Gå til innhold

SturlaS

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  314
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  1

Omdømmeaktivitet

 1. Liker
  SturlaS fikk poeng fra Terka i Gammel klatrer - utdatert og trenger tips   
  Ja og nei.   Det blir fort teknisk og lite interessant for de fleste.
  Men bruken av tauet mener jeg er relevant for valg av tau. Skal jeg f.eks. ha et tau til persing på sportsruter vil jeg ha et annet tau enn om jeg skal koseklatre med barna.
 2. Liker
  SturlaS fikk poeng fra Terka i Gammel klatrer - utdatert og trenger tips   
  Som PTG sier frarådes det å bruke mekanisk taubrems på naturlige sikringer fordi sikringen som tar fallet kan få en mye hardere belastning.
  Forøvrig er GriGri et glimrende redskap hvis du kan å bruke den. Å bruke GriGri fordi sikreren er uerfaren kan være en livsfarlig strategi, noe flere klatreulykker dessverre bekrefter. Hvis du skal lære opp nye klatrere anbefaler jeg å starte med friksjonsbrems som f.eks. ATC. Når de har sikringsgrep og reflekser 100% på plass kan du vurdere å gå videre til f.eks. GriGri. Det er en god grunn til at mange (alle?) arrangører av grunnkurs klatring utelukkende bruker friksjonsbrems.
  Når det gjelder valg av tau må du vurdere hvordan tauet skal brukes. Blir det få/ingen/sjelden fall på tauet kan du kjøpe et tynnere tau sertifisert for få UIAA-fall. Skal du klatre hardt og forventer mange fall må du kjøpe et tau sertifisert for flere UIAA-fall. Et tynt tau vil da bli kostbart, så kanskje lønner det seg å kjøpe et som er litt tykkere. Et annet moment er om du kommer til å bruke tauet under våte forhold, f.eks. til isklatring. Da må du vurdere å kjøpe et impregnert tau, noe som også gjør det mer kostbart men mer holdbart om det blir vått. Poenget er at det er mange faktorer som spiller inn, ikke bare tykkelse, vekt og pris.
  Husk også å sjekke at taubremsen(e) er godkjent for tautykkelsen du kjøper. Jeg har opplevd klatrere med gamle ATC'er og nytt tau, som på hengende håret har greid å unngå bakkefall, med brannsår i hendene som resultat. Uansett bør man alltid bruke sikringshansker, også inne i klatrehall (søk på brannsår i ulykkesdatabasen..).
 3. Liker
  SturlaS ga poeng til Fjellfilmeren i Sykling i norske nasjonalparker 2017   
  Er det ikke litt trist når forumbrukere kan forutse at trådene de starter vil bli sterkt preget av fordommer, følelser, og synsing? Jeg har tidligere sagt at jeg visste hvordan Fjellforum ville reagere på sykkeltråden min, og foreløpig spilles det ball som forutsett
  Det skal sies at Fjellforum er det eneste forumet hvor jeg er en aktiv bruker. Det er her jeg føler tilhørighet til temaene innen vandring, telt, og hytte til hytte, som er min primære lidenskap. Men jeg synes det er en del puritanisme og skylapper for andres aktivitet her inne.
 4. Liker
  SturlaS ga poeng til perbl i Sykling i norske nasjonalparker 2017   
  Er jeg den eneste som ser ironien i å nevne lavmål i samme innlegg du spyr ut av deg med personkarakteristikker og stråmenn?
  Jeg gjentar: Er du i stand til å gi meg gode kilder på merslitasje fra syklister som kan sies å være litt mer objektive enn din og min personlige synsing?
  Om syklisthets i nettavisene er noe du bruker som utgangspunkt på å underbygge eget ståsted, er det fåfengt å få til en sivilisert debatt, da et større ormebol av hetsing, drapstrusler og kunnskapsløshet knapt finnes.
  Forklar også hvordan motorstøy og omfattende og dokumentar slitasje ved motorferdsel er sammenlignbart med sykling, som jeg så langt har dokumentert ikke kan sies å være generelt spesielt belastende på naturen utfra den beste kunnskapen vi har så langt.
 5. Liker
  SturlaS ga poeng til perbl i Sykling i norske nasjonalparker 2017   
  Jeg har gjentatt ønsket om å få kunnskap om merslitasje fra sykling opptil flere ganger. Men da i form av noe som holder høyere kvalitet enn synsing fra enkeltpersoner.
  Så får jeg bare slengt beskyldninger om egoisme i trynet. Snakk om kunnskapsdrevet retorikk.

