Gå til innhold
  • Bli medlem

DoktorGjørelite

Aktiv medlem
  • Innlegg

    91
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av DoktorGjørelite

  1. Veldig interessant. Det står stor respekt av å poste selv om du ikke høres ut som om du selv ble superfornøyd, i tillegg at du selv kan vurdere det du har laget såpass nøytralt og ærlig. Dette er lærerikt og interessant.
  2. jeg husker for noen år siden, jeg og en kamerat besteg Galdhøpiggen en sommerdag i juli. På vei nei i 7-8 tida på kvelden, kanskje en kilometer fra hytta som ligger i bunnen av dalen (husker ikke navnet i farten) møter vi på en mor og hennes datter i tenårene, dattera har vridd ankelen og hinker nedover stien, generelt mye folk på stien den dagen. Vi veksler noen ord med mor på vei ned, men vi oppfatter ikke situasjonen som så veldig kritisk, hytta er i syne i bunnen av dalen, og det tok oss karene 20 minutter å nå ned, vi tenker at det var jo litt kjipt for hun som måtte gå litt rolig nedover, men det er lyst, varmt, kort distanse og hun er med følge, så vi bare går videre. Vel, vi kommer til bunnen av dalen, krysser til den andre sida hvor teltet vårt står, mens vi sitter der i lyngen så ser vi plutselig helikopter fly inn og på ett eller annet vis klarer det å plukke opp to passasjerer i dalsida rett ved der vi møtte mor og datter. Det blir en særdeles kort helikoptertur ned til hytta, la meg si 15 sekunder, og ut kommer en stykk mor og en stykk hinkende datter.
  3. ja, dette er jo noe som kunne skjedd de fleste. En natt i det fri er jo i seg selv ingen katastrofe. Mange har jo med seg en ullgenser, eller en dunjakke og klarer med det en natt i det fri, selv om det kan bli ganske kaldt. Jeg vet ikke hva vedkommene her har med seg, men generelt lurer jeg på hvorfor man enkelte ikke vil tar med seg *litt* mere utstyr som muliggjør en uplanlagt overnatting. Et halvt liggeunderlag+Jerven Hunter+ en liten stålkopp+fire telys, så har du for under 2000 kroner og under 2 kilo i sekken nok til at du kan håpe å få sove. Sålenge man er uskadd og ved sine fulle fem, så kan man jo klare en natt på bare å holde seg i bevegelse, men hva gjør du hvis du er maksimalt uheldig og brekker et bein? I tillegg til at skader som et benbrudd gjøre at du ikke er mobil, kan skader også gjøre at kroppen ikke klarer å regulere temperatur like godt. Dessuten, hvis det ikke var mobildekning, så måtte vedkommende enten ha ventet helt til han ble meldt savnet, eller så måtte han imorgen vært uthvilt nok til selv å finne veien ned, da er det kjipt å være utslitt og stivfrossen når morgenen kommer. Og hva hvis du både har brukket benet og ikke har mobildekning.... Dette er ikke ment som kritikk, men som en mere generell oppfordring. Jeg vet hva jeg skal pakke i min sekk, ihvertfall.
