Gå til innhold

martin.m

Moderator
 • Innholdsteller

  2 594
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  18

Omdømmeaktivitet

 1. Liker
  martin.m ga poeng til guffen2015 i Hvordan påvirker Coronaviruset ditt friluftsliv?   
  En viktig grunn til at jeg liker dette forumet er at man kan trå noen på tærne eller være sleivet eller upresis men likevel lande som "voksne" venner👏
   
 2. Hehe
  martin.m ga poeng til tubbs i Hvordan påvirker Coronaviruset ditt friluftsliv?   
  Testen gikk bra for min del så da er det bare å prøve å unngå å bli smittet  

 3. Liker
  martin.m ga poeng til Tufsingen i Norge på langs 2019 Episode 1   
  Velger da å eksponere meg selv,  å legge ut litt klipping og filming fra min vandretur i fjord  Episode en er filmet med Gopro 5, starter å redigere episode 2 nå og da hadde jeg Gopro hero 7 og vil legge ut senere   Håper noen vil se og at noen liker den   Tar også gjerne imot kritikk på produksjon slik at jeg kan forbedre meg! 
   
   
 4. Liker
  martin.m ga poeng til Kristian J. Vabø i Hardangervidda 2019 - Fra Ulevå til Nedre Hellevatnet   
  En liten fotorapport fra min aller første tur til Hardangervidda i fjor i slutten av August. Med utgangspunkt fra parkeringsplassen ved Ulevå, noen kilometer vest for Haukeliseter fjellstue, og til sørlige delen av Nedre Hellevatnet der det renner ned mot Songavatnet.

  Dag 1:
  Fra parkeringsplassen, med utsikt i den retningen turen går. God stigning i starten, og som vanlig var jeg i dårligere form enn jeg trodde. 

   


  Første flate området man kommer til, ca halveis opp. Var såpass fint her at jeg vurderte nesten å slå opp teltet her første natta. Trollnup i bakgrunnen.


  En liten elvekryssing på toppen, før man begynner på veien ned mot Mannevasstjønn.


  Utsikt over Mannevasstjønn. Herfra er det grei vei ned mot Mannevatn, dog litt lang og drøy oppoverbakke etter Mannevatn videre innover..  Fant en flott teltplass, med et stort flatt område, rett på nedsiden av broen før man krysser elva som renner ned fra Holmasjøen. Utsikt mot Sandflofossen.


  Camp er oppe, og da er det på tide å koke litt vann til Real turmaten..  The waiting game.. Klassisk dilemma på tur, og værre er det jo mer sulten og sliten man er..


  ...endte med at jeg la meg i soveposen og spiste derifra. Hadde med radio, men det var kun på denne teltplassen jeg hadde signal. Null signal på neste teltplass...


  Våknet midt på natta og var ganske våken, så da ble det te og sjokolade  


  Dag 2:
  Lading av mobiltelefon mens campen pakkes ned før turen går videre.

   

   


  Broen som krysser elva der Holmasjøen renner nedover mot Øvre Poddevatnet.


  Utsikt mot der jeg kom fra, broen og stien til venstre i bildet, og Holmasjøen på høyre side. Ganske bratt den oppoverbakken her, så derfor ble den spart til dag 2..


  Utsikt mot Sandfloegga og vannet(1337m) som renner ut i Sandflofossen.

   


  Brokryssing ved Simletindvatnet(til høyre i bildet) og en liten matpause på andre siden..

   


  Har nå gått av stien som går til Hellevassbu, og går opp lia på sørsiden av Simletind og krysser over til Nedre Hellevatn.
  Utsikten her er ned mot der jeg kom fra, broen fra forrige bilde er ca midt i bildet, og stien mot Haukeli følger elva på venstre side i bildet. Stien mot Hellevassbu følger vannkanten nede til høyre i bildet..


  Utsikten utover vidda på andre siden av fjellene, og kan endelig se steinstranda som jeg hadde som mål for turen. Fikk en ganske god mestringsfølelse når jeg endelig så målet!
  Bratt steinur på vei ned, så her gjaldt det å gå forsiktig med tung sekk og slitne bein... Fant noen få, men store blåbær på vei ned, så ble en liten pause for å spise.