  Skal jeg sette meg inn i ting, søker jeg å finne både mot- og forargumenter. Noe som blant annet har gjort at jeg enda er veldig usikker på hva jeg mener om det å tillate elassisterte sykler i utmark (det vi også kaller elsykler). Rent intuitivt tror jeg det har potensiale for merslitasje, men jeg vil gjerne avvente mer grundige studier før jeg konkluderer.Ja, vi står tydeligvis enormt langt fra hverandre hvis det er dette nivået mange her inne legger seg på når det gjelder å sette seg inn i komplekse problemstillinger med mange nyanser.
 6. Liker
  SturlaS ga poeng til Egil_S i Sykling i norske nasjonalparker 2017   
  Jeg skjønner jo at en del ønsker å oppleve naturen uten noen form for teknikk, en slags back-to-basic. Som jeg skrev i min første post har jeg på mange måter vært der selv.
  Det jeg ikke skjønner er det med opplevelsen av akkurat en sykkel skal ødelegge det. For vi snakker ikke om en enten-eller her, men en gradvis overgang. Det er jo ikke slik at purister heller går med skinnfeller, og har foret skoene med gress. Mange som går i fjellet har jo mer enn nok av tekniske innretninger med seg, med telt, soveposer, primus, Gore-tex, GPS, etc.
  Og en sykkel gjør jo ikke noe med naturen, det du ser rundt deg er akkurat det samme. For min del vil jeg si at turisthytter og TT-merking er mye mer en ødeleggelse av naturen enn at noen velger å bruke en sykkel, eller en hest for den del, på fjellet.
 7. Liker
  SturlaS ga poeng til perbl i Sykling i norske nasjonalparker 2017   
  I vitenskapelig diskurs er det mye mer interessant å få påpekt hva du konkret mener er feil i studiene og arbeidsmetodikken det er vist til, annet enn å lettvint avblåse alle studier man ikke liker fordi det visstnok er bestillingsverk. 
  Sistnevnte er en taktikk alternativ medisin har perfeksjonert de siste årene.
 8. Liker
  SturlaS ga poeng til Imp i Sykling i norske nasjonalparker 2017   
  Neida. Her på Hurum er sykkelklubben svært aktiv med terrengsykkeltrening en gang i uka, pluss alle som sykler terreng utenom det. Det eneste de bidrar til, er å holde stiene åpne. Null slitasje, kun et og annet hjulspor i gjørma.

  Men det er min personlige erfaring da.....

