Gå til innhold
  • Bli medlem

sinje

Aktiv medlem
  • Innlegg

    456
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    3

Alt skrevet av sinje

  1. Det blir nok å ha den oppå pulken ute til lufting på godværsdager. I sånne tilfeller med lengre turer kan fiber være mer praktisk. Selv brukte jeg din med dampsperre da jeg krysset Finnmark i 3 uker i 2014
  2. Det er i hovedsak vekt og at det sjeldent er et problem å tørke soveposer i Norge vinterstid.
  3. Det er ekspedisjonmodus ja. Det er at gpsen tracker men samtidig er i dvalemodus. Når du trykker på-knappen tar det noen sekunder før den skrur seg helt på (dette er mye kortere enn en vanlig oppstart, tipper 3 sek) Deretter må det gå 2 minutter uten at du trykker på den for at den går tilbake i ekspedisjonmodus. Det går derfor fint å navigere så godt som vanlig med den. Brukte min i julen med null sikt der jeg kun gikk på GPSkurs uten problemer.
  4. Det er Garmin 66i og dette er etter min mening den beste GPSen på markedet om du ønsker alt (inkludert høy pris). Jeg har akkurat laget en gjennomgang av den her om du ønsker å høre mer av mine tanker rundt den
  5. Takk for svar og jeg kan prøve å forklare hvorfor jeg har en helt annen oppfatning av hva som funker. Om vi starter med de harde faktaene på brukstiden på en GPS med forskjellige batterier så er dette hva jeg har målt med 3 forskjellige GPSer både på korte turer og lengre ekspedisjoner (e32x, 62 og 66i): Oppladbare AA NiMH eller vanlige batterier: 1-1.5 dager Lithium AA: 2-3 dager Oppladbar Lithium innebygd: 7-8 dager (dette er også inkludert kontinuerlig tracking) Om man skal trekke det et skritt videre kan man begynne å se på fordeler ulemper ved forskjellige batterier ved forskjellig bruk, temperaturer, utladingstid og energitetthet. Her er det en klar seier til lithium uten å gå for mye inn på tallene, forskning og kjemien som ligger bak. For å ta det tilbake til ditt eksempel og om du da kun bruker GPSen en gang per tiende dag betyr det at du må lade en gang per 70ende dag. Om du da trenger trenger gode laderutiner for lading hver kveld vil jeg derfor ikke si at du trenger, og jeg tenker de fleste kan klare å trekke frem en batteribank såpass sjeldent uten at det blir et styr.
  6. Da vill jeg faktisk si at her er jeg veldig uenig. Hvorfor innebygget batteri ikke er noe å satse på, men NiMH er det som skal funke best virker faktisk for meg veldig uforståelig.
  7. Jeg kan være enig med deg på touch skjerm, men oppladbare batterier er vell ikke selvforklarende at ikke funker? Som flere nevner over er det veldig avhengig av hvordan type bruk du ser for deg når det kommer til valg av GPS. Det enkleste er å bruke mobilen og jeg har selv gått fra Lindesnes til Hallingdal gjennom Ryfylke og over Hardangervidda med kun telefon til navigering. Garmin etrex er en veldig god GPS å starte med og modellen e32 har jeg selv brukt på alt fra dagsturer til lengre ekspedisjoner. Tilsutt har du de mest avanserte GPSene som har tracking, toveis kommunikasjon, værmelding for å nevne noe. Det bunner derfor ned til hva du faktisk trenger av funksjoner, men jeg kan varmt anbefale etrex 32x til å starte med.
  8. Så kult å høre at han gjorde enda et forsøk året etter. Det er sterkt. Veldig imponerende at han tok med Jan Mayen også og det står det stor respekt av. Tusen takk for svar Kjell Iver og et sånt prosjekt har helt klart mange usikkerhetsfaktorer for at det skal være mulig
  9. Hei! Jeg holder på å hjelpe en som ønsker å prøve seg på å gå alle 2000-meters toppene i Norge på et kalenderår. Det jeg lurte er om det er noe som vet hva rekorden ligger på i dag? Vi har søkt litt rundt og ser at det var noen som prøvde på dette en gang tidligere uten å lykkes. Jeg lurte derfor på om det er noen som vet hva som eventuelt er rekorden i dag.
