Jump to content

Ikigai

+Sponsor
 • Posts

  179
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Reputation Activity

 1. Like
  Ikigai got a reaction from turJan in Spot, InReach, Iridium Sat-telefon, EPIRB eller vanlig mobil abbonement?   
  Jeg hadde først en nødpeilesender (PLB), men har nå gått helt over til bruk av inReach Mini, rett og slett fordi den har flere funksjoner som kan forebygge en lete-/redningsaksjon.
  Eksempel:
  Jeg var på tur denne uken til en DNT-hytte hvor jeg ikke hadde vært før, og jeg kom til å gå ca halve turen i mørket. Før avgang så la jeg inn koordinatene til hytten på inReachen slik at jeg i verste fall kunne klare å finne frem til den om jeg havnet helt på villspor. Før jeg gikk fra bilen så satt jeg inReachen på sporing. Det gir muligheten til å senere kunne sette den i TracBack om jeg vil gå tilbake der jeg kom fra (f.eks. hvis det blir dårlig vær, eller jeg blir skadet eller dårlig og ønsker å snu, så har jeg en veldig enkel retur). Da viser inReachen en pil i retning man skal gå til forrige sporpunkt helt til man er tilbake der man startet.
  I tillegg så vil de hjemme kunne se nøyaktig hvor jeg er når jeg har sporing slått på. Det kan gi de en trygghet å se at jeg kommer frem på hytten, og det gir meg en trygghet å vite at det er noen som kan følge med. En SOS-knapp eller nødpeilesender virker bare om man er i stand til å slå den på. Skulle jeg være uheldig å ramle ned et fjell eller lignende så vil det gjøre en redningsaksjon enklere når sporingen viser nøyaktig hvor jeg er (ikke sikkert man lever på det tidspunktet, men det gjør uansett lete/redningsaksjonen enklere).
  Før avgang har jeg også sagt ifra om hvor jeg skal gå og når jeg forventer å være tilbake. Jeg sender da også en melding når jeg er tilbake til bilen. Men hvis jeg blir forsinket, f.eks. pga. vær, så har jeg mulighet til å sende melding med inReachen hvis det ikke er dekning og fortelle at jeg blir forsinket. Da unngår jeg unødvendig bekymring hjemifra og i verste fall en unødvendig leteaksjon.
  I tillegg til dette så bruker jeg inReachen jevnlig til å lagre plasseringen av ting, f.eks. leirplassen hvis jeg skal bevege meg bort fra den i mørket. Og så har man selvsagt GPS-koordinatene som kan stilles inn til å matche koordinatsystemet på papirkart slik at man enkelt kan se hvor man er.
  Den store styrken til inReach Mini, som gjør at den ikke er sammenlignbar med SPOT eller en nødpeilesender er at den har toveiskommunikasjon. Så i tillegg til å være en sikkerhet så gjør det livet enklere når man ønsker å kommunisere og ikke har dekning. F.eks. hvis man har parkert langt inne i en dal uten dekning og ikke får start på bilen etter tur, eller har mistet bilnøkler eller hva det måtte være.
  Når det er sagt så bruker jeg smarttelefonen til både navigering så lenge det er batteri og til kommunikasjon så lenge det er dekning. Og det hadde sikkert vært nok i 90% av tilfellene, men for meg gir en inReach Mini en ekstra trygghet som også øker turgleden.
  Men hvis du vet at det er dekning der hvor du ferdes så er det kanskje mer enn nok med en mobil og en eldre backup (i tillegg til kart og kompass). Hva som "holder" er jo helt individuelt.
 2. Like
  Ikigai got a reaction from Luesveis in Valg av 3-sesong solotelt til bruk på vidda.   
  Har Hilleberg Enan, og det er et fantastisk bra telt som jeg bruker stadig vekk (også i høyfjellet), men det er ikke laget for bruk på vidde og i mye vind.
  Hilleberg er en av få teltprodusenter som faktisk beskriver tydelig hva teltet er designet for og hva det ikke laget for, noe jeg virkelig setter pris på. Her er det de har å si om kategorien Yellow Label (hvor Niak også befinner seg):
  "The result is a group of tents that are ideal for users who go out below tree line and in more protected terrain in the snow-free months of the year, and who demand light weight, but not at the expense of strength enough for the conditions they might encounter. "
  Jeg har pushet grensene på Enan når det kommer til regn, snø og vind, og selv om det har overlevd de situasjonene så ville det vært mer komfortabelt med et telt som var designet for de forholdene.
 3. Like
  Ikigai reacted to Marius Engelsen in Tips og triks, ukestur vinter?   
  Jeg har vert på flere turer med ukes varighet om sommer, og flere helgeturer på vinter.
  Nå skal jeg på solotur med pulk og telt i en uke, jeg skal gå fra Finse til Haukeliseter. Planen var egentlig Høgruta, men den ble avlyst i siste liten pga. COVID-stengte hytter...
   
