Gå til innhold
  • Bli medlem

Ab Irato

Passivt medlem
  • Innlegg

    21
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Ab Irato

  1. Sikkert andre her som har mye bedre erfaring. Men nå i helgen skal jeg gå fra Dyranut til Finse med min nyanskaffede Fjellpulk X-Country 144 Tur/Vare-pulk http://www.fjellpulken.no/index.php?page=shop.product_details&category_id=7&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=27&option=com_virtuemart&Itemid=18 Jeg har ingen erfaringer med topp modeller i pulker, men gått mye med diverse gamle og veteran lignende pulker. Er spesielt spent på hvordan feste (spenner) mekanismene funker. Skal prøve å få lagt igjen en tilbakemelding her når jeg er tilbake.
  2. Ja, det kan nok fort bli et problem dersom du skal ut før, den nye modellen kommer ut... Men jeg ville nå satt min lit til Hvitserk's grønlandserfaring - i.o.m at de har vært over isen et par ganger. Hvitserk skal ha turforedrag hos Sportsnett i Parkveien 19 i Oslo på onsdag (5. nov). Der svarer de sikket på spørsmål også...
  3. Aha-ja... Nå er det ikke slik at dun mister isoleringsevne ved litt fuktighet. Det handler mer om at den kommer til et punkt der dunet klapper sammen og da mister den tilnærmet all isolasjonsevne. Men jeg tror det skal ganske mye til. Skal du ut under -25 så må dampseperre-pose brukes for å unggå for my fuktighet setter seg i posen da du ikke klarer og varme opp posen nok med kroppstemperaturen. Men er du frysepinn tror jeg du får det tøft når det kryper under 25 blå i nesten uansett hvilken/hvilke poser du ligger i. Jo kaldere det er jo kortere vil fuktigheten du lager bevege seg utover i lagene for den kondensere. Jeg tror uansett du skal slite med å få en dunpose til å klappe sammen ved vintertemperaturer rundt minus 10-15. Helsport Tempelfjorden er en slik to lags pose. Der man har en lett syntetisk pose utenpå en vinterpose som består av både dun (innerst) og syntetisk fyll. Nå vil jeg ikke umudellbart anbefalle deg den posen siden den er tung! Men som pose i pulken i skikkelig mange minuse er den bra. Men siden du etterspør erfaring med flere lag, så nevner jeg posen. Og ja lagdelingen funker utrolig bra. Egentlig rart at ikke flere benytter seg av den muligheten. Lagdelingen gir god fleksibiltet. Så ved å ha to poser får du egentlig tre....: Dersom du er litt frysepinn hadde jeg gått får en dunpose i ligaen ME Dreamcatcher Women 750. Kvinnelig komf. -3 og 1480g evt ME DC 1000 -9 på 1600g. Dette for vår og høst. Så ville jeg kjøpt en god sommerpose (syntetisk) på 800-900g til bruk om sommeren. Og sammen med en dunpose om vinteren. Slik som Tempelfjorden er gir sommerposen som er utenpå vinterposen deg en 7-8 ekstra grader å gå på. Men den er for tung dersom vekt er viktig. Dersom vekt og volumn er viktig må du gå for dun.
  4. Har selv en pose med "dun inni syntetisk" (Helsport Tempelfjorden), dette gir økt liggekomfort og noe bedre isolasjon per gram siden dun isolerer bedre enn kunstfiber. Klarer ikke helt se for meg en sovepose designet med "syntetisk inni dun". Syntetisk er mer vann avvisende enn dun - så det bør være bedre å ha det syntetiske laget utenpå. Hvorfor betale mye for kostbart dun, men likevel ligge på kunstfiber. Har du noe eksempel på en slik pose med "syntetisk inni dun"? Men dersom du fryser og vil bære lett skjønner jeg egentlig ikke hvorfor du ser etter poser med kunstfiber i det hele tatt. Vel isolerer kunstfiber bedre når de er våte, men dette er et marginalt problem. Kunstfiberposer er mye tyngre i forhold til isolasjonsevne enn dunposer. Dun er bedre (isolasjonsmessig/vektmessig) enn kunstfiber. Penger (pris) er sølvfølgelig en viktig faktor her, men har aldri hørt om lette, billige dun+kunstfiber poser. Dette er vel mer vanlig i litt påkostede tyngre poser - for ekstrem kulde. Generelt: Jeg tor jeg ville sett på en ren dun-pose laget for kvinner. Husk at sovepose er litt som sko - det finns generelle råd, men tilslutt er det ganske så indiviuelt hva som funker og hva som ikke funker. http://www.mountain-equipment.co.uk/the_gear/down_sleeping_bags/dreamcatcher/womens_dreamcatcher_750---453/ Har selv en Dreamcatcher 1000 - fantastisk komfortabel pose. Kan hende passer DC 1000 fint for kvinner og fordi den har strikk lignende sømmer som former posen etter kroppen. Hvilket prisnivå sikter du på? - og hvilken bruk: vinter eller sommer? For dette burde jo passe beskrivelsen din: Lett (2kg) og du skal kunne sove godt i denne ned til -18 selv om du er en frysepinne... http://www.mammut.ch/en/productDetail/1040380_v_195/Ajungilak+Altitude+5-Season.html Men da snakker vi pose til nesten 8000.- !!!!