  10. Veldig mange av spørsmålene du stille her er veldig individuelle, og for å starte med distanse du kan beregne så ta utgangspunkt i turer du har gått i tilsvarende terreng. For min del regner jeg gjerne 23 km i rett luftlinje og ca 35km per dag. Vil nok ikke anbefale å ta utgangspunkt i mine tall men heller finne dine og vær heller konservativ. Når det kommer til hviledager så er dette også veldig individuelt, jeg vil nok heller anbefale noen dagsetapper som er halvert isteden for en hel dag fri. Det at 7 dager er anbefalt har jeg selv aldri benyttet meg av og i fjor sommer gikk jeg over 40 dager uten en eneste hviledag uten at det ga problemer for meg. Når det kommer til vekten på sekken hadde jeg ikke tatt meg bryet med å veie alt sammen, men sett heller opp en liste over hva du trenger. Vekten på sekken blir tilslutt et resultat av hvor lett utstyr du har og hvor mye luksus du ønsker å unne deg. Om du har flere telt eller soveposer kan du bruke vekten som et parameter for å bestemme hvilken modell du tar med deg, men det har lite for seg mener jeg å bare veie alt sammen. Når det kommer til mat burde du regne ca 1k/dag, jeg ville startet på 3500kcal også økt utover i turen. Det letteste er tørrmat, men det er kanskje ikke det som smaker best. Om du ønsker å sjekke hva jeg spiser på lengre turer kan du eventuelt sjekke ut filmen her: https://youtu.be/GPuTGPsIE0w Det beste tipset er uansett å bare hoppe i det og ta en dag om gangen. Det er egne erfaringer du kommer til å lære mest av og alle har sin oppfatning av hva som er "best". Jeg ville derfor ikke hengt meg for mye opp i alle tipsene folk har, men heller prøve å bygge erfaring selv også resulterer det kanskje i at på denne turen bærer du med deg noe du legger igjen neste gang.
  11. Veldig kult prosjekt og det blir nok en fantastisk opplevelse! Når det kommer til valg av sko og behandling av bein har jeg noen raske tips til en sånn tur. Når det kommer til sko vil jeg anbefale ett par lette fjellsko med GTX og et par terrengsko. Min favoritt er uten tvil Arcteryx norvan ld 2 og selv gikk jeg ca 70% av Norge på langs med disse skoene i fjor. Grunne til at disse er min favoritt er fordi de har en såle med godt feste som også er stiv nok til at du kjenner steiner du går på gjennom sålen. Det beste med skoen er likevel at de er produsert i et skum som ikke suger vann. Dette er helt genialt siden skoene tørker fort, jeg brukte de selv mye til vading og med tørre sokker og såler føltes ikke skoene veldig våte rett etterpå. Det med at de ikke suger til seg så mye vann vil også gjøre de lettere om du går der de blir våte. Vedlikeholdet er også veldig viktig og lufting er lurt å gjøre. Jeg har også laget en liten film som går gjennom litt tips knyttet til vedlikehold av bein med alle mine beste tips som jeg også brukte på Norge på langs. Her er det sikkert noen tips som kan komme godt med på en sånn tur https://youtu.be/x7PxRg_UU3w Tilsutt vil jeg også anbefale innleggsåler som passer dine bein.
  12. Dette er nok ikke fordi det er en motegreie, men heller vekt som skal spares og det skal oppnås høyest mulig pusteevne på jakkene. Om glidelåsene er gode nok kan sikkert diskuteres og grunne til at Norrøna og bergans har dette på "poljakkene" er for å øke sikkerheten om glidelåsen skulle ryke.
  13. Takk for hyggelige ord Sonrre, og veldig hyggelig at du liker filmene og synes kvaliteten er bra Jeg gleder meg til å poste veldig mye nytt innhold fremover og håper dette fortsetter å falle i smak
  14. Helsport og Brav skal etter det jeg har forstått flytte videre til SNØ sine lokaler inne kort tid. Det er mye endringer innad i Helsport om dagen og som flere påpeker så er det nok tapene til SWIX som må hentes og spares inn på andre måter. Dette er veldig synd og senest i dag fikk jeg melding fra Sverige om en som anbefalte å bytte til Hilleberg da han hadde hørt at Helsport hadde sluttet med service på Melhus. Håper for Helsport sin del at de kommer med en rask løsning som kan være like god. Det skrives my godt Sømmhuset og det kan jeg virkelig anbefale. Da jeg jobbe i sportsbutikk i Oslo og en av de ansatte måtte fikse jakken sin ble den først fikset hos Norrøna, men hun var ikke fornøyd og leverte den etterpå til Sømmhuset. Så de leverer høy kvalitet.