  4. Jeg har i det siste lest "Vinter uten nåde" av Børge Ousland til ungene. Ikke det du tenker på som barnebok, men ungene sitter som klistret, høydepunktet er når polfarerene blir forfulgt i dagsvis av en sulten isbjørn, og Ousland tilslutt skremmer den bort med å skyte pistol i dens retning på kloss hold... "les det igjen, pappa". Enig i @Landsem i at det ikke trenger å være spesielt tilrettelagt for barn. Jeg har også fortalt skrøner om en mann som het "Lars" som gikk tur i tre år på tvers av Canada, med "ulvehunder" som ulte til virkelige ulver om kvelden, ungene blir store i øynene
  5. Jeg vil gjerne gi en liten forsvarstale til bivy-bags, som er mye utskjelt og misforstått. Min erfaring med bivy-bag er en pent brukt USMC gore-tex bivy kjøpt på ebay, den er slitesterk, vanntett, pustende og billig. Går vi ikke på tur for å være i naturen? Leter du ikke etter fine leirplasser? Hender det at du timer turen til et tidspunkt hvor det er meldt klarvær? Hvorfor legger du deg da inne i et nylonhus når du endelig er kommet frem til leiren? Hva er da bedre enn å legge seg i bivy-posen ved et lite bål om kvelden, ligge og se på solnedgang, stjerner, nordlys og kanskje til og med skimte noe dyreliv? Jeg lå selv i en bivy-bag inatt, det var stjerneklart, og plustelig oppdaget jeg nordlyset danse derborte i nord, hadde jeg ligget i teltet hadde jeg kanskje gått glipp av hele skuet? Også utrolig praktisk å ligge ved bålet i posen omkvelden, kanskje får du tatt noen natur-bilder mens du sitter i posen. Når det da er tid for å sove er det bare å legge seg ned, kanskje ta en titt på stjernene der opp før søven tar deg. Kommer det en regndråpe eller blir det lyst for tidlig, så ruller jeg hode-enden på bivyen opp slik at den dekker hodet, siden jeg sover på siden er det ikke klaustrofobisk, jeg ligger med nesa mot glidelåsåpningen, lukker øynene og glir avsted i drømmeland. Om morgenen er det bare å rulle seg til siden og sette en fyrstikk til bålet, uten å forlate posen, og se på soloppgangen mens kaffen putrer i kjelen. Bivyen er fin til å beskytte posen mot trekk og mot duggfallet, samt hindrer at du faller av underlaget eller at du er uheldig kommer borti bløt lyng med posen. Det er klart at det kan bli upraktisk med en bivy-bag i nedbør, derfor har jeg med en liten nylon tarp, som jeg setter opp i som en pyramide, så kan jeg flytte meg inn dit om været snur. Det er sikkert også trivelig å kunne flykte inn i et innertelt hvis det er mye mygg, noe som ikke er så aktuelt på denne tiden av året. Så kan man såklart si at 1 kg bivy + tarp og plugger på kanskje 500-800 gram, til den vekten kunne du tatt med et telt, men til det vil jeg svare at ikke alt handler om vekt.
  6. Tarp i pyramideform kan både ha ganske bratte vegger, og kan også spennes opp slik at de går helt ned til bakken (gitt at man finner en flat plass,da), et tilsynelatende veldig vindstabil måte å slå opp en tarp på er som vist her (beklager dårlig video kvalitet): https://www.youtube.com/watch?v=-gO_kfQixuc&index=1&list=LLTey_Lroha8Ul2sOSgyEdUw#t=2m14s denne tarpen er lukket til alle sider, og kan lukkes helt ned mot bakken, som vist i starten av samme videoenkan man også lage en grei åpning når været tillater Dette har jeg trua på både mot regn og noe snølast, men det er litt klønete å plassere en "midtstang" på en flat tarp, den har en tendens til å dette eller flytte litt på seg under oppsett, og det gjør det vanskelig å få tarpen helt stramt. Noen som har noen tips? Skulle man brukt noe slikt på høyfjellet burde man også brukt barduer fra midten av duken, fordi jeg tror duken slik den er satt opp i videon ville flagret stygt i en stiv kuling selv om det ser stramt ut. Selvfølgelig, har du stengt tarpen slik så får du dårlig lufting i rolig vær, men da jeg tenker at grunnen til at du spenner opp en tarp slik er at det blåser noe fryktelig, og i penere vær så er man fleksibel til å åpne opp.
  7. Ja, i den kalde årstiden må man passe på å holde vinden av soveposen i det minste, så da bør man enten kombinere med et ordentlig innertelt (kanskje ikke så aktuelt), eller så er det en situasjon hvor en bivy-sekk/fjellduk kommer til sin rett, da har du også noe å falle tilbake på om tarpen blåser bort/ned. Men det er klart, er det Sylane i februar vi snakker om, så har jeg en Hilleberg Nammatj 3 på luringa. Det blir jo litt opp til preferanser her, telt er jo best om man vil lukke seg inne og være beskyttet, som jeg ser er et større poeng vinterstid, mens tarp er mere aktuelt når man ønsker å sitte ved bålet og se på utsikten, som er mest aktuelt sommerstid. Så spørs det hvor høyt i fjellet og hvor langt ut mot vår og høst man vil strekke sommerløsningen.
