Gå til innhold

Tiur3

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  1 570
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  2

Omdømmeaktivitet

 1. Liker
  Tiur3 fikk poeng fra Trond Monkvik i Den ultimate turkniv finnes den   
  Mye bra å få kjøpt, men da kommer det ann på, om det er "øyet" (og fantasinen), eller erfaring som avgjør. En ulitmat kniv, for både hugging/batonering og praktrisk bruk finnes vel ikke. Det kommer vel frem i tråden. (Selv om alt skarpt, kan brukes). Det er jo derfor de med erfaring, har flere kniver. Samme gjelder klær og annet turutstyr.
  Ser en bort fra hugging/batonering, blir det noe enklere. Men størrelse og stålkvalitet, kommer da sterkere inn. Har knivfokuserte folk her, virkelig erfaring med kniv, eller later de som de har det. :) Etter min mening er alle som har behov for "søringsperre" (eller annen form for fingerbeskyttelse), liten erfaring med kniv. :(
  Og slike kniver trenger stropper, reimer, o.l., for å sitte i slira. Og slikt er det lett å skade, eller kutte av. Tradisjonelle norske/Nordiske kniver har ikke det. De sitter dypt, i en fleksende slire og har ikke behov for annnet feste. Tar en vare på læret, sitter kniven, selv om en "stuper kråke". :) Kniver er ikke ment som hverken brekkjern, krafse (i jord/stein), eller spett, men som et skjære/spikkeredskap! (Lengere utgaver også som egnet for hugging/batonering, men da mindre egnet for det de fleste turfolk har bruk for). Selv ikke jegerere, i alle fall ikke småviltjergere.
  Ser noen her er opptatt av rust, på kniver. Tja... de fleste gidder vel ikke å vedlikeholde kniv, bil og andre "ting", alt skal være vedlikeholdsfritt! :(  Er det noe som er det? Ønsker folk en kniv, som er tilnærmet vedlikeholdsfri (rustffri ???) og har et bra og skarpt/holdbart stål, koster det unødige tusenlapper. Da får en det en betaler for, hvis form og funksjon er ok. Selv gidder jeg ikke å betale de ekstra kronene, da jeg finner andre kniver som oppfyller alle mine ønsker og behov. Godt karbonstål, koster brøkdelen av tilnærmet "rustfritt" stål.  
  Min erfaring (også det jeg ser), er at erfarne friluftsfolk, bruker stort sett kniver med kort blad. :) Og det er normalt det jeg bruker, etter nesten 60 år med aktivt knivbruk, både i jobb og for friluftsliv, samt jakt. Når har turfolk  (også småvilt jegere), behov for lengere knivblad enn 6,5 - 9,5 cm?
  Vil også nevne, at siden det er stadig avbildet kniver med "heltange" og påmonterte sideplater til skaft.  Da har dere ikke brukt mye kniv, når det er kaldt. D.v.s. - uten hansker/votter. :( Slikt er noe dritt, når en bruker redskap som kniv, bør brukes med bare fingere, selv i noen minusgrader. (samme med øks). Et treskaft, er ikke kaldt å holde i, selv om det er -10 til -20 grader, i utetemperatur.   Men det er skaft med tykt stål, både mot håndflater og fingere, som holder - 10 til 20 graders kaldt stål og det blir raskt veldig kaldt i hånda.  :( Og hva skal dere ha den "solide" kniven til? Som brekkjern, eller noe annet jorbruksredskap? :(  Lattelig!
  Som nevnt, så er en kniv primært et redskap for å skjære med. Til knivfantastene. Det er kanskje en grunn til, at gjennomgående tanger (klinket/skrudd), eller innstøpt tange i tradisjonelle nordiske kniver er brukt. Kanskje nordisk tradisjon, har noe å lære dere. He...he..
  Men smak og behag (les; erfaring, bruk og behov), er noe annet.
 2. Liker
  Tiur3 fikk poeng fra Barskekarsten i Jens i Villmarka - NRK på sitt beste   
  Synes også det er litt merkelig at han legger ut på slik tur, uten å ha lært litt mer (og trent litt) på enkle metoder for å padle bedre. Styretak, unnamanøvere, er relativt lett å lære- Samme med det å kunne padle på en side, når ikke strømmen tar for mye i kanoen. Er ikke så vanskelig det heller. Selv ikke Monsen, har lært seg å padle på en side.
 3. Liker
  Tiur3 fikk poeng fra tubbs i Jens i Villmarka - NRK på sitt beste   
  Synes også det er litt merkelig at han legger ut på slik tur, uten å ha lært litt mer (og trent litt) på enkle metoder for å padle bedre. Styretak, unnamanøvere, er relativt lett å lære- Samme med det å kunne padle på en side, når ikke strømmen tar for mye i kanoen. Er ikke så vanskelig det heller. Selv ikke Monsen, har lært seg å padle på en side.
 4. Liker
  Tiur3 ga poeng til Barskekarsten i Jens i Villmarka - NRK på sitt beste   
  Padle kanoe er ikke noe han kan meget godt dessverre Men fin underholdning er det uansett.  For en som er såpass oppegående er det rart at han ikke har satt seg mer inn i padleteknikk og sikkerhet i elv.
 5. Liker
  Tiur3 ga poeng til tubbs i Jens i Villmarka - NRK på sitt beste   
  Litt feil å sammenligne Jens og Tonje når alt kommer til alt.
  Jens har vel bevist både gjennom tidligere yrke og Alene at dette kan han meget godt  
 6. Liker
  Tiur3 ga poeng til Memento mori i Jens i Villmarka - NRK på sitt beste   
  Jeg må si jeg er imponert over Skjult lenke - logg inn for å se den og serien som Skjult lenke - logg inn for å se den har laget. Flotte bilder - bra fortalt - serien og Jens virker ærlig. Vil absolutt anbefale denne serien. 
 7. Liker
  Tiur3 ga poeng til Peppy i Å dra kano etter sykkel; Noen som vet om løsninger for dette i handelen ?   
  Ser dette er en gammel trpåd, men svarer allikevel: Skjult lenke - logg inn for å se den
 8. Hehe
  Tiur3 ga poeng til torese i Telting i regnvær..... What to do.   
  Tabbe i min ungdom var å ikke skjønne hvilken vei vannet renner. Fant det jeg trodde var en fin teltplass. Fikk en fin elv gjennom teltet i løpet av natta. Det skjedde kun en gang. Senere har jeg brukt litt tid på å finne teltplass. I mørket kan man fortsatt gjøre feil og sette opp teltet på de merkeligste plasser.
  Tore
 9. Liker
  Tiur3 ga poeng til Aleksander Jacobsen i Telting i regnvær..... What to do.   
  Skikkelig ruskevær er ingen hindring. Sett opp tarp mot sånn cirka mot vindretningen, få opp teltet, bruk en time i vedskogen, skift til tørt ulltøy og sørg for godt brennevin i koppen. Bildet fra sist lørdag i Trondheim med sideveis regnbyger og 0 grader. Bare kos:-)

