Gå til innhold
  • Bli medlem

Skee

Aktiv medlem
  • Innlegg

    62
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Skee

  1. For konkav egg er det vel best med slipehjul, a la Tormek og lignende. Konveks får du med slipebånd (som du sier, Worksharp), rette egger på vanlig flat slipestein (men herregud så mye arbeid om du får et skikkelig hakk).

    Har brukt Worksharp (standardutgaven) på små økser, blir uhyggelig skarpe. Om du skal bruke den på store økser tror jeg ikke du kan bruke den guiden som er med (liten plastbrakett), eggen på øksa blir for bred. Men burde gå på frihånd også, ikke så nøye når det er en øks tross alt.

    Edit: så du bad om diverse tips:

    Her er to nettsider som jeg har brukt, har mye digg slipeutstyr:

    https://www.dictum.com/en/sharpening

    http://www.fine-tools.com/scharf.html

    Og bøker om emnet:

     https://www.dictum.com/en/books/sharpening

     

    Meeen, det det endte opp med er at jeg har et japansk slipesteinsett til mange tusen kroner som jeg aldri bruker, og freser over knivene med Worksharpen når det trengs istedet. Slipe kniver og økser manuelt er en hobby jeg velger å ikke bruke tiden min på :-)

    • Liker 1
  2. On 12/30/2015 at 8:20 PM, Lars M said:

    Med et spejlkompas kan du lave en mere præcis pejling end med et vanligt kompas. Du kan holde kompasset horisontalt i øjenhøjde, og via spejlet kan du se kompasnålen og skalaen.

    Jeg ser for meg at dette kan være veldig relevant om du soser rundt i ørkenen, hvor det er flatt og liten forskjell på utsikten? Jeg bruker kompasset til å ta ut retning, finner noe i horisonten som et holdepunkt og går ditover. Og det mangler sjelden noe å ha som siktepunkt her i Norge, en eller annen knaus er det alltid. Løypa blir uansett formet av terrenget, med daler og topper. Kan nesten aldri gå rett fram. Merk jeg er en amatørbruker av kompass, så det kan hende jeg ikke helt ser genialiteten.

  3. Mange fine turer starter alltid med begrepet "snarveier". Der noe utbryter "Enn om vi bare..." og "Da sparer vi sikkert flere...". Dette går deretter over i en lengre læreperiode om hvorfor ruter gjennom områder med kotelinjer tette som hagl kan være utfordende, at blautmyr og elvekryssinger faktisk tar ganske lang tid, og at det er vanligvis en meget god grunn til at stien går der den går, selv om det ser lengre ut på kartet.

    Men alt er glemt til neste tur, hvor noe utbryter "Enn om vi bare...".

    • Liker 4
  4. Du kan ikke forvente et nytt telt !?! De sier jo at de vil reparere feilen om du sender det inn, det er tross alt bare snakk om å korte inn et bånd ca 10 cm, når resten av teltet er bra.

    Du må selvfølgelig være tydelig på at du forventer å få tilbake teltet innen et rimelig tidsrom, Helsport kan ikke bruke hele høsten på å fikse dette.

     

    Hadde det vært meg hadde jeg bare fikset det selv, tar deg toppen ti minutter. Enten sy inn båndet for hånd, evt stanse inn noen metall knapper.

    • Liker 2
  5. Men nå er jeg også lei disse kjekke beholderne med plass til tre krydder, for sist jeg krydret havregrøten ble det en blanding av kanel og pepper.

     

    Haha, dette stemmer så bra. Jeg ender alltid opp med en fantasi-kryddermix som er ubrukelig til alt når jeg har slike krydderbeholdere. Jeg fatter ikke at det skal være så vanskelig å lage en beholder som holder krydderet noenlunde separat.

    • Liker 1
  6. Kaliber 20 (eller 20g) blir litt puslete på gåsa. Jeg tviler ikke på at den faller i optimale situasjoner, det er fart og treff som teller, men gåsa er stor og hardskutt, og du kan komme til strekke holda. Da blir det for lite haggel i en 20 gauge (bruker ganske grove haggel på gås). Ei grågås kan runde 5 kg, og kanadagåsa opp i 7 kg så det er noen skikkelige rugger som komemr flygende.

