Gå til innhold
  • Bli medlem

ULoland

Aktiv medlem
  • Innlegg

    51
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral

Om ULoland

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

  1. Med en mattørker åpner mulighetene seg (kan bruke stekeovn på svak varme og døren på gløtt). Kjøtt, grønnsaker og bær kan alle tørkes, og holder seg fint noen uker på tur. Kutt i grønnsakene i terninger og kjøttet i tynne strimler før tørking så er det supert å bruke til gryteretter, spesielt om du lar det ligge i vann noen timer for å ta til seg vann før du koker. Pulveriserer du kjøtt / grønsaker i en food prosessor så har du "buljong" pulver til suppe eller gryterett base. Tørker kjøtt sammen med litt tørkede blåbær kan pulveriseres, bland det med krydder og talg for å lage pemmikan. Bruk litt mandelmel eller noe for å få en fin fast konsistens. Talg kan du lage ved å koke dyrefett på lav varme til fettet smelter, sil det så over i ett glass. Bacon, svinefett, oksefett, lammefett, eller likn er fint til dette, og det holder seg også i ukesvis på tur. Klarnet smør kan også brukes, og holder seg lenger enn vanlig smør når det er varmt.. Egg kan tørkes og pulveriseres, og er ypperlig til omelett, etc. Det er bare fantasien som setter grenser hvis du er villig til å eksperimetere litt. PS! tilsett krydder / urter til pemmikanen hvis ikke er den ganske kjedelig på smak. Sørg også for å tilsette fett i gryteretter for bedre smak og mere energi.
  2. Kartmappe: Aloksak http://www.magasinet.no/display.aspx?menuid=0&prodid=11379 Fungerer glimrende, fant tips på dette i en Lars Monsen bok/artikkel for noen år siden. Veier ca 30 g, og du får 3 for 130,- Jeg bruker også Aloksak pose (mindre varianter) til både førstehjelpssett, toalettmappe, kameraveske og lommebok (papir, penn, penger, fiskekort, førerkort, etc).
  3. En bærbar flergangsgrill: http://www.naturvernbutikken.no/barbeco-flergangs-grill-med-briketter.html Har testet den ett par ganger i sommer og den fungerer strålende.
  4. Jeg støtter borgeren: Exped Sunmat UL7 er ett glimrende liggeunderlag. Liker at de har egne inn / ut ventiler og det føles mere robust og stille enn NeoAir (som jeg bare har sett og tatt på i butikk). Når det gjelder holdbarhet så er det fro tidelig å si, har bare brukt det 5 netter hitill. Er du redd for punktering, ta med ett jysk undelag på 120-140 g som ekstra beskyttelse, de koster bare en femtilapp
  5. Her er min sommerliste for en helgetur. En lenger tur krever mere mat og kansje regntøy / poncho og litt mere klær alt etter hvor man skal. Av og til blir det med fiskeutstyr også, ligger på ca 500g pr sett - flue og / eller sluk/spinner sett. 1145g - Bergans Helium 55 2095g - Hilleberg Soulo 0770g - Western Mountaineering Megalite 0465g - Exped Synmat UL7 0150g - Jysk Liggeunderlag 6mm 0055g - Exped Mini Pump 0045g - Sea To Summit dry sack 4725g - Total: ryggsekk, telt, soveting 0255g - MSR Windpro, windshield 0225g - MSR 1,5l kjele, lokk, pakkpose 0170g - Kopp, bestikk, Nalgene flaske, 2l platypus 0125g - Steripen adventurer 0035g - Fyrstikker, tennstål 0810g - Total: kjøkkenutstyr 0310g - Extra boxer, t-skjorte, sokker 0335g - Langt undertøy (over + under) 0370g - Fleecejakke 0365g - Vindjakke / bukse 0095g - Tynne hansker / buff 0035g - Sea To Summit dry sack 1510g - Total: klær i sekk 0125g - Førstehjelpssaker 0175g - Vindsekk + repsett 0225g - Toalettsaker 0090g - Notatblokk, penn, DNT-nøkkel 0030g - Myggnetting 0165g - MP3-Spiller, hodelykt, ekstra batterier 0145g - Helle Harding 0205g - Garmin Colorado 300 m/carabiner 0205g - Kamera i veske 0145g - Kartmappe, kart, kompass 1510g - Total: diverse 8555g - Basisvekt 0325g - Gassboks 1200g - Mat 2 dager 0500g - Vann (i Nalgene flaske) 0075g - Krydder, kaffe, te, etc 2100g - Mat 2 dager (fredag - søndag) Rundt 11 kg sekk 0875g - Montrail sko 0325g - Boxer, t-skjorte, sokker 0340g - Hagløfs bukse 0205g - Tynn genser 0150g - Hatt / caps, solbriller 0050g - Lommekniv, fløyte 1945g - Total: klær på kroppen