  Spesifikt lurer jeg på dette ang. en uke i telt på vinteren:
  - Trenger man dampsperrepose i dunposen? Eller er det for «kort tur» til at det har betydning? Jeg merker selv at etter en helg er dunposen litt tyngre og flatere enn da turen begynte.
  - Dampsperre i skiskoen? Jeg har klart meg fint uten før i 2-3 dager i fjellet. Går det fint også en uke i fjellet uten plastposen? Jeg synes skoen kjennes litt glatt ut innvendig med pose i skoen, og har derfor ikke brukt det.
  - Jeg har aldri brukket en ski, eller fått trøbbel med BC magnum bindingene. Synes dere jeg bør ta med en av konas ski som reserveski?
  - Jeg opplever området nord for riksvei 7 til å være relativt kupert og godt egnet for kortfeller (jeg bruker mohair). Er området sør for Dyranut såpass slakt at jeg kan gå en del med smørning?
  Ellers tenker jeg å holde vekten litt nede, for selv om jeg går med pulk synes jeg vekten har en del å si. Teltet pakkes på pulkmåten, jeg har erfaring med oppsett i vind og jeg har to MSR brennere med (og to pumper).
  Jeg baserer med på å gå «standardruten» via Krækkja - Halne - Sandhaug - Litlos, og har lastet ned GPX sporet. Da kan jeg følge kvister om sikten blir dårlig, det gir en litt bedre magefølelse når jeg går alene.
  Bare håper på en grei værmelding, og fint føre   4. Like
  Ikigai got a reaction from barre in Hvor har du vært på tur i dag - 2021   
  Blir smått misunnelig på alle dere som har fått gode skiforhold! 😄 Her i Lofoten har snøen latt vente på seg, men vi fikk solen tilbake her forleden dag og hvilket magisk lys når den bare glir langs horisonten før den dupper under igjen!
  Jeg utforsker stadig vekk nærområdet, men det er ett fjell jeg enda ikke hadde vært på, og som vi ser fra stuevinduet hver dag, og det er Store Kongstinden i Svolvær. Her er et bilde fra i fjor vinter. Store Kongstinden er den høyeste toppen til høyre i bildet.

  På vei opp (Tuva, Blåtinden, Fløya og Svolværgeita i bakgrunnen):

  Bildet under her er tatt i retning nord-øst og det er Higravtindan og Trolltindan man ser bakerst. Trollfjorden ligger like bak dem.

