Gå til innhold
  • Bli medlem

chimarron9

Aktiv medlem
  • Innlegg

    25
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av chimarron9

  1. Noen som har peiling på hvordan is tykkelsen er i fjellet midt-norge.. Trykt å legge til på ski over vann.. 4-500 m oppe til fjells!!
  2. Heia. Bruker kun bunn duken,blå isola plater og flere ligge underlag i bunn.Bruker ikke inner duken, liker at det er luftig.. du kan ha bål i lavon hvis du legger fire 50 mm plast rør inn til ild stedet så det kommer luft fra fire kanter og en tynn netting rundt bålet så det ikke spretter glør. Rørene må ligge litt lavere en bålet Og luftingen i toppen trenger ikke å være så stor men ikke ha døren eller lufte lyrene oppe. Bålet bør løftes litt fra bakken for god lufting nedifra, enten med steiner, bål panne med små hull i bunn eller kryss legging av ved nederst.. Varme fra bakken,varme fra bålet og frisk luft Bedre enn parafin lukt.. Blå isola plater veier lite og 50 mm plast rør mindre,går lett på pulken..
  3. Ingen.. ingen ting Håpet at noen hadde noen smarte tips/triks men nei.. Fikk ikke noe brukbart fra helsport heller.. rekner med at det er få som sitter med sort lavo rundt om kring! så lite tilbake meld som det ble.. kansje det er bare vi som fyrer me ved ) Skal prøve litt forskjelig på topp hatten, ikke så falig om den går til helvete.. legger det ut om jeg finner noe bra:) Som forhåpentlig hvis ikke dreper duken )
  4. Heia! Har en hellsport lavo som er fyrt mye i.. alt fra ved,bløt ved,grillkull,rød sprit,primus,grill kubber.. Har brukt det meste. Den ser nå ut som en skorstein inni og lukter langt fra godt lenger. Prøvd vask med salo,lunket vann,varmt vann men til litn nytte.. Ble flekker som det kondenserer på. Noen som har noen tips til vask,rens,imp lavo! Eller vet om noen som selger produkter til dette! Uten bål blir turen ikke det samme, kansje en liten pyroman i meg:) En ting som er sikkert er at det er ikke aktuelt å slutte med bål i lavon,kjøper heller ny nå det blir for jævelig. Hvis ikke noen har no bra tips.
  5. Di fleste jeg treffer i fjelle m scooter er di samme drittungene som råner rundt i gata sommers tid. Ser di ikke i fjelle på sommeren!! Tungt å gå kansje!! Sutter ungene går jo ikke til skolen lenger så kan vel ikke vente at di orker å gå til fjells. Greit at det kjøres opp utstyr til hytte feltene nede i bygda dær det allerede er rassert men hold dritten unna fjellheimen. Ser også en stor del by jegere som må kjøres di 3 km til hytta,selv om det er flott skogs vei å gå på.. ikke noe ant en latskap og kun snakk om holdninger.Noen plasser lager ikke scooter spor men andre plasser ser det helt jævelig ut, kommer litt annpå føre og grunn. En stor trøst:) er det at vintrene er blitt dårliger og gjør det vanskligere å ferdes.For dritt unger og sofa jegere liker ikke dritt vær,håper på storm hele vinteren.. Kansje det blir mere dyr å se hvis det blir mindre støy til fjells.. Neppe noen.. folk eller dyr som trives under et helicopter eller i en scooter løype..
  6. Heia. Prøvde å plukke multe i nord norge for 15 år siden men det ble ikke lett:) Hadde knapt bøy seg ned før det spratt fram en nisse i rødt og blått, og fortalte at bæra var "kun" hans:) Noen av di kom så fort at en skulle tro at di satt i buskene hele tiden:) Fikk intrykk at å ta et par bær var stilt likt med grot ran dær:) Ble litt provisert ja.. Tror jeg fikk litt av den dårlige holdningen jeg har til di rødblåe da:) Var kun di som slik dær men fins sikkert en og annen uten kofte som holder reglene i hevd også!!
  7. Heia Har 1 litern og utstyret er lett og tar ikke så mye plass.. men for meg som ikke drasser rundt med telt før det er nødvendig, så pakker jeg multibrenneren i sekke i stede. Fungerte bra på stille sommer dager og i telt ..men i kulde og sterk vind synes jeg den er for svak. Med eller uten skjerm.. Tror ikke den kan kobles med ant utstyr!! Er du mest på telt turer så er den nok topp,lett,stødig og kompakt
  8. Hei. Holder en liten en på svensk sko men det russiske militæret har mange gode sko. Både til sommer og vinter. En kan velge skinn på alle typene sko,sålene er sydd,limt og siliconert. Skoen er noe av det beste jeg har gått i .Prøv splav.ru
  9. Godt sakt.. Og du har helt rett. Det blir neppe bra før vi får en lov for alle. Det vil altid være noen som bryter loven men da vet di at det er ulovelig og kan ikke hjemme seg bak særregler og en dose egne lover . Kansje det begrenser slike ting litt! Og det blir litt mere fisk i elva til neste gang jeg skal dit
  10. En liten forskjell på tyv fiske og rov fiske da lurte mest på særreglene til samene men prøvde og sette litt fokus på hvordan vi forvalter naturen:) Blir litt pist når noen gjør slik og samtidig mener et det er rett.. men det er vel slik enkelte er!! "Enkelte" Ser at dette er et ømt tema med henhold til samer og særretten deres At en liten gruppe, eller noen få som tar seg til rette får en leve med.. Same eller norsk,litt etter hvor en bor.. Dere får se om dere kan gjøre noe med det på søndag.
