger ikke stå i kjøleskap, fullt av proteiner og fett, og av den sunne sorten. Hermetisk pålegg som tubeoster, kaviar, corned beef, etc, funker også. Tørkede kjøttpølser som reinpølse, etc, klarer seg også fint uten kjøleskapet. Ekte meierismør er også selvskreven, og klarer seg utmerket uten kjøleskap. Ellers kan litt tørket frukt være godt også, aprikos er f.eks. meget sunt, og gir minimal blodsukkerstigning til å være full av karbohydrater. Alt med måte selvfølgelig.
Fiskemiddag er perfekt, men tilbehør er vanskelig. Potetmos med melk funker fint som tilbehør på tur, lett, trenger bare vann og gir lav blodsukkerstigning. Real turmat til de dagene du ikke får fisk er helt fair, det er litt karbo men ikke så mye at du ødelegger hele dietten. Er det ikke kjempevarmt ute så prøver jeg å ta med meg noen røkte kjøttpølser, egner seg suverent på bålet men også som pålegg.