  Video fra turen (9 minutter)
   
 5. Like
  Ikigai reacted to Heriks in Dagens bilde, med muligheter for bildekritikk/tips   
  Lys! Svalbard er ordentlig fint om dagen!
 6. Thanks
  Ikigai reacted to tshansen in Den store hva ser du på youtube tråden   
  Nyter en kopp kaffe til enda et visuelt mesterverk på tuben. Tenk at vi er så heldig å ha slike ambassadører for Norsk natur her inne 👏🏻

  det er ikke for alle, men for noen er det alt 🔥 jeg ser en del av denne type underholdning. Å jeg tørr å satse mye kroner på at Kristian blir å finne på topp 10 listen over denne type film skapere på YouTube de neste 5 årene. 
   
  takk for turen (igjen) du er stille som en østers men føler jeg begynner å kjenne deg 😂😂
 7. Like
  Ikigai reacted to varmtvann in Noen som har vært rundt Dyranut i det siste?   
  Supernyttig! Hjertelig takk. 
  Nettopp. Burde kanskje ta en runde på alternativer, bør være tilbake på jobb på onsdag...
  Takk, har sjekket yr men ville gjerne ha litt mer kjøtt på beina vedr. forholdene.
   
  Generelt: har vurdert Femundsmarka sør som et alternativ, så tror jeg skal bruke lenken til KristianP og sjekke snøforhold der. 
 8. Thanks
  Ikigai got a reaction from varmtvann in Noen som har vært rundt Dyranut i det siste?   
  Hei! Jeg har ikke vært på Dyranut i det siste, men tenkte bare å dele et par tjenester jeg pleier å bruke når jeg planlegger egne turer som kan være nyttig for å vurdere forholdene, i tilfelle du ikke kjenner til de tjeneste fra før, og du ikke får noe førstehåndsinfo.
  Statens Vegvesen har webkamera på Dyranut, men viser for det meste kun siste oppdaterte bilde. Hvis du går inn på Windy.com så kan du se et webkamera hvor du kan spole tilbake og se bilde fra tidligere på dagen når det er lyst eller tåkefritt osv.
  https://www.windy.com/nb/-Nettkamera/Norway/Vestland/R-Dyranut-(-moh)/webcams/1308217779?60.368,7.300,11
  Her et bilde fra i går og ett fra i dag (vært nokså tåkete).  En annen god tjeneste er senorge.no som viser snødybder, mengde nysnø, snøtilstand osv. På Dyranut og området i nærheten er det nå ca 1-2 meter med snø, og snøen skal være tørr, spesielt fra Dyranut og retning nord-øst.
  Det første kartet her viser snødybde, og det andre viser snøtilstand (tørr, fuktig, våt).


 9. Like
  Ikigai reacted to Haugli in BIG AGNES COPPER SPUR HV UL3   
  Da er BA Copper Spur HV UL3, bestilt 👍 ca 14. Dagers leveringstid på speidersport.no, den som venter på noe godt venter må vente i evigheter.. skulle hatt det helst når jeg trykte "bestill" 🙄😅
  Kommer tilbake med ett referat da jeg har fått satt det opp i stua å kikka litt på det 😎
 10. Like
  Ikigai got a reaction from Aaaaaaaahaaaaa in Erfaringer med bruk av tarp i høyfjellet i sterk vind.   
  Jeg har brukt tarp slik en tarp er ment til å brukes, i sterk vind, og det er ikke anbefalt. En tarp blir som et seil så lenge vinden får tak i det.

  Eneste unntaket tenker jeg er om du setter opp tarpen som en lukket pyramide, men da har du i prinsippet et telt, bare med en tarp som kanskje ikke har de riktige festepunktene. Da ville jeg kanskje heller vurdert å sett på pyramide-telt som f.eks. Hyperlite Mountain Gear Ultamid. Men kalkulerer du med vekten av gåstaver, plugger, stropper, evt. innertelt osv så kommer du fort opp i vekt med vanlige lettvektstelt. Men jeg har fått inntrykk av at slike pyramidetelt er nokså stabile i vind, uten at jeg har noe personlig erfaring med det.
   
