Gå til innhold
  • Bli medlem

PelleO

Aktiv medlem
  • Innlegg

    36
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av PelleO

  1. Jeg har lenge ønsket å kjøpe et par truger, og har bestemt meg for Mountaineer 30 tommer. Tidligere hadde XXL disse til 1800kr, men nå selger de kun 36 tommer-modellen. Finner ikke 30" i noen butikk lenger. Noen som vet om disse er utgående modell? Evt. en plass hvor de selges?
  2. Har kommet til å kjøpe en kanne med Primus Powerfuel Er dette å regne som "renset bensin"? - kan den f.eks brukes i reine bensinbrennere som Svea 123 og Optimus no.8? Eller er den en form for "superduperparafin" kun til nyere multifuelbrennere? Den lukter litt ugjenkjennelig for meg.. Kan den evt. brukes på rene parafinbrennere/petromax?
  3. Takk for gode svar! Nå skal jeg få brenneren loddet hos en gullsmed. Han ville bruke et tinn med smeltepunkt på rundt 700 grader. Da satser vi på at det holder Takk for link til interessant lesning på spiritburner også!
  4. Heihå. Er loddepinne med 55% sølv og smeltepunkt ca 600 grader c, den rette sorten å bruke? Hvor varm blir brenneren på den varmeste ? Vet at vanlig messinglegering har et smeltepunkt på noe over 1000 grader c
  5. Har endelig fått meg en Phoebus 625, som har vært på ønskelisten lenge. Det er en pent brukt militær modell fra Tyskland. Smurte opp pumpa, helte på en skvett D60 og fyrte opp. Etter 1min host og hark med rusk i dysa så brenner den kanonbra! - og for en varme hvis man pumper på skikkelig trykk Fornøyd Så spørsmålene: Med i boksen så er det tre kjelestøtter ala Optimus 00 o.l - Disse virker til å være for tykke til å få nedi "lommene" på tanken (?) Har prøvd med litt makt men ikke mye. Er redd for å bryte sund noe.. Noen som vet om dette er vanlig? Bør jeg file de tynnere, eller forsøke å bende ut lommene - eller er de rett og slett feil type, hvis de ikke passer lett? Kjelestøttene ser helt ubrukte ut, så de har sikkert aldri vært montert. Er tanken på disse stål (rustfritt?) eller messing? Noen spes lur grunn til at det er med komplett ekstra brenner? - Er tyskerne bare rause med reservedeler? Prøvde også å demontere brenner fra tank med en vannpumpetang, men den satt også jommen godt fast! Noen triks? (Ja jeg vet jeg ikke trenger å plukke fra hverandre, men jeg liker liksom å "ha vært igjennom" hele primusen ned til minste bit, før den taes i aktiv bruk) Kan man prøve seg med bensin på E-dysa, eller er det bare dumt? Er noen deler, eks. dyse og grafittpakning, av samme type som til 111? Likner veldig..
  6. Jeg var med på en budrunde på QXL i går.. Gjenstanden var en Phoebus 625 som så ubrukt/veldig lite brukt ut. Må gi meg på 2000,- Den ble til slutt solgt for 2200,- tror jeg. Jeg synes dette var hysterisk dyrt! Er disse så skjeldne at slike vanvittige priser er å forvente? Har enormt lyst på en!!
  7. De Høvikene så jo strøkne ut! Også så bra pris! Det var (desverre) ikke jeg som stakk av med disse heller Ser at den ene av de har samme stillebrenner som på min gamle Svea kjøkkenprimus. Forøvrig fant jeg den Campus no.4'en ved å bruke søkeordet primus, tror jeg.. men som Phaser (ikke) sier, så hender det stadig at det ligger noen funn på finn uten primus i annonsetittel..
  8. Synes å ane at denne hadde vært stas å ha
  9. Snuskemeg rundt.. Takk for svar! Ser ut som en slik Campus no.4, ja. ..og jommen var det allerede solgt ser det ut til - i alle fall er bildet borte fra annonsen. Jaja, noen her inne som ble en primus rikere kanskje?
  10. Lurer litt på denne.. Noen som vet hva dette er? http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/bilder?finnkode=33128895&reference=2012/2/8/5/331/288/95_161207114.jpg Altså primusen i brun kasse, mener jeg
  11. Bilder skal ordnes! Her er min foreløpige primussamling: - Optimus no. 00 i militærgrønn stålkasse. - Radius 42 forniklet i original blikkboks. - Primus 96 i original blikkboks. - Svea 123r - Optimus Explorer - 2stk. Hiker 111t i lyseblå kasser - Optimus 111 bråk eldste type - Hiker 111c - Hiker 111 arctic cobra - Optimus 1200m lampe - Høvik verk 1082 lampe - Stor Høvik verk kjøkkenprimus med bråkebrenner. - Stor Svea kjøkkenprimus med den fikse stillebrenneren. Ikke verdens mest omfattende samling, (vet jo at flere her inne har i hundrevis , men de formerer seg stadig..