  11. Hm.. tror det er litt forskjell på samene dær oppe og hær. Hær lever mange av turisme og mindre av rein:) Og di flest har sjønt t di må forvalte det med omhu, skal di ha til smør på kaka neste år å. Og di fleste bor til fjells hele året men har hørt om finnmark ja:) forstår at frp gjør det stort dær oppe:) Som sakt kort tenkt, di lar for mye rein tømme fjelle og roter ned resten samtdig som di setter opp netting over hele vidda. Kansje det blir forandring etter valget
  12. Er ikke bare samer som har regler m fiske:) Hær i midt norge er vi så heldige å ha noen fra norges eliten som grunneiere, noen plasser:) En hær tiende mann"Andressen" hær er det egne regle med hva og hvor en skal fiske, selvsakt på di plassene det ikke er fisk:) og resten er det private oppsynsmenn som vokter så bare en mann kan fiske og jakte. Så vi er ikke noe bedre en samene! Samme ulla.. alle blir grådig når di blir grunneiere og kan lage litt regler. Hær fisker bare di mest ivrige tyv fiskerne mens den lovlydige av allmenheten blir stående utenfor.. Fjelle er ikke for alle.. det er sikkert.. selv om en er norsk..
  13. Tynnings fiske er topp i vann som det fiskes lite:) men garn på tvers av elv i september..hmm Ikke sikkert men lurer på om at disse to har satt garn der mer enn en gang:) Kansje di har egne regler! hvem vet:) Men.... Rekner med at hvis di hadde loven på sin side så hadde di nok skutt meg eller ringt polisen:) Tenker jeg drar garna deres neste gang di står slik også men da blir di med til norge:)
  14. Var på foto tur til en ev di beste fiske elvene i fjellet mellom norge/sverig 5 sep. Elven går mellom 3 store vann og har stor til strømming av fisk . Grunnen er delt mellom norsk/svensk stat,svens/norsk grunneiere og samer som leier grunn. Legger turen til nedre del av elven som ikke er besøkt tidligere pga fiske forbud hele året. Nede ved innløpet sitter 2 samer i båt og setter garn, 2 garn rett over innløpet.. Ikke mere en 2 meter fra land på begge sider, di ser meg ikke før jeg står rett ved dem. Di sier ikke noe og ser ned i båten begge.. tydelig hvis litt brydd.. Og drar fort fra plassen. Fiske har blitt litt dårligere di 2 siste årene.. og kansje dette er en av faktorene.. Litt små forbannet drar jeg opp begge garnene og legger di i skogen. Di to i båten sitter et stykke unna og fisker og ser tydelig ikke at noen har dradd garna for dem. Det blit skikkelig dritt vær men di to i båten blir sittende, tydelig litt usikker på om di skal returnere når det er folk ved utløpet.. Di drar ikke før det blir mørkt. Tidlig morgenen etter kommer di tøffende tilbake og skal dra garn:) Litt modigere nå som di ikke ser folk ved innløpet, etter 1 tim leting og mye diskusjon legger di kursjen inn i bukten jeg er og kommer rett mot lavon min. Di to nissene kommer i land og er meget ufin, di liker tydelig hvis ikke camping turister på sitt land eller stor krimminelle som stjeler garn:) Da jeg drar seiner på dagen er di to tilbake og setter garn på samme plass.. For oss dødelige så er utløpet stengt hele året og fiske er forbudt mellom 1 sep til 31 okt. Og garn fiske i utløp trodde jeg ikke var lovelig! same eller ei.. Gjelder ikke loven for disse!! eller har di egne regler!! Er det jeg som har feil og er blitt en garn tyv?