 11. Like
  Ikigai got a reaction from ChristofferS in Soveposer fra Rab   
  Skjønner! Jo, ja. En varm 3-sesongspose kan nok brukes i noen minusgrader hvis forholdene ligger til rette for det, men i syv minus så tror jeg det er enkelte som ville hatt en noe ubehagelig natt i en 3-sesongspose. Men både poser og folk er forskjellig, så det kan jo gå. Når det er sagt så virket den posen du linket til der veldig varm for å være en 3-sesongspose, så den er kanskje ikke et dårlig utgangspunkt, uten at jeg har noe erfaring med den. Det optimale er nok å ha en lett 3-sesongspose som holder til en natt selv om det blir frost, og så en mye varmere vinterpose.
  Men hvis du skal prøve å utvide bruksområdet til en 3-sesongspose så er det flere ting du kan gjøre for å få en behagelig og varm natt:
  - Sove i fullt ullundertøy (temperaturgrensene som er oppgitt av produsent er oppgitt med forbehold om bruk av ullundertøy)
  - Bruke evt. andre tørre klær som f.eks. dunjakke, ekstra sokker, knevarmere, hals, lue, hansker osv. Har du klær du ikke får plass til i posen kan du legge dem oppå soveposen.
  - Bruke en lakenpose
  - Bruke et soveposetrekk/fjellduk/vindsekk osv. utenpå soveposen
  - Sørge for å ha et bra isolerende underlag, evt. bruke flere underlag oppå hverandre
  - Tøm blæren før du legger deg
  - Spis et godt måltid før du legger deg
  - Vær varm i kroppen når du legger deg (løp noen runder rundt teltet eller opp en bakke)
  - Koke opp vann og ha en varmedunk i posen (alternativt vann i en flaske med en sokk rundt)
  - Og en natt i et telt uten for mye gjennomtrekk er selvsagt varmere enn å sove under åpen himmel
  Gjør du en del slike tiltak så tror jeg du ville klart deg fint gjennom en natt med 5-7 minusgrader med den posen du linket til sist. Men igjen, folk er forskjellig, så du må nesten bare prøve deg frem. Som andre poengterer her er det store svingninger i prisen på enkelte poser gjennom året. Så å vite hva du vil ha og slå til når det er tilbud er smart. Jeg har også kjøpt sovepose brukt med god erfaring, så det kan også være et alternativ om pris er av betydning.
 12. Like
  Ikigai got a reaction from ChristofferS in Garmin inReach mini   
  Har en InReach Mini og er veldig fornøyd med den. Tidligere hadde jeg en nødpeilesender i sekken, men mulighetene som en InReach har med å kommunisere med dem hjemme (f.eks. avverge søk hvis turen blir lengre enn planlagt og ikke belaste redningstjenester), eller sjekke været, lage sporingspunkter og navigere etter koordinater osv. gjør den etter min mening overlegen ettersom man kan avverge uhell før dem skjer, og dersom uhellet skulle være ute så har den også SOS-funksjon.
  Min erfaring er at det er suveren dekning, både her i Nord-Norge hvor jeg bor og i fjerne land i Sentral-Asia hvor jeg har hatt den med meg på tur. Iridium-nettverket har dekning over hele verden, og ettersom satellittene går i polare baner så er faktisk dekningen best jo lengre nord eller sør du kommer. Jeg har ikke merket noe forskjell i dekningen fra Nord-Norge til mer sydlige breddegrader. Det som har størst påvirkning er hvor klar sikt du har til himmelen. Blir noe begrenset om du sitter tett på en vegg eller en fjellvegg.
  Støtter @GrundeL over her om bruk med mobilapp. Det gjør det raskt og enkelt å sende meldinger hjem. Faktisk så enkelt at man nesten ikke merker at meldingene går via satellitter. I tillegg får du mer funksjoner med kart osv.
  Når du får den så ville jeg også sjekket hvilket firmware enheten har, og se om det er oppdateringer tilgjengelig på nett. Jeg husker at min ikke hadde Trackback-funksjon. Jeg pleier å sette enheten på sporing når jeg går fra parkeringsplassen. Da ser de hjemme hvor jeg er til enhver tid (om jeg skulle ramle og ikke være i stand til å sende SOS så vet de hvor jeg er), og dersom det f.eks. skulle bli tåkete eller jeg ikke skulle finne veien tilbake så kan jeg slå av sporing og sette den i Trackback. Da vil den guide meg tilbake dit jeg kom fra med ganske bra nøyaktighet, alt etter hvor mange sporpunkter jeg har valgt å sende.
  Hvis jeg har et mål jeg skal nå så pleier jeg å legge inn GPS-koordinatene før jeg drar hjemifra. Da kan jeg finne frem uansett vær.
  Var på en kjøretur til Sentral-Asia og da brukte vi den til å spore bilen. Både for å ha rute på hvor vi har kjørt, men også i tilfelle bilen skulle bli stjelt. Med sporingspunkt hver andre time så holdt batteriet i 1-2 uker.
  Det koster litt med abonnement, og spesielt hvis du vil bruke sporing og meldinger aktivt, men for meg er det verdt det. InReach Mini kan anbefales på det varmeste.
 13. Thanks
  Ikigai got a reaction from Marius Engelsen in Stegjern som passer randostøvler OG fjellskistøvler.   
  Jeg har Petzl Lynx, og så vidt jeg har forstått så er de fleste (om ikke alle) Petzl-stegjernene laget på samme plattform slik at man kan bytte ut deler for å tilpasse ulike støvler og ulike bruksformål.
  Jeg har Petzl Lynx med hendel bak til bruk på Scarpa T4. Men så har jeg kjøpt separat Back Flex (og mer fleksible linking bars) som gjør at jeg kan bruke de samme stegjernene på Crispi Stetind og fjellsko ellers.
  På produktsiden til Back Flex-delen så står det hvilke stegjern den passer til: Compatible with LEOPARD, IRVIS HYBRID, IRVIS, VASAK, SARKEN, LYNX, DART and DARTWIN crampons
  https://www.petzl.com/US/en/Sport/Crampons/BACK-FLEX

