Gå til innhold
  • Bli medlem

mindviruz

Aktiv medlem
  • Innlegg

    983
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    4

Innlegg skrevet av mindviruz

  1. jeg har drukket mange koppert te med hinning hver dag i noen år. Jeg drikker for det meste grønn te. Dette synes jeg holdt forkjølelse borte veldig bra det første 1-2 årene, men jeg synes effekten er borte.

    Det jeg derimot kan bekrefte er at det ikke finnes noe som lindrer en sår hals like bra som te (eller solbersaft) med honning. Der synes jeg honningen har svært god effekt.

  2. Jeg ville klippet de opp i flere feller. En bøyle lager du enkelt av noe du har liggende.

    Legg bøylen i fellen foran, brett over og lim sammen fellen slik at bøylen henger. Du må kanskje fjerne litt fellelim først, eller kanskje det enkleste er å sy sammen fellen i front med nål og tråd slik at bøylen henger.

  3. Det er ikke så enklet hvis det er en ekspansjonsbolt som er banket ned i et borret hull , hvem har med seg verktøy for slikt på en vanlig tur ?

    Den som hadde med seg en vanlig 18V borhammer kan ta med seg en 18V vinkelkutter og kappe de av. Gjort på 5 min. hvis det er rustfritt stål. Enda kjappere om det er galvaniserte bolter.

    Deretter kan man banke de inn en eller flere cm ved hjelp av en hammer og ett skrujern. Bolten blir nemlig trekt ut litt når man strammer mutteren, så den vil ikke bunne i hullet når man kappet boltene. Så har man en liten pose med ferdigblandet støp man spruter i hullet, og dermed blir det usynlig.

     

    Det viktigste er val at de blir fjernet, slik at man ikke risikerer at noen tar de i bruk på tross av at de ikke blir sett etter eller kontrollert.

  4. Jeg kan svare deg på spørsmålet ditt:

     

    "Nei. Du er ikke for overvektig til å gå fjellturer"

    Det er egentlig veldig enkelt. Begynn å gå så langt du klarer/gidder/følger for/har lyst. Og etterhvert vil du klarer og ønske å gå lengre og raskere ettersom formen blir bedre. Verre er det ikke ;)
    Er du usikker på hvor god form du er i, er det bare å begynne med en kort og lett tur som du tror du kan klare lett.

    Du trenger heller ikke å være "tynn" for å være i god form. Men om du blir i god form vil du sannsynligvis også gå ned litt i vekt. Spesielt om du klarer å kontrollere kaloriinntaket litt. Man blir ofte veldig sulten etter fysisk aktivitet, og da gjelder det å spise fornuftig, og helst styre helt unna kvikkluch og sjokolade. Da blir det lett å spise veldig mye mer enn det man hadde gjort av litt frukt eller noen grovbrødskiver. Du har sannsynligvis ett god lager i kroppen fra før.

    Vil du kommer raskere i bedre form, vil det fungere veldig bra å presse seg litt i motbakker og slikt når du har mulighet til det. Få blodumpen skikkelig igang innimellom og bli litt anpusten.

    Litt forsiktig i nedoverbakker sier seg selv om du er veldig stor. Men kroppen din gir stort sett beskjed om det er noe galt ;)

    Denne "fasiten" har fungert for millionvis av mennesker, og vil fungere for deg også :)

  5. ["Når det kommer til sykdom som uventet kan oppstå syns jeg ikke det er noen forskjell på om det er barn eller hund. Er barnet sykt må man ta spesielle hensyn til det, det samme gjelder hund. Så om noen hadde tenkt å sove ute, men hunden blir alvorlig syk, som i et tilfelle tidligere i tråden, syns jeg det er direkte ondskapsfullt å nekte hunden å komme inn. Som også nevnt tidligere, det strider faktisk mot dyrevelferdsloven."]

     

    Såklart. Dette er jeg helt enig i!

  6. Kanskje på sin plass med et par regler til:

    - Har du med barn er det ditt ansvar å oppdra de på forhånd så de ikke hyler og skriker hele natta.

    - Er du fryktelig skravlesyk er det ditt ansvar å holde kjeft når folk ikke vil høre på skrytehistoriene dine.

    Hunder kan irritere, folk kan irritere enda mer. Jeg er glad jeg foretrekker telt framfor en hytte med masse fremmede, irriterte mennesker. En hund som står ute alene hyler fordi den er et flokkdyr og flokken er borte, mens den ligger på et fremmed sted og muligens er litt redd for om den har blitt lagt igjen der fullstendig overlatt til seg selv. Hunder som hyler hele natta når de er sammen med eieren sin tror jeg hører til sjeldenheten.