  5. Er også låst til Canon - men mest på grunn av en liten mengde objektiver. Er ikke lei meg av den grunn. Canons XXD-serie er mer værbestandig enn XXXD-serien. ( XD-serien er mest værbestandig, men da ryker budsjettet ditt kraftig og vekta... ) Så hadde jeg vært deg hadde jeg definitivt satset på 40D. 40D veier 700g mot 450D sine 470g - det får du vurder opp mot værbestandigheten. Selv drar jeg med meg et 16-35 og et 70-300 objektiv på tur - men dette blir tungt. Extender kan selvfølglig brukes, men husk at autofokus kun funker på objektiver med blenderåpning 2.8 eller større. Extender er mest aktuelt på telezoom objektiver; så skal du ha telezoom objektiver med extender OG autofokus - må du kjøpe dyre og TUNGE proff objektiver. Når det gjelder objektiv i forhold til budsjett - ville jeg tatt ett steg opp fra kit-objektivene. Og sett på en av Sigmas allround objektiver med billedstabilisator. Da trenger du kun ett objektiv og kan ta landskapsbiler på 18mm og bilder av dyr på 200mm. Disse allround objektivene blir alltid slaktet litt i særiøse linse-tester, men så er disse testene ekstreme og da. Til gjengled blir kit-objektiver (som av de fleste regenes som gode nok) både slaktet, lynsjet, tråkka på og spytta på i de samme testene. Sigmas 18-200mm 3.5-6.3 med OS (Optisk Stabilisator - som er et must ved 200mm) er et allround objektiv som er forholdsvis lett (610g). Selv har jeg brukt et 18-125mm objektiv på mange turer - gir veldig bra bilder utendørs. Og det vel ute du skal bruke det. ( Skal man ta innendørs bilder uten blits må man kjøpe mer proffe objektiver) Når det gjelder værbestandighet på objektiver må du opp i L-klassen til Canon for å få det beste , men da starter zoomene på 8000 og oppover til 40.000. Ved å velge ett allround objektiv slipper du derimot å bytte objektiv - å mengden fukt som trenger inn i kameraet vil bli minimert. Legg også batterigrepet hjemme - ta heller med et ekstar batteri - det koster rundt 500-600. Uansett tar du mer enn 1000 bilder i JPEG format uten blits på ett batteri. Med RAW og blits klarer du sikkert 500-600 bilder per batteri. Tok mer enn 400 bilder i vinter (-10 C) uten at batteri indikatoren forandret status. Dersom budsjette ligger på 10.000 ville jeg satset på et 40D - det får du til 6000.- ( www.japanphoto.no ) og et allround objektiv Sigma 18-200mm 3.5-6.3 DC OS - det får du til 3500.- ( www.japanphoto.no ) Det skulle holde under budsjettet med 9500.- og du vil ikke angre! Dette vil gi deg gode untendørs bilder - landskap på 18 og bjørn på 200mm... Ellers støtter jeg forslaget om polaroid filter, kan definitivt brukes på roterende linser også. Fjernkontroll trenger du derimot ikke, 40D har 2sec delay på utløseren - funker bra det. Men vurder en gorilla-pod, et lett og lite stativ som kan festes overalt ( http://www.fotovideo.no/aspx/produkt/prdinfovnet.aspx?plid=62698 )
  6. Før du sikter inn på 5000-kroners klassen i personsøker bør du kanskje sjekke prisen på Globalstar. ( http://www.globalstareurope.com ) Jeg kjøpte en SAT-550 til ca. 4000.- Tror den koster omtrent de fortsatt. Ingen fast avgift men betaler €0.80 / minutt for det jeg ringer. Nå har dekningen godt noe ned - men det er det andre her inne som vet mer om. Har ikke testet den i praksis på 6 mnd.