  8. tydelig at temaet fenget mange, veldig mye interessante inspill her, massevis av muligheter jeg ikke visste om. Ut ifra kravene: ettmannstelt, god utsikt, tåle norsk høyfjellsvær i 3+ sesonger og lett vekt (~1.5 kg eller mindre). så er det kanskje noe slags "tarp tent" som er mest aktuelt, enten fra tarptent.com eller andre som har vært nevnt. Som har vært nevnt er klassiske pyramidetelt som SoloMid/Duomid den ulempen at nesa og tær kan bli liggende ubehagelig nære duken, sånn sett er tarptent sine telt interssante, både Notch og Stratospire 1 har god høyde til tærne og hodet når man ligger nede, og man kan sitte oppreist i de. Trailstar er også en outsider her, hvis man kjøper til et innertelt. Løsningene blir med andre ord varianeter av gåstav+tarp+løst/separat innertelt/myggtelt. Det jeg da lurer på om er om for mine krav man da like gjerne kan sette opp en tarp i pyramidemodus med nebb slik som vist her: https://www.youtube.com/watch?v=yMAtpWQdVbY&spfreload=10#t=05m26 For enmannsbruk ville jeg kanksje da brukt en lavere stang enn i videoen, og muligens en litt mindre tarp som også har barduneringspunkter midt på duken, ikke bare langs sidene. For å få mere lufting måtte man da løfte siden som er mot vinden noe, for å få utsikt så må man bardunere ut og løfte en eller begge av kantene ved inngangen. Fordelen slik jeg ser det med denne løsningen er at man er veldig fleksibel, det blir også lett, billig og romslig. Ulempen er vel at det krever mere kunnskap og erfaring å lykkes med dette i dårlig vær. Kanskje det enkle er det beste?
  9. takk for fine svar. her var det mye god inspirasjon.
  10. hei, jeg bygget selv mye av interessen for friluftsliv gjennom å lese Lars Monsen, Børge Ousland og Helge Instads bøker da jeg var i tenårene. Nå har jeg to ganske små barn på 3 og 5 år, og jeg ser at de er veldig opptatte av bøker og har både stor interesse for å skjønne hvordan verden er og har stor fantasi og innlevelse. Så tanken har streifet meg å prøve å lese noe friluftsliv-rettet for de. Utfordringen er at det er ganske små, så det er sikkert lurt å treffe med en bok som er tilgjengelig for de mindre. Er det noen som har noen bøker å anbefale?
  11. @ost: det er ikke ment som en påstand,snarere som min kravspesifikasjon. Jeg mener siden jeg allerede eier tarp,vandrestav og insektnett,så hvis jeg skal kjøpe noe i tillegg,så må det være fordi det jeg kjøper har noen egenskaper som en tarp ikke har og andre bruksomeråder.
  12. Akkurat dette med enmannstelt er vanskelig,fordi det markedsmessig ligger skviset imellom endel andre løsninger. På den ene siden bør det ha god sitte- og liggelengde, god ventilasjon,ha et ok fortelt og være like vindstabilt som større telt. Fordi det er lite er det viktig å lufte ut kondens, samt at det bør ikke føles som å ligge i en kiste. På den andre siden skal det veie og koste mindre enn et tremanns tunnelt.I tillegg må teltet være mere vinstabilt enn en tarp i pyramidefasong med vandrestav og insektnett, for ellers er det liten vits med telt. Endel løsninger som har vært lansert i tråden er bare oppskrytte tarps i pyramideform. Det er også en kontrast imellom nord-europeiske løsninger som er i Akto-familien, disse er gjerne trange, uten mye mesh og litt traust, og amerikanske løsninger som vektlegger lufting og vekt over vindstabilitet.
