Gå til innhold
  • Bli medlem

OysteinA

Aktiv medlem
  • Innlegg

    37
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av OysteinA

  1. Svalbard ER NORSK. Men det er tollfri sone. Så i forhold til å reise med rifle er det som å reise med rifle innenlands. Rifle i låsbar koffert. Sluttstykke og evt ammo i annen bagasje. Si ifra at bagasjen inneholder våpendeler. Unntaket når du kommer tilbake er hvis du har kjøpt rifla tollfritt på Svalbard. Da må du tolle den inn. Men rifla er da allerede registrert på rett måte hos politiet siden det fungerer på samme måte på Svalbard som på fastlandet FORDI Svalbard ER NORSK! Ellers kan det være lurt å ta en telefon til Sysselmannen uansett hvis du er helt fersk. Selv om du ikke skal utenfor område 10. Anbefaler også sterkt å vurdere scootertransport. Evt så er det et scooterfritt område i enden av adventdalen som det er mulig å legge turen til. Øystein
  2. <Nerding> Det er 3 "satellitt nettverk" som er aktuelle for nødvarsling: Iridium: Består av et nettverk av polarbanesatellitter. Dette gir global dekning. Dette nettverket har mulighet for både tale (satellittelefon) og toveis meldinger (bla Garmin InReach). Geostasjonære satellitter: Disse "står stille" over ekvator (eks TV satellitter). De vil derfor har dårligere dekning jo lenger nord eller sør du kommer. Disse kan tilby både tale og toveis meldinger (SPOT bruker slike). COSPAR/SARSAT: Dette nettverket består av alle type satellitter og vil ha best global dekning. Dette er nettverket som Nødpeilere/PLB benytter. Ulempen er at dette kun har enveis meldinger. Dvs du kan ikke få en "helpen er på vei" bekreftelse. Som andre har foreslått så er en kombinasjon av IRIDIUM satellittelefon og en nødpeiler/PLB den beste. Begge deler kan leies. Ulempen med satellittelefonen og toveis meldere er at de kan være tomme for batteri når det virkelig gjelder. En PLB kan ikke brukes til noe annet enn å melde nød og skal ha en garantert sendetid etter den er utløst (hvis service er fulgt osv). Sørg for at Nødpeiler/PLB har innebygget GPS (tror de fleste har det i dag).
  3. Sjekk med sysselmannen. Mener at du ikke kommer deg helt på østkysten uten å måtte ut av området som tilreisende turister kan ferdes fritt i. Krever godkjent opplegg og SAR forsikring hvis du skal utenfor. Det finnes så vidt jeg vet ingen «godkjenning» eller formelle krav til isbjørnbeskyttelse. MEN du kan bli straffet hvis du oppførte deg som en dust og måtte drepe en bjørn. Eller værre, om noen av dere ble drept. Grovkalibret rifle er et must. Bjørnevakt om natten. Evt bluss / bikkjer.
  4. Jeg tipper at rådet som nettbutikken gir handler om varmeledningsevne som Kjell Iver var inne på. Setter du en titankjele på en veldig varm konsentrert flamme så vil du få et punkt i kjelen som er veldig varmt, men varmen spres ikke i metallet. Dette gjør ikke så mye hvis du koker vann, men kan kanskje være problem med andre ting. Stål har også ganske dårlig varmeledningsevne. Plata til fyren i videoen over er helt sikkert aluminium som har ganske bra varmeledningsevne. Kobber er ca dobbelt så bra som aluminium igjen IIRC. Så hvis du ønsker en titan stekepanne, så bør den ha en kobber eller aluminiumskjerne hvis den skal funke noe særlig på brenner. Evt lage en slik plate som i videoen over.