  7. Hmm - så litt på denne dagboka. Dersom disse folka med den erfaringen de har tar med seg et Svaldbard 6 telt over Grønland, burde vel det funke ganske bra. Nå knakk jo riktignok en av Svalbard stengene på denne turen - les artikkelen - men de hadde en del tøft vær og. Spørsmålet blir jo mer om man stoler såpass på teltet at man tar med seg det som det eneste...
  8. Har prøvd (er ikke matematiker) å begrene side arealet på Svalbard 6, 5 og 3 high. Det er gjort ved å ta 1/4 kule overflate + omtrentlig snitt-areal på endene. Her er reslutatet: 6 = 8.9 m2 5 = 6.3 m2 3high = 4.6 m2 I tillegg vil jeg anta høyden er svært viktig for vindfang og press på stengene. 6 = 150 cm 5 = 125 cm 3high = 120 cm Bruk dette som illustrasjon - er ikke eksakt sikker på utregningen.
  9. Sjekk hva "Axel og Karoline" skriver nederst i tråden: http://www.vov.no/forum/viewtopic.php?p=9486 Dersom teltet var riktig satt opp - er dette litt skremmende... * 5'ern er kun 5cm høyere enn 3high, (som mange skryter av at er vindstabil, også i artikkelen linket over - altså ingen Helsport-"hater" her, men syns innlegget viker fornuftig) men den er noe bredere og presset vil nok bli større på stengene. * 6'ern derimot er jo hele 30cm høyere en 3high, det kan jo være det som gjør utslaget på den ekstreme vindstabiliteten. Jeg har en mistanke om at det er endel forskjell på 5 og 6 hva gjelder vindstabilitet. Har selv slått opp (og ligget) i 5'ern i stiv kuling - da stod det fjell-støtt. Men har ikke testet teltet i orkan og orkan er jo 14-15 m/s (og oppover) mer vind enn stiv kuling. Selv tror jeg ikke jeg hadde dratt på tvers av Grønland med 5-ern, men jeg er kanskje for forsiktig. Tror jeg isåfall ville tatt sikte på to 3high eller 3. Husk at dersom orkanen setter 40-50 m/s inn og temperaturen er -20 så er de ikke så altfor mange sekundene bar hud skal eksponeres før forfrysningen er et faktum. Ryker teltet da... er man mildt sagt litt ute å kjøre. Jeg tror jeg ville tatt kontakt med Helsport og hørt hva de mener om de forskjellige teltene i forskjellige forhold - og hvilke tester de har gjort. Navnet "basecamp" tilsier jo at teltet er ment for litt mer permanent oppsett - kanskje bra for sterk vind, men ikke mitt på isen uten noen form for ly.
  10. 9500? - Hvilken modell er du på jakt etter; 6 basecamp ? Et kjapt google søk gav: ( http://www.google.com/search?hl=en&q=site%3A.dk+Helsport+Svalbard&btnG=Google+Search ) http://www.tunturi.dk : 3 pers. DKK 7.750,- 3 pers. high DKK 7.999,- 5 pers. DKK 8.999,- 6 basecamp DKK 9.999,- http://www.spejdergear.dk 3 pers. DKK 6.125,- (2007 mod.) 5 pers. DKK 8.749.- Ser at prisene til tunturi.dk også finnes på joysport.dk - er sikkert listeprisen i Danmark.
  11. Så har jeg fått testet Exped Downmat 9 DLX i praksis. Lå i lavvo på Hvaler i helgen. Det var vanskelig å finne en stor nok flate for Lavvoen, og jeg plaserte med vilje lavvoen delvis i en "steinur" (dvs. svært ujevnt og steinete) - så valgte jeg røys-plassen - til stor glede blandt de andre. Konklusjon: Jeg sov meget, meget bra - sikkert den som hadde det mest komfortabelt selv på håpløs bakke. Må innrømme at det var litt luftmadrass preg, men andre natta la jeg et liggeunderlag oppå - og da ble det rett og slett en fantaskisk seng - som kan konkurere med den jeg har hjemme, samtidig som den knuser alt jeg har sovet på av felt-senger. Uansett er dette liggeunderlaget kjøpt med tanke på vinterturer, for å løfte meg opp fra snøen. Jeg tror det er perfekt til det. Og tar man med et tynt liggeunderlag i tillegg har man det ideelt. Men jeg måtte selfølgelig teste det - nå på sommeren. Det er selvfølgelig for tungt til å ha med på fottur om sommeren. Så jeg kan virkelig, virkelig anbefalle det dersom man er en av de som vrir seg litt og ikke finner komforten på et vanlig liggeunderlag. Og en takk til fjellsport.no for effektiv forsendelse til en konkuranse dyktig pris. Str: 193x65x9 cm Pakkstr: 28x18 cm (og det er lett å få det ned i den størrelsen) Vekt: 1260 g + 190g pakkpose = 1450g Pris: 1583.- Legg på tynt liggeunderlag (400g) = Medbragt SENG på 1850g. Verdt hvert gram.
