Gå til innhold
  • Bli medlem

fjellkaren

Aktiv medlem
  • Innlegg

    282
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av fjellkaren

  1. Jeg har gått endel på Aurlandsfjellet, bla fulgt den gamle anleggsvegen fra Skålane over Soleibakkvotni forbi Statskrafthytta nedover mot Kolaren og fjellstyrehytta og videre mot Frønningen. Det innebærer å følge kraftlinja et godt stykke. Det som overrasket meg var hvor mye rask det ligger igjen etter arbeidene med linja. Jeg har observert (knuste) isolatorer rundt kraftlinjer tidligere som kan likne på obsidan, men husker ikke om det var i dette området. Jeg tor derfor @Eksilbergenseren er inne på noe. Men det er ikke lett å være sikker på dette ut fra et bilde. Men i og med at det ble funnet like ved en høyspent, og obsidan er meget lite sannsynlig, tror jeg det er isolator.

     

    • Liker 1
  2. zimwalker skrev (30 minutter siden):

    Joda, du har nok et poeng. Skjønt det blir vel et spørsmål om man ønsker å lide ett minutt eller to når man knepper opp buksa, eller gå med et jevnt tilsig hele dagen. Nei, beklager, jeg syns selv kommentaren min var morsom og klarte derfor ikke holde den tilbake. Bare litt synd da at jeg var alene om å syns det. Jeg får skjerpe meg! :)

    Neida, ingen grunn til skjerpings - artig med slike kommentarer og litt "fleipete" tone!  Synes nå kommentaren din var herlig jeg da!

    • Liker 1
  3. frankdrebin skrev (På 2021-8-16 den 14.26):

    Har smakt lapskausen fra Gilde og den smakte frysetørket lapskaus. Mye likt Real turmat sin. Finner man de  tilbud er det greit nok, Jeg synes 100 kroner for frysetørka mat er egentlig i meste laget, så rimeligere alternativer er å foretrekke enn så lenge for min del.
     

    Det har vært flere tilbud på lappskausen til 79,90 i sommer, bla på SPAR. Så det i dag på Rema også. Da gjelder det å hamstre.

  4. zimwalker skrev (På 2021-8-16 den 23.08):

    og en eim av svette baller (for de som har).  For bedre lufting anbefales skjørt. Da unngår man garantert også buksesig. ;-)

    Ballene blir vel mer svette uten skorsteinseffekten, og eimen kommer når du tar av sekken/hoftebeltet og buksa - blaut, klam og sur.

  5. Skal bare... skrev (På 2021-8-16 den 21.21):

    Eg brukar også seler på enkelte bukser. Men skorsteinseffekten merkar eg lite til, ettersom hoftebeltet på sekken effektivt blokkerer all vertikal lufttransport.

    Skorsteinseffekten avtar betraktelig med hoftebelte ja. Jeg strammer aldri hoftebeltet tett, det er alltid en glippe slik at lufta får passere opp. Bærer da vekta stort sett på skuldrene. Har aldri hatt sansen for hoftebelte, det hindrer fri bevegelse av hofta, som jeg setter mer pris på enn å ha sekkevekta på hoftebelte.

  6. Jeg bruker ikke belter i det hele tatt. Bruker bukseseler. IMO hindrer belter "skorsteinseffekten" du får ved bukseseler og løst sittende bukse. Skorstinseffekten gir god avkjøling for beina og en får kvittet seg med endel fuktighet. Belter og tettsittende bukser hindrer denne effekten.

    • Liker 1
  7. @Skogens Stønn, Jeg har ingen problemer med å forstå @ketilring sin erfaring (dristig påstand, ja, våger meg på en begrunnelse under!). Har opplevd tilsvarende selv flere ganger. Skal prøve meg på en forklaring, så får dere vurdere :-)

    Jeg tror man her må tenke kroppens prioritering av kjernetemperatur. Har du tykk jakke og lite klær på beina vil du varmes opp på overkroppen av jakka. For å ikke bli overopphetet i overkroppen (kjernen) og begynne å svette, vil kroppen nedregulere varmeproduksjonen for å stabilisere temperaturen på overkroppen til optimal temperatur. Overkroppen vil da kjennes passe varm, og kroppens reduserte varmeproduksjon vil da føre til at temp i beina avtar, og dermed fryse. Kroppen prioritere alltid optimal temperatur på indre og viktige organer (hode, nyre, milt, lever, mage osv ) fremfor ekstremiteter (armer, bein).

    En annen vinkling. Økt varme i overkropp fører til behov for avkjøling. Kroppen øker mengden av blod til beina for å avkjøles (blod er en effektiv transportør av varme). Liten isolasjon på beina vil føre til avkjøling av blodet tilbake til overkropp, som var hensikten. Over tid vil behovet for kaldt blod til overkropp avta fordi overkroppen har blitt nok avkjølt, og kroppen reduserer blodtilførselen til beina. Redusert mengde varmt blod til beina når overkroppen har blitt nok avkjølt fører til frysing på beina fordi temp her da vil avta raskt.

    Det beste for å holde på varmen er trolig jevn bekledning over hele kroppen.

    • Liker 1
    • Takk 1
  8. Megalep skrev (12 timer siden):

    Særs godt nøgd etter første natta i Draumr! 😃

    Måtte ligge overraskende langt opp i køya for å ligge flatt og ikke skli ned mot fotenden. Frykta å bikke rundt bakover med hodet først, men det skjedde ikke. 
     

    Oppbevarer dere Fjøl løst med ventil åpen - eller pakka ned i trekket sitt?

    Og er det noen som har prøvd Thermarest sitt store chair kit (25?) på Fjøl? Det mangler bittelitt på bredden sammenligna med Fjøl, men kanskje det kan funke lell? Tenker da på bruk i telt - dette underlaget blir fort med på skiturer også!