  6. Ja, det er lett å fyre for hardt med gass (og bensin / parafin også for den del), men heldigvis er det lett å skru ned varmen om man passer på. Når det gjelder koketid på 10 minutter, jeg har sjelden så dårlig tid at jeg ikke kan vente en 10-12 minutter på at vannet skal koke. Bruker man rødsprit så må man være forberedt på at det går tregere enn gass / multifuel brennere. Men så er de også stillere så man kan nyte naturen mens man venter.
  7. Så lenge du er litt forsiktig med varmen så er WindPro super til stekepanne (opp til ca 20cm diameter i allefall, har ikke prøvd noe større). Jeg bruker denne sammen med en Optimus Terra stekepanne på fisketurer for å steke fisk, tar også med en eller to kjeler fra MSR Titan Cookset (jeg har 2 + 1.5 + 1 liter kjeler) ant etter hvor mange som er med på tur. Hvis jeg ikke skal bruke stekepanne ender jeg oftest opp med å bruke en Caldera Cone sammen med en liten kjele for å koke vann til Real eller liknende.
  8. Jeg brukte i fjor ett par Montrail Hardrock Mid, og de var genialt gode å gå i, og lette. Desverre var snøremekanismen litt spinkel. Arvtakeren Montrail Sabino Trail Mid GTX ser ut til å fikset dette problemet, men jeg har ikke prøvd de selv enda. Vekten er vel på rett under halvkiloen pr sko http://www.montrail.com/Men%27s-Sabino-Trail%E2%84%A2-Mid-GTX/GM2103,default,pd.html Ser de ligger på rundt 1500 i norske butikker, men har ikke funnet noen lokalt som har de så jeg får testet de.
  9. Jeg må si meg enig med Robinson over, jeg anbefaler å bruke telt på sommeren for å få fred fra insekter, alernatitvt bruke myggnetting under presenningen. De fleste soveposer duger om sommeren, men skal du opp i høyden, samt sove ute på kalde netter på våren høsten bør du ikke gå for de aller "tynneste" soveposene, det er greit at den har komfort tempratur mellom 0 og 5 grader i allefall. Dek kan fort bli så kaldt på natten, og blir det kaldt nok sover man med litt ullundertøy. For matlaging bruker jeg oftest gass, da det er enkelt og bruke, koker opp raskt og krever lite vedlikehold. Kjøp en gassbrenner for å sette på gassboksen, og en primus windscreen som også passer på boksen og du har en løsning som fungerer godt så lenge det ikke er mye vind, da må du finne noe mere ly, f.eks. ryggsekk / liggeunderlag / etc. Når det gjelder vann bruker jeg også en halvliters brusflaske som jeg drikker av og fyller opp underveis. Men jeg har også en 2 liter platypus flaske som jeg bruker i leiren, og når jeg går i tørrt terreng der det ikke er lett å finne vann. Jeg anbefaler også å se på vekten på utstyret da det er mye kosligere å gå på tur med en 12 kg sekk enn en 25 kg sekk. For noen år siden lå sekken min oftest på 20-25 kg, nå er den sjelden over 15kg, of stort sett på rundt 10-12 alt etter hvor lenge jeg skal avgårde, og om jeg er på fototur og tar med spilrefleks, linser, stativ, etc. I denne prosessen byttet jeg ut: telt, fra ca 4 til 2 kg sovepose, fra ca 1,5 til 0,8 kg liggeunderlag, fra ca 1,2 til 0,5 kg kokesett, fra ca 1,2 til 0,5 kg ryggsekk, fra ca 3 til 1,5 kg Dette har jeg gjort gradvis over de siste 5-6 årene, men de 5.5 kg spart + at jeg dropper å ta med en del ting jeg aldri brukte, men som var med "just in case". Totalt hat jeg kvittet meg med 10-12 kg på basisvekten, og det gjør turen mye kosligere, jeg ser ikke lenger frem til hver pause mens jeg går, men nå kan jeg fint rusle langs en elv og fiske med all bagasjen på ryggen.