    Dette er jo ganske opplagt, egentlig. Enda en god grunn til å dra til en hunde-tilpasset hytte, eller å sove i telt dersom man har hund med seg.

    Hvis du har unger som styrer vilt hele natten og har en tendens til å hyle og skrike hele natten frister det nok de færreste å dra på en turisthytte. Jeg tror de fleste ville stoppet seg selv når de ser for seg hvor pinlig/flaut/irriterende det er å holde på å styre hele natten lang med ukjente folk tilstede. Opplagt nok.

    Om du har ett barn som normalt er rolig nok, men skulle få vondt i magen eller noe slikt tilfeldigvis en natt, så kan man ikke så mye for det og alle får en kjip natt.

    Det er noe med enkelte bortskjemte hunder som er vandt med å ligge på samme rom eller i sengen med eieren. De kan faktisk finne på å hyle non-stop helt til de får komme opp i sengen til eieren hvis de er vant med det. Hvis du har en hund som oppfører seg slik er det også naturlig å velge å dra ett annet sted enn en hytte som ikke tillater hund innendørs. Også ganske opplagt.

    Dine egne barn kan du ha i din egen seng om det skulle være samme tilfellet. I hyttereglene står det også at barnefamilier og eldre har førsterett på sengeplass om det skulle være trangt.

    Om du ikke liker at folk skravler burde du også vurdere å dra ett annet sted enn der hvor det finnes andre mennesker som deler både soverom, stue, kjøkken og toalett. Der er det lett for at folk begynner å snakke sammen, og her gjelder vel normal folkeskikk som alle andre steder. Ganske opplagt dette også.

    Generelt sett er det lettere å gi beskjed til ett menneske som blir forstått, enn det vil være å gi samme melding til en ukjent hund med samme forståelse. Hvis du ikke er Cæsar Milan. I hyttereglene er det spesifisert når det skal være ro i hytten, og dette synes jeg også folk bør overholde dersom det er ukjente folk tilstede på hytten.

    Hvis alle følger reglene og heller oppfordrer turisforeningen til å tipasse hytter for hundebruk der det er mulig blir ikke dette ett stort problem lengre. Med mindre folk allikevel skal drasse med seg hunden på de hyttene som ikke er tilpasset for hund. Så er det selvfølgelig ditt eget ansvar å sørge for at dine hunder og barn oppfører seg skikkelig.

    • Liker 2
  7. Har planlagt en ukestur til Rago Nasjonalpark fra onsdag/torsdag neste uke. Været som ut til å bli dass over nesten hele landet. Begrenset muligheter å utsette turen mer en noen dager. Tips til offer for værgudene tas imot med stor takk.

    Noen som har erfaring med værmld på yr kontra virkeligheten i område? Lokale folk?

    Frustrert som faen..... 

    Skal regne litt ja.

    Men ta deg god tid, ta med godt regntøy, slå opp en skikkelig leir eller stikk innom en hytte innimellom for å tørke opp vått tøy.

    Blir nok en fin tur dersom du er forberedt på regn ;)

    • Liker 1
  8. Når det gjelder en som kommer med en skadet hund:

     

    Man har plikt til å hjelpe mennesker i nød i fjellet. Ikke hunder. Men prøv å sette dere inn i en hundeeiers situasjon, med en skadet hund. Kanskje det tilogmed står om livet til hunden. Det er nok ganske fortvilende å bli nektet adgang til hytten da, og jeg kan se at man nermest blir desperat etter å redde sin beste venn. Noen ser på hundene som barna/familien sin, og noen har kaskje ikke noen andre heller. Noen feirer jul alene med hunden sin, hvert år..

     

    Hva hvis det var ditt eget barn som var skadet, og det ikke var tillatt med barn på hytta? Ville du da latt barnet ditt igjen alene utenfor hytten, eller ville du gått ut igjen i natten og muligens frøse ihjel sammen med barnet ditt?

    • Liker 3
  9. Elisabeth81

    «dersom acetylsalisylsyre eller andre betennelsesdempende/smertestillende midler har forårsaket astma, elveblest eller nesetetthet dersom du har alvorlig hjertesvikt og/eller nyresvikt»

    Hei

    Jeg mener, at du feiltolker ovenstående. Det menes acetylsalisylsyre eller annet du TIDLIGERE har inntatt …………… Acetylsalisylet er IKKE komponent i Ibux.

    Ibux: aktivt stoff: Ibuprofen, smerte og noe betennelsesdempende. Bivirkninger bla. Blødning i mage/tarm, forgiftning : nyresvikt særlig for barn.

    Dyr: gis kun til mus rotte, marsvin (gnagere). Forgiftning ses på hund over 5 mg/kg, bla. Nyreskader. Enda verre for katter.

    Paracet: Aktivt stof: Paracetmol, smertedempende. Bivirkninger: leverskader, ved forgiftning livstruende leverskader.