  Og joda, folk sykler på myrer. Null problem
 9. Liker
  SturlaS ga poeng til Egil_S i Sykling i norske nasjonalparker 2017   
  Jeg er en som bruker mye tid i skog, mark og fjell, og på «alle» måter; på sykkel, til fots enten ved å gå eller løpe, eller på ski som tur eller trening. Mitt friluftsliv har utviklet seg fra jeg var yngre og gikk i fjellet med sekk og telt, til nå hvor jeg har blitt mer aktiv på andre måter også.
  Når jeg leser gjennom tråden så kjenner jeg igjen denne diskusjonen fra andre arenaer; i avisinnlegg, på nett og fysisk. Og jeg kjenner igjen argumentene for og imot, de er alltid de samme. Og derfor i denne diskusjonen som i andre så kunne jeg ønsket at flere hadde forholdt seg mer til hva som er faktisk er fakta, og ikke lagt frem synsing og egenkomponerte meninger som om de er fakta. Eller som jeg mistenker mange for (synsing fra min side); å bruke vikarierende motiver i stedet for å være ærlige med hva de mener. Og for å være klar på det; jeg synes ikke det er noe galt å mislike at det åpnes for sykling i nasjonalparker fordi man ikke liker tanken på sykling der man selv skal gå i det man ønsker å oppfatte som urørt natur fri for mekanikk.
  Samtidig kjenner jeg meg godt igjen på hvordan jeg selv tidligere tenkte og argumenterte når det gjelder friluftsliv, med en tanke om at det er en uraktivitet hvor innslag av noe nytt er et fremmedelement som man ikke ønsket. Med årene har jeg vel innsett at det er en holdning preget av redsel for utvikling og av egoisme. Hvorfor skal ikke andre få oppleve det jeg gjør, selv om det ikke skjer på eksakt samme måte.
  Jeg er medlem av NOTS, på samme måte som at jeg har vært medlem av skiklubben,NAF eller andre interesseorganisasjoner. For det er nettopp det NOTS er; en interesseorganisasjon som jobber for de som ønsker å sykle utenfor bilveinettet. Jeg ser noen kaller det ekstremistorganisasjon, men det er et argument basert på følelser, fordi man ikke liker det NOTS jobber for. Og det er vel ikke mer rimelig med en slik karakteristikk der enn det er å kalle NAF, fagorganisasjoner eller Norsk Pensjonstforbund for ekstremistorganisasjoner. Nå er ikke jeg noen tillitsvalgt i NOTS, og jeg er heller ikke nødvendigvis enig i alt som gjøres der, men jeg oppfatter i hvert fall ikke NOTS som en organisasjon som jobber for at det skal være lov å sykle overalt, alltid, uavhengig av konflikter og potensiell skade. Tvert i mot så jobber NOTS i stor grad for at beslutninger skal være faktabaserte når det gjelder sykkelforbud, noe som langt fra er tilfelle i dag. Beslutninger har nok i stor grad så langt vært basert på å videreføre praksis, uten å stille spørsmål ved grunnlaget for denne. Nå er heldigvis dette på tur til å endres, og beslutningstakere kan begynne å se litt mer på det som finnes av tilgjengelig informasjon. Det er gjort mange undersøkelser på slitasje fra sykling rundt i verden, og ikke bare fra USA/Australia som noen tror, men også fra mer sammenlignbare steder som New Zealand og Sverige. Konklusjonen så langt fra departementet kan leses i Friuftsmeldingen ( Skjult lenke - logg inn for å se den ) og i dette dokumentet fra NINA:  Skjult lenke - logg inn for å se den I tillegg ser man også at det er behov for enda mer informasjon, og velger å foreta flere undersøkelser. Og da har NOTS kommet et stykke på vei med det man jobber for, uansett hva konklusjonen blir til slutt.
  Personlig har jeg ikke så sterke meninger om akkurat det å åpne for sykling i nasjonalparker. Jeg kunne godt ha tenkt meg at det var lov på et mer prinsippielt grunnlag, men har ikke noe stort behov for det selv. Det jeg derimot misliker er at man skal stenge ut grupper fra en hvilken som helst mulighet kun fordi man ikke liker det denne gruppen driver med eller står for. Det gjelder uansett på hvilken arena i samfunnet det skjer. Skal det være noen form for forskjellbehandling av grupper så må det være basert på fakta og fordi det finnes saklige og vektige grunner til det. Historisk praksis, følelser, synsing, anekdoter og enkeltpersoners personlige meninger er ikke grunnlag som er holdbare i offentlige beslutninger, men akkurat dette har så langt vært mye av grunnlaget for å nekte sykling i nasjonalparker. Nå har det heldigvis blitt endringer i hvordan departementet ser på dette, og de støtter seg nå i det minste til det som finnes av informasjon rundt temaet.
  Når det gjelder selve argumentene så skrev jeg at det jeg kjenner igjen de fra enhver diskusjon om temaet, og at de dessverre ofte er basert på feiloppfatninger og følelser. Det er ikke det samme som at jeg ikke kan se at det finnes gyldige argumenter heller, For eksempel:
  -          Stor fart kan forstyrre dyrelivet.
  I noen tilfeller ser jeg at dette kan være et argument, men da bør det ligge konkrete vurdering tilstede for de spesifikke områdene, og ikke en default holdning.
  -          Stor gangtrafikk.
  På stier med store mengder gående, og hvor det innbys til høy fart for syklister kan det være grunnlag for å forby sykling (på samme måte som at man vurderer sykkelforbud på fortau). Samtidig; om du ser den norske fjellheimen totalt sett er dette noe som vil være aktuelt på et fåtall svært begrensede strekninger.
   