  13. mye bra tips her. Et annet alternativ kan være Tarptent Scarp 1. Det er et telt som veier 1.5 kg, har to åpninger og dermed god utsikt, man kan bestille det med mesh innertelt (uten å betale 1300 kroner ekstra, jeg ser på deg, Hilleberg), og det tåler såpass vind at det har større anvendbarhet enn en tarp. Det er vel laget i 30D sil-nylon som etter hva jeg forståer er det samme som Kerlon 1200 til Hilleberg er (mulig jeg tar feil her, kan godt være Kerlon 1200 er sterkere, hvem vet.) Scarp 1 kommer sterkt anbefalt ihvertfall: https://blogpackinglight.wordpress.com/2013/01/04/tarptent-scarp-1-long-term-review/
  14. Med at jeg ikke ønsker "skrøpelige" telt så tenkte jeg litt på duk-rivestyrke og vindstabilitet. Exped Vela Extreme 1 har 40D ripstop i ytterduk, mens superlight teltene til Helsport for eksempel har 15D, for ikke å snakke om Cuben. Tarptent og Duomid er vel 30D nylon og er i grenseland, synes jeg. Mulig jeg er litt gammeldags, men jeg vil gjerne ha "litt lett" telt med slitesterk duk enn "superlett" med svakere duk, det går både på forventet levealder på teltet, det går litt på bruk av bushbuddy i nærheten og det går litt på bråk og generell trygghetsfølelse i stiv kuling. Hvis mitt neste telt veier 1,5 kg og har liten pakkvekt så kan jeg antagelig bruke mindre sekk, som betyr at jeg har spart 1,5 kg i telt pluss kanskje 0,5-1kg i sekkens egenvekt, samt at en mindre sekk gir et bedre tyngdepunkt. Da er jeg har spart nok vekt, og har ikke lyst til å legge mere penger i for å få noe som er enda lettere men kanskje mere ømfintlig, det er bare min personlige preferanse. Mulig jeg er litt konservativ her, det er altså ikke om å gjøre for å meg å finne det letteste teltet, mitt neste telt må finne dekke mellomrommet mellom tarp og et vintertelt, dvs: tåle vind og høyfjellsvær mye bedre enn en tarp være lettere og være mere åpen for omgivelsene enn et Hilleberg Nammatj/vintertelt. RoyN og LightDan er inne på en ulempe med pyramidetelt, som er at du kan risikere å sove med både tærne og nesa oppi duken hvis teltet er for lite iforhold til lengden din. Det ser ut som om duomid innertelt er 90 tommer, dvs 228 cm, mens ultramid har lengde 96 tommer/243cm på innerteltet. @LightDan: jeg tror ikke Ultra-mid er noe for meg, det blir dyrt. @RoyN og @LightDan : Det finnes også en Duomid XL som er 94 tommer(fyren i bildet er 185cm): @Kristian den ukristne: jeg ser at det er såpass mye bra telt å få på rundt 1.5 kg, eller til og med mindre, så jeg tror nok ikke jeg ender opp med Unna. @Sovjetunionen og @Phbb: Marmot Tungsten 1P er jo greit vektmessig på rundt 1.5kg, den burde jo også tåle litt i og med at den har to kryssende stenger i full lengde, så jeg vil holde den som en outsider. Iføge reviews på REI tåler den "strong winds", men hvis han som skrev dette er fra California, så tror jeg ikke hans ide av strong winds er den samme som min, vanskelig å vite sikkert. 68D polyester burde ihvertfall tåle litt, Jeg liker at man bare kan sette opp innerteltet og at det er stort sett mesh i innerteltet.
  15. Jeg er på jakt etter et nytt, lett en-manns telt, helst med sideåpning og god utsikt Jeg vurdere å kjøpe et telt nummer 2 som skal være et en-manns telt og vesentlig lettere enn Nammatj 3, men jeg vil heller ha et solid telt på 1,5 kg enn et skrøpelig telt på 900 gram. Jeg går endel turer alene og har brukt endel tarps. Det jeg liker med tarp er at jeg kan ha utsikt på minst 180 graders vinkel og at jeg kan koke maten "ved siden av meg", mens i tunneltelt må jeg ligge på magen og lage mat. Under tarp kan jeg også bruke Bushbuddy-lignende kokeapparat, og det vil jeg gjerne fortsette med i mitt nye telt. Etter å ha blitt vant til tarps tror jeg ikke jeg kan bo i et telt som føles veldig innelukket, "utsikt" er viktig. Bittesmå enmanns-telt som blir mere som en slags "bivy" er jeg ikke interessert i. Pluss om teltet er veldig vindstabilt og kanskje kan brukes på snille vintersturer. Telt jeg har vurdert er - Tarptent Rainbow 1 (0.9kg,259 $ +frakt+moms+) - Exped Vela Extreme 1 ( min 1,4kg, 3500 kr) - Hilleberg Unna (min 2kg,5000 kr) Tarptent er litt kult, men jeg er litt skeptisk siden det er enduks med veldig tynn duk, Unna er sikkert knallbra men tungt og dyrt telt fra Hilleberg har jeg allerede, så jeg heller kanskje mot Exped Vela Extreme 1. Jeg har også vurdert litt eksotiske amerikanske telt fra Marot Tungsten 1P or Rei Quarter Dome 1, men jeg er usikker på om disse tåler noe særlig norsk fjellvær. Er det noen som har noen erfaringer eller tips som kan hjelpe meg i mitt valg? Edit: En annen kandidat kan være Lunar Solo LE: http://www.sixmoondesigns.com/tents/SoloLE.html Jeg bruker gåstaver/gåstav.