 10. Liker
  Tiur3 ga poeng til SondreW i Trenger hjelp til nytt, lett å billig telt.   
  Så kul ut den men er nå ikke helt det jeg er ute etter 
 11. Liker
  Tiur3 ga poeng til tubbs i Den ultimate turkniv finnes den   
  Har lest igjennom tråden her flere ganger og tenker:  Hva mener folk er en turkniv?
  For min del så bør man kunne sløye fisk, skjære brød, brukes til matlaging,gjøre småarbeid  ++.
  Den bør også være lett å slipe opp samt være relativt vedlikeholdsfri.
  For min del så har Strømmeng 5" samekniv blitt førstevalget
  Den har ikke Super trippelX stål i Rockwell 98 eller mye fancy, men den har gjort jobben hver gang.
  Jeg har vel strengt talt altfor mange kniver men det er den jeg henger i beltet om jeg skal på tur  
   
 12. Liker
  Tiur3 ga poeng til Brennern i Hvor er det snø og ikke is på østlandet nå?   
  Breili skal det vel være. Vestskauen er jo snøsikkert,  men er nok isete nå. En tur fra Eiksetra opp til Skimten, Tverråsen og bortover mot Vakkertjern er jo fint terreng da selv om det vil være isete nå. 
 13. Hehe
  Tiur3 ga poeng til Kristian J. Vabø i Den ultimate turkniv finnes den   
  Det var så lett ja... #influencer2020 

   
 14. Liker
  Tiur3 ga poeng til Tittei i Hvor er det snø og ikke is på østlandet nå?   
  Takker så masse for svar. Akkurat nå kjenner jeg at jeg ble glad for å bare kunne dra til Finnemarka. Det hørtes iaf mer lovende ut. Jeg skal spørre der inne når det nærmer seg helga. Skal ha med min sønn, så tenkte ikke gå så langt. Vi skal mest bare kose oss fra lørdag til søndag uten søsknene. Vi lå i telt i hagen i helga med de to andre, og da kom lysten fra i sommer sterkt tilbake. 
   