  De fleste argumentene som oftest fremlegges er fra et objektivt ståsted ikke gyldige etter mitt syn:
  -          Sykling sliter mer enn gående gjør.
  Dette er ofte hovedargumentet fra folk. Uten at de har noe objektivt holdbart å legge frem som underbygger argumentet. I beste fall er det som man har gjort likt det lenger oppe i diskusjonen, man legger ut bilder av syklister som sykler i gjørma og sier at «jo, syklister sliter mer på stier enn gående». Nå er det for de fleste ikke vanskelig å se at det er et argument som er like gyldig som at «røyking er ikke helseskadelig da min bestefar ble 105 år og røyket hele livet». Slike anekdoter kan ikke brukes til noe som helst i en slik sammenheng unntatt å illustrere nettopp det bildene viser; at det finnes noen syklister som akkurat her syklet i gjørma. Bildene sier ingenting om hvor mange som har syklet der, om det er syklister som har gjort området gjørmete, om kanskje det faktisk er gående som gikk der først og skapte gjørma, eller hva tilsvarende alternativ fottrafikk hadde gjort. Det samme gjelder de som hevder å «se» at sykling sliter mer på stiene enn fottrafikk gjør. Det er sikkert fint for å underbygge ens egen eksisterende oppfatning (det finnes et navn for det; «Confirmation Bias»), men ut over det er det lite brukbart til noe som helst.
  Nå er det jo ikke slik at ikke sykling sliter på underlagt, for det gjør det. Noe som naturligvis betyr at om trafikken i et område økes med sykkeltrafikk i tillegg til gående, så vil slitasjen øke. Det kommer man ikke bort fra, men jeg mener det uansett ikke er et argument for å diskriminere grupper av brukere. Om man mener slitasjen blir for stor så får man heller se på andre tiltak for å få ned slitasjen; klopping, steinlegging, omdirigering av trafikk med merking, eller i verste fall stenge et område i perioder hvor det for eksempel er mye nedbør.
  Så langt er konklusjonen fra NINA/departementet at argumentet med at slitasje fra sykling er større enn fra gående ikke har generell gyldighet (se mine lenker lenger oppe). Der skrives det at sykling i noen tilfeller sliter mindre enn gående, i noen tilfeller mer, og i noen tilfeller er det ikke noen forskjell. Og så får vi se hva de endelige konklusjonene blir.
  Så er det nok mange som uansett hva som er fakta nekter å innse seg til det, men slik vil det alltid være uansett hvilken side man står på i en diskusjon.
   
  -          Det blir konflikter mellom gående og syklende.
  Helt sikkert. Konflikter blir det lett mellom ulike brukergrupper, uansett arena. Men konflikter bunner i de aller fleste tilfeller i at:
  a.       Noen misliker det andre gjør
  b.       Noen oppfører seg på en måte som ikke passer tid og sted.
  Skal man utestenge hele grupper fordi enkeltpersoner misliker andre menneskers aktiviteter på følelsesmessig grunnlag, eller fordi enkeltpersoner ikke klarer å påføre seg som folk, da har man et problem som samfunn som er mye større enn sykling i nasjonaparker, fordi dette kan videreføres til omtrent alle andre arenaer i samfunnet også.
  -          Stor fart er en fare for andre mennesker.
  Om det går galt er det nok det, men jeg har fremdeles til gode å høre om at noen har blitt syklet ned i markaområdene rundt de store byene våre, og der er sykkeltrafikken og gangtrafikken på stiene mye større enn den noengang vil bli i fjellet. Ikke det at det ikke kan ha skjedd at noen har blitt syklet ned i marka, men hadde dette vært et reellt problem så hadde det nok vært mer om det i media.
   
