Gå til innhold
  • Bli medlem

skylarking

Aktiv medlem
  • Innlegg

    9
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av skylarking

  1. Jeg er ingen gedigen Mag fan, det med Mag 2D var for å illustrere et poeng. Antar mange i denne tråden er "flashaholics", og da er det jo mange andre argumenter som teller enn lysutbytte - design og kulhet vil jeg tro. Men han som startet tråden spurte etter en brukslykt som lyser langt. Og det gjør Mag 2D LED. 3D LED enda lenger. Så er den til gjengjeld større enn smålyktene.
  2. Så på hjemmesiden deres nå - har ikke noe greie på dem, men jeg ser at Quark-serien ihvertfall rates etter FL-1 standard. Det er bra og seriøst - og da ser man at spesifikasjonene henger på greip også, moderate verdier, ingen "900-lumens" historier. Hvis de ellers er greit skrudd sammen, er de sikkert helt OK - og de ligner ikke spesielt på noen andre. Etter mitt syn, snakker man om lys og lykter og ikke spesialbruk som politi og forsvar, redning, søk osv., men "normale" brukere , er det en av to ting man normalt ønsker seg: Enten et behagelig (og ikke for sterkt!) nærlys, hvis man skal jobbe med ting rett foran seg for eksempel. Da er det viktig at lyskjeglen er jevn og fin og soft. Eller så ønsker man å lyse på noe som er mer eller mindre langt unna. Da er det Beam Distance som er viktig, og for å oppnå en god Beam Distance må optikken (reflektor, glass og lyskildens plassering) være av høy kvalitet. Problemet for de aller fleste nykommere på markedet er at de ikke har særlig bra Beam Distance-performance. Derfor fremhever de lumens i stedet - som ikke er noen god målestokk for en lykt i utgangspunktet - og fordi det er lett å lure en stakkars forbruker. 600 lumen må da lyse lenger enn 100 lumen?? Jeg har lagt merke til at Fenix for eksempel ikke sier noe om Beam Distance (det gjør Quark, ihvertfall på noen ser jeg), og det er helt essensielt! TK-40 med sine 630 lumen kaster 330 meter frem i følge en nettside jeg fant nå (antar det er ihht FL-1) - 30 meter lenger enn Mags 2D-LED, og det med 6 ganger så mye lumen. Kvaliteten på lys-strålen er viktig (som ikke måles i FL-1, ut fra hva jeg leser er det veldig vanskelig å finne sammenlignbare parametere på det). Surefire og lignende produsenter som Streamlight, som har mange spesialprodukter mot militær og forsvar, lager modeller ala TK40 - da kan man flombelyse et område foran seg. Enig?
  3. Surefires produkter er vel primært laget for militært/taktisk bruk - og er både velrennomerte og bra. Når det gjelder Kina-merkene, er naturligvis hovedproblemet at de bare kopierer de mest populære amerikanske merkene, uten å bringe inn noe nytt eller bedre. Surefire har jo en drøss med copycats. Maglite langt færre, fordi de har så mange patenter og er kjent (beryktet?) for å gå til sak for å forsvare patentene sine. Min mening er at hovedproblemet med (de fleste) kopistene er at de gjør kjipere versjoner av sine "forbilder" - til halve prisen - og som regel skyldes det billigere komponenter overalt. Er gammel lydmann, og det er samme historien der. Det er ikke så mye å spare på lønnskostnadene i Kina, ihvertfall ikke for Maglite og Surefire som har automatisert produksjon og enorme volum. Og råvareprisen er den samme overalt på kloden. Så, det som virker for godt til å være sant, er jo som regel det? Som nevnt før: selv om lyskilden er kraftig (masse lumens), hjelper det lite dersom resten av lykta - optikk og elektronikk - er sämre greier. Går forresten an å google LED-priser også, og da finner man ut at selve LED-chippen ikke er så dyr. Optikk derimot er dyrt. Men for å svare "innleggsstarteren": Jeg ville foreslått Maglites 2D LED eller 3D LED, de lyser enormt langt, har gunstig pris og er generelt gode og solide.
  4. Leste forøvrig en artig sak på Mags hjemmeside her forleden; den klassiske 2D-lykta med pære har 19 lumen. Mags 2D har en Beam Distance på 229 meter, mens en 200-lumens LEDlykt de sammenlignet med kaster lyset 225 meter frem. Det stemmer nok, Maglite 2D er en framifrå lykt. (Måtte friske på hukommelsen, her er linken: http://www.maglite.com/flashlight_performance.asp) Jeg ser forresten på samme siden at LED-2D utgaven kaster 298 meter med sine 114 lumen. Aner ikke om LedLenser følger standarden (ser ikke sånn ut, står ikke noe om det på hjemmesiden): http://www.zweibrueder.com/ENG/technologie/pruefverfahren.php?id=quali_pruef og da blir jo sammenligning bare rot uansett, men er standarden fulgt må man opp i P17 for at deres data skal matche Maglites 2D. (Kanskje Ledlenser likevel følger standarden? Vet at Princeton Tec har vært en av de største pådriverne for standarden, men det står ikke noe om det på deres hjemmesider heller) http://www.princetontec.com/index.php?q=technology/glossary Her er forresten gjengen bak standarden: http://www.nema.org/stds/complimentary-docs/upload/FL%201%202009%20final.pdf Jeg er en gammel mann, og har alltid hatt respekt for bra ingeniørkunst. Maglite, Surefire, Princeton Tec, Streamlight og de andre har tatt så mange patenter på vesentlig lyktedesign at det skal godt gjøres å matche kvaliteten. Men konkurranse er jo sunt, da. Så lenge spesifikasjonene ikke bare er tullball.
  5. Nei. throw måles i meter (regner med at du mener Beam Distance). FL-1 definerer at "lyset slutter" der det gir 0,25 lux. Og så måler man seg frem til hvor langt bort det er fra lyskilden .
  6. Lux måler lyset på en flate. Intensiteten måles i candela. Det er ikke så mange som følger ANSI-standarden enda av kina-produsentene, de ville nok falle grundig gjennom - jeg vet ikke om LedLenser gjør det - men standarden ble laget fordi de store amerikanske firmaene var blitt lei av all støyen omkring lumen spesielt vil jeg tippe. Pluss ut fra hva jeg har lest, begynte bransjen der borte (selv WalMArt) å etterlyse orden i rotet. REI var også med i referansegruppen etter hva jeg har sett på deres sider.
  7. Antall lumen har faktisk ikke all verden å si for hvor langt lykta lyser. Lumen er et målebegrep på hvor mye lysenergi en lyskilde stråler ut.
  8. FL-1 er den eneste standarden som er gjeldende for hodelykter og håndlykter. Den definerer seks kriterier som oppleves som vesentlige for forbuker, og poenget er at både handelen og forbrukerne skal bli bedre opplyst (er tanken). De fleste store amerikanske selskapene, som Mag, Princeton Tec, Surefire, Energizer, Inova, Coleman etc. oppgir etterhvert kun spesifikasjoner ihht. denne standarden.
  9. Hei, har akkurat sett denne tråden. ANSI = American National Standard Institute. ANSI er et uavhengig organ som lager standarder innen alle mulige områder. Faktisk ble den første standarden (FL-1) først definert i 2009!
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.