  5. Hei, Som tilreisende kan du ikke reise til N-Å eller Pyramiden uten guide. N-Å er uansett ingen dagstur. Barentsburg går fint. Her er kart over område du som tilreisende kan bevege deg i uten å søke Sysselmannen. http://sysselmannen.no/PageFiles/286/Forvaltningsområde10_2016.pdf Minimum av utstyr: en scooter hver, minst en rifle som dere begge kan bruke, satelittelefon (helst) eller nødpeilesender. Du får leid alt der oppe. Sjekk forøvrig: http://sysselmannen.no/Tilreisende/Ut-pa-tur/ Om sommeren går det båtturer til alle de plassene du nevner. http://www.bettermoments.no/ http://www.spitsbergenguideservice.no/ http://svalbardbooking.com/ Øystein
  6. Hei, Er kanskje muligheter her: http://garmin.gis-lab.info/ Basert på OSM, så jeg veit ikke hvor bra de er, men det ser ikke ut som Garmin har mye å by på selv i den regionen heller. Øystein
  7. Har ikke prøvd de selv, men kanskje dette kan være noe? https://www.msrgear.com/ie/catalog/product/view/id/16404/s/snow-fluke/category/9/
  8. Ulempen med å kjøpe/registrere i utlandet er at det vil ta lengere tid å skaffe informasjon/kontaktpersoner osv. for norsk redningstjeneste. det er ganske tullete at det skal koste 450kr for privatpersoner å ha disse registrert i Norge. Men skal du i hovedsak ha den med på turer der norske redningsmyndigheter har ansvar ville jeg registrert i Norge.
  9. En en satellitt telefon eller meldingsenhet er et veldig bra verktøy, men jeg mener at hvis du skal ha noe du kan stole på så bør du ha en PLB. Det er selvfølgelig opp til hver enkelt å gjøre sin risikovurdering, men hvis du havner i en nødsituasjon så bør du være trygg på at du ikke har brukt opp batteriet på "jeg har det bra" meldinger. Tilbakemeldinger og mulighet for å forklare situasjonen til redningmanskaper er selvfølgelig veldig fint. Men det er uansett opp til HRS/LRS å vurdere hvilke ressurser som skal settes inn. Hvis kostnader ikke er noe problem så ville jeg gått for en PLB OG en InReach eller annen Iridium basert enhet. Jeg ville IKKE gått for en SPOT eller annen enhet basert på geostasjonære satellitter.
  10. Kan se ut som om at når de (internett folket) snakker om en transponder så er det en PLB med GPS. Tror de fleste PLB'er i dag har innebygget GPS. En (registrert) PLB med GPS vil uansett være et svært godt valg.
  11. En transponder er vel vanligvis noe som svarer. F.eks. en radartransponder vil "lyse opp" dersom den blit truffet av en radarstråle. En PLB er en personlig (liten) nødpeilesender. Det kan også være en lokal løsning på f.eks. en oljeplattform. Uten noe mer kontekst så kan jeg dessverre ikke gi noe mer tydelig svar.
  12. = landskapsmodus = bredde er større enn høyde (motsettningen er portrettmodus = høyde er større enn bredde)
  13. Kriteriet landskapsmodus på skjermen snevrer valgene inn betraktelig. Så vidt jeg veit er det kun Oregon 600 og Montana 600 som har dette. Av disse er Oregon minst. Øystein A
  14. Når skal du reise? Hvor skal du ligge i telt? Mener at det er dusjmuligheter på campingen. Ellers har du (fra husken): Mary Anns Polarigg (polarriggen.com), Radisson (Spitra.no), Svalbard hotel + lodge (Svalbardbooking.com), Trappers hotel (basecampspitsbergen.com),Spitsbergen Hotel/Funken (spitra.no), Spitsbergen Gjestehus (spitra.no), Gjestehuset 102 (gjestehuset102.no). Øystein
  15. Kan anbefalle BioLite CampStove. Strøm når du trenger det, så lenge du har kongler, kvist eller annet brennbart i nærheten. http://biolitestove.com/
  16. "Reinspikka" nødpeilesender sender på 2 frekvenser: 121,5 MHz og 406 MHz. 121,5 MHz er en frekvens som lyttes på i alle luftfartøy. 406 MHz er frekvensbåndet til COSPAS/SARSAT som er en samling av geostasjonære og polarbanesatelitter som gir beskjed til redningssentre så fort de plukker opp en sending i dette båndet. Sendingen kan inneholde GPS posisjon hvis nødpeilesenderen har dette. Hvis ikke brukes dopplereffekten til å gi en ca posisjon hvis jeg ikke husker feil. Selv om de nye Iridium Extreme telefonene har en SOS knapp og Iridium har global dekning så ville jeg ikke brukt denne som en erstatning for nødpeilesender. Det som skje når du trykker på SOS knappen på en Iridium Extreme er at 1. det sendes en melding med posisjon til en predefinert mottaker og 2. telefonen ringer opp et predefnert nr. Du må selv legge disse tingene inn i tlf før du reiser på tur. Fordelen med satelittelefon er at du kan ringe og fortelle hva som faktisk har skjedd og du får en bekreftelse på at hjelp er på vei. Svaret på spørsmålet ditt er altså at hvis iridium telefonen din fungerer i en dal e.l. så fungerer nødpeilesenderen din.