   

   

   
  Dag 3:
  Våknet tidlig, så da passet det fint å knipset litt bilder av "telt i soloppgang"..


  Stjernebacon til frokost  

   

   


  Så var det på tide å prøve fiskelykken. Skal ikke akkurat skryte av fiskehellet på denne turen, det var helt dødt der jeg hadde teltet, både morgen, ettermiddag og kveld. Ikke et eneste vak faktisk. Men nedover elven virket det til å være litt mer liv, stadig noe som var borte på kroken og som fulgte etter den, men ble bare 3 fisk som beit på. Siden de ikke var så store så fikk de lov å svømme videre. Satt og sluken fast en rekke ganger i stein i elva. Klarte heldigvis å få den løs hver gang..

   

   


  Avslapping og middag i teltåpningen etter en lang dag med fiske.
  Dette var og første turen der jeg hadde med det nye Therm-a-Rest Z-Lite SOL-underlaget. Det var mye enklere å ha med å gjøre enn Bamse-underlaget. Var kjekt å slippe at det rullet seg sammen når man la det utover. Fordelen med Z-lite var at det var firkantet, og ga flere bruksmåter.
   

   

   
  Dag 4:
  På tide å begynne turen hjemover igjen. På vei tilbake gikk jeg langs vannet og mot Hellevassbu til jeg kom til stien, for å gå den helt ned. Planen var egentlig en overnatting til på vei nedover, ved Mannevatn, men værvarselet for dagen etter var igrunn ganske dårlig, mye vind og regn. Etterhvert som jeg gikk bestemte jeg meg for å gå helt til bilen. Og et stykke før Mannevatn begynte jeg å bli smådårlig så tempoet gikk drastisk ned og med mange småpauser. Har nok bare meg selv å takke, siden jeg spiste og drakk alt for lite, samtidig som jeg presset kroppen hardt for å rekke fram til bilen. Endte med at jeg måtte ha spypause når jeg kom til Mannevasstjønn, før jeg endelig kunne gå videre. Etter 11 timer med slit kunne jeg endelig ta av sekken, sette meg i bilen og kunne drikke en lunken Coca Cola-boks som hadde ventet på meg.
  Siden jeg var såpass dårlig og sliten bestemte jeg meg for at det ikke var så lurt å sette seg i bilen og kjøre 4 timer hjemover, men heller ta en overnatting på Haukeliseter fjellstue. Og den avgjørelsen angrer jeg ikke på, for de hadde ledig rom med hotellstandard, så da ble det middag først, og så en god lang dusj på rommet! ...og iskald cola fra resepsjonen når man kunne slappe av på senga  
  Det ble ikke mange bildene denne dagen, hvertfall ikke som er noe vits å vise fram, men noen ble det jo. Her fra Øvre Hellevatn, og utsikten mot fjellene vest for Hellevassbu. Her var det utrolig flott, ble stående en stund her å kikke...

   


  Utsikt ned mot Hellevassbu

   


  Sau i solnedgang, ved Ulevå.

  Utsikten fra døra til rommet jeg fikk på Haukeliseter. Angrer ikke et sekund på at jeg overnattet der. Bra service, meget god mat og veeeldig god seng!


  Kart over ruta og teltplassene:


  Som en liten konklusjon for turen, så vil jeg si den var helt super, selv med en svært hard siste dag. Man lærer seg selv å kjenne ganske så bra på slike turer, spesielt med litt motgang her og der.  Planene for å ta flere turer i området er allerede i gang. Men kanskje begrense det til der første teltplass var og nedover Poddevannene og mot Årmotvatni. 
  Skal slutte å ta med meg fotostativet, det veier ca 1,3kg og ble ikke brukt til annet enn å støtte opp solcellepanelet. Sekken er tross alt tung nok fra før. Som stativ ble bare kameraet plassert på en stein, men har kjøpt et lite Gorillapod-stativ så det kan stå litt mer stødig. Siden denne turen har jeg og handlet lettere og bedre dunsovepose samt en mindre og lettere radio. Så bare på de to er det spart ca 500gr til..