  16. hvis man leser nok fjellforum så finner man det utroligste: http://bearpawwd.com/net_tents/net_tents.php her var det alt man kunne tenke seg av "myggtelt"
  17. jeg lurer på om noen har funnet noen god løsning når en familie på fire skal reise på tur i insekt-sesongen? leir slår vi alltid under tregrensa, så jeg er egentlig tilhenger av å sove under en stor tarp, men tarpen stopper ikke insektene. For min del skulle jeg nok klart meg, men for de mindre turvante tror jeg dette er en showstopper. Jeg prøver å holde ting lett og kompakt, det er uansett så utrolig mye å bære når ungene skal med. Det finnes rene "myggnett", men disse mangler bunn og det tror jeg blir savnet når krypene begynnner å kravle inn til de mindre turvante. Jeg ser Helsport har "myggtelt" men det er for to personer. Ellers har hilleberg netting-inntertelt til sine telt, men da snakker vi også 1-2 manns telt. Det idielle hadde vært innerteltet til en Go-Lite Shangri-La 5: http://www.backcountry.com/golite-shangri-la-5-nest-5-person Golite er som kjent out-of-business. Noen som vet om noe lignende?
  18. for å svare på min egen tråd, har jeg funnet et par alternativer: http://www.xxl.no/klar/klar-barn-og-junior/jakker-barn/dunjakker/five-seasons-macall-down-jacket-dunjakke-junior/p/1111002_2_style http://www.outnorth.no/urberg/kid-s-warm-ripstop-jacket
  19. På tur bruker vi voksne dun/primaloft-jakker som varmeplagg under rasting, mens ungene enn så lenge kun har brukt ullgensere. Nå begynner jeg å synes jeg det er dumt at vi voksne er "bedre" kledd enn barna, sist tur ble dattera mi kald og senere forkjøla som en følge av en lang rast, selv var jeg så opptatt med servering og bålbrennnig at dette la jeg ikke merke til før det var for sent, unger er jo ikke så flinke til å si ifra heller. Altså ønsker jeg et plagg som: - har hette, god krage og dekker rumpa, - som er litt sliterkt (må ikke revne ved første kontakt med granbar eller lignende). - dun eller primaloft primært, varmer "like bra" som de vosknes jakker. - er fornuftig priset, vi voksne har jakker som vi har skaffet for rundt 1500 kroner, virker urimelig at ungene som skal ha norrøna-jakker til 4000 kroner, som de ødelegger/mister/vosker ifra. Selvfølgelig finner jeg massevis på forskjellige nettbutikker, men er det noen som har erfaring med plagg som de vil anbefale meg som dekker ønskene mine ihvertfall delvis?
