TR

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  214
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Det der er en fin tur! Traktorslepa mellom Knutsbu og Byen er veldig (!) synlig og lett fremkommelig. Har du tid, ta med fiskestang.
 2. Bergsdalen/Hamlagrø

  Nokså ferske bilder fra Hamlagrø her: https://www.bergenoghordalandturlag.no/føremeldinger_vinter/kvamskogen-bergsdalen/
 3. Lurer litt på dette bildet...

  Dette er morsomt! Du har nok helt rett! Jeg har hatt en ubehagelig opplevelse i dette området som jeg i dag grøsser over å tenke på - feil veivalg ned fra Fossavatnet mot Fugladalsvatnet som endte med en hårreisende idiotisk travers øverst i flanken som vender NØ. I ettertidens grelle lys hadde jeg superflaks med forholdene (dette skjedde lenge før jeg begynte å skaffe meg litt mer kunnskap om ferdsel i vinterfjellet). Den alternative østligste traseen mellom Fossavatnet og Øvre Fugladalsvatnet du har tegnet inn ser fin ut. Men her ville jeg ha vurdert grundig konsekvensene av eventuell utglidning mot elvegjelet ved hardt og isete føre. Terrengvurderingen må gå hånd i hånd med vurderingen av snøforholdene - og skredfaren er ikke den eneste tingen å ta med i betraktning.
 4. Lurer litt på dette bildet...

  Du mente kanskje turstarter? Turen bildet er fra var et fellestur med Bergen Turlag fra Hamlagrøosen til Kvamskogen som arrangeres hver vår. Akkurat hvilken rute denne turen faktisk gikk vet ikke jeg, men slik jeg kjenner området er det to "vanlige" skitraseer i dette området (jf. for eksempel https://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2638423). Det øverste bildet under viser ruten til selve Fuglafjellet; det nederste viser ruten som ikke går opp på toppen, men omgår den sør-øst før ferden fortsetter til Kvamskogen. I mine øyne er dette "challenging" terreng. For øvrig er jeg helt enig i at nettopp terrengvurderingen er utgangspunktet for turplanleggingen.
 5. Lurer litt på dette bildet...

  Kjenner igjen stedet: Oppstigningen fra Fossavatnet mot Fuglafjellet i Bergsdalen. Her finnes det ikke veldig mange alternative traseer enn den som faktisk ble valgt (inn i elvedalen nederst til venstre i bildet). Helninger over 31 grader er markert med gult, oransje, rødt og brunt. Dette er særs utfordrende terreng dersom forholdene er ustabile. Turlederne har nok gjort en grundig jobb med å vurdere skredfaren på forhånd!
 6. Lang vindskjerm

  Om det er smart vet jeg nå ikke, men jeg bruker en stor binders! Funker, veier lite og kan festes til skjermen når den ikke er i bruk...
 7. Ny tre(fire) sesong sovepose

  Det må nok være forklaringen på at jeg finner min ME Helium 400 i regular lengde aldeles passende for mine 181 cm...
 8. Bergsdalen i slutten av mai uten ski

