Gå til innhold
  • Bli medlem

daytripper

Aktiv medlem
  • Innlegg

    18
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av daytripper

  1. Luft skoene godt. For eksempel, hvis du sykler hjem etter klatringen så heng skoene utpå sekken. Eller la dem henge ute om natten. Jo kaldere luft jo bedre. Oppbevar dem aldri i en pose over lengre tid. Jeg vasker skoene mine av og til når mye svette og/eller gjørme har akkumulert seg. Vasker for hånd i lunkent vann med litt Milo og skyller mange ganger. Mulig det gjør at skoene slites ut 2% raskere, men det er det verdt synes jeg.
  2. Den er ikke bare en av de beste friluftsbøkene jeg har lest, den er blant de beste bøkene jeg har lest uansett sjanger! Fantastisk mye bra humor. Kan også kjøpes på eksponert.no
  3. Jeg har ikke erfaring med kortfeller, men begynner å få en del erfaring med smøring både til tur- og treningsbruk. En enkell oversikt: For finkornet/ny snø: Bruk tørrvoks. Grovt sett kan man bruke blå (eventuelt blå ekstra) ved minusgrader, fiolett rundt null til et par minus og rød til plussgrader. Voksen korkes inn. Legg heller flere lag enn et tykt hvis du gidder. Legg gjerne på et tynt lag kald og hard voks først (f.eks grønn). Dette gjør at smøringen sitter bedre. Vær obs på at plussgrader og finkornet snø ofte betyr kladding, selv om rød voks i teorien skal fungere. Er du i tvil om hvilken voks du skal bruke, legg på den hardeste/kaldeste først og legg en mykere voks oppå ved behov. For gammel/omdannet snø (mao fuktig eller isete snø): Dette er klisterføre. Bruk blått isklister når det er skareføre. Når snøen er våt fungerer ofte universalklister. I grensetilfeller mellom gammel og ny snø har jeg gode erfaringer med et sølvuniversalklister fra swix som tåler litt mer finkornet snø enn vanlig klister. Det finnes klister på spray, men jeg synes ikke det er noe stort problem å legge på tubeklister, selv uten strykejern. Da holder det seg også mye lenger. Ved bruk av klister er det en meget stor fordel å legge et lag grunnklister først. Skal du bruke grunnklister på tube må du nesten ha strykejern for å få det tynt nok. Men det finnes et genialt grønt grunnklister fra swix på sprayboks som funker som bare juling: Spray på, la det stivne et par minutter og legg på dagsaktuell klister. Da sitter klisteret hele dagen. Glidesonen: Det kan være lurt å legge på en eller annen form for glidevoks i glidesonen. I tillegg til å gi bedre gli beskytter det skisålen mot uttørking og til en viss grad skraper. Dette er mitt (forenklede) syn på saken. Det er mange meninger om smøring. Peter Wessel Zapfe skrev en gang at "Smøringssnakket hadde avløst Et Dukkehjem som selskapslivets aller værste mare; indbydelseskortene blev påtrykt: ”Gjestene anmodes om ikke å drøfte skismøring.” "
  4. Generelt er det sikkert mye å spare på å kjøpe utenlands, men man kan ofte få gode rabatter (spesielt ved kjøp av flere ting eller utgående modeller) på lokale butikker. Jeg vil absolutt anbefalt deg å stikke innom noen sportsbutikker og hørt hva de kan hoste opp.
  5. Det var ingen overraskelse å finne deg her inne Stian! Som du erfarte holdt mine Scarpa Summit Lite meg tørr og varm på beina under brekurset. Syns også de er gode til normalt fjellbruk. De har stepin bak men ikke foran. Av en eller annen merkelig grunn er det en blanding av lær og semsket skinn i støvlene. Ser kult ut, men ville heller hatt rent lær som sikkert er sterkere. Ser at Triolet'en har noe lignende. Tips: Kjøp en blå modell, da kan du synge blue suede shoes.
  6. Min dagstursekk heter Bergans Birkebeiner 35L, og den er jeg veldig fornøyd med. God å bære, smarte løsninger og virker solid. Har brukt denne veldig mye det året jeg har hatt den.
  7. Jeg har nettopp gått Melands Grønahei - Grasdalen (gikk forbi denne) - Stakken - Viglesdalen. Knalltur og knallnatur. Ryfylkeheiene er virkelig spektakulære, spesielt nå som det er litt vann i fossene. Været var ikke så bra, men det plaget meg ikke mye. Denne rundløypen er veldig fleksibel, man kan forkorte den ved å gå forbi Grasdalen (som jeg gjorde) eller droppe overnatting på Viglesdalen. Det er også enkelt å forlenge ruten med Nilsebu og eventuelt Eidavatn. Dersom du ikke har mulighet for å starte og avslutte på to forskjellige steder kan du komme deg til parkeringsplassen for Melands Grønahei fra Viglesdalen via Trodla Tysdal.