  Så hvis du kjøper Petzl Irvis Hybrid så kan du bare bestille Back Flex i tillegg.
   
 14. Like
  Ikigai got a reaction from graham in Stegjern som passer randostøvler OG fjellskistøvler.   
  Jeg har Petzl Lynx, og så vidt jeg har forstått så er de fleste (om ikke alle) Petzl-stegjernene laget på samme plattform slik at man kan bytte ut deler for å tilpasse ulike støvler og ulike bruksformål.
  Jeg har Petzl Lynx med hendel bak til bruk på Scarpa T4. Men så har jeg kjøpt separat Back Flex (og mer fleksible linking bars) som gjør at jeg kan bruke de samme stegjernene på Crispi Stetind og fjellsko ellers.
  På produktsiden til Back Flex-delen så står det hvilke stegjern den passer til: Compatible with LEOPARD, IRVIS HYBRID, IRVIS, VASAK, SARKEN, LYNX, DART and DARTWIN crampons
  https://www.petzl.com/US/en/Sport/Crampons/BACK-FLEX

  Så hvis du kjøper Petzl Irvis Hybrid så kan du bare bestille Back Flex i tillegg.
   
 15. Like
  Ikigai reacted to northern_fov in Hvordan effektivt slå opp kuppeltelt i vind?   
  Absolutt verdt å prøve det! Jeg gjorde et lite forsøk på å spenne 2 stenger men ga opp fort. Teltet var godt festet mot vinden på 3 plasser, muligens litt for godt slik at jeg ikke lykkes med den strategien.
  Keb, som er nærmest helt likt er jo et "ekstremtelt" så da må jo være mulig å få til dette på en grei måte.
  @KristianP Hadde en saftlig levegg på plass før jeg begynte med teltet, ellers hadde ikke dette gått i det hele tatt. Er mulig med dobbelt sett med stenger.
 16. Like
  Ikigai got a reaction from northern_fov in Hvordan effektivt slå opp kuppeltelt i vind?   
  Jeg stusset også litt på hva utfordringen var ettersom jeg har satt opp Hilleberg Staika i omtrent alle former for storm uten problemer, men så oppdaget jeg det samme som deg at Abisko Dome 2 har hele stangkanaler, og da ser jeg utfordringen.
  Har grublet litt på det og ser ikke at der så mye man kan gjøre med belastningen før alle stengene er kommet på plass, annet enn å variere hvilke stenger man begynner med i forhold til vindretningen. Man kan selvsagt løse problemet med å holde stengene fast i hylsen med klemmer osv, men ser verre ut for belastningen. Belastningen fra vind er betydelig høyere enn vekten av selve teltet, så å fjerne innerteltet tror jeg ikke er noe løsning.
  Her er noe du kunne forsøkt:
  1: Klipse fast en bardun til pulk eller sekk slik at du forsikrer deg om at teltet ikke flyr avgårde (grei ting å gjøre uansett). La teltet ligge nedstrøms av vindretningen fra sekken/pulken.
  2: Tre gjennom stang nummer 1 fra den bardunen som er festet til pulken/sekken, men hold teltet flatt ned til bakken slik at stangen går i en bue langs bakken og ikke opp i luften.
  3: Tre gjennom stang nummer to i én av de to nærmeste stangkanalene til bardunen som er festet til pulken/sekken, og gjør det samme som i steg 2, at du holder teltet nede på bakken, og du lar da stangen gå i sin egen stangkanal, men at den ligger helt parallelt med den første stangen du satt inn, også langs bakken.
  4: Når du har lagt inn to stenger i to stangkanaler som går med vinden så kan du løfte opp teltet og spre stengene slik at du får en kuppel der du mangler en stang på tvers av vindretningen.
