Gå til innhold
  • Bli medlem

Odin1

Aktiv medlem
  • Innlegg

    67
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Alt skrevet av Odin1

  1. Det er hundre kroner i depositum. De pengene får du igjen når du leverer nøkkelen tilbake.
  2. Jeg har skiftet fra PLB nødpeilesender til en InReach mini mye på bakgrunn av muligheten av å kunne kommunisere. Var på en tur der jeg hadde en PLB og en annen hadde en InReach mini. Vi ente opp med å trenge hjelp og valgte å bruke InReach mini. Utrolig bra å ha muligheten til å kommunisere med Hovedredningssentralen. De kunne gi beskjed at meldingen var mottatt, at de var på vei og at vi skulle bli der vi var. Vi kunne i tillegg gi dem nyttig informasjon. Etter denne opplevelsen valgte jeg å bytte nødenhet. Jeg har abonnement som surrer og går hele året. Det er ikke gratis med en PLB heller, men ikke like kostbart som en InReach. Det er ingen kostnader i Norge knyttet til redningsoppdrag slik jeg har forstått det.
  3. Nei, jeg merker den ikke når jeg ligger. og sover. Jeg synes den er litt "løs", skulle ønske at den borrelåsen som er ved hodet var litt kraftigere. Dette er ikke noe problem, sikkert bare jeg som er litt sær🤫 I denne testen ser du borrelåsene i tredje bilde. https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/backpacking-sleeping-bag/western-mountaineering-ultralite
  4. Jeg synes borrelåsen er litt liten og litt for løs, men tenker at det er gjort slik for at man enkelt skal komme seg ut av posen. Ikke noe noe stort problem.
  5. Alpinlite er Wide med masse plass, mens Ultralite er litt smalere. Jeg har ingen problemer med posen.
  6. Jeg har hatt WM Alpinelite i 17 år. Den er litt breiere enn Ultralite. Den har vært brukt masse både sommer, høst, vinter og vår. Super sovepose og har aldri hatt problemer med den i forhold til fuktighet. Jeg kjøpte ny sovepose i fjor og valgte WM Ultralite. For meg er det kanskje den beste tur investeringen jeg har gjort. Lett, varm, glidelåsen setter seg ikke fast og stoffet er supert. Om det var noe jeg skulle sett var annerledes var det borrelåsen i nakken og ved hodet.
  7. Jeg har Guide expedition BC. Jeg er meget godt fornøyd med modellen. De er varme og komfortable å gå med. Jeg tar ut filt sokken og har den i soveposen om natten, slik har jeg varme føtter fra starten av dagen. Kanskje litt stor i størrelsen.
  8. Tja, om duna ikke har flyttet seg mellom kammerene så er den kanskje bare fortsatt våt og trenger mer tid i trommelen?
  9. Om duna har vandret mellom dunkammerene kan det være at den tynne veggene, som skiller kammer fra hverandre, er ødelagt. Jeg har sett det en gang. Et dunkammer var tomt for dun, men nabokammeret var stappfullt. Det var et vaskeri som var uheldig når de hadde løftet soveposen over i tørketrommelen. Tung sovepose og tynt stoff, endte ikke bra. Du vil fort se om duna har vandret fra et kammer over til et annet.
  10. Om du ønsker å bære lettere så start med å veie alt du har med deg på tur. Slik får du oversikt over hva utstyret veier og kan letter bestemme om dette utstyret er noe du trenger . Ett eksempel er smarttelefon. Den kan fungere som GPS, Kart, fotoapparat. Vanlig kart har jeg fortsatt med meg, men jeg har solgt GPSen og fotoapparatet, Det er ingen ting som er rett eller galt, du må bare finne hva som er greit for deg. Denne Guiden hjelp meg en del når jeg for noen år siden startet med å se på vekten på ryggsekken og pulken: https://backpackinglight.se/guider Her har du noen til: https://backpackinglight.no/blogs/utforsk/5-tips-for-a-pakke-lettere https://backpackinglight.no/blogs/utforsk/introduksjon-hvordan-pakke-lettere https://backpackinglight.no/blogs/utforsk/de-tre-store
  11. Mat, vann og drivstoff er ikke en del av "base weight", alt det andre. Om jeg skal mye ned i vekt krever det store investeringer og det ser jeg ingen poeng i, da utstyret og vekten fungere for meg😀