  Fotoutstyr som ble brukt:
  Kamera: Canon EOS M10
  Optikk: Canon EF-M 15-45mm f3.5-6.3 IS STM og Canon EF 85mm f1.8 med EF-M-adapter.
 5. Liker
  martin.m fikk poeng fra Marius Engelsen i Lowe Alpine Mountain cap vs. Fjellreven singi field cap?   
  Ta en titt på denne: 
   
 6. Hehe
  martin.m fikk poeng fra Kjetil Aleksander i Helsport eller Hilleberg?   
  Dersom jeg kommer med mitt Hillebergtelt og ser det er Helsporttelt i nærheten, så ber jeg selvsagt Helsport'rne flytter seg til en annen dal...
  Neida. Helsport er sikkert mer enn bra nok, er noen år siden jeg hadde telt fra dem. Jeg har for øvrig telt fra en rekke andre produsenter som Exped, Nanok og Vaude så noen reinspikka Hillebergfanatiker er jeg ikke.
  Men du verden, Hillebergteltet mitt er en veldig gjennomtenkt og bombesikker kontruksjon for de mest utsatte vinterturene.
 7. Liker
  martin.m ga poeng til Truant76 i Friluftsliv - en klimaversting   
  Vi må nok ikke bare forbruke mindre, vi må også forflytte oss mindre. Men kanskje ett av de største hinderet av alle er at vi står på stedet hvil i mange sammenhenger og krangler om det er noen vits i å gjøre tiltak som forbedrer noe med 30%, med begrunnelsen at det ikke forbedrer noe 100%. Nesten alt vi gjør forurenser jo på en eller annen måte, så da er vi captain obvious og påpeker at elbiler også forurenser i.f.m batteriene, så da kan vi like gjerne bare fortsette med fossilbiler. Det er samme type tendenser i andre sammenhenger også, det er ikke aktuelt å endre på narkotikalovgivningen fordi enhver endring som legges fram som forslag ikke eliminerer problemene 100%, det er jo på ingen måte godt nok at man sparer penger på fengsel, får bukt med svart økonomi, får produktkontroll og kun salg til myndige personer og ikke alt fra 12 år og oppover, fordi det alltid kommer til å være 10% som ender opp med problemer. 
  Vi klarer ikke å bli enige om at en forbedring på skarve 10%, på et fundamental nivå, er bedre enn å bli værende der man er.
  Nå var det jo litt fornøyelig å lese at det ikke så ut til at handelsnæringen i Oslo hadde tatt nevneverdig skade av redusert bilbruk i sentrum. Det er nok en del dommedagsprofetier som ikke akkurat bygger på veldig mye annet enn antagelser uten fundament. 
 8. Liker
  martin.m ga poeng til Fjellrypa85 i Syprosjekt: Enmannstelt   
  Teltet har nå vært i bruk noen turer dei siste 2 åra. Har laget en liten demofilm der teltet blir tatt opp og ned og jeg har en liten gjennomgang teltet. Har lagt denne ut på youtube. Lyden faller ut i noen sekvenser grunnet vinden, men burde å være til å leve med:)
  Skjult lenke - logg inn for å se den
 9. Hehe
  martin.m fikk poeng fra gramjeger i Allværsjakke - DIY   
  Skjult lenke - logg inn for å se den Om ikke din far blir fornøyd, kan jeg garantert stille som bonuspappa  
  Strålende arbeid, igjen!
 10. Liker
  martin.m ga poeng til Lompa i Friluftsliv - en klimaversting   
  Troen på bærekraftig vekst er utopisk. Vi må klare å leve mindre "fossilt", og der kan faktisk friluftslivet være blant løsningene. Visst kan vi overforbruke også der (og mange av oss gjør/har gjort det), men siden den store synderen er forbruk av fossilt brensel til transport, og særlig med fly, kan feriering i naturen vår være en måte å få den avkoblingen vi trenger uten at vi friterer kloden. Får vi flere norske familier til å feriere på Hardangervidda i stedet for i Thailand så kan vi redusere vårt avtrykk ganske mye.
 11. Liker
  martin.m ga poeng til rayun i Langtur på sykkel 2019.   
  Nei jeg tror ikke det. Pr i dag har jeg mer enn nok med å gå og jeg er hjemme igjen. En eller annen fjellvettregel sier; Det er ingen skam å snu (i tide). Regelen kan brukes på sykkeltur også, og det var det jeg gjorde. 
  Okey at jeg ikke føler på skam, men jeg føler helt klart på nederlag, igjen. Er jo tross alt tredje forsøk.
  Gode venner av meg har anbefalt noe de kaller "Vy" som vistnok skal være ganske greit. Eller å sykle fra bussholdeplass til bussholdeplass som de mener forenkler logistikken. 
  Når beinet er gangbart igjen blir det ny tur, men den skal gå i flatere terreng.
 12. Liker
  martin.m ga poeng til rayun i Langtur på sykkel 2019.   
  Jeg tar det været jeg får når jeg er underveis, men å starte i møkkavær sitter langt inne. For et par dager siden mente YR at det skulle bli både varmere og tørrere fra i morgen, tirsdag og utover. Nå er pakkingen i gang, men i følge kveldens værmelding er det ikke sikkert jeg starter på onsdag som var planlagt. Uansett så fortsetter jeg å pakke.
  Jeg skal som i fjor ha 4 vesker + styreveske. Jeg prøver å ha et visst system i veskene slik at det blir litt enklere når jeg er på farten og ikke minst i camp. Litt greit å slippe å åpne alle veskene i leit etter tannbørsten på kvelden.
  Høyre veske bak er forbeholdt telt, sovepose og underlag.