    Dyr: gis bare til mus og rotte. Forgiftning med permanente leverskader i varierende grad alt etter inntatt mengde. Enda verre for katter.

    Aktivt stoff: Acetylsalisylsyre: (Albyl, Aspirin, dispril, globoid). Smertestillende, febernedsettende, reumatiske lidelser og blodfortynnende. Bivirkninger: Blodfortynnende, derfor magesår og blødning i mage/tarm ved lenger bruk. Forgiftninger: forhøyet temp. stimulering av åndedrett mm. små barn særlig følsomme.

    Dyr: Gis til hund og katt som blodfortynnende medisin. Forgiftning: < 50 mg/kg lett forgiftning for hund. Enda verre for katt.

    Dette er en grov sammenfatning fra felleskatalogen, som både har en «menneske-» og «dyredel». Det er selvfølgelig mange fler mulige bivirkninger. Kun de vesentligste er nevnt.

    Det er selvfølgelig best på planlagt langtur å få noe hunde-smertestillende med fra veterinæren. Er man ute i bushen ville jeg ikke bruke ibux eller panodil med de varige levr- og nyreskader de kan gi.

    Forumets evt. leger og veterinærer må svært gjerne korrigere og supplere ovenstående. Jeg har dog ved middagsbordet spurt inn til dette hos «elginnen», fhv. intensiv sykepleier.

    Hilsen

    Elgen

     

    Selv om ibux har ibuprofen som aktivt stoff, kan det vel hende at den inneholder en liten mengde Acetylsalisylsyre som hjelpestoff?

  10. Ja. Amfibi setter veldig lave priser på enkelte ting slik at de kan få mersalg på det andre de har til vanlige priser. Når de sender varene derimot (hvis du er så heldig) får du kun de varene du bestilte til ordinær pris, og de billige varene var "plutselig" ikke på lager allikevel. Du hører aldri mer fra de fordi at den billige varen aldri har vert på lager og den var kun i nettbutikken for å lokke deg til å kjøpe de andre varene.

    Det er ihvertfall det jeg får intrykk av. Smart, men sleipt som bare faen.

  11. Har blitt fortalt at denne er meget nyttig å ha med seg. Kanskje det var i denne tråden.

    Spjelking er vel noe av det man har størst behov for, i tillegg til å stoppe blødninger. Så denne er definitiv ikke dum, tror jeg da.

    Men bestill nå ikke fra Amfibi da. Finn deg en skikkelig nettbutikk, så slipper du å site igjen med en regning og ingen varer.

  12. Vi er to voksne og ett barn på 8 måneder. 45 liter er helt passelig til mat, drikke, klær liggeunderlag og litt startved til bålet.

    Om 45 liter er for lite tror jeg at 65 liter høres veldig bra ut. 95 er tross alt veldig stort, men skal man som sagt ha med mye ved til ett langvarig bål og stoler i sekken, da trenger man mye plass.

    Er man på ett sted hvor få folk ferdes, kan det være greit å ta ved fra naturen. Om man er på steder hvor mange folk ferdes eller man av annen grunn ikke bør legge igjen mye spor, bør man ta med all ved selv. Ser ikke bra ut dersom 400 mennesker skal samle ved fra den samme fine rasteplassen hvert år.

    • Liker 1
  13. [Mange ganger i forskjellige tråder kommer vi inn på områder som kan virke som en avsporing, men som er høyst relevant i debatten.  I den forbindelse har jeg oppfordret bidragsytere til å ta slike "avsporinger" opp som eget emnet under en annen post. 

     

    Slik hender også i lenken:  "Er min førstehjelpspakke grei"?]

    Jeg har selv startet den omtalte tråden for lenge siden.

    Det er nesten umulig å lage en tråd hvor samtalen kun går direkte mot ett spisst emne. Det er så mange forkjellige folk som leser det som blir skrevet her, og en diskusjon starter og ender som regel på helt forskjellige steder.

    For å ta denne tråden som eksempel, så ville ikke jeg fått med meg den gode begrunnelsen for å ta med seg ett par potesokker til hunden som ble nevnt i ett av de siste inleggene. En liten avsporing kanskje, men om dette ble tatt opp i en ny tråd (vi har nok av de), så ville ikke jeg fått dette med meg. Så jeg setter pris på en relevant avsporing her og der.

    Så jeg er ikke enig med deg at vi ikke skal få lov å spore av i slike diskusjoner. Det er nettopp dette som gjør at vi får fram andre synspunkt og meninger, og det er halve vitsen med ett diskusjonsforum. Det finnes såklart en grense hvor ting begynner å bli litt vel "off topic", men den er ganske flytende alt etter hvordan diskusjonen utvikler seg og hvem som leser.