  12. Brukte alt på turen. I vekta er det innbefattet 2 gassbokser, 5 dl cognac, fiskeutstyr og kamerautstyr.
  13. Har du ca 800 netter ute har du masse erfaring. Da vet du hva du trenger og hva som er mulig å legge igjen. Har du kano i tillegg i starten blir du nøtt til å gå to turer, med den vekta du oppgir, når du må bære forbi stryk osv.... Jeg var selv på en kanotur som varte i 12 dager i fjor høst. Jeg startet med en sekk på 17 kg. Her var mat, gass, fiskeutstyr og kamera inkludert. I tillegg kom kanoen, vest og årer. Ca halvveis klarte jeg å bære/ dra kanoen og sekken på en tur. Bære og bo 4.04 kg Forskjellig utstyr 2.3 kg Matlaging 1.44 kg Klær 1.68 kg Fiskeutstyr 0.79 kg Mat 6.91 kg Total 17.17 oz lb g kg kg
  14. 47 kg høres vanvittig mye ut. Lag deg en konto på lighterpack.com, det er gratis. Supert verktøy for å se hvor man kan kutte ned vekt.
  15. Det er ikke slik at jeg mener at man skal ta med seg hva som helst ut i høyfjellet på vinteren. For meg handler det om å lære seg å kjenne det utstyret man har. Alle må ta ansvar for sine egne valg, men det er ikke slik at om jeg tar med meg mitt pyramidetelt på ukestur i indre Troms eller Saltfjellet, så utsetter jeg andre for fare. Om man setter opp et tunell telt feil kan det blåse i stykker, på samme måte som et lett pyramidetelt. Poenget mitt er at man må lære seg å hanskes med det man har. Jeg har en kompis som har vandret fra Stabbursdalen til Saltfjellet med et 20 år gammelt Helsport (og det var ikke noe ekspedisjonsmocdell) telt der glidelåsen var ødelagt. Han brukte 3 sikkerhetsnåler for å lukke døren. Det gikk helt fint. Når jeg begynte å gå på tur brukte jeg et gammelt Halti telt med glassfiberstenger (husker vi våknet på morgenen med så mye rim inne i teltet at vi trodde det snødde inne). Vi gikk over Saltfjellet med det teltet og mer til. Etterhvert som jeg har blitt eldre og fått bedre råd har jeg kjøpt bedre og bedre utstyr, men den erfaringen jeg har fått underveis kan ikke kjøpes. Jeg kan ta med verdens beste utstyr i vanskelige værforhold og mislykkes om jeg ikke kan bruke det. På samme måte som lett utstyr, billig utstyr kan fungere eller feile. Poenget mitt er at erfaring og kunnskap er vel så viktig som utstyret.