  12. Takk for svar, dsk. Denne primusen er under oppussing, og nærmer seg klar til prøvefyring. Må si jeg gleder meg
  13. Humdidum.. Er nokså tent på den østerrikske saken, må jeg inrømme Jeg har forresten en Svea med lik stillebrenner som den Phaser avbildet lenger opp. Har desverre ikke fyrt den opp ennå. Noen som kan fortelle hvordan den er i forhold til en "vanlig" stillebrenner?
  14. Legg brenneren i bløt i noen form for syreløsning en stund, så etses det ytterste sotlaget fint av, og metallet blir som nytt. Runegutt har en oppskrift på "primusvaskevann" med sitronsyre og zalo som funker knall. Jeg må innrømme at jeg selv, pga. utålmodighet.., har brukt litt hardere løsninger noen ganger. Oksalsyre og kokende vann gjør prossessen superrask, men jeg vet ikke om denne miksen kan finne på å være mer "skadelig" for metallet..(?) Har hørt noen nyss om at sterk syre kan vaske ut tinnet av messing-legeringen og dermed gjøre den sprøere/dårligere. På eget ansvar altså dette med oksalsyrebad. Ta uansett messingdeler ut av syrebad når de blir rødaktige. Og nøytraliser med en base og/eller rent vann i rikelige mengder. Kjør så på med messingpuss (gjerne kombinert med superfin stålull no.0000), og kjør en del parafin/bensin gjennom brenneren når den er tørr innvendig. Fyr og vær glad med ren og skinnende primus
  15. Har faktisk vurdert en slik liten japankoker. Er dette saker egentlig? Får jo ikke den gode nostalgi-feelingen selvsagt, men kan jo allikevel være bra.. kanskje? Vet du hvor mye avgifter det påløper på slikt?
  16. Hmm. Jeg har endelig anskaffet meg en Primus 96 (Hurra ) som ser tipp topp ut, bortsett fra en ting.. Brenneren består av en messingbjelle og et brennerlokk av støpejern som skal legges oppå. Problemet er bare at de fire hakkene i bjella som lokket skal ligge i, ikke er symmetriske 90 grader mellom hvert - faktisk ganske skjeve. Dermed passer selvsagt ikke lokket nedpå brenneren. Synes dette var pussig siden selve bjella er helt regelmessig rund og fin. (Hadde vært mer forståelig hvis denne var synlig vridd og banket på) Noen som har forslag til en fix for dette? Runegutt, du har virker til å vært bortpå et par 96'ere så du skjønner sikkert hva jeg mener? Ellers synes jeg dette var litt kronglete å forklare uten bilder, men mangler desverre kamera. PS: Hvis noen har bjelle som passer til salgs, så er det en superløsning
  17. I dag ble det jommen ny sekk her også gitt Har foreløpig bare gått noen runder i stua med 10-15kg, men sekken virker knallgod synes jeg. Det eneste er at jeg er vant med å pakke en del ting, (bl.a. fuelflasker) på "fast" plass i sidelommer, og det har jo ikke denne. Men det ordner seg nok. Hovedrommet virker mye romsligere på Fjellheimen enn min gamle Bergans 80L, så alt skal nok få plass. Alltid stas med noe nytt God Tur!
  18. Jeg går med planer om å anskaffe meg ny ryggsekk 80 - 100L. Har kikket på den nye Fjellheimen 85L-sekken fra Helsport i den lokale sportsforretningen. Sekken virker faktisk veldig god. Og lett er den også. (2,8kg). I tillegg er prisen meget gunstig - bare 1990kr! Er det noen her inne som har erfaring med denne sekken, mon tro? Alle innspill mottas med takk Ole P.
  19. Prøver for tiden å forske litt på blanding av bensin og parafin som drivstoff på 111t og 111c, med ulike dyser. Har hatt litt problemer med at 100% bensin (Statoil4takt og Colemanfuel), gir veldig varm flamme - men litt lite fres. Litt liten flamme rett og slett. Hvis jeg bruker 100% parafin på tanken (Fritidsparafin fra Unitor), så blir altså flammen mye kraftigere og større, men det blir også mer gule tunger, og "småkoke"-egenskapene blir mye dårligere enn med bensin. Prøvde bare for moro med halvblanding bensin/parafin og fyrte opp igjen. Ser nå ut som jeg har fresen og kraften til parafinflammen, men samtidig kan jeg ratte helt ned til nesten ingenting - og det brenner fint og blått hele veien. Hmm..., regner nesten med at det er en hake med dette. Det pleier å være det når man finner på noe "glupt" med miks og triks. Noen som vet eller har prøvd selv? Er dette risikabelt eller dumt på noen som helst måte?
  20. 111 med jetmotor - , det er et knall stykke primus! Jeg har to av disse (Runegutt har vel fjorten minst), og den ene er nesten alltid førstevalg på turer med telt. Litt tung, men enormt driftsikker og fin som varmeovn på vinteren. Har en av den aller eldste typen av disse som var fullstendig "mint condition" - var ikke pakket ut av originaleske engang da jeg kjøpte den. Selvsagt mister jeg denne i steinura på fjellet, og nå har den skjev og bulkete kasse.. Knurr og dobbeltknurr.. Lykke til!
