Gå til innhold
  • Bli medlem

tyssevassbu

Aktiv medlem
  • Innlegg

    10
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av tyssevassbu

  1. Hjemme bærer vi skjelden vann til fjells. Det går i såkalt "Rødvin for menn"- dvs solbærtoddy og seksti (pluss pluss) (Men når det er sagt er whiskey og whisky meget godt når noen tullinger har giddet å bære det inn!)
  2. Går en alene blir det en del vekt da en ikke kan dele på telt, kokeutstyr. Mener et allround telt ikke bør veie mer enn 2,5-3 kg men da begynner det å bli smått i utvalget, iallefall i helårtelt..... Som Mogen nevner blir vel en god løsning et lett 2-mannstelt (da kan du koke mat inne). HEL-sport er velvillige til å sy stormmatter på sine PRO-telt så jeg vurder selv dette.
  3. Hver ting til hver sin tid, og alt har sin sjarme. Vel heim
  4. Forskjellen er som: å bo der eller på besøk hos..... Plutselig er du en del av det- et veltilpasset fjelldyr på lik linje med rypa, røyskatten, måren, reinen, lemmenet. Du får med deg den spennende overgangen mellom dag og natt , natt og morgen. Følelsen av å mestre. Følelsen av å takle ditt eget selskap... Det farligste dyret du kan møte i Norge er homo sapiens- det har en tendens til å holde tett i sammen i byer. Jo lenger unna byer du er- jo tryggere er du.
  5. Mye motstridende råd ute å går gitt- både i dette forum og blant venner ellers. Håvard du poengterer det jeg frykter mest med pulk. Dyp snø og mer eller mindre total avhengighet av å gå i flatt (m.a.o kjedelig) terreng. Valgfriheten blir litt bundet. Men..... Akkurat nå leker jeg med tanken på en pulk på størrelse med sekken (4kg vekt) som kan bæres på sekken i oppoverbakke, mens pulken kan ta sekken på flat mark. Bare 10 kilo i sekken er en vekt som jeg ikke har opplevd siden barndommen; Sekk 3-4kg Telt: 1,5-3,5kg Sovepose: 600g til 2kg, Kokeutstyr 1kg, Thermo-extrem 3,5kg, liggeunderlag 500g-1kg- Nå er vi i rundt 11kg før et eneste klesplagg og matbit m.m. er puttet i..... Realistisk vekt ligger mellom 18-27 kilo hvis man regner med vått telt og sovepose pluss lang etappe mellom mulighet for matbunkring- da begynner faktisk selv de store anatomiske sekkene å takke for seg- og en er på pakkramme-nivå...... Det skal bli noen grå hår til før valget er tatt .......sku hatt ei j...svær fjellvant bikkje ... men kjøteren er nok meg selv denne gang.
  6. Jeg synes det er helt ok å gå alene, men det følger med en god del mer ansvar. Du kan ikke gå alene og samtidig forvente et sikkerhetsnivå som om en går i flokk- det kan for eksempel ta lenger tid å få varlet om hjelp...... Jeg har alltid med meg jervenduk av en eller variant. Om vinteren kan telt og sovepose være noe svikefullt ref. røde kors folkene som frøs i hjel en januar måned i nord-trøndelag for noen år siden..... Det ble hevdet at ingen kunne overleve slikt vær- teltet blåste i stykker- Sintef gjorde så tester på fjellduken- den tåler denslags vær. Hvis jeg knekker foten på en solo-tur er ikke snøhule aktuelt. Telt går kanskje- men i vind blir det fort "gone by the wind" og da sitter en igjen med sovepose og ryggsekk-alene gjerne med begrenset mulighet for varsling. Med en thermo-extrempose i sekken kan jeg dra den enkelt over meg og sekken og sitte der i de timene/døgnene det tar å bli funnet uten å lage levegg, graving eller noen verdens ting. Om ikke behagelig-så dør jeg iallefall ikke. Uansett vindstyrke