  I den venstre bak har jeg alt tøyet mitt.

  Frontveskene er litt mindre, men rommer likevel middag for ei snau uke i tillegg til brød og pålegg. Dette ligger i den høyre foran sammen med kjøkken, bestikk og noen suppeposer.

  I den venstre foran har jeg elektronikk, verktøy, førstehjelp, toalettsaker og papirkart. Papirkart er med fordi jeg liker å kikke på kart, samt at det gir en helt annen oversikt enn det digitale løsninger kan levere. Det er likevel det digitale som skal sørge for navigeringen underveis.

  Da gjenstår styreveska og i den har jeg penger/kort, mobil og annet som er greit å ha lett tilgjenglig. Når jeg forlater sykkelen tar jeg styreveska med meg og lar de andre veskene være.

  Da var jeg ferdig pakket og slik ser det ut.

  Klar for avreise, men venter på oppholdsvær.
   
   
 13. Liker
  martin.m ga poeng til Tessatroll i Sette opp kuppeltelt i storm   
  Når du skal sette opp Staika kan du plugge alle fester på teltet før du trer stenger og reiser det. Måten Hilleberg har løyst dette med lukka kanal nederst og klips i toppen gjer at ikkje ein først spenner opp eit stort vindfang som ein skal stå å plugge. Det gjer det ok å sette opp i vind, i forhold til ein del andre kuppeltelt. 
  Fordel med kuppel ellers er at det toler større snøbelastning enn tunelltelt. Det er og mindre sårbart for endring i vindretning. 
  Tunnelteltets overlegne representasjon i polområda skuldast vel nett behovet for raskt oppsett. Modell utan særleg stort fortelt ofte brukt i nord ser eg, pga mindre fotavtrykk i isen. Altså treng ikkje like stor tomt. 
  I Syd/antarktis har ein jo ofte veldig dominerende vindretninger og føreseielege forhold akkurat kva gjeld det. 
  I camp i høge fjell vil jo nett det med mellom anna snøbelastning vere ein føremun, samt at ein har andre vindtilhøver, og generelt skiftande forhold. 
 14. Hehe
  martin.m ga poeng til Terka i Hilleberg Niak vs Helsport Trolltind   
  Kommer ny episode på NRK snart:
  Helsport Superlight - Der (nesten) ingen på Fjellforum skulle tru at nokon kunne bu. 
   