  15. Ser flere linker til både filmen min før NPL og innlegget med tankene mine etter endt tur. Her har jeg skrevet og gått ganske nøye igjennom det du skisserer over. Det er også veldig morsomt og hyggelig at flere har anbefalt dette. For å oppsummere kort hvordan du kan finne beste løsningen for deg så vil jeg si at du må helst regne deg frem til hva som passer best. Still deg spørsmålene tenker du å være 30 dager helt utenfor sivilisasjon(220v og 12v), hvor avhengig er du at det du har med deg har strøm, skal du ligge rolig eller gå hver dag? Det er stor forskjell om du må se 2 filmer om dagen på mobilen, høre på 5 timer med musikk og du skal filme alt i slow motion + ta timelaps om kveldene. Eller om mobilen brukes til å sjekke været og ringe en gang per tredje dag, kamerat brukes kun til ca 30 bilder om dagen og om du ikke har strøm til dette er det ingen problem for deg. Det er derfor vanskelig å gi en fasit uten at mange av disse parametere er satt på forhånd. (eksemplene er to ytterpunkter og satt på spissen og du er sikkert et sted i midten) Håper det gir et lite svar og kan lede deg på riktig vei for å løse "problemet" ditt
  16. Jeg bare svarer litt raskt på spørsmålene her 1. Depot jeg hadde 1 depo på Nýidalur hytta, denne ble kjørt ut med en busstjeneste fra Reykjavik så bare å google så finner du nok mer om det. Jeg ville nok anbefalt å ha et depo på posten på Myvatn og om det eventuelt er mulig å få et til Landmannalaugar. Min erfaring er at optimalt så har du kun med mat for en uker, men jeg kan selv bære mat for 16-18 dager (da er det helt på grensen for hva som er effektivt. Så planlegg depoer litt etter hvor lang tid du planlegger å bruke. 2. Vann Jeg opplevde flere elver som var tørket ut til tider som egentlig var markert på kartet. Dette førte til litt utfordringer 3 ganger med litt ekstra gåing. Det som derimot reddet meg mange ganger var filtreringssystem. Jeg brukte en slags pumpe fra MSR og uten den hadde vi nok hatt mer problemer (den filtrer veldig skittent vann til å bli krystallklart) Så det vil jeg si du må ha med. 3. Sekk sekk er avhengig av hvor stor plass utstyret ditt tar og hvor lenge du skal hå uten depo. Selv bruker jeg Arcteryx altra 85 på alle turer så reconpack er ikke nødvendig og vil trolig resultere i at du tar med deg unødvendig mye. 4. Navigasjon Da jeg krysset fantes det ikke turkart, brukte derfor kun GPS, men hadde med et oversiktskart over hele øyen (1:400 000 bilkart?). Nå vet jeg karttjenesten på Island er mye bedre så kanskje kart er mere aktuelt med kart nå, men jeg bruker nok selv kun gps + oversiktskart. Nå finnes det også kart på nett over øya til planlegging http://map.is/base/@577726,520442,z3,1 5. Brennersystem Jeg endte opp med MSR XGK med vanlig bensin fordi vi ikke fikk tak i renset. Jeg vil nok på en sånn tur anbefale gass(ikke toppmontert) og dette var også greiere å skaffe når vi var der. 6. Om man skulle havne i trøbbel Kjøp garmin 66i med abonnement for meldinger, det er beste løsningen og dekker det du trenger. De hjemme kan da følge turen og også mota meldinger fra deg som ofte er til stor glede. Mobildekning hadde vi forholdsvis ofte (med unntak av midten) om jeg ikke husker feil, planen var å lade