  En annen sak er jo å diskutere om det at en aktivitet sliter mer enn en annen betyr at den aktiviteten som sliter mest skal forbys. Det at aktiviteter har forskjellig påvirkning ser man jo overalt i samfunnet, og på alle arenaer. Og om det er slik at man skal forby alle aktiviteter unntatt den som sliter minst; hvor mange er klare til å forby gåing i fjellet om det viser seg at sykling eller andre aktiviteter sliter mindre enn de som går? For departementet skriver jo at i noen tilfeller sliter sykling mindre enn gangtrafikk, og i de tilfellene bør jo sykling da være den aktiviteten som man kan få lov til å utøve. Jeg tipper at kun få av de som argumenterer mot å åpne for sykling i nasjonalparker ser for seg at det er OK at de ikke skal få lov til å gå til fots i de. Og i såfall er det vel relevant å stille spørsmål ved hvor ærlige de er i sin argumentasjon?
  Og så det siste (som sikkert sender kaffen i vrangstrupen på enkelte): hva er problemet med slitasje på en sti? En sti er slitasje, og om man aksepterer at vegetasjonen i marka eller fjellet blir ødelagt så har man jo allerede godtatt miljøødeleggelse. Av en eller annen merklig grunn virker det for at mange godtar at en sti blir så bred og dyp og gjørmete som bare det, eller at det går stier overalt, så lenge dette skjer på grunn av gående. Men straks man ser en sykkel så ropes de om overdreven slitasje. Enkelte tror jeg bør tenke igjennom logikken i sine argumenter, og også gjerne tenke igjennom om hva som er det virkelige argumentet for hvorfor de ikke ønsker sykling i fjellet. Ut over det ser jeg ingen problemer med at stier blir så «nedslitte» («» fordi jeg mener det er feil å snakke om slitasje på en naturlig sti som ikke er opparbeidet med grus eller lignende) som de bare kan bli. Det eneste logiske argumentet jeg kan se i de fleste tilfeller er det rent estetiske, og det er det kun vi mennesker som bryr oss om, ikke naturen forøvrig. Fauna og flora bryr seg ikke, og om stien ikke brukes vil den forsvinne.
 10. Liker
  SturlaS ga poeng til perbl i Sykling i norske nasjonalparker 2017   
  Hva slags manuell framdrift er det man må bedrive på en elektrisk ATV eller scooter? Selv sitter jeg litt på gjerdet mtp hva jeg synes om sykling med assistanse i naturen, men jeg tror neppe vi står overfor et frislipp av hurtiggående og sterke snøscootere om vi tillater pedalassisterte sykler på sti.
  Det å måtte tråkke selv er et helt avgjørende kriterie i hvordan en sykkel med elmotor klassifiseres. 
  Forøvrig, uten å ha lest hele tråden her, så er det til dels mye synsing, og lite vitenskap. _Alt_ jeg har sett av studier viser lite grunnlag internasjonalt til å konkludere med at sykling sliter mer på naturen enn annet friluftsliv. Det sliter annerledes, men å generalisere det til at sykling sliter mer, er det rett og slett lite grunnlag for.

  Jeg er veldig spent på arbeidet som nå er under vei der det er nettopp et norsk prosjekt som skal studere slitasje i terrenget av forskjellige grupper.
  Jeg kan godt fiske opp bilder av motorveiene på populære masseutfartssteder der det utelukkende er gående som har utvidet myrparti til svære gjørmehav, men jeg vil ikke forby gående av den grunn  Som sykkelglad må jeg også ta høyde for at jeg nok vil se på den slitasjen med syklistøyne, og ha et kognitivt bias som gjør meg mer tilgivende overfor sykkelslitasje, og kanskje mer kritisk overfor andres slitasje, så derfor er det så viktig å holde tunga rett i munnen og heller støtte seg på uavhengig litteratur som Skjult lenke - logg inn for å se den i spørsmål som dette.
 11. Liker
  SturlaS ga poeng til hilmersen i Sykling i norske nasjonalparker 2017   
  Nå vil nok de fleste fjellsyklister ikke ha på seg kondomdress - så du slipper nok å se det...  Jeg er ikke helt sikker på hvorfor klesdrakten er relevant (ei heller for langrennsløpere), men det kan da umulig være noe særlig værre enn om de kom i kropsluktende jaktklær? 
  Denne videoen er sakset fra en annen tråd her:
   
  Den er riktig nok ikke i nasjonalparken, men klarer ikke helt å se at det er så veldig mye utenfor stein som det frister å sykle.  Også stien har blitt omtalt som litt for krevende å sykle....og er nok derfor ikke akkurat overrent.av folk på to hjul.
 12. Liker
  SturlaS fikk poeng fra Tor inge i Videodiskusjon: EPIC ROCK CLIMBING (PART 2.)   
  Alltid kult med klatrefilmer!
   
  For din egen sikkerhets skyld bør du ta en sjekk på innklipsing av karabiner i hengeren på bolten. Det kan se ut som du flere ganger gjør dette feil på filmen.
 13. Liker
  SturlaS fikk poeng fra Tiur3 i Naturverdier og politikk   
  Hva har denne tråden her å gjøre?
  Partipolitisk propaganda er ihverfall ikke jeg interessert i å lese om på FF..
 14. Liker
  SturlaS ga poeng i Naturverdier og politikk   
  Ble litt stuss over hele tråden. Heia Ap? Heia Auf? Ned med Frp? Hva er dette for noe?