                        😄
 15. Liker
  martin.m ga poeng til Terka i Selvstående telt til 1-2 brukere   
  Om ikke teltprodusentens navn må begynne på H eller være skandinavisk så finnes det et par alternativer til. 🙂
  2 LW Downmat i 2 pers telt:


 16. Liker
  martin.m ga poeng til Marius Engelsen i Hvor har du vært på tur i dag - 2019!   
  Rett og slett en liten runde med kajakken, i svært skiftende vær. Marsrulla 2019 også unnagjort, det ble en «speed-rulle økt» denne gangen - pga. iskaldt vann og en tørrdrakt som lekker
   
  Litt møkkavær fikk jeg også  
  Det rare trynet er fordi det blåser mye kombinert med is-sludd som jeg får i øynene...
   
   
 17. Liker
  martin.m ga poeng til Kjell Iver i Hvor har du vært på tur i dag - 2019!   
  Flotte turdager på hytta. Lite snø for året. Fisket har vært bra og skiføret prima. Men veldig kaldt - ned i minus 27. 
  Idag gikk turen noen km bortover vatnet til en gapahuk. Kald vind og litt snø i luften.
  Godt å legge seg nedpå under jervenduken.

  Rart hvor mye varme disse småbrennerne lager når det er litt livd.
  I går var vi innover mot grensen til NP. Merkelig nok er veien brøytet i år - men tør ikke kjøre innover. Vi gikk på ski på den islagte veien.  flott vinterferievær.
 18. Liker
  martin.m ga poeng til SnorreL i Hvor har du vært på tur i dag - 2019!   
  Ringebufjellet med frue og ungene. +2 til -4.5. Topp tur! 
   


 19. Liker
  martin.m ga poeng til Sig Man i Dropp snøsmeltingen - Ta med isbor på vinterturen!   
  Jeg sørger som regel for å ha en liten slump med termosvann igjen, denne går rett i snøsmeltegryta nettopp fordi snøsmeltinga tar uendelig lang tid når man prøver seg på puddersnø..
 20. Liker
  martin.m ga poeng til bernt i Om ikke breene smelter fort nok - så kan de jo få litt hjelp!   
  Saken ble omgjort da Nordland fikk ny fylkesmann i 2019. Den forrige fylkesmannen, Hill-Marta Solberg (AP) sa nei. Den nye, Tom Cato Karlsen (FrP) har omgjort det gamle vedtaket. 
 21. Liker
  martin.m ga poeng til Tessatroll i Tørre føtter på vårskitur   
  Plastpose mellom liner og tjukksokk. 
  Det gir mindre friksjon samt hindrar svette i å komme ut i tjukksokken og skoen. Er mindre ubehagelig enn det høres ut som. 
  På kvelden brukar du talkum på føttene.
 22. Liker
  martin.m ga poeng til Gisle Uren i Råd om kløv, bånd og sele til nybegynner   
  Hei Thomas,
  Her er en artikkel jeg skrev om kløving til bladet Hundekjøring for noen år siden. Den tar opp en del av de tingene du lurer på.
  Kløving gjør mester.pdf
  I forhold til størrelse, så ville jeg ventet til hunden var omkring 12 mnd. gammel før jeg tok sjansen på å måle den for å kjøpe kløv.
  Ikke vær redd for å begynne å kløve med hunden når den er på den alderen, men gjør det med tom/lett kløv til å begynne med.

 23. Liker
  martin.m ga poeng til Dag G - Evje i Liten tur   
  Siden jeg skulle gjennom Ullensaker så ble det selvfølgelig en tur til den høyeste toppen i kommunen.
  Hasleråsen, hele 348 meter over havet !!
  Ingen naturperle, men et norsk flagg reddet dagen....
 24. Hehe
  martin.m fikk poeng fra Kjetil E. i Solotelt for 3 sesonger   
  Skjult lenke - logg inn for å se den: Uh? Kaller du meg kortvokst?  
  Jeg er for øvrig 184 cm og sitter fint inni teltet med enten Exped 7 DLX eller Exped 5. 
 25. Liker
  martin.m fikk poeng fra Bjarne H.S. i Solotelt for 3 sesonger   
  Skjult lenke - logg inn for å se den: Uh? Kaller du meg kortvokst?  
  Jeg er for øvrig 184 cm og sitter fint inni teltet med enten Exped 7 DLX eller Exped 5. 
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.