    Oppbevarer min med ventil åpen og liggende utrullet åppå et skap (såvidt jeg husker fant jeg ikke noe på amok om dette da jeg lette etter slik info, så jeg bare følger exped sitt råd om opppbevaring - utrullet med åpne ventiler).

    • Liker 1
  9. Omnilite skrev (9 timer siden):

    Du trenger det ikke, lim fellene sammen lim mot lim. Tørk de sammenlimt. Lagre de sammenlimt.

    Kortfellene er ikke så brede at de er tunge å få fra hverandre, og limen ender ikke opp på kun den ene fellen. 

     

     

    Gjør som @Omnilite, og det har fungert i årevis og limet er fortatt like bra. For meg går nylon'et på fellene før limet blir for dårlig.

  10. Megalep skrev (19 timer siden):

    Amok Draumr 5.0

    - Har bestilt med Winter-liggeunderlaget. Dere som sover i Amok - bruker dere varmere sovepose enn dere gjør på telttur i samme temperatur? Tenker på at man ligger litt mer eksponert oppi køya enn inne i et telt. Samtidig, sammenligna med Hennessy og TTTM blir jo underlaget i Amok mye mer varmende og alltid «på plass».

    Kondens / dugg, blir det mye av dette i Amok? Beuker dere «grevling» / annen ytterpose utenpå posen? Bidrar myggnettet til å redusere dette? I natt sov eldstemann i Hennessy’n, minsten i TTTM og jeg på bakken. Eldstemann som lå med myggnett hadde vesentlig mindre fuktig sovepose enn oss andre.

     

    Mange spørsmål 😅

    Har 3.0. Jeg bruker samme pose som på telttur. Myggnettet gir litt mer varme. Litt kondens har jeg opplevt uten tarp og totalt vindstille. Med tarp legger fuktigheten seg på tarpen hvis den ikke er for høyt oppe (og vindstille). Men jeg opplever ikke kondensen som noe problem, bare at det varierer noe - variablene er +/- tarp, +/- myggnett og +/- vind. Bruker ingen ytterpose.

    Vanligvis bruker jeg soveposen som en slags "quilt med fotpose" ved at jeg har glidelåsen et stykke ned og bruker øvre del som dyne og beina i "posen" i nedre del.

    Det jeg opplever som største "problem" er at det blir kuldebro nedenifra. Jeg startet med Synmat 7, gikk over til downmat 7, og nå har jeg gått til innkjøp av fjøl vinter 9 som jeg skal prøve ut nå etter påske. Jeg tenker da å bruke fjøl helårs med bamse etc i tillegg på vinteren. Anbefaler minimum 9 cm oppblåsbart, egnet til vinterbruk, også generelt sommerstid opp mot tregrensa. For meg ble synmat 7 for kaldt selv på høysommeren, downmat 7 holdt ikke ned mot -5 grader på våren/høsten. Så nå håper jeg fjøl gjør susen!!

    Ja, jeg har justert lufttrukket i undelagene ettertrykkelig!

    Problemet er at man får lite isolasjon fra posen pga den presses sammen av kroppsvekten, slik at det er liggeunderlaget som står for isolasjonen nedover, mens posen står for isolasjonen til sidene og oppover.

  11. Megalep skrev (2 minutter siden):

    Ja, var det jeg tenkte på som jeg mente at jeg hadde lest, at noe skulle være romsligere. Har antakelig ikke så mye å si lengdemessig da, dog. 

    Er frista til å bestille standardlengde og håpe at det funker bra nok. Da har han liggeunderlag som kan brukes utenom også. Men fytti, for en pris.. Blir jo 5500,- (trenger tarp også). Pleier det å dukke opp pakketilbud i blant, eller "salg"?

    Ja, det var en hårreisende pris! Det gjør den uaktuell for min del i alle fall. 

  12. KS10 skrev (12 timer siden):

    Mulig en smule off topic, men kan ikke annet enn å slå et knallhardt slag for kuppeltelt med klips! I mitt tilfelle Hilleberg Soulo. 

    Kom nettopp hjem fra tur med sterk kuling og full storm i kastene. Både opp- og nedtagning gjøres med hvilepuls så lenge man har planen klar. Og ikke minst stod teltet støtt som et bomberom. Nesten ingen bevegelse. 

    Kommer nok aldri til å selge dette teltet. Fantastisk betryggende og artig å vite at jeg kan ligge alene langt inni fjellheimen på vinteren i skikkelig uvær og være helt sikker på at teltet står av stormen. Det gjør det mulig å oppleve naturen på sitt mest ekstreme uten å utsette seg for potensiell livsfare (i tilfelle teltet skulle streike). Sov godt gjorde jeg og 😁

    Så on topic igjen. Hilleberg Soulo, allak eller Staika kan anbefales. Av de er dog Soulo den ubestridte éner hva gjelder å tåle vind. 

    Litt mer off-topic: fyrer noen med primus inne i et Soulo? Tenker da på at teltet er ganske lite. Har ikke gjort det på mitt, men kanskje noen har erfaringer eller meninger om dette?

  13. Blindgjenger skrev (25 minutter siden):

    Både øvre og nedre del av vindskydd kan kjøpes direkte fra Trangia: https://shop.trangia.se/sv/reservdelar/

    Aner ikke om det er økonomisk med moms og gebyrer, da.

    Kun for vindskjermen fant jeg det rimeligere  med Biltema sitt stormkjøkken:

    https://www.biltema.no/fritid/friluftsliv-og-camping/stormkjokken/stormkjokken-9-deler-2000041274

    Bruker kun vindskjermen med annen brenner oppi + annen kjele.

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.