Gå til innhold
  • Bli medlem

Fjellfysioterapeuten

Passivt medlem
  • Innlegg

    39
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

  1. Hei Norpixx. Tøft at du tør å spørre om råd. Hvordan er forholdet til kona? Er hun evt innstilt på en kortere periode med litt lavere samlet inntekt? Jobber hun? Kunne du tenke deg å ha fri sammen med et av barna i f.eks tre måneder. Ta kortere turer, evt enkelte overnattinger. Sett opp følgende regnestykke: Ett barn mindre i barnehage ca 2500 kr +kontantstøtte 3300 kr = ca 5800 kr spart per mnd på å ha en arving ute av barnehagen. I tillegg blir gjennomsnittlig skatteprosent noe redusert ved å jobbe mindre. Som småbarnsforeldrer har du krav på permisjon uten lønn (regner med at du er ansatt) en viss periode. Det jeg skal fram til er at familieøkonomien totalt ikke trenger å bli så mye dårligere ved f. eks å ta permisjon i tre mndr sammen med et barn og finne på friluftsaktiviteter etc. Hvis du bor i en kommune med god barnehagedekning, får du lett en ny plass til barnet hvis / når du finner ut at vil begynne å jobbe i ny eller gammel jobb igjen. Tror jeg ville holdt med unna irriterende NAV-køer og sykeliggjørende psykologiske teorier. Stå på!
  2. Hvis symptomene kun kommer når du padler, er det sannsynligvis ischiasnerven som kommer i klem, og da vil det som forrige taler sier, hjelpe å gjøre noe med setet eller endre sittestilling. Symptomene er da mest bak på rumpe / lår og i hele leggen og foten. Hvis du tidliere har hatt korsryggsmerter eller får korsryggsmerter i starten av padleøkten og går over i dovning, er det sannsynligvis en skivebukning / prolaps i ryggen som provoseres av sittingen. I så fall bør dette sjekkes hos noen som har greie på rygg.
  3. Enig i at det er lurt å trappe ned på slutten. Tar selvkritikk på den.
  4. Jeg ville tenkt slik: -Sykling er glimrende styrketrening for lår og delvis legg og gir kondisjon. -Sykling gir ikke så mye stabilitet i ankler og knær som man ønsker ved fjellturer -Sykling er skånsomt for knær og andre vektbærende ledd -Klarer man å sykle intervaller med samme puls som man løper de samme intervallende gir det antalig samme effekt på kondisjon. -Det er hardere å motivere seg til sykkelintervaller med høy puls enn løping og ski. -Ankelvekter på sykkel har ingen hensikt. Tynden av den vekta som er på vei ned vi oppveie for tyngde på den drar opp. -At løping skal være dobbelt så effektivt som sykkel skyldes at man ved sykling triller en del gratis. En hard spinningtime bør være like effektiv som en like lang løpetur med samme puls. -Klikkpedaler og sykkelsko gir sannsynligvis bedre leggtrening enn andre pedaler fordi skoen sitter faste under tåballen og skosålen er stiv. Dett blir som å stå på en stige med stive sko framfor slappe joggesko. -For å trene til fjellturer kan det være gunstig å ha noen lange økte for å bli vant til kosthold etc. Dermed kan noe 3-4 timers sykkeløkter være gunstig. Det er ikke så mange som orker å løpe så lenge. Til trådstarter: -Kjør knallhard siste 12-13 km av hjemturer et par ganger i uka. -Bruk sykkelsko -Få til noen løpeturer på ujevnt underlag evt stabilitetsøvelser etter sykkelturene hvis du er tålmodig. Til byrypa: jeg skulle gjerne sett innleggene dine. Å slette dem fordi andre ikke er enige ser jeg ingen nytteverdi i. Oppsummert synsing: Isolert sett er nok løping mer likt fjellturer og tidsmessig er det jo suverent, men sykling er et veldig godt supplement.
  5. Heretter er jeg fjellmassøsen! Miesol, jeg har god erfaring med radial trykkbølgebehandling på shin splint. Forklares antakelig ved at det er m. tibialis posterior som irriterer benhinna. Dog har det vært vanskelig å få pasientene HELT bra siden det er vanskelig å holde seg nok i ro i behandlingsperioden. På de som har hatt irritasjon over store deler av skinnebenets innerside, er det en utfordring å få dekket hele området med nok impulser.
  6. Når det gjelder voltaren og andre betennelsesdempende midler, bør man nyansere litt. Jeg pleier å anbefale slikt hvis man har smerter i ro uansett hvilken stilling man er i og hvilke bevegelser man gjør. Slik konstant smerte tyder på høy grad av inflammasjon og da er all mekanisk behandling nyttesløs. Hvis man derimot har smerter bare i visse stillinger f.eks sitting og bøying framover, er det etter mitt skjønn bedre å påvirke smerten på andre måter. Vær obs på at det forkommer MYE magesår og hjerteproblemer pga bruk ulike medikamenter mot muskel- og skjellettplager og at flere personer dør årlig. I løpet av få år er flere medikamenter trukket fra markedet relativt kort tid etter de kom på markedet. http://www.banett.no/article108779.ece http://www.aftenposten.no/helse/article955993.ece