  12. Strikkene i stengene er jo helt håpløse i kulde. Utover det er jeg fornøyd.
  13. Hørtes jo egentlig ganske smart ut. Tror jeg skal gjøre det samme. Forløpig har jeg kutta og knytt i strikken. Hvor får man tak i slike fjær klemmer som holder? Clas Ohlson? Biltema? Fjærklemmer fra en gammel jakke er jo ofte slitt og ikke så "sterke" lenger.
  14. Idag ankom mitt nyinnkjøpte Exped Downmat 9 dlx - jeg er ikke helt overbevist.... Har ikke fått prøvd det enda, men syns det var litt vel mye luftmadrass preg over det. Blåser du det opp til det blir veldig "hardt"? Blir du ikke sjøsyk av å ligge på det?
  15. Har selv GoreTex i min sommer støvler Scarpa Ladack - og er veldig fornøyd med det. Har også ett par vinterskisko, Alfa Skarvet med GoreTex - men begynner å bli litt usikker på om disse er helt idelle for tørre og kalde vinterforhold. Skoene er ypperlig i påske- og vår-vær hvor forholdene er våte. De holder også godt på varmen, men det er et stort men: Og det er når jeg er på "tørre" turer midtvinters hvor innsiden (fotsvette) er våtere en utsiden så syns jeg skoene puster dårlig. Det gjør at de blir fuktige inni og dermed kalde. Har en mistanke om at det er GoreTex-en som gjør dette. Nå har jeg også vært "smart" nok til å smøre støvlene med G-wax en slags gore-tex-skinn voks som vistnok skal være bra, men begynner å lure på om denne tetter støvlene helt. Kanskje vanlig skokrem hadde vært bedre. Mitt spørsmål er altså: Er det noen her som har erfaring med å GoreTex og ikke-GoreTex vinterstøvler under bruk i kalde og tørre forhold? Hva er best. Gidder ikke å innvester i et par GoreTex frie støvler før jeg er overbevist om at det er GoreTexen som har "skylda".
  16. Coloradoen er sikkert en forbedring. Men når du er litt lenge på tur er batteritid ekstremt viktig. Er jo også kjedelig å måtte dra på ekstra batterier for en dagstur. Erfaringen min med 60CSX er at den kan stå på i 14-15 timer om sommeren, mens dette blir drastisk redusert til 7-8 timer på vinteren. Hvordan blir dette med coloradoen da. 2-3 timer? Jeg ville satt batteritid det langt foran en større skjerm. Når man har 60CSX ville jeg iallefall ikke oppgradert.
  17. Hva med Helsports Rondane III - 2,2 kg Da får du bedre plass til deg og bikkja. Tar du med madammen og la bikkja ligge i forteltet. Kan ikke levende forestille meg at både madammen, bikkja og du får plass i et Ringstind telt... Jeg innbiller meg at Rondane er mer vindstabilt en Ringstind.
  18. Nansen brukte visstnok Norefjell - fordi det lignet mest på forholdene han møtte i Polare strøk. Men jeg vil anta at det var mer av praktiske årsker siden Hardangervidda lå lenger unna. Jeg tror jeg som andre her skriver ville satset på Hardangervidda og områdene rundt Jøkulen.
  19. Har en Helsport Varanger 8-10. På "lengre" turer dvs. når man slår opp og ned lavvoen er det uaktuelt å dra på ovn. Og da fyrer jeg bål. Legger bålet midt i mellom inngang og senter av teltet. Det gir fin trekk som gjør at røyken går opp og ut. Men ikke for stort bål. Bål er greit om sommeren - noe som gjør at man får det tørt i teltet. Men som nevnt tidligere, siden man ikke kan ha så stort bål er ikke bål så ekstremt varme effektivt om vinteren. Selvfølgelig er det bedre enn å ligge ute ved bålet. Om vinteren bruker jeg ovn (tror den veier 8kg) tungt ja - men bruker da også lavvo kun når den er base-camp og man er mange på tur - slik at 8kg i pulk ikke er allverden. Ovn gir ekstrem god varme. Man kan skalke alle luker å fyre som bare det. Garantert t-skjorte temp selv i -15 utenfor. Ovnen er en Helsport ovn - vet ikke om den selges fortsatt. Den har flat topp slik at mat kan lages på den. Ulempen er vekten da... Her er bilde:
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.