  10. De minste pakk posene fra ZPacks kan også være ett alternativ. De er iallefall lette nok, men noe dyrere enn Exped sine De har også en lukkeordning som kan være kjekk, og man kan jo også feste posen i bardunfestet. http://www.zpacks.com/accessories/stuff_sacks.shtml
  11. Her er også ett par forslag: Big Agnes Copper Spur UL2: http://www.bigagnes.com/Products/Detail/Tent/CopperSpurUL2 2 pers, ca 1.7 kg 2 innganger med fortelt Review av UL3 versjonen: http://www.backpackgeartest.org/reviews/Shelters/Tents/Big%20Agnes%20Copper%20Spur%20UL3/ Big Sky Convertible 2P http://bigskyproducts.com/Big_Sky_Convertible_2P_shelter.aspx 2 pers, ca 1.5 - 1.8 kg (alt etter hvilket innertelt og stenger du velger) 2 innganger med fortelt Dette er ett 4 sesong med de sterkeste stengene og innertelt i duk. Reviews : http://www.backpackgeartest.org/reviews/Shelters/Tents/Big%20Sky%20International%20%20Convertible%202P/ Big Sky Evolution 2P er samme teltet men for 3 sesongsbruk, og veier da ca 1.35 kg Jeg har hatt lyst til å prøve ett Big Sky telt em stund, men har ikke tatt meg råd ettersom mitt Terra Nova Laser telt fungerer bra for mitt bruk. Det er stort for en, men trangt for to.
  12. Jeg har en Colorado 300, og har ikke hatt noe problemer med skjermen på den. Den har lagt og slengt sammen med kniv, kompass, mm i topplokket på sekken på mange turer de siste 2,5 årene uten å ha tatt skade. Så muligens dettte er ett alternativ, hvis ikke skjermen har endret seg siden den ble lansert da.
  13. Jeg har både ett Hilleberg Nallo 3 og ett Terra Nova Laser telt. Begge er gode telt og tåler godt regn og vind. Nallo er nok ett bedre telt i sterk vind da det takler sidevind bedre uten at dukene komemr borti hverandre. Duken i Hilleberg teltene virker nok littegrann sterkere / tykkere, men Terra Nova teltet virker ikke på noen måte pinglete. Som sagt så takler Nallo teltet vind bedre, fordi det har flere og tykkere stenger, stengene i Laser teltet bøyer seg lettere, spesielt i sidevind. Telduken på Laser teltet bråker også mere i vind. Nå har jeg ikke prøvd noen av de i storm, men begge har vert ute i hølj regn, hagl og vind opp til kuling styrke, og i drittvær må jeg innrømme at Nallo teltet er mere behaglig (større plass, mindre støy fra blafring, og mere stabile stenger). Håper dette hjelper.
  14. For det bruket du skisserer bruker jeg følgende: - Primus Micron Ti (Finnes med og uten piezo) - Primus Windshield - Tibetan 1100 Pot Windshield kan festes på gassboks og går oppi kjelen. Det er desverre akkurat ikke plass til brenneren, men jeg vurderer å prøve en Optimus Crux brenner som etter sigende skal få plass. Jeg har også andre kjeler og brennere som jeg bruker om jeg skal lage litt mere fancy mat og om det er flere enn meg på tur. Jeg valgte Tibetan kjelen på 1.1 liter, den er ganske lik MSR sin titan kjele på 0.85 l, men rommer litt mere så man kan bruke den for å lage gryterett for to (så vidt). Jeg har brenner uten piezo, var det som var på lager når jeg kjøpte, og jeg har alltid med fyrstikker uansett. Man vet aldri når man trenger ett bål.
  15. Det kommer ikke frem om du ser etter noe som kombineres med ryggsekk eller ikke. Når jeg bærer sekk, så er oftest lommene i jakken (om de har noen) ikke tilgjengelig pga hoftebelte og bærestropper. Så jeg bruker da en pung/bag som jeg henger i bæreselene: http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/omm_trio_chest_pouch.html Ettersom prisen er på under 200, kommer den inn uten moms (fortolling), og er da her i posten etter 5-8 dager vanligvis. Om det ikke skal kombineres med sekken, tar jeg oftest en liten sekk eller rumpetaske med.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.