  Hadet bra til politikken har jeg lyst til å mene....... Jeg er bare passelig interesert i politikk. Ett nødvendig onde er det for min del.
  Synes ikke ap/auf fremstår som partiet som skal redde utmarka vår.
  Ikke FRP heller for den del. En hver må stemme på de som er seg selv nærmest.

  I min verden sanker en ikke stemmer med å rakke ned på andre.
 15. Liker
  SturlaS ga poeng til Eirik78 i Naturverdier og politikk   
  FF bør forbli arena for primusfanatisme og skaljakkeproblematikk.
  Skal politisk debatt slippe til så må det modereres knallhardt om jeg blir værende.
  Et sted vil jeg nemlig slippe å lese tanketomme utspill mot politiske motstandere, helt uavhengig av politisk ståsted.
 16. Liker
  SturlaS fikk poeng fra Eirik78 i Naturverdier og politikk   
  Vel, for meg gir det ingen verdi i forhold til å bli opplyst før valget at et AUF-medlem kommer med sine synspunkter om eget og andre parti. Men det kan være andre brukere her på FF som finner din informasjon verdifull.

  Uansett mener jeg tråden bryter mot FF's netikette, men det er ikke opp til meg å avgjøre. Den jobben gjør moderatorene veldig bra.
 17. Liker
  SturlaS fikk poeng fra Eirik78 i Naturverdier og politikk   
  Hva har denne tråden her å gjøre?
  Partipolitisk propaganda er ihverfall ikke jeg interessert i å lese om på FF..
 18. Liker
  SturlaS fikk poeng fra nyh i Naturverdier og politikk   
  Vel, for meg gir det ingen verdi i forhold til å bli opplyst før valget at et AUF-medlem kommer med sine synspunkter om eget og andre parti. Men det kan være andre brukere her på FF som finner din informasjon verdifull.

  Uansett mener jeg tråden bryter mot FF's netikette, men det er ikke opp til meg å avgjøre. Den jobben gjør moderatorene veldig bra.
 19. Liker
  SturlaS ga poeng til turopplevelser.blogg.no i Julefeiring på fjellet   
  Denne julen bestemte jeg meg for å tilbringe til fjells. Tenkte det ville bli godt å komme seg bort fra stress og mas,og få slappet skikkelig av.

  Jeg fikk låne hytta på Sennvatnet av min kjære bror Rainer. Denne hytta er ei gammel reindriftshytte som hverken har innlagt vann eller strøm. Det er heller ikke mobil dekning der, så det alt lå til rette for ei fredfull jul uten forstyrrelser utenfra.

  Jeg valgte å gå oppover på formiddagen på juleaften. Mens andre gjorde seg klar for julemiddag og gaveåpning, skulle jeg slite meg oppover fjellet med tung sekk og pulk. Jeg kjørte opp til Djupåsen hvor jeg skulle starte ferden fra og når jeg kom fram viste graderstokken 20 minusgrader. Det lå dermed ann til en kald tur oppover.


  20 kalde

  Før jeg startet ferden gikk jeg over utstyret slik at jeg var sikker på at jeg ikke hadde glemt nå. Når det er 20 minusgrader er det greit å vite at alt er på stell:)
  Når det var sjekket var jeg klar for avgang og godt innpakket i dunjakke sattet jeg avgårde.  Jeg valgte å starte turen med gammelt klister under skiene. Jeg skulle egentlig fjerne det dagen før, men siden den lille snøen som lå var knallhard, tenkte jeg at klisteret kom til å bli skrapt av ganske raskt. Det stemte bra og jeg hadde ikke gått lenge før skiene var fri for klister og da la jeg på fellene.
  Selv om jeg ikke satt inne å hadde tradisjonell julefeiring, så ga stemingen ute i naturen meg en skikkelig julefølelse. Det var rett og slett fantastisk å gå alene og bare nyte stillheten og det vakre naturen.


  Vakkert

  Det var tungt å gå oppover med tung pulk og jeg tok ofte små pauser, men den første skikkelig pausen tok jeg ikke før jeg kom opp til Røde kors hjelpekorps sin hytte. Der har de en liten hvilebu som man kan benytte. Jeg var veldig tørst når jeg kom opp dit for jeg hadde glemt vannflaska i bilen, så første jeg gjorde var å fyre i ovnen og smelte snø. Når jeg hadde fått fyrt opp, hang jeg klærne opp til tørk, for det var ikke fritt for at jeg hadde svettet en del på vei oppover.