  21. Takk for tips igjen. Siden jeg ikke har noe gammelt krutt liggende gikk jeg for vedovnmetoden, og jommen var det slagg i stigerøret gitt.. Banket ut en liten haug, og nå brenner lampa som bare det igjen! Dette var saker Finner ikke noe som kan tydes som produksjonsår på den. Står bare "PRIMUS Lisensiert Høvik Verk", og "No 1082 Made In Norway" - på tanken. Svigers mente den antakelig var fra femtitallet en gang. Her er et bilde av vidunderet:
  22. Ville bare takke Runegutt123 og Kristian123 m.fl. for glupe svar om Svea123! Måtte bytte to dyser og justere rensenål til tre klikk, og nå fungerer den knirkefritt. Har de siste dagene pusset opp en gammel "Petromax"-lampe som jeg fant på låven til svigers. Den er en Primus 1082 produsert på lisens av Høvik verk og er merket 300cp. Lampen er blank og fin og uten mangler. Er dette et samlerobjekt, og er det mulig å anslå alder? Fyrte den opp i dag med nytt glødenett og fritidsparafin, og den lyste så kraftig at jeg ble nærmest sveiseblind . Lot lampa stå å gå, og etter en halvtimes tid ble lyset litt svakere, og litt mer gule flammer rundt glødenettet. Synes det var rart når den fungerte aldeles suverent til å begynne med.. Noen ideer? Har også anskaffet meg en gammel SVEA kjøkkenprimus med en brenner som jeg synes så helt rar ut. Kommer tilbake med bilder av denne etterhvert. Phaser: Søt liten sak. Også så blank og fin
  23. Jeg sliter fortsatt litt med min nye 123R.. 1) Problemene jeg hadde med asymmetrisk flamme viste seg å være en upresis dyse. Forhandler sendte meg 2stk nye dyser, og da brenner den i alle fall nogelunde rett. Men.. 2) Har gule flammer. (Dette tyder vel på at ikke forbrenningen er superduper?) Fikk også tilsendt et nytt flammesprederlokk av forhandler, siden jeg hadde bendt og klemt på det originale. Nå vil jeg gjerne montere dette riktig uten alt for mye bøy og tøy. Noen som vet for dypt i brenneren dette skal sitte for ideell forbrenning? 3) Når 123'en brenner, så er det særdeles ujevnt/pulserende/blafrete.. (Hvis noen har hatt problemet, skjønner de sikkert hvordan jeg mener ) Dette blir bedre når primusen blir skikkelig glovarm, men jeg regner med at den ikke skal være slik (??) Kan det være noe med veken som er galt? Før første gangs bruk lot jeg ikke primusen stå et døgn med full tank for å "trutne", slik jeg siden har skjønt at jeg kanskje burde ha gjort.. (Merkelig at dette ikke står i medfølgende bruksanvisning). Burde jeg separere tank og brenner for å sjekke veken,- og i tilfelle; hva ser jeg etter da? 4) Når jeg stenger av primusen, så slukker den ikke kontant. Det blir igjen en gul "stearinlysflamme" som brenner en stund før den dør ut. Som i forrige punkt virker dette problemet mindre når brenneren er glovarm. Har dette også noe med veken å gjøre? Beklager masse dumme spørsmål, men jeg vil så gjerne at denne primusen skal fungere 100% perfekt. Da vil den nok bli min nye favoritt i sekken sommerstid
  24. Takk for svar. Den ujevne putringen ble bedre bare primusen ble skikkelig varm og fikk opp trykket. Skjev flamme derimot.. Lokket på toppen ser ut til å være ganske i senter og alle fire "åpningene" ser omtrentlig like store ut. Kan ikke skjønne at mikro-milli-justeringer på dette skulle ha noe å si(?) Kan det hende at dysehullet ikke er helt 100%? - og at derfor gassen sprayes skjevt opp? Lurer på å bytte dyse for å prøve. Noen som vet om noen av dysene til 111 fungerer? (Har K, M, A og Umerket type liggende) Hva slags stor sak er du venter på Phaser?
  25. Sitter og pusler litt med min splitter nye Svea 123 R.. Har fylt tanken med alkylatbensin forvarmet med en dæsj sprit og fyrt på. Svea'en brenner ok, men kanskje litt ujevnt..(?) *puttputtputtWOSH!puttputtWOSH!* OSV.. Det er kjempeforskjell på flammetungene ut av de fire "hullene" på toppen av brenneren, dette har kanskje ingen betydning men jeg synes det er superirriterende. Liker helst at flammen er nogenlunde symmetrisk En kvadrant er kjempestor - den motstående er nesten ingenting - og de to siste er mindre, men nesten like store.. Kan det hjelpe å bende litt i noen retning på lokket midt i brenneren, evt hele bjella? Er litt redd for å ødelegge noe på den vesle tassen før den i det hele tatt har vært på tur. Må også nevne at det første jeg så når jeg pakket ut av esken var at hele brenneren sto ørlite skjevt på tanken, så jeg rettet forsiktig på dette med håndmakt. (kanskje en mm eller to maks) Håper ikke dette er grunnen til at flammen er rar.. ?? Forøvrig en skikkelig nusselig primus.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.