  Veldig glad for de andre forslagene også. Jeg skal skrive de ned og håpe å få teste de ut ila året. 
 15. Liker
  Tiur3 ga poeng til klatreminus i Første hytte til hytte tur med børn på 7, 7 og 9 år.   
  Det er bare du som kan svare på hva som passer for dine barn, du vil nok få mange svar.
  Vi har barn som er større, men vi prøver å holde oss til turer som er maks 5 timer (+/- 15 km). Det skal jo være gøy også! Våre barn har alltid likt å komme til de ulike hyttene, og hvis turen er for lang så blir det lite tid til å kose seg på hytta. Dersom en av etappene er veldig lange, så kan det være lurt å legge inn en hviledag, med 2 overnattinger på samme hytte. Lengden på etappene er heller ikke det eneste som teller, en 15km krevende (rød/svart) tur er vanligvis mye tyngre enn en blå / grønn tur. 
  Jeg har ingen erfaring med hardangervidda, desverre, men vi har vært mye i setesdal vesthei (nær kristiansand). Der er det mange fine turer og ganske lettgått og etappene er ikke så lange. Flere av hyttene er veldig fine. Setesdal øst liker jeg meg ikke så godt i.
 16. Liker
  Tiur3 ga poeng til sofasliter i Rønning treski   
  Har du lest på hjemmesiden til Rønning Treski?
  Der står det  ganske greit forklart, både hva du skal gjøre før du tar i bruk skiene og hvilket vedlikehold som er nødvendig.
  Sikkert lurt å følge anvsningene der.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
 17. Liker
  Tiur3 ga poeng til JanneK i Rønning treski   
  Ja ønsker de skal bevares, lest litt forskjellig og grep/gli uten behandling og trefiberets egenskaper. Gledes til å prøve de ut da det er årevis siden jeg gikk på treski! Skal høre med far her og om råd, og har forøvrig sendt forespørsel om råd til produsenten☺️
 18. Liker
  Tiur3 fikk poeng fra JanneK i Rønning treski   
  Er nok ikke lurt å bruke skiene, uten å behandle undersiden. Tar det for gitt at oversiden og sidene er behandlet.
  Begynner å bli noen år siden, jeg hadde treski i barndommen og ungdoms årene. Og det var nok far, som sto for behandlingen. Mener vi smeltet bek og smørte undersiden med dette. Og lot dette trekke inn og tørke, før vi benyttet skismørning. Finnes nok noe annet en kan bruke, men sålen må nok impregneres, så den ikke vann trekker inn og spenger ut veden - fører til spekkdannelse. Men kontakt produsenten, de har nok gode råd.  :)
 19. Liker
  Tiur3 ga poeng til Hege P. i Bladlengde på kniv etc - Utskilt fra "Den ultimate turkniv finnes den"   
  Og de kriminelle gir beng og gjør som de vil.
 20. Liker
  Tiur3 ga poeng til Robinson i Bladlengde på kniv etc - Utskilt fra "Den ultimate turkniv finnes den"   
  Jeg har heller ikke noe problem med denne lengden. Men mange får problemer. Tømrere vil oppleve av isolasjonskniven deres blir ulovlig , gartnere og hage entusiaster vil oppleve at ryddekniven deres blir ulovlig og selvfølgelig , de som måtte ha en machete vil pr. definisjon bli kriminelle . Selv om de aldri har gjort noe kriminelt , eller planlegger å gjøre noe kriminelt. Mens gjengkrimininaliteten  vil fortsett som før.  Ingen eksisterende problemer blir altså løst , mens mange nye blir produsert.  Med andre ord ganske typisk politikerarbeid...
 21. Hehe
  Tiur3 ga poeng til tubbs i Den ultimate turkniv finnes den   
  Kjøpte en Gerber Flatiron for 3 mnd. siden og kunne konstatere på vei ut av butikken at dette ikke var den ultimate kniven til noe som helst. Etter 3 mnd så er tanken den samme 😁
   

 22. Liker
  Tiur3 ga poeng til tubbs i Den ultimate turkniv finnes den   
  En kniv som fungerer å battonere har jo såpass tykt og kraftig blad at det vil være uegnet til mye en god all roundkniv vil fungere til.
  Battonering har vel blitt populært gjennom bushcraftfilmene som har dukka opp. Og mange tror at med en bushcraftkniv så vil de overleve
  i en nødsituasjon
  Mine bushcraftkniver blir alltid liggende igjen i skuffen og en annen blir med på turene sammen med en av Gränsfors eller Wetterlings øksene. (Øks velges etter sesong/hva jeg skal gjøre på turen)
   