  Enig i de foregående vurderingene. Selv om det skulle smelte en del i dagene fremover tror jeg neppe du kan regne med å se T-merkingen i store deler av den tiltenkte traseen. Men kanskje Kalvedalshytten fra Romarheimsdalen kan være et alternativ? Der pleier snøen å forsvinne litt tidligere enn i Bergsdalen.
 9. Du har rett. Jeg har ikke hatt problem med at Trillium-basen har smeltet seg nedover i snøen, men så har jeg heller ikke drevet med særlig tidkrevende kokkelering i felt. Å steke et par panner med bacon (det tar sin tid!), og å koke pasta i 10-12 minutter, har vært helt uproblematisk. Trillium har jeg heller aldri brukt i innertelt. YMMV som det heter. Største ulempen med trillium er jo at brenselflasken ikke er festet i basen. Så det å flytte på primus som er i gang krever to hender (og et klart hode).
 10. Kokiro kanskje? Selv om 230 gr er kanskje for mye hvis den skal i sekk da. Har selv etter en del eksperimentering landet på MSR Trillium stove base for sekkbaserte vinterturer (fikk den til 75% rabatt, ellers er den jo latterlig dyr) og en hjemmesnekret plate for pulkbaserte turer. Brukte bakveggen fra en kassert hylle, som jeg har limt en bit av et utrangert liggeunderlag under (type grønn vaffel). Stabilt, stivt nok, varmeisolerende, i og for seg lett nok.
 11. Jeg pleier å ferdigblande frokostblanding, tørrmelkpulver og sukker i ziplock-poser hjemme. På tur porsjonerer jeg ut frokoster fra posen utover turen. Som regel med kaldt vann og varm kaffe attåt, smaker og metter utmerket. Prøver å velge frokostblandinger med høyest kaloriinnhold (dvs gjerne med nøtter etc). Etter en del ukesturer i ungdommen med turkompiser som spiste frokost saaakte fant jeg ut at vannkokt havregrøt ikke falt så godt i smak hos alle. Det er noe med kald grøt som noen åpenbart ikke finner særlig tiltalende. Jeg savner heller ikke studietidens havregrøtmiddager. Men den gangen hadde jeg ikke hørt om steel cut havre... ungdommen nå til dags, altså! De kan velge og vrake på øverste hylle!
 12. VARG SKAVL SKISKO

  Dersom jakten ikke lykkes kan 75-mm lærstøvler fra italienske Andrew være et godt alternativ.
 13. Valg av fjellskipakke

  Ja, Nansen er i utgangspunktet gode og allsidige ski, har brukt mitt par i mange år. Men det har vært mye tull med kvaliteten på denne fabrikanten de siste år (flere tråder om det her på forumet), noe som gjorde meg skeptisk når jeg skulle erstatte gammelskiene. Derfor ble det E109 - som i de siste to (tre?) sesongene har vært en ganske så annen ski enn E109 fra noen år tidligere. De eldre variantene var temmelig døde, om dere skjønner. Mens fjorårets og årets modeller -med kortfellefeste, og rocker!- er altså noe ganske annet. Vil nok tro at trådstarter også bør ta en titt på de nye versjonene av den litt smalere E99 easyskin xtralite hvis Nansen i utgangspunktet frister. Men altså, og i all ærbødighet: Jeg mener det er meningsløst å sammenligne eldre modeller av E99 og E109 med dagens varianter, til det er skiene for forskjellige. Det samme gjelder i og for seg kvaliteten på skiene til den "norske" produsenten - de gamle var holdbare, de nyere kanskje litt mindre så. Men det kan jo ha endret seg igjen... håper det!
 14. Valg av fjellskipakke

  Kan gå god for Fischer E109 Easy Skin Xtralite ski med Voile 3-pin traverse, kombinert med 75 mm lærsko som passer din fot, alternativt lave plaststøvler type Scarpa T4. Jeg erstattet mine 10-12 år gamle Åsnes Nansen (uten kortfellefeste) med E109-skiene i vinter og er strålende fornøyd - E109 fungerer bra til å gå på ski i relativt flatt lende (sporer ikke til sidene til tross for innsving) og er helt supre for fjelltelemark i mer kupert terreng - har fått testet skiene på isete skareføre, i fokksnø og i påskepudder og slusj. Rocker-tuppen som jeg i utgangspunktet trodde ikke noe særlig på er veldig kjekk å ha når det er ujevne forhold - skituppen søker opp, i stedet for å grave seg ned. Det eneste jeg har å utsette på skiene er at topplaget er noe mykt. Jeg skraper det opp, men litt Aralditt har så langt fikset dette. Kortfellene til Fischer virker holdbare, har godt feste og ikke minst god glid! Jeg har lærstøvler (Varg Skavl) men disse er gått ut av produksjon. Så om en ti års tid blir det vel plast på meg!