  8. Har en del venner som var grensejegere i finnmark, og de var meget fornøyde. Mye tid ute i naturen. Selv var jeg i kystvakten og cruiset rundt i svalbardområdene, det kan også anbefales!
  9. Tenker du ser flott ut med forsvarets jegerlue på hendene og hærens grønne strømper på hodet!
  10. Jeg kan ikke vise til så mye erfaring, men hva med en lett dunjakke + en fjellduk? Det gir kanskje enda større fleksibilitet, spesielt dersom du vil bruke jakken i byen? Kjøpte nettopp en norrøna lyngen dunjakke fra sportsdeal, tilbud til 2500kr, og den er jeg godt fornøyd med så langt. Og så veier den ikke stort mer enn et halvt kg.
  11. Det står mye nyttig på turistforeningens hjemmeside, for eksempel her: http://www.turistforeningen.no/article.php?ar_id=6746&fo_id=3307
  12. Det er sikkert helt sant at 75mm-bindinger og meget brede ski gir best kontroll i utforkjøringene. Men med mine Fischer E99 (fjellski med moderat bredde) og BC-bindinger har jeg fått mange fine nedover-opplevelser. Samtidig er ski og bindinger veldig gode å bruke bortover og oppover. Siden du prioriterer bortover ville jeg vurdert noe lignende (i hvert fall mtp bredde). Dessuten, siden du sier du er nybegynner, tror jeg du treffer best med slike ski som er veldig allsidige. Dersom du blir virkelig bitt av fjellskibasillen kan du jo alltids kjøpe skikkelige toppturski senere.
  13. Skiføre i Rogaland så tidlig som romjulen er en meget usikker affære, spesielt under tregrensen! Men når det er sagt så kan jeg anbefale turterrenget ved Stavtjørn. Flott natur, og for det meste under tregrensen så vidt jeg husker. Kan riktig nok bli litt mange folk i løypene, men det går jo an å gå litt utenom. Når snøen kommer der ville jeg absolutt vurdert dette. Ellers er Brekko typisk skisted for siddiser. Mener ikke at du skal sette opp teltet midt i lysløypa, men det går an å gå et stykke utenfor de meste trafikkerte sporene (når du har gått en halv runde rundt vannet svinger du vekk fra lysløypa). Men dette ligge enda lavere enn Stavtjørn og det er enda mer usikkert med snøen.
  14. Jeg har også den og brukte den på en liten tur nå i helgen. Tipper temperaturen var rundt null på natten. Det var på grensen til å være i kjøligste laget for posen, men jeg hadde riktig nok bare på meg en tynn t-skjorte i bomull. Med ullundertøy kunne jeg nok klart noen grader mindre. Posen er lett og liten og god til sitt bruk. Meget gode innstrammingsmuligheter, både i "hette" og i halsen. Men dersom du primært planlegger å bruke den i kuldegrader ville jeg sett på noe litt varmere.
  15. Dette hørtes veldig spennende ut, du må holde oss oppdatert. Jeg forstår veldig godt at du ble inspirert av Pelsjegerliv, det er definitivt en av mine yndlingsbøker. Faktisk skrev jeg nettopp om den i bokanbefalingstråden her på forumet, rett før jeg så dette.
  16. Det overrasker meg at ingen har nevnt Helge Ingstads bøker ennå! Jeg kan i hvert fall anbefale de to jeg har lest, Pelsjegerliv og Apache-indianerne. Spesielt Pelsjegerliv er fantastisk. Den er fra 1930-tallet om jeg ikke husker helt feil. Ingstad reiser til Nord-Canada for å leve i den knallharde naturen der i noen år. På den tiden var det to typer folk i de traktene: pelsjegere og indianere. Ingstad levde som og med begge gruppene til tider. Hans skildringer av naturen er enestående og hendelsene han forteller om fyller meg med dyp respekt for denne norske vilmarssønnen. I tillegg skriver han morsomt og elegant. Anbefales!
  17. Jeg husker første gang jeg var på Svalbard. Det var en sommerferie for 7-8 år siden da jeg gikk på ungdomsskolen. De fleste andre skulle ligge på strender langs middelhavet, men jeg skulle reise til et sted det på ingen måte var badetemperaturer. De syns jeg var gal - og jeg syns de var galne!
  18. Knallbra dokumentar! Utrolig å se hvordan han bygget hytta.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.