  5: Sett inn siste stang på tvers av vindretningen.
  Gjør du det på den måten så unngår du at teltet får noe belastning før du har fått satt inn to stenger som går med vindretningen og kan dele på belastningen.
  Og selvfølgelig, har du mulighet til det så bygg en levegg og søk ly for vinden så unngår du problemet. Hvis det blir et vedvarende problem så ville jeg undersøkt om det lar seg gjøre å ha et dobbelt sett stenger i stangkanalene.
 17. Like
  Ikigai reacted to Heriks in Dagens bilde, med muligheter for bildekritikk/tips   
  Det går i blått om dagen ... månen over Hiortfjellet ... 
 18. Like
  Ikigai got a reaction from Håkan S in Hvordan effektivt slå opp kuppeltelt i vind?   
  Jeg stusset også litt på hva utfordringen var ettersom jeg har satt opp Hilleberg Staika i omtrent alle former for storm uten problemer, men så oppdaget jeg det samme som deg at Abisko Dome 2 har hele stangkanaler, og da ser jeg utfordringen.
  Har grublet litt på det og ser ikke at der så mye man kan gjøre med belastningen før alle stengene er kommet på plass, annet enn å variere hvilke stenger man begynner med i forhold til vindretningen. Man kan selvsagt løse problemet med å holde stengene fast i hylsen med klemmer osv, men ser verre ut for belastningen. Belastningen fra vind er betydelig høyere enn vekten av selve teltet, så å fjerne innerteltet tror jeg ikke er noe løsning.
  Her er noe du kunne forsøkt:
  1: Klipse fast en bardun til pulk eller sekk slik at du forsikrer deg om at teltet ikke flyr avgårde (grei ting å gjøre uansett). La teltet ligge nedstrøms av vindretningen fra sekken/pulken.
  2: Tre gjennom stang nummer 1 fra den bardunen som er festet til pulken/sekken, men hold teltet flatt ned til bakken slik at stangen går i en bue langs bakken og ikke opp i luften.
  3: Tre gjennom stang nummer to i én av de to nærmeste stangkanalene til bardunen som er festet til pulken/sekken, og gjør det samme som i steg 2, at du holder teltet nede på bakken, og du lar da stangen gå i sin egen stangkanal, men at den ligger helt parallelt med den første stangen du satt inn, også langs bakken.
  4: Når du har lagt inn to stenger i to stangkanaler som går med vinden så kan du løfte opp teltet og spre stengene slik at du får en kuppel der du mangler en stang på tvers av vindretningen.
  5: Sett inn siste stang på tvers av vindretningen.
  Gjør du det på den måten så unngår du at teltet får noe belastning før du har fått satt inn to stenger som går med vindretningen og kan dele på belastningen.
  Og selvfølgelig, har du mulighet til det så bygg en levegg og søk ly for vinden så unngår du problemet. Hvis det blir et vedvarende problem så ville jeg undersøkt om det lar seg gjøre å ha et dobbelt sett stenger i stangkanalene.
 19. Like
  Ikigai reacted to Aurejeger in Slik oppbevarer jeg mitt fiskeutstyr.   
  Slik oppbevarer jeg mitt fiskeutstyr, sluker og utstyr jeg bruker ofte.  Slukene er sortert etter lysforhold og vind. Som et observant øye kanskje legger merke til er det ørret og sjøørret som er målet.
   