  20. hei, var ute og gikk alene i skogen her en kveld og innså plutselig at jeg bråkte noe helt for jævlig der jeg gikk.. når jeg stoppet var det faktisk mulig å høre "stillheten", men med en gang jeg begynner å gå så bråker det i glidelåsstropper som slår, det er litt småklirring fra sekken (teltplugger og kaffekjel ikke pakket bra nok) samt at det vår litt gnissing i syntet-klær. Dette var vel ikke akkurat "mye" bråk etter by-nivå, men der jeg gikk alene i skogen en onsdagskveld, så var det meget tydelig. Så nå blir det å forsøke å pakke "stillere" neste gang. Ikke er jeg noen jeger, men det hadde jo vært artig å kanskje gå seg på et dyr en sjelden gang. Mulig det hadde noe å gjøre med at det var skumring og overskyet, men lyd bar utrolig godt, stillheten ble også brutt av tre studenter på sykkel, og jeg trodde først de var kun 50 meter unna men det viste seg at de må ha vært minst en kilometer unna da jeg først hørte de. Det var utrolig fint egentilg å gå slik og tusle i skogen i skumringen, dypere og dypere inn i dunkel og duggbelagt skau, og høre og se. Hvordan skal jeg unngå å ødelegge stillheten jeg er der for å oppleve? Har noen andre på forumet, for eksempel noen jegere, noen gode tips?
  21. hei, og velkommen! jeg er ingen ekspert selv, men noe har jeg da vært på tur med mine to. en løsning for å bære unge+sekk er å ha ungen på magen, vi har en "manduka" bæresele som jeg har brukt med sekk, det går greit. Ellers har jeg erfaring med at "retrettmulighet" kan være greit, det kan være greit å starte med noen turer hvor man ikke er mer en si en time fra bilen, "legg ikke ut på langtur uten trening". Jeg vil også slå et slag for "nærtur", ofte har man fine leirplasser i nærområdet, selv vet jeg om 4-5-6 steder i Trondheimsomerådet som er innen 30 min kjøring +30 minutters gange fra husdøra,som man i praksis får ha helt ifred. 15 mnd er en litt vanskelig alder, om ett års tid kan ungen klare å gå en liten kilometer sjøl, da blir det noe enklere. Men for all del, bare kjør på!
  22. jeg kjøpte nylig noen billige telskopstenger. jeg synes det er greit å ha med en stang på tur hvis jeg ikke skal gå med stav, det er mye raskere å sette opp tarpen, og man er mye friere til å sette opp tarp "hvor som helst" uahvengig av hvor det er egnede trær. Finnes ogås en enda lengre type på outnorth. Det blir litt smak og behag om man vil bruke stang, stav eller improvisere med trær o.l. Personlig kjøpte jeg teleskopstang for bruk med svær 3x4 tarp for å lage noe som ligner på "lavo",denne videoen viser ca hvordan jeg gjør det ( ). Tanken vår å improvisere en slags "lavolight" til familieturer med en tarp jeg allerede hadde. En annen ting er at teleskopstanga har en spiss ende, og bør kobles i et maljehull, mens en vandrestav er butt i enden og kan kanskje også bare støttes opp mot selve duken, dermed kan du trekke stanga inn fra kanten av tarpen. Jeg driver og eksperimenterer litt. Tanken om å få høy takhøyde under tarpen med en stang er fin, men så spørs det om man samtidig får noe som tåler vind og regn. Om jeg gidder å ta med en stang på alle turer fremover tviler jeg på, fordelen med gåstav er at den er flerbruks, og kan avlaste slitne knær i nedoverbakker også. Går jeg alene, trenger jeg heller ikke så stor tarp, da er det mindre argument for å ta med stang, gåstaver blir jo også fort 1,5 meter høye, har ikke fintelt på hva som er lettest.
  23. myggnett som går over soveposen er greit nok for meg, men jeg er litt mere usikker på om kone og unger synes det er særlig luksus, det kniper inn litt vel mye på komforten til familebruk synes jeg. Hvordan skal man for eksempel skifte klær, eller for den saks skyld skifte bleie? For de som ikke er så vant til mygg, så er det jo et psykologisk aspekt, er jo greit å han en plass man kan "rømme", og hva gjør du om det er tropenatt og det blir for varmt å ligge i posen?. Å ta med familien på teltur i skogen med tarp og bål er jeg veldig for, men den store skrekken min er at vi plutselig havner midt i myggsuppa.
  24. Dette med mygg lurer jeg og litt på. Jeg har et sea to summit myyggnett,men det har ikke bunn og holder ikke knott ute.de færreste myggnett virker å være knottsikre,et slags stort innertelt kunne vært greit om det er mygg,tenker jeg.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.