    Når det gjelder å gå defensivt, så kan jeg være enig i det dersom man skal ut på langtur, eller opp på fjellet hvor værforholdene raskt kan bli skumle. Når hjelp kan være langt unna. Nå skal jeg ta med en løpetur opp Lyderhorn, og da går jeg så aggresivt som er mulig fordi at jeg vet at der er mobildekning og ikke så alt for langt å krabbe ned til sivilisjasjonen.

  14. Hei alle fjellfolk! 

     

    Jeg skal gå over Hardangervidda med min onkel og tante i sommer og sistnevnte er matintollerant. Jeg har ikke lyst til å dra vekta så forferdelig høyt. Jeg lurer på om noen har tips til hva vi kan ta med av mat som ikke veier så vanvittig mye. Maten som kan spises er egentlig bare steinalderkost, men jeg legger med en liste av det som er greit. 

     

    Hvis vi får noen forslag så kan jeg gjøre denne posten om til en informativ en som kan hjelpe andre i tillegg til meg! :)

     

    - Fisk (skal ha med fiskestanga, men kan jo gå på en skikkelig bommert og trenger mat for 6-7 dager uansett. Om ikke annet enn som nødproviant.)

    - Kjøtt

    - Frukt

    - Grønnsaker

    - Bær

    - Nøtter 

    - Andre spiselige ting som kan finnes på Hardangervidda?

     

     

    Theis.

     

     

    Ting som er tungt å bære med seg er:

    - Fisk (mye vann) - Tørrfisk er ett alternativ

    - Kjøtt (også mye vann) - Spekemat eller annet tørket kjøtt er ett alternativ

    - Frukt (veldig mye vann, og lite energi)

    - Bær (veldig mye vann, og veldig lite energi)

    - Grønnsaker (veldig mye vann, og svært lite energi)

     

    Du sier at hun er matintolerant, men det virker heller som hun er på en slags lavkarbo/steinalderkost diett. Hvis det er der problemet ligger ville det vert lurt å lagt dietten til side en uke når man er på tur.

     

    Lett mat med mye energi er f.eks:

    - Havregryn

    - Ris

    - Knekkebrød

    - Potetmos i pulverpose

     

    Kombiner dette med tørket kjøtt og fisk så kommer du langt.

     

    Dropp frukten, eller spis den fort opp slik at vekten på sekken reduseres. Grønnsaker kan du glemme dersom målet er å ha med en lett sekk.

    Steke kjøtt og fisk hjemme og helle av vesken som siver ut av kjøttet helper og på. Vakumpakk, så holder det seg som nevnt bedre.

     

    Du kan også se om det er noe tørkete middagsretter som går an å spise. F.eks. noen av Real-turmat sine?

  15. Jeg har også med en rull med tynt gassbind. Veier under 10 gram tror jeg, og kan brukes som lett støttebandasje eller til å legge over kompresser slik at de sitter godt og ikke løsner. Ett par "svigermødre" til å hekte fast gassbindet også er heller ikke dumt.

  16. To ting som ikke er nevnt her og som jeg savner: En god pinsett og et lite lommespeil.

    Om du ikke ser poenget med speilet, så prøv å fjern et fremmedlegme fra øyet (eller en fiskekrok fra kinnet) uten et lite speil.

     

    Når det gjelder desinfisering av sår med kjøpesprit funker det meste av sprit mellom 40 og 70% helt fint. Sprit over 70% dunster vekk for fort til at det dreper alle bakterier.

     

    Jeg tror kanskje jeg ville hatt en flåttpinsett i stedet for en vanlig pinsett. En flåttpinsett er bedre å fjerne flått med enn en vanlig pinsett, en vanlig pinsett er bedre til alt annet. Evt. kanskje en av hver.

    Lommespeil er bra, dersom man ikke har ett speilkompass. Kanskje man burde ha et sån lite tannlegespeil i førtehjelpspakken, uten selve håndtaket/skaftet?

    Desinfisreing med 40% vodka, eller annen drikkesprit må du IKKE finne på å gjøre. Rent vann er mye bedre å bruke. Drikkesprit kan gi infeksjoner.

     

    Jeg ville hellere have Steri-strips / suturstrips til at lappe små flænger sammen end at bruge lim. Har prøvet dem i praksis på både tur i fjeldet og hjemme på tur i skoven ,  så jeg slap for at afbryde turen. De virker.

    Alutæppe / redningstæppe , hvis jeg er tvunget til at forlade en person der er kommet til skade  eller selv er kommet til skade.

     

     

    Fungerer egentlig disse alu-teppene noe særlig? Jeg ser for meg at isolasjonsverdien er lik null, og at en vindsekk er enkelere og bedre i bruk?

     

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.