 20. Thanks
  Ikigai reacted to Frihet85 in Gilde utfordrer Real   
  Ingenting er mer plassbesparende enn potetmos. Man kan også blande en spiseskje eller to med nøytralt proteinpulver for å økte energimengden. Toro Hurtigris er ganske porøst og gir derfor mye volum selv om det ikke veier så mye. Potetmos, hurtigris og pasta er ikke fiberrik kost. Så man kan bli litt hard i magen av det.


  Knuste linfrø smaker veldig lite og kan tilsettes så godt som alle matretter (også Real) for å økte energimengden, tilføye fiber - og har dessuten en høy andel umettet fett (den sunne fettsorten). Linfrø er også rik på kalsium og magnesium som mange får gjennom meieriprodukter som ikke er så gunstig å ha med seg på langtur. 

  Linfrø har nesten ikke karbohydrater i seg. Så om du mikser 5 deler ris med 1 del knuste linfrø - får du en utrolig god blanding som er veldig velegnet på tur. 

  Pasta kan gjøre deg litt trøtt og slapp. Eggnudler er et godt alternativ. Jeg pleier å knuse eggnudlene med hendene til en miks av "smuler". Da blir det enklere å spise, mindre graps - og litt bedre for magen enn vanlig pasta. Her kan du også pøse på med linfrø.
 21. Like
  Ikigai reacted to Miamaria in Hvordan effektivt slå opp kuppeltelt i vind?   
  Kan bekrefte at det i hvert fall ikke er lurt å ende opp med motsatt, da knekker stang på et blunk. Har sett bevis.
 22. Like
  Ikigai reacted to Eksilbergenseren in Gilde utfordrer Real   
  Da var i alle fall Lapskausen på plass i butikk. (Extra Nesbyen). De går jo ikke akkurat i strupen på Real med 79 kroner for en pose, men tilgjengelighet er jo også viktig for oss som ikke klare å planlegge. 