 23. Liker
  Tiur3 fikk poeng fra Imp i Lavkarbo heime, middels karbo på tur?   
  Her er vel svar til TS.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
 24. Liker
  Tiur3 fikk poeng fra Per Fredrik i Hvor får jeg tak i bjørnespray?   
  Ser det har vært liv i tråden, men ingen har kommentert dette bildet. Merkelig at det ikke er noen he,r med mer kunnskap om kreatur enn meg og som har kommentert selv om ikke TS etterspør dette. Dette er nok viktig for både han/hun og andre som er bekymret for store dyr i naturen.
  Hvis dette er fra Finnemarka, kjenner jeg eieren, grunnet merkingen på dyra.  Er en del bønder her i Lier, som har disse store nye kreatur rasene og  på skauen. Noen har også mye sau.
  Selv om jeg har vært fortrolig med kreatur siden 5 - 6 års alderen (da NRF) og passere dem på utmarkabeiet. Også forflytte dem, til og fra dagbeite, fra barns alder. Så har jeg etter at jeg begynte med stående fuglehunder og trente de på sommeren (sykling) på grusveier/skogsbilveier, måtte jeg ta litt hensyn til møte med kviger på skogen også de store kuene med diende kalv., når vi var hund på treningstur og møtte de på vei. Men da mest fordi hund og ku er fiender. Så er de i en flokk og hunden for nære, vil de forsøke å ta hunden. På jakt har jeg noen ganger også måttet jage hissige kuer, som skulle ta hunden våre.
  Men med referanse til bildet (og uten hund), så ville jeg aldri forsøkt å paassere gjennom en flokk (eller la de passere meg) i mitten! Spesielt ikke folk som ikke kan lese kuers/dyrs kroppsspråk. Jeg vil anbefale folk her, å trekke ut på siden og passere rolig på utsiden. (Er ganske sikker på, at selv eier av dyra hadde passert på utsiden).  Flere grunner til det, men kan nevne to.
  1) Er det noen i flokken som er noe skvetene, så blir det veldig kort avstand fra person/sykelist og til dyra, hvis de skal unngå å forlate veien, kanskje ut i grøft, eller skråning. Det unngår de i det lengste ved forflyttning. Er i en mitten som på bildet, er det kun ca 1,5 m til vegskuldren, på begge sider. Da kommer en unødig nære dyra og skvetne dyr kan komme i en presset situasjon. Velge å hoppe ut i grøfta, eller fjerne problemet. 2) Hadde Terka passert på utsiden hadde dyra hatt, mye større avstand fra person og til motsatt side av veiskuldren. De som er fortrolig med situasjonen, passerer nok på 1 - 2 mters avstand og er det noe utrygge så tekker de ut på veiskuldren 2,5 - 3 m unna! Betydelig forskjell!
  Tviler på om den/de som tisset, var nærvøse, da hadde de ikke tisset i denne situasjonen!  At noen kanskje snøftet, betyr ikke nødvendigvis at de var nervøse for folk. Kanskje noen av dem ikke oppdaget deg, før du kom nær dem og dermed skvatt lltt. Med hodet i "rava" på kua forran, ser de ikke hva som kommer mot dem, før du er tett innpå. Men jeg har også tidligere nevnt, at kuer "leser" folk og var du nervøs, kunne dette ha smittet over på noen av kuene og fått dem til å bli urolige, dermed snøftet! Selv om jeg ikke var tilstede og så situasjonen, vil jeg tro det var det som skjedde. De dyra som er avbildet og som ser deg, viser kun nysjerrighet. Men  da du kom gjennom flokken uten problemer, viser at dyra var var trygge og ikke agressive! Og det burde være en beroligende faktor for andre ,som er litt urolig for kreatur. Likevel - dette er dyr, de kjenner ikke deg og det er helt unødig å passere/presse dyra så mye, som det ble gjort her! Ikke å annbefale!
 25. Liker
  Tiur3 ga poeng til Terka i Hvor får jeg tak i bjørnespray?   
  Stemmer bra Skjult lenke - logg inn for å se den, dette er på veistykket som passerer mellom Vrangen og Kulpen, i nærheten av Solbergsetra. Godt sett! 
  Skal være ærlig å si at jeg ikke følgte meg særlig nervøs, var mest spent på hvordan de reagerte på sykkelen. Jeg opplevde dyrene som rolige og litt nyskjerrige der jeg gikk mot dem trillende på sykkelen mens jeg snakket rolig og viste dem oppmerksomhet. (For sakens skyld så kan jeg nevne at jeg har jobbet som avløser noen år vestpå, hvor vi hadde sau i fjellet og kyr på utbeite i barmarkssesongen - Om det skulle ha noen betydning.)
  Forrige innlegg var mest ut fra kommentarene av bjørn vs ku tilligere i tråden, og for å vise at kyr er nok større tjangs for å møte i utmark en bjørn. Muligens dårlig og useriøs kommentar fra min side, beklager i såfall.  Gode forslag fra deg ift hvordan man kan/skal passere beitedyr i utmark. 
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.