  17. If you call 112 from a landline og cellphone, you will get the police. The police are responsible for rescue coordination, so yes that is correct. If you call from a satelite telephone, you will need a full international number. If you look at the homepage for the joint rescue coordination center you will get the phone numbers you need: http://www.hovedredningssentralen.no/english/index.asp
  18. Hva med denne: http://biolitestove.com/ ?
  19. As far as I know, rescue services on mainland Norway are free. The only exception I know of, is Svalbard. If you travle outside "management area 10" you are required to have insurance.
  20. Denne funker kun til å koble kameraer til iPad/iPhone for å kopiere over bilder. Har hørt at den også funker til å koble til tastatur/mus, men det er KUN kameraer som er støttet fra Apple.
  21. Garmin Basecamp kan også brukes til å geotagge bilder mot et GPS track i ettertid. Det er da tidspunktet på bildet som sammenstilles med tracket. Jeg har også en GPS til kameraet, men merker at jeg sjeldent bruker denne fordi det tar tid å koble den til og vente på at den skal få fix på posisjonen. Min "kamera GPS" har innebygget batteri, men hvis du f.eks. kjøper Nikon sin så vil denne trekke strøm direkte fra kameraet. Merk også at Nikon har en egen port for GPS tilkobling, mens dette ikke er like enkelt på Canon (snakker altså om speilrefleks. Har ikke oversikt over de siste modellene fra Canon). Det finnes endel kompaktkameraer som har innebygget GPS. Disse er ofte også vanntette/sprutsikre. Å kjøpe en GPS for å ta bilder med er ingen vits. Bruk heller en smarttelefon (som stortsett alltid har innebygget GPS).
  22. Hvis du allerede har mobilt bredbånd kan du helt sikkert bestille "tvilling-SIM" fra leverandøren din. Da kan du ha et SIM kort i iPaden og et SIM i USB sticken som begge går mot et abonement. Som noen andre nevner så pleier disse dataabonementene å ha en overføringsbegrensning. Skal du bare bruke dette på hytta og har mulighet til å ha et batteri med lademuligheter der så er en ICE router et kjempebra alternaltiv.
  23. Hvis du har kjøpt iPad med 3G så har denne "innebygget mobilt bredbånd". Du må bare få tak i et SIM kort å sette inn. Hvis du skal bruke ICE så må du ha en ICE router med trådløst nett. iPad har ikke noe innebygget radio/antenne som støtter ICE. Hvis du har dekning for 3G på hytta så funker det best å bruke det innebygde. Teknisk sett det enkleste og krever minst strøm.
  24. Finnes et her: http://mapcenter.cgpsmapper.com/maplist.php?cnt=195&rgn=Svalbard&cat=2 men har ikke prøvd det. Men anbefaler å kjøpe Topo Explorer Svalbard. Det funker greit på tur GPS. Det funker IKKE bra på marine GPSer. Jeg har endret fargepaletten på min Topo Explorer Svalbard for å gjøre det lettere å lese kartet. Jeg syns de fargene som er valgt gjøre det vanskelig å lese.l I tillegg har du også: http://toposvalbard.npolar.no/ Øystein
  25. Jeg kan anbefale en McMurdo FastFind 210. Dette er en "ekte" (COSPAS-SARSAT) nødpeilesender som veier minimalt. Denne har kun "trykk på knappen og vent på hjelp" funksjonalitet. Skal du ha litt mer avanserte saker så er det vel SPOT som gjelder. Fordelen med SPOT kontra "ekte" nødpeiler er at du kan sende andre type meldinger (tror det er "OK", "trenger assistanse" og "SOS") og folk kan følge deg på en nettside (oppdateres hver gang du trykker "OK"). Ulempen er at den har dårligere dekningsområde. Den sender vel heller ikke på 121.5MHz (som lyttes på i alle luftfarttøy og kan brukes av disse til å finne deg enklere). "Ekte" nødpeiler krever også registrering hos post og teletilsynet. Skal du kun bruke den i sør-norge så har SPOT grei nok dekning vil jeg tro. Jeg har ikke brukt denne selv. Øystein
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.