  15. Rekner med at bestanden fort kan øke hvis forholdene ligger til rette for det men da må nok jakta bremses snart. Tror ikke at predatorene har mest å si, for 25 år siden var det like mye av di som nå og da var det mye rype også. Men habitatene er blitt mindre, og stor trafikk i reproduksjons tider kan ha en del og si. For ikke snakke om alle hyttene som bygges over alt, lengre og lengre inn på fjellene. Og har en hytte så må det jo være vei dit:)For det er jo for jævelig hvis en må bære pilsen et par km:) Og når en kaller en plass naturreservat så virker det som at trafikken øker! Så holder på og få et ant syn selv på turistforenigen og naturreservat.Før var det bare og gå langt fra vei så sån ikke folk:) men nå i år er det mulig og treffe hele grupper med folk lankt til fjells. Vann som hadde bra med fisk og kunne bestå slik hvis en fisket med vettet. Nå er mange av disse vannene helt tømt!Og søppla flyter.. Tror det vokser opp en ny generasjon som ikke har den forståelsen for naturen som den forrige hadde! Hadde møte om jakta på stiklistad kulturhus men når en av femti kun vil ha pause i jakta,så er det vel ikke mye håp:) selv di eldre"50-60" ville ikke ha pause!! Jaktet før selv men nå synes jeg det er mer stas og gå til fjells og se dyra i live:) Synd ikke flere deler den intressen:) Mange av disse er så late eller glad i sofan:) at di er bare en dags turfolk eller jegere:) kansje det er reddningen:) at vi blir latere!! Håper det:))
  16. Gått 20 år i grense fjellene i nord trøndelag ukentlig,gnager år kommer og går som før.. men bestanden blir mindre og mindre! Kansje lite snø og våt grund gir dårlige leve vilkår! Rype bestanden blir også mindre og mindre! Jeger tallet øker og det jaktes like mye selv om det er u år.. Ser nesten aldrig ryper lenger.. Er selv sikker på at det trengs en meget lang pause i jakta:) For at det skal ta seg opp noen gang. Svenskene i jemtland har nå tatt tak i dette og fredet rypa i år,holder neppe men di gjør i det minste noe.. Ørn så en bare en skjelden gang men nå finnes di i alle daler,ravn og måse er det også mer av. Flere som drar nytte av milde vintre! eller at di ikke jaktes på i så stor grad lenger! Rekner med at di tar sin del av smågnagerne! Fiske går også nedover,mye pga vann kraft. Di har tappet mere og mer for vært år.. Så mye at fisken ikke når til på gyteplasser eller ikke kommer opp i elvene, og regulerte vann går bestanden og kvaliteten på fisken ned i forhold til ikke regulerte.. Fiskere i fjellet har også økt vesentlig di siste 2 åra! kansje jeger som har valgt bort dårlig jakt til fordel for fiske! Eller har intressen gått opp pga monsen Hvem vet:) En ting som er sikkert er at det er vi selv som er skyld i mange av disse tingene.. Jakte ned di største individene som trengs i re pro gir mindre og svakere dyr, regulere bestander,plukke ut grupper med rov dyr.. Ting som naturen har brukt tusner av år på og forme.. Snur vi nok ikke på uten og kødde det til.. tror jeg da.. Og vi stopper nok ikke før det er helt slutt på alt:) Det koster og leve flott:) For frilufts liv så lever vi nok i det beste århundre,stakkars di som kommer etter oss.
  17. Bein hinne betennelse er en tynn hvit/blank hinne som sitter rundt beina,ikkno å gjør me sener. Og er ikke noe du blir fri:) så når det blir bedre med trening.. så er det neppe det:) Vet ikke hva du mener med tung sekk! men alt med måte:) Fint å ha helse til å gåpå tur etter fylt 40 å Håper det løser seg for deg:) God bedring
  18. Heia! Høres litt ut som beinhinne betennelse! noe en kan få ved mye bruk av føttene! Arbeid på betong gulv..hard og mye trening.. Mange som driver med sport har dette.. Har det selv etter mange år som snekker og hard trening,det kommer og går i styrke etter hvor mye jeg bruker bena. Selv løser jeg dette med lettere sekk,mykere felt sko, tykke innleg såler,snører ikke skoene i ankel gropa.. og gud for by det:) tur staver:) Godt i nedover bakker. På topp turer og full fart bruker jeg ankelstøtter, plast plater med borre lås. Fåes kjøpt på helse utsalg,butikker som selger sko ovs,ting til sykehus. Bør bare brukes ved nød men fungerer som bare f Ellers fins det da kortison tabletter.. Fungerer men..men.. det anbefales ikke. Ankel plater,lettere sekk og bedre sko fungerer godt for meg.. Kjøpte sko fra splav.ru sko fra det russiske forsvaret.
  19. Takker for et utfyllende svar Hvis det blir tid til tur så blir det med Helltrans til Njuonger vannet v norske grensa, kano ned via Gardaure til Bartaure med fiske og toppturer.
  20. Lette etter en plass med lite trafikk og " ikke regulerte vann " fant ut at daimadalen og omegn var rett plass Blir først en helg dær med topp tur,se omerådet og så ev en kano tur siden. Har tråkket fjellene ved kallsjøn/tørrøn så lenge nå at det er på tide med en ny plass som ikke er så langt fra hjemme:) Skal datere opp deg etter endt tur:) Mvh chimarron9
  21. Noen som har erfaring fra kano turer i omerådet v Bartaverre eller Mavasjaverre i nord sverige! Har vurdert helikopter fra Arjeplog og inn til norske grensen. For så og bruke kano ned igjen.. Rekner med at en trenger god tid i og med at noen av vannene er ganske store og en kan fort bli værfast dær. Er takknemelig hvis noen har tips fra omerådet..
  22. Noen som har prøvd daimidalen med kano! eller gått opp på Sielkentjahke på 1314 m! Panlegger kajakk! kano! tur gjennom reservatet og ev en topp tur på Sielkentjahke.. Noen som har vært dær inne?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.