går ikke duken i stykker når du sitter i den. Litt krisemaksimering kanskje- men høyfjellet og havet er og blir kompromissløst. Til dem som sier at kunsten å være sikker i vinterfjellet ligger i å ikke gå i dårlig vær sier jeg bare at da har de ikke vært nok i fjellet. Været kan slå fryktelig fort om og værvarslingen ligger vel rundt 60% treffsikkerhet....... Er av den grunn ikke veldig imponert over folk som drar på hytte-til-hytte tur om bare med lakenpose uten et minimum av bivuakeringsutstyr- (men mobiltelefon har de sjølsagt!!! med blind tro på full dekning) men det går jo STORT SETT greit da....... Jeg synes at Lars Monsen har summert det så bra i sine 6 tur-råd: 1 Tålmodighet 2 Tålmodighet 3 Tålmodighet 4 Sikkerhet 5 Sikkerhet 6 Sikkerhet God tur!
  7. Lars Vivelid skrev i ei bok om Hardangervidda: "Om ein ynskje å Hardangervidda lære å kjenne lyt ein gå der aleine" Eller som en godt voksen fjellmann hjemme sa: "Konsekvenstenking går ofte på bekostning av turglede- og omvendt"
  8. Poenget med utstyr er at du kjenner dets fordeler og ulemper- og det finnes ikke det ultimate utstyret. Forventer du noe annet enn hva utstyret/plagget kan levere blir du skuffet i høyfjellet. Kjenner du dets egenskaper veldig godt. Orakelsvar? Javel, men sånn er det bare! Jeg har vært god og varm med klissvått bomull og ull på samme tur som tørre gore-tex folk som ikke kjente dets fordeler og ulemper. Nå har jeg gore-tex og har funnet nye storartede muligheter men savner noen av de gamle finessene. Når det gjelder bukser- Terrylen er god vare hos gamlekara. Jeg for min del elsker slitt feltbukse hvor knepolstringa er fjernet. Vindtett, løst og ledig, tørker utrolig fort. Stå på!
  9. Jeg planlegger å tasse landet på langs på ski. Har ikke planlagt den voldsomme ekspedisjonen, vil bruke duk/telt, DNT- og Norske Skog hytter. Har en del vanlig vidda-erfaring fra før og har foreløpig sett på dette som en "noe" utvidet påsketur. Jeg har notert meg at mange NLP'ere (de fleste) har brukt pulk på en del etapper. Pulk har foreløpig ikke vært et mye brukt redskap i mitt turliv og ikke hadde jeg tenkt å begynne nå......men burde jeg det? Jeg kunne tenke meg å høre om det er noen andre som meninger om dette?
  10. Jeg har brukt Jerven sin fjellduk helt siden prototypen kom. Thermo Extr. er den jeg har hatt mest glede av- og det er lenge siden teltet har vært med på tur. Om vinteren går det an å bruke denne duken sammen med en ultralett sovepose og liggeunderlag inne i duken og da går det utmerket an å bare ligge rett på snøen uten å grave seg ned i det hele tatt (forankre seg i ski,staver og spade) MEN! Alle Jervendukene baserer seg på DAMPSPERRE-PRINSIPPET, dvs. man hindrer fordamping og dermed varmetap. Det ligger da litt i kortene at dette blir noe klamt og fuktig. De forede dukene gjør at det ikke blir like klammt og betraktelig varmere. Teknikken er grei- hvis en ikke tetter godt igjen og slipper ut/inn luft kan du fryse i pluss ti, hvis du har det tett kan du sove godt i minus ti. Duken bør så luftes godt utenpå sekken mens du går neste dag (hvis det regner hele tiden så- vel vel...) Jeg må innrømme at jeg går en del alene og spes. om vinteren tør jeg ikke gjøre noe annet enn å ha jerven-duken med meg. Grave snøhule med knekt fot e uaktuelt- og teltet kan fort bli "gone by the wind".
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.