  Klær til tørk

  Etter en god pause på hvilebua pakket jeg sammen å satte ferden videre. Rett etter hvilebua er det en liten nedoverbakke, og på vei ned der fikk jeg litt overbalanse og for mye vekt på den ene staven, slik at staven brakk. Med tanke på at jeg kun var halvveis og det at det var mye tunge bakker i vente, var det veldig uheldig å kun ha en stav. Som løsning valgte jeg å ta av skiene og gå de verste bakkene til fots.


  Månen lyste opp veien

  Da jeg etter mange timers slit endelig ankom hytta, var jeg rask å fyre i ovnen. Det var tross alt 20 minusgrader, så det ville nok ta litt tid å varme opp den kalde hytta. Deretter dro jeg ned på vannet og borret hull i isen, slik at jeg fikk fylt opp vanndunken. Når det var gjort pakket jeg ut og gjorde klart for julemiddag.
  Min kjære mor hadde stekt ferdig ribbe til meg, som jeg bare heiv i panna og varmet. Med saus og surkål til var jeg dermed klar for julemiddag:)


  Julemiddag

  Etter middag slappet jeg av før jeg gikk ut å nøt det flotte været med stjerneklar himmel, nordlys og fullmåne. Det var rett og slett en fantastisk flott juleaften:)
  Resten av kvelden satt jeg bare inne i hytta og hørte på radioen, før jeg til slutt hoppet i posen og tok meg en velfortjent god natts søvn.
  Dermed var juleaften 2012 over...

  Flere bilder og fortsettelse kommer på Skjult lenke - logg inn for å se den
 20. Liker
  SturlaS ga poeng til Emil i Alpinklatring i Innerdalen. Film fra Gjel-isen   
  For mange vil klatreruta Vestre Gjelkant, eller "Gjelkanten" på Merrakammen lyde kjent. Innerst i gjelet går det ei isrute som også er nevnt i Innerdalsføreren. Har hatt ruta i kikkerten flere sesonger men vi har latt oss stoppe av skredfaren, en fæl skavvel bruker også vanligvis å trone i toppen av gjelet. Denne vinteren har sålangt gått i klatrernes favør, meeeeget lite snø og stabilt vær! Dermed fikk jeg og Gamlefar tråkka oss avgårde og fikk en kjempeflott dag i Innerdalen!

  Skjult lenke - logg inn for å se den
 21. Liker
  SturlaS fikk poeng fra Inghild i Tips til brennerunderlag.   
  Følger bloggen til et par svensker som er på tur NPL.
  De har også en løsning med lokk og reimer slik at transport i pulk blir enkelt. Se her: Skjult lenke - logg inn for å se den
 22. Liker
  SturlaS fikk poeng fra Chris B. i Tips til brennerunderlag.   
  Følger bloggen til et par svensker som er på tur NPL.
  De har også en løsning med lokk og reimer slik at transport i pulk blir enkelt. Se her: Skjult lenke - logg inn for å se den
 23. Liker
  SturlaS fikk poeng fra Chris B. i liste til jakt!   
  Nei den boka bør du absolutt ikke kjøpe. Jegerprøveboka kom i helt ny utgave for noen år siden og jeg håper inderlig alle kursholdere bruker denne.
  Se f.eks her: Skjult lenke - logg inn for å se den
 24. Liker
  SturlaS ga poeng til Ole-Petter i To iskalde dager på Filefjell 12-13.jan   
  Starta fra Tyinstølen p-plass ca kl 10.30 i minus 20 omtrent. Vindstille og skyfritt. Mange spor av skred fra noen dager tidligere. Nå var neppe skredfaren så stor. Til dels is og skare. Nådde Galden kl 11.18 og kunne ta av skifellene. Herlig utsikt mot et solbadet Jotunheimen.

  På knakende skare (litt ekkelt i grunn) i skyggen over Nedre Årdalsvannet, og så over til Øvre. Her måtte balaklavaen fram også, da jeg fikk svak motvind. Det var nok drøyt 20 blå. Sjekket at Slettningsbu var i ok stand, siden den på papiret var "stengt." Spadde fram døra og sleit litt med låsen, som var bunntæla. Ved og mat i overflod i stua her! Drakk litt varm drikke, og la ut på tur videre i sola.