med solcelle men dette funket veldig dårlig så mobilen ble ikke brukte mye. 7. Kartlegging av terreng se link over. Når jeg gikk turen var det eneste vi kunne se på en veldig dårlig versjon av google earth så jeg hadde faktisk ingen aning av hva som ventet og vi tok det meste på sparket. Naturen er ikke veldig vanskelig å ta seg rundt i. For å kommentere raskt på elver så ja det kan være farlig, men dette opplevde jeg som en av de enklere tingene og med forholdsvis lav risiko under hele turen. Island har også fare for utbrudd og det står noen skilt at det kan være farlig (spesielt i sør) men her vil du nok garantert på informasjon om det så ikke tenk for mye på det :),0
  17. Gode innspill der og helt riktig at det må trenes på. Ønsket er nok å kunne gå gjennom flest mulige deler av friluftslivet vinterstid og samtidig gå litt i dybden på mange temaer. Ideen er nok derfor at den skal være rettet mer mot de som har vært litt på tur, enn de som bare ønsker å komme seg ut for første gang i marka. Jeg håper derimot at de som aldri har vært ute vinterstid kan se den og plukke opp noen tips, som kan medføre at første natten blir god ute. Også at de senere kan komme tilbake å se filmene på nytt for å lære enda mer 😊
  18. Jeg tenker nok teltcamp primært, men så fikk Erlend meg til å tenke mer på sikkerhet og da er kantgrop og oppkastgrop aktuelt ja.
  19. Takk for raske svar! Dette var bra og mye fint å spinne videre på. Sikkerhet hadde jeg egentlig tenkt å ta litt inn i de forskjellige emnene, men når du nevnte fjellduk og spade kom jeg på at det er jo enda flere ting som er viktig som forskjellige måter å grave seg ned på. Så sikkerhet burde nok få et egent punkt ja! Rutevalg burde helt klart være med, så dytter nok dette under navigasjon. Kommer nok også til å fokusere på ikke bratt lende, men viktigheten av å unngå utløpsoner.
  20. Hei, jeg har den siste tiden jobbet med realiseringen av et prosjekt om å lage et "komplett" nettkurs(filmbasert) innen friluftsliv på vinterstid. Etter det jeg har funnet ut er det eneste litt komplette kurset som finnes i dag "Ekspedisjonskolen" fra utemagasinet. Om det er noen som vet om noen andre hadde det vært kult å fått tips om disse. Jeg vet det er flere alternativer som Åsnes academy osv som kombinerer litt film og mest tekst, men dett er ikke så relevant. Det jeg lurer på er hvilke temaer dere synes et eventuelt kurs burde dekke? Til nå har jeg noen mulige og aktuelle temaer/ filmer Orientering Slå leir Bekledning Mat Sove godt Behandle gnagsår og enkel førstehjelp Brenner Elektronikk vinterstid Skiutstyr Pulk og pakking av det Bål Valg av telt Ekstra småtips Film fra en full dag på tur ("in the field" ) Målet er at "kurset" skal være gratis og tilgjengelig for alle gjennom Youtube + eventuell hjemmeside. Tanken er derfor at eventuelle sponsorer skal dekke mesteparten av utgiftene så flest mulig skal kunne få glede av dette. Har du noen tips om noe du tenker burde være med, eller noen andre innspill rundt dette så hadde det vært veldig hyggelig med litt tips og diskusjon her. På forhånd takk!
  21. Jeg gikk turen du beskriver i 2016. Veldig fin tur og du har mye å glede deg til Om du har noe konkrete tips hjelper jeg gjerne til.