  16. Jeg tenker at man må bruke det teltet man tenker er riktig for seg selv. Lære å å kjenne teltet/ teltene du har sine sterke og svake sider. Jeg kan værer enig med trådstarter at skandinaviske produsenter er litt tradisjonelle. Det hadde ikke gjort noe om de hadde turt å lage noen modeller som er litt annerledes. Hilleberg har forsøkt seg på noe og tatt det bort (Rajd enduks telt). Nå har de Anaris i sortimentet sitt. Det er mye snakk om at det er uforsvarlig å dra på tur med lett telt. Der er jeg litt uenig. Jeg har selv Hilleberg Keron 3 og 4 GT og bruker dem både på sommer og vinter, men har også HMG Ultamid som jeg også bruker på sommer og vinter. Det kommer an på turen hvilke telt jeg velger. Har jeg med meg familie blir det Hilleberg. Det er lunere og koseligere. I de teltene kan vi sitte i undertøyet og spille kort mens primusen går. Drar jeg alene tar jeg HMG Ultamid. Det blir en annerledes opplevelse. Når jeg er inne i teltet sitter jeg som regel i soveposen med dunjakken på. Primusen klarer ikke å varme opp teltet godt nok siden det bare er en duk. På en måte føler jeg at jeg kommer nærmere omgivelsene. Pyramideteltet er en velprøvd teltmodell som har vist seg å fungere i de tøffeste omgivelsene. Helt fra Antarktis til Finnmarksvidda, så vær og vind tåler det. Det jeg har opplevd er at det kan være litt utfordrende å sette det opp, men det er Keron 4 Gt også i sterk vind:-). Keron 3 er lettere å slå opp (mindre stoff og bare 3 stenger).
  17. Jeg har selv HMG Porter 4400 og liker sekken veldig godt. Det er nok en sekk for spesielt interesserte siden den er svært enkel. Jeg bruker den til alt av turer, det være seg dagsturer, til helgeturer og ukesturer. Det som har imponert meg med den sekken er at den kan være så enkelt laget samtidig være så komfortabel å bære. Jeg prøver å pakke så lett så mulig, men på lengre turer kommer jeg opp i 18-20 kg og det ingen problem. Jeg har hatt min i 5 år og den er brukt ganske mye siden det er den eneste sekken jeg bruker. Jeg har ingen ting å utsette på slitestyrken. Det er som jeg skrev i starten, en sekk for spesielt interesserte:-)
  18. Ja, min fungerer også uten dekning, men ikke med like detaljert kart. Det var stor forskjell på Hvor appen og Min karta appen når det ikke var dekning.
  19. Min Karta appen fungerer ikke uten dekning på min telefon. Får bare grovt kart når det ikke er dekning. Jeg har TOPO GPS appen på Iphone, men den koster noen kroner per kart
  20. Hvor appen går 5 mil inn på svensk side. Det er som oftest nok for meg. Topo GPS har hele sverige, men det koster noen kroner. Fungerer også bra
  21. Ja, der er enig. Sjunkhatten kommer litt i skyggen av de andre nasjonalparkene i området. Det er mange flotte turmål og det er en ganske vill og rå park. Du skal ikke langt fra de vanlige ledelinjene i parken før du er helt alene. Å vandre fra valnesfjorden til Kjæringøy via Heggvassbotn, Bogvatnet, Nordfjord, Trolltindvatnet og avslutt ved Tverrbakkan er en av de mest spennende turene jeg har gjort. Bratt, vilt og vakkert.
  22. Sportsnett har 30% på utvalgte modeller til Arcteryx med koden VINTERFERIE. Med det i tankene er dette et bra kjøp: https://www.sportsnett.no/arc-teryx-1-beta-ar-pant-ms-p11602/black-s-v61620 Dette er en meget god vinterskallbukse, men kanskje litt stiv og tung til vår sommer og høst Denne er litt enklere modell, men fungerer meget godt som en allround bukse: https://www.sportsnett.no/arc-teryx-1-beta-pant-ms-p14495/black-s-v77374
  23. Ja, det er fordeler å ulemper med alt. Det er nok ikke like koselig i dårlig vær som et tunnelltelt eller selvstående, med fult innertelt. Du får det litt igjen med å bære lett mens man går.
  24. Det er nok sant som du sier at snø vil blåse inn om du ikke får tettet godt nok. Det tåler masse vind og nedbør så lenge det er plugget godt ned. Det er 7 barduner som forsterker teltet godt i vind. Det du kan gjøre er å grave det ned litt i snøen og etterpå tette med snø rundt. Da vil snøen bare blåse forbi og ikke inn. Det tar litt tid, men det kan lønne seg. Det kan hende du har sett disse videoene, men uansatt, de viser at pyramidetelt tåler masse vind om de er plugget godt.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.