  Gikk fortsatt uten feller opp på Svarteknippa, som ble nådd kl 13.26, og følte nærkontakt med Hurrungane, badet i lav januarsol. For et syn - og for et liv! Skled ned i sørlig retning, og kom snart i skyggen av Slettningsegge. Nå var det på med skifellene, som ble grundig teipet fast i kulda! Så vidt det funka med teipen også!

  Nådde toppen kl 14.28, med enda litt bedre utsikt til Hurrungane. Syntes jeg hørte en hund, og oppdaget etterhvert folk på Svarteknippa, som jeg var på for bare en time siden. Skled så lett ned mot NØ, og over vannet tilbake til Slettningsbu, hvor det jammen var godt å komme inn, selv om det var -15 inni stua også!
  Ca 5 timers tur i dag.
  Absolutt alle gjøremål ble i de første to timene sentrert rundt den varme ovnen, selve symbolet på livet i en iskald snøverden. Brukte 1 time på å fyre slik at varmen kom over frysepunktet i stua. Etter ytterligere en time var det blitt 7 varme grader. Sengetøyet ble tidlig hengt fram foran ovnen, og boksmaten ble forhåndstint på ovnen. Alt sentreres om en varm oven i en slik stund, men jeg glemte zalo-flaska. Vondt å vaske opp etter joikakakene når såpa omtrent er is!

  NESTE DAG
  Våkna søndag kl 6.00 i Slettningsbu og syntes det var voldsomt kaldt; +2 inne i hytta, ja. Utenfor var det nok -25. Sånn blir det når en ikke sitter oppe og fyrer om natta.

  Kvart på ni i det gryende morgenlyset var jeg klar på skiene, og syntes i grunn ikke det virket så skrekkelig kaldt, selv om alt tydet på at det var godt under 20 minus. Etter en halvtime fikk jeg et nydelige glimt av Austanbottinden i magisk lilla lys - herlig. Gikk uten feller, men det gikk veldig sakte da, syntes jeg. Grønnvoksen ga dårlig feste, og blåvoksen (som gav bedre) ble fort slitt av.

  Høyt opp på Sletterustvatnet SØ møtte jeg endelig sola, og kl 10.03 sto jeg på toppen, med fabelaktig utsikt mot Hurrungane i morgensol - igjen. Vindstille var det også, og bare å nyte livet. Tenkte så å gå på beina rett ned bratta i sør, men det ble altfor bratt, og så ble det å skli nedover i en stor bue mot vest.

  Opp mot Skjeltrene teipet jeg igjen skifellene på skia, og det holdt akkurat til jeg nådde toppen kl 11.30. Da jeg så på gps-en at det var 9 km tilbake til p-plassen i luftlinje, skjønte jeg at jeg ikke hadde all verden med tid. Over vannene i øst gikk det ganske radig, selv om gliden ikke var noe særlig å snakke om.

  Verre ble det å krysse utallige fonner og skavler skapt av vinden nord for Bjørdalsnøse. Små ubetydelige "smultringer" på kartet er ofte langt større hindringer i virkeligheten, og i alle fall med ski på beina. Tida gikk og jeg skjønte at det var en riktig beslutning ikke å gå oppom noen flere topper underveis. Mot slutten ble det riktig kaldt og jeg gikk på beina ned de siste bakkene til bilen, som stod parkert på Tyinstølen p-plass siden lyset var så flatt og bakken så bratt og isete.
  Det mest spennende nå, var om jeg fikk start på motoren. Det lød skrekkelig tungt, men så kom den i gang, heldigvis. -23 grader sa termometeret.

  Min klart kaldeste langtur på ski - likevel: Vindjakka forble i sekken begge dagene!

 25. Liker
  SturlaS ga poeng til Dag G - Evje i Utstyrshysteri.   
  Hadde tenkt meg en tur på heia en dag, men så var ikke mobilen ladet.
  Så planla heller en skogstur, men så var øksa sløv og det var også kommet noen riper i lakken..
  Ville da heller dra på fisketur, men syntes gummistøvlene så litt oppskrapet ut på tåa.
  Sånn gikk nå dagen, og kvelden kom og jeg gikk heller for en natt ute.
  Men så meldte yr fare for spredte regnbyger, og med det teltet fra 2005, nei det fikk nå være måte på å utfordre naturen....... .
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.