  7. Hvis smerten sitter relativt lokalt rett nedenfor kneskålen og provoseres ved relativt hard belastning, er det sannsynligvis "jumpers knee". Dette en irritasjon i senen som går fra kneskålen og noen cm nedover til den tydelige kulen foran på skinnebenet. Senen er en del av quadricepsmuskelen som ligger på forsiden av låret og strekker kneet. Mye bruk av denne muskelen som ved gange opp eller ned og f.eks telemarkkjøring vil kunne belaste denne muskelen. At du bare kjenner det etter bruk er typisk for en lavgradig seneirritasjon. Hvis du lar den bli verre, vil den også kunne kjennes under bruk, kanskje bare i starten av turen. Både eksentrisk trening av knestrekkerne og trykkbølgebehandling har dokumentert effekt på dette. Det kan være lurt å dra til en dyktig fysioterapeut for vurdering. Prøv evt å google trykkbøgebehandling. Hverken MR eller andre billeddiagonstiske metoder vil være til hjelp. Lykke til!
  8. Med årene vil også skivene tørke mer ut. Merk at de fleste eldre folk med ryggplager får det motsatte mønsteret av de yngre. Det blir verre å stå og gå i nedoverbakke og bedre å sitte og bøye seg framover. Dette fordi hullene hvor nerverøttene går ut fra ryggsøylen blir trangere pga beinpåleiringer (artrose) og at disse hullene blir større når man bøyer seg fram. Legg merke til 90 år gamle folk som klager over ryggen. Ofte kan de stå med strake ben og tå hendene i gulvet. Kanskje Idalinn må få med seg bestemor på tur, så kan hun bære sekken oppover og Idalinn bære den nedover.
  9. Ja, korsryggprolapser spises opp av kroppen i løpet av 9-12 måneder. Problemet er de skivebukningene som ikke er store nok til at de forlater skiva helt. Disse kalles protrusjoner og kan komme og gå over lang tid og det er helt manuell behandling eller spesielle øvelser kommer inn i bildet. Merk at noen øvelser brukes for å styrke ryggen. Det finnes også øvelser som tar sikte på å flytte protrusjoner tilbake og de kan være nyttige for å redusere smerten og hindre at en protrusjon blir et prolaps. (McKenzieøvelser).
  10. Tja, litt vanskelig å si uten å ha undersøkt albuen. Det er ikke en tennisalbue, for da sitter smerten på yttersiden av albuen og kan refere et stykke nedover underarmen. Tennisalbue provoseres i større grad av griping med hånden. En sene-"betennelse" eller seneirritasjon som vi kaller det nå for tiden i et tidlig stadium kan være smertefull bare i starten av en økt eller bare etterpå og ikke kjennes når man er varm. Med tanke på at den kommer ved klatring kunne det vært mer nærliggende å tro at det var biceps som er overanstrengt, men dette burde gitt mer smerter på hang-ups med håndflaten mot deg framfor med "overgrep". En seneirritasjon gir heller ikke klikking. Man ser av og til at små bruskbiter fra leddflatene inne i albuen løsner og kommer i klem. Dette kan gi klikking eller låsninger i albuen. Har du opplevd at du ikke får strukket albuen helt ut eller ikke klarer å bøye den helt inn? Når du får smerter ved hang-ups, kommer smerten da mens du er helt på toppen, altså der albuen er mest bøyd? Når du får smerter ved dips, kommer smerten da mens du er helt nede, altså der albuen er mest bøyd? Hvis du svarer ja på de siste to spørsmålene er det mulig dette kan være en betennelse i slimposen som ligger under der bicepssenen fester seg til den ene benet i underarmen (radius) og at denne kommer i klem når underarmen er pronert (håndflaten vender ned). Sender deg en PM med navn til en dyktig fysioterapeut på Lysaker hvis du vil ha det undersøkt.
  11. Vet du hvilket bånd det var? Fikk du f.eks noen epikrise hvor det står navnet på båndet? Antakelig trengs det 4-6 uker relativ hvile slik at det rekker å gro skikkelig. Hvis det fortsatt er smertefullt etter det, er det antakelig pga arrvev. Dette kan i så fall bedres ved tverrfriksjoner (lokal massering med en finger) eller på sikt radial trykkbølgebehandling.
  12. Venstre fordi tensor fascia latae er en hoftebøyer og dermed skal hoften strekkes ved tøyning. Da tøyer du hø side. Se: http://www.exrx.net/Stretches/HipAbductors/StandingIbiotibial.html
  13. Smygoll sin øvelse er den som anbefales. Muskelen som tøyes sitter på yttersiden og har som funksjon å stramme senedraget på yttersiden av låret og kneet.
  14. Ser ut til av vi skrev samtidig men "Balle" sendte først. Enig i dette. Bare husk å ikke bli for ivrig for tidlig. Et inngrep vil alltid gi hevelse i leddet og dette må gå tid til å roe seg før du starter med belastede øvelser. Det er mange som tilbyr såler nå. Vær litt kritisk til hvem du velger og spør om de har jobbet mye med dette. Enkelte aktører tjener veldig mye per såle de lager selv om de bare såvidt har startet med det og noen finner påskudd for å lage såler til "alle" typer pasienter. Prisen på sålen representer ikke alltid kvaliteten på hverken håndverket eller selve sålen.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.