     

    Ei 12g hagle, helst med utskiftbare choker som sagt overnfor, er gulle god. Du ønsker ofte litt trangere choke på gås enn feks rype (om du skal bruke hagla til litt av hvert).

     

    Silma er helt greit, i mine øyne stiller den i billigklassen som Baikal og tyrkerhagler (har selv Baikal) så ikke bruk mye penger på en Silma. Sjekk også bruktmarkedet, kan være mye fint der også.

  7. Hei,

    jeg regner 4 persondøgn per 220gr boks om du har mulighet for bål etc til kvelds (kaffekoking og middagslaging).

    Skal absolutt alt være gassfyrt ville jeg regnet 3 persondøgn per 220gr boks, dvs ca 70 gram per dag per person. 

    Men dette varierer mye, spesiellt om du skal steike kjøtt eller lage mye kaffe.

     

    Se her for detaljerte tester, de ligger noe lavere enn meg:  

    http://www.idetfri.no/2011/09/19/gassforbruk/

  8. Men når dere (Interbond og Roy N) har mer eller mindre bekreftet at det ikke finnes en egen norsk bestand - kan da noen forklare meg hvorfor noen ytterst få ulv i en randsone av territoriet, av en stamme det drives kommersiell jakt på,  er så utrolig viktig for artens overlevelse....?

     

    Fordi det er avgjort politisk at vi skal ha en ulvestamme. Så enkelt er det. Den norske stammen har ingen betydning for ulvens overlevelse i et globalt perspektiv (heller ikke et europeisk perspektiv), men den "norske" ulvestammmen sliter som bare pokker med få individer, innavl og lovlig/ulovlig uttak av individer.

     

    Så får du bruke stemmen din ved valget om du ønsker dette forandret.

    • Liker 3
  9. Har denne sekken og syntes den et svært god å bære. Jeg er 190 og den passer meg meget bra. Tror imidlertid ikke den er noe særlig om vekta kommer over 15-20 kilo.

     

    Det kan jeg bekrefte. Bommet litt på pakkinga (evt sekkvalg) på en av turene i fjor (padletur som utviklet seg til en gåtur pga uvær), 25+ kg i denne sekken er ikke behagelig. Så det på sømmene at det er den ikke laget for heller, ingenting gikk i stykker men det er enkelte sømmer i remmene som gaper litt.

     

    Fin lettvektsekk, men savner utvendige lommer for å stue vekk alt fra briller til myggspray, godteri og dasspapir. Jeg må ha skikkelige utvendige lommer.  

  10. Har sett den kvist-ovnen med slik innebygd termocoupler for lading (Biolite), og mitt intrykk er litt tja. Som vedovn var det full spiker og en helsikkes effekt, men som telefonlader var det litt mere variabel, og den datt ut jevnlig pga lav ladestrøm.

     

    Det blir ihvertfall bortkastet å sitte å fyre med primus for å lade telefonen, da tar du med deg ekstra batteri i stedet. Og å bruke denne kjelen på et anstendig bål? Hvordan unngår du at ledningene smelter? De ser ikke ut som de er laget av flammesikkert materiale? Nei, finn en annen løsning sier jeg.

  11. Ullsokk har det enkleste tipset. Lag deg små lapper til å tape på siden av brillen. Alternativt kan du se om du kan raide noen billige beskyttelsesbriller for slike plastbiter du kan klipse på stengene, jeg har (hadde?) noen med sidebeskyttelse med mørk farge (sveisebeskyttelse).

  12. Ser ihvertfall at når jeg går med "liten" ryggsekk (55-65 liter) så ender jeg med å strappe alt mulig rart på utsiden.

    Neste sekk skal være stor nok til alt inni, så får jeg heller være mere oppmerksom på vekten på det jeg putter inni. Et annet krav er flere store utvendige lommer. Hater å måtte åpne sekken hele tiden for å finne alt jeg tilfeldigvis trenger i løpet av dagen.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.