  22. Siden du vurderer Helsport Rago xtrem vil jeg anbefale å sjekke ut Helsport Svalbard også. Her får du en vesentlig bedre sovepose etter min mening, både når det kommer til bruk og spesifikasjoner. Jeg har selv alle posene i Rago serien, Svalbard og og Spitsbergen posene. Vinterstid bruker jeg nesten alltid Svalbard fremfor Rago og Spitsbergen posene, fordi jeg synes den posen funker best med tanke på ytelse. Det mest ekstremet jeg har utsatt soveposen for var high camp på Denali med over -30 i over 5000m høyde. Da synes jeg virkelig den leverte og jeg fikk meg en god natt søvn. Om du har noen prosenter et steder de selger Svalbard får du den nok ned i 7 lapper. Jeg ville derfor sterkt anbefale deg å sjekke ut den soveposen også i totalvurderingen! Western mountaineering blir også nevnt her og det er helt klart noe av det beste når det kommer til soveposer, men skal du ha en av de varmere posene deres blir nok de fort over budsjettet. Jeg har soveposer fra western mountaineering også og jeg synes Svalbard posen til Helsport kan konkurrere godt med disse. Jeg tror uansett du kommer til å ende med en god pose om du legger ned nesten 7k for en sovepose. En liten disclaimer her, jeg er sponset av Helsport, men står heldigvis fritt til å dele mine tanker om gode og dårlige sider ved deres poser. Vil derfor heller ikke prøve å overbevise deg til at du må velge Helsport.
  23. Hei! Jeg tror nok dette er et tema som angår flere og det er sikkert flere her enn meg som også har fått drøssevis av avslag fra potensielle sponsorer. Jeg har derfor jobbet målrettet i ca 3år nå for å prøve og forstå hva som er beste måten å kontakte merkevarer og aviser på, og tror jeg nå jeg kan si med sikkerhet at jeg har funnet en metode som faktisk fungerer fro meg. Det jeg mener nå er det viktigst er hvordan innholdet blir blir presentert. I et forsøk på å hjelpe flere har jeg laget en PDF pitch og en email-mal som jeg har brukt med stort hell på både sponsorer og aviser. Ja den er gratis og nei det er ingenting med liten skrift her. Denne gjør at jeg tror alle kan få til å presentere sine prosjekter på en fantastisk fin måte. Jeg tenkte det derfor kunne være fint å dele det med resten av fjellforum, så jeg legger derfor ved filmen som går gjennom alt dette og inne på filmen er det også link til powerpointent og mailen. Om det er noen som har erfaringer med å legge frem prosjektene sine for aviser eller potensielle samarbeidspartnere hadde vært kult å høre deres erfaringer. Eller så hadde det vært kult å høre andres erfaringer rundt temaet.
  24. Her tror jeg du har en litt feil oppfatting av hva som faktisk skjer. En membran som er hel vil faktisk ikke kunne la vann passere gjennom membranen. Det er kun damp som kan trekke gjennom og her går det på forskjellen i luftfuktighet og eventuelt trykk. I fjor sommer var jeg så heldig å bli invitert til GTX sitt hovedkontor i Tyskland som "utøver" for å se og lære om hva som gjør GTX spesielt. Der fikk jeg blant annet bruke to dager i labbene til GTX for se hvordan membranen funker under forskjellige forhold og testet konkrete forsøk. Så for å svare på det Sturla spør om vil jeg si det kan være to grunner til at du blir våt på innsiden. den ene er at membranen kan være skadet (dette er en hvit duk som ligger mellom ytterstoffet og det sølv-gråe innerstoffet. Dette ser jeg derimot på som mindre sannsynlig. Den andre grunnen kan være at vannet kommer nedenfra/ innenfra. Går du i litt regn og myr vil ytterstoffet bli mettet med vann både fra regn og vann som kan jobbe seg oppover buksen fra myra. Dette vil gjøre at porene som gjør at GTX puster vil bli tettet (tilsvarende om den ikke vaskes ofte nok). Når du er ute på tur nå på høsten er det gjerne kaldere ute så dampen du svetter kan derfor kjøles ned når den treffer buksen som er kjølt ned. Du får da kondensering som gjør at buksen blir våt på innsiden. Dette kan du kanskje også ha opplevd om du er på tur vinterstid og etter en dag med gåing kan jakken være våt på innsiden eller isete. Det er da selvfølgelig ikke fordi det har regnet. Jeg vil derfor tro det er kombinasjonen av dette som har gjort at du føler buksen er våt, og dette er også det Esw antyder med sine erfaringer. Jeg håper det var litt oppklarende og kan gi en forklaring på hvorfor det føltes vått på innsiden.
  25. Hei Fjellforum folk! Jeg har akkurat lastet opp en ny film på kanalen min med litt klipp fra Norge på langs som jeg gikk i sommer. Tror og håper noen her kan ha litt glede av filmen, også ser jeg frem til å høre hva dere synes
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.