 23. Like
  Ikigai reacted to Skogens Stønn in Gilde utfordrer Real   
  Sjekk også ut nudler. Jeg bruker eggnudler til veldig mye, blant i real turmat med flere (jeg synes sånne frysetørrede porsjoner er for små) og til joikakaker. Stekt kjøttdeig blandet med eggnudler og hermetiske mais/erter/gulerøtter pluss en god chillisaus eller bare tomatketsjup er også en god rett. Eggnuddler kan brukes omtrent som spagetti, men trenger ikke å koke noe særlig. Jeg har til og med bare lagt dem tørre oppi real turmat og latt dem trekke til seg vann sammen med resten av innholdet.
 24. Like
  Ikigai reacted to Frihet85 in Gilde utfordrer Real   
  Hehe. Ja, alt er vel enkelt når man kan det. Når jeg lager slikt bruker jeg aldri oppskrifter. Det går på slump - slik blir det også litt varierende smak fra gang til gang. Noe jeg liker, da kan jeg justere litt fra gang til gang.
  Problemet med ovn er at enkelte modeller varierer veldig i temperatur - så det kan oppstå store avvik. Det er også viktig med utluftning, så det å ha døra åpen under prosessen kan hjelpe noe. Jeg pleier å legge en kork eller noe smalt i døråpningen. 

  Salmonella forsvinner med varmebehandling på 55 grader i 1 time. 74 grader er ganske høy temperatur mtp tørking, så da får du også en varmebehandling "på kjøpet". 

  Jeg pleier også å legge på en saus som inneholder sukker, slik at jeg også karamelliserer kjøttet i prosessen. Da pleier jeg blande worcestershire-saus, teriyaki saus (eller begge deler) med litt sitronsaft, ingefærkrydder, litt honning og pepper. 

  Dersom du strimler kjøttet i julienne (julienning på fagspråket ;p) - dvs, små strimler på størrelse med fyrstikker. Trenger det ikke trekke i varmt vann i mer enn 4-5 minutter før du får en god og behagelig konsistens. Med litt tykkere biter trenger du 7-8 minutter. 
  https://no.grandado.com/products/vacuum-bag-sealer-matlagringspakke-solv-aluminium-folie-mylar-bag-100-stk-utmerket-kvalitet-7-10-cm?variant=17286559858745&currency=NOK&gclid=CjwKCAiAyc2BBhAaEiwA44-wW7Hp5CBXnu8CA2uUHjEdL7tw9-Fj64tO-Na9K2UozEuYZ0M3vUjXzBoC0HEQAvD_BwE
  Dette er det samme Real kommer i. Forskjellen er at de også har et plastlag som emballasje på yttersiden av aluminiumsfolien. Den jeg lenket til nå er veldig tynn, det går fort hull på posen dersom den ikke oppbevares korrekt. Kantene kan også være litt skarpe. Et tips er å oppbevare disse matposene i et putetrekk eller lignende, før man putter dem i sekken. 

  Med en slik pose, holder maten seg varm i 15-20 minutter. Så du kan ha relativt store kjøttstykker som blir gode og saftige jo lengre det får stå å trekke. Hvis jeg husker rett, vil 100 gram tørket kjøtt tilsvare ca 250 kjøtt under en slik prosess. Superkonsentrert på energi med masse proteiner.

  For de som er litt late - kan man kjøpe ferdig elgskav i fyrsedisken, hive på en marinade og la det tørke i ovnen 4-5 timer.

  Storfe, elg og vilt er helt klart å foretrekker. Kylling er et mer magert alternativ som er mildere på smak.

  Jeg bruker kun kjøtt fra Norge/Sverige. Importert kjørt har en høyere andel antibiotika i seg - som jeg helst ikke vil ha. 

   
 25. Like
  Ikigai reacted to fiskekongen in Monsen, Monsen og Mattis   
  Jeg for min del likte serien godt, med unntak av siste etappe som bar preg av dårlig tid og transportetappe. 
  Da årets serie startet med en mer "sakte variant", med mer bål og leirliv, hadde jeg gledet meg til å se mer fiske og teltliv på fjellet. Men pga for tunge sekker, og dårlig tid ble nok dessverre ødeleggende for både oss og dem. 
  Syns det kanskje er litt hardt å kritisere dem for å ha feilberegnet både tid, vær og vekt. Det har vi vel alle gjort.
  Får bare håpe at dem gir seg selv bedre tid neste gang, slik at vi kan kose oss med litt sakteTV
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy