Gå til innhold
  • Bli medlem

Huskysas

Aktiv medlem
  • Innlegg

    54
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Huskysas

  1. 2 hours ago, OliverSolbakken said:

    Takk for svar. Vet du om trillemarka-rollagsfjell også fortsetter videre, utenom naturreservatet? Som f.eks fra fra Nesbyen til Lyngdal. 

    Nei, dessverre. Men det er store skogområder mellom Numedal og Eggedal/Hallingdal, så det burde være mulig.

    Det går flere (grus)veier norodver fra Lyngdal. (Den ene har jeg kjørt når jeg bommet på krysset i Lyngdal og havet ved Soneren i stedet for Skotselv :-) Det var en flott omvei)
    Hvis du kommer deg til Eggedal kan du komme inn på T-merket fra Norfjell til Langedrag, og da må det være greit å komme seg over til Nesbyen - Det er i hvert fall mange stier markert på UT-kartet-

  2. Det er ikke absolutt påkrevet med bøyle, men en stor fordel. I tillegg til at det er praktisk å ta tak i er en viktig funksjon at den presser dragene ut fra hundekroppen. Hvis du ikke har bøyle må draget være stivt nok til å holde formen uten hjelp av bøylen.

    Jeg vet ikke helt hvordan du så for deg å bruke plastrørene, men jeg er skeptisk til om det blir stivt nok. Hvis resultatet er for riglete risikerer du at rørene stikker hunden i siden, og det vil jeg gjette på at den oppfatter som skremmende.

    På den annen side, noen plastrør koster ikke all verdens, så det er ikke noen stor bortkastet investering hvis det ikke skulle fungere.

  3. Jeg hadde en malamut-tispe i 10 år, og jeg kan skrive under på at det som gjelder malamuter og hanhunder også gjelder for tisper.  Inntrykket var at alle tisper måtte forklares med store bokstaver hvem som var sjefen. Hanhunder var derimot ikke noe problem. Som turhund, særlig om vinteren, er de fantastiske. I motsetning til alaska-husky (og etter min erfaring også siberian) ligger de helt i ro, og lar seg snø ned. Hun hadde et rolig/sedat tempo, men hun stoppet aldri.

    Grønlandshunder har jeg bare _litt_ erfaring med, og jeg opplever grønlandshunder og malamuter som nokså like, men kanskje er grønlenderne litt kjappere, litt mer trøkk og ikke fullt så kranglete. Jeg har akkurat lest boka til Gisle uren, og hans betenkeligheter med å ta inn voksne grunlandshunder, tror jeg, tyder på at også de er sterke personligheter.

    Men for all del, det er individuelle forskjeller, og det er folk som kjører både store malamut- og grønlandsspann. For egen del kjørte jeg i flere år med malamut-tipa + hannhunder og tisper (siberian), men jeg husker ennå den lettelsen det var å kjøre et spann uten malamut-tispa hvor jeg ikke behøvde å være redd for at noen skulle bulke.

    Nå har jeg bare alaska-husky, og de er vesentlig raskere og enklere å  forholde seg til. De som er godt pelset tåler en del kulde, men de er ikke i samme liga som malamuten.

  4. 3 hours ago, Tom B said:

    Finnes det enkelt video redigerings program til Windows?

     

    Jeg klarte meg lenge med MovieMaker, men etter at Microsoft droppet denne endte jeg opp med VideoPad (De har en gratis-versjon for personlig bruk)

    Den har de grunnleggende funksjonene for klipping, overganger, tekst og (viktigst for meg :-) ) filter for stabilisering.

    Men jeg redigerer film sånn cirka en gang i året, så forslag til enkle, brukervennlige program mottas med takk.

  5. Jeg oppdaget at avstanden dessuten var avhengig av hvor mye man zoomet inn

    F.eks.: Ruta fra Solheimstulen til Rauhelleren har angivelse av avstand ca. ved Skrykken. Når målestokken er 1 km eller kortere står det 19km, men når man zoomer ut står det 29km! Det kunne jo tyde på at det ble generert flere ettapper når man zoomer inn, men jeg ser ikke noen slike merker. Heller ikke dukker det opp noen flere avstandsangivelser langs ruta.

  6. Super observasjon!
    Det forklarer hvorfor jeg er blitt forvirret når jeg planlegger turer. + at det bekrefter mine fordommer mot ut.no som et irriterende nettsted (men som jeg allikevel ikke klarer meg uten ;-) )

    En tilsvarende observasjon er avstanden fra Solheimstulen til Rauhelleren. UT angir vinterløypa til 19+1=20 km, mens sommerløypa er 8+18+9+2=37 km. Dvs. alt for stor forskjell.
    Kvistekartet (https://www.dnt.no/vintermerking/) angir 36 km, noe som er mer rimelig

    Spesielt festelig er det når man zoomer inn på det siste strekket fra Hansbu til Rauhelleren hvor sti og løype følger tilnærmet samme trasé, men sommerløypa er 2 km, mens vinterløypa er 1 km. (OK, det er en veldig kort distanse og egentlig ikke bevis for noe som helst)

  7. Takk for en veldig informativ sammenligning.

    Jeg har vært veldig fornøyd med Geoviewer på telefonen (også Sony Z5), først og fremst fordi den er gratis og fungerer uten mobildekning. Jeg har imidlertid hatt store problemer med den på tableten (både Asus og Samsung). Hvis tableten skrur seg av, eller jeg bytter fram og tilbake til en annen app, blir bildet bare rot, og jeg må zoome ut og inn eller flytte rundt på  kartet for igjen å få et ordentlig bilde.

    Nå ser jeg fram til å test de andre appene du anbefalte

    • Liker 1
  8. På min Basecamp (som er for PC, og for sikkerhets skyld på engelsk :-) ) har jeg et menyvalg som heter Maps. Når jeg klikker på det får jeg listet opp alle kartene jeg har installert på PCen, men nederst er det tre valg ('Buy maps online', 'Install maps' og 'Manage map products') Hvis jeg velger 'Install maps' kommer det opp et vindu hvor jeg kan velge et 'device' å installere kart på.

  9. Et tillegspoeng om antall hunder:

    Det er greit med mange hunder når man skal kjøre, men det er greit med få hunder når man _ikke_ skal kjøre. Jeg har tre, og tror det er maks. når jeg skal _gå_ tur med dem. Hvis jeg hadde hatt flere ville jeg vært avhengig av å kjøre vogn/slede hver gang de skulle ut på tur. (Et mindre problem hvis man kan starte hjemmefra, men et større hvis man må laste inn hundene i bil/henger hver gang. Jfr. innlegget til Gisle Uren)

    En annen utfordring er plass i bilen. Jeg får plass til tre i bagasjerommet på X-trail'en, men 4 hadde blitt vanskelig. Evt. bagasje havner i skiboks eller i baksetet (jeg er gammel og grå, så baksetet er ikke okkupert av 3 små :-) Med flere bikkjer må du enten kjøre med henger, skaffe deg større bil eller egen hundebil.

    Tre bikkjer er greit for å kjøre pulk, men for lite til slede. Min løsning har vært å egle meg innnpå andre som er villig til å låne bort bikkjene sine. Da har jeg tre bikkjer til daglig og et skikkelig spann når jeg skal kjøre.

    • Liker 1
  10. Et lite spinoff spørsmål i forhold til dette. Er det mulig å velge utsnitt av et område fra kartverket sin serie på nettet - f.eks. hele Helgeland - og laste dette ned som en IMGfil eller en brukbar kartfil for bruk i en Garmin GPS?

    Dette er et spørsmål som jeg også har lurt på og som det hadde vært SUPERT om noen kunne gi et godt svar på.

    Jeg _tror_ svaret er ja, men jeg tror også det krever ganske omfattende kunnskaper om hvordan kartdata gjøres om til det jeg oppfatter som et "kart". I hvert fall stoppet det opp for min del, og den eneste "løsningen" jeg har kommet til er å laste ned fylkesdata i mrsid format og vise det på telefon/nettbrett med GeoViewer. Det fungerer noenlunde for å se på kartet med en indikasjon på hvor jeg er, men ellers uten den funksjonaliteten jeg er vant til fra GPSen. (Ja, jeg har noen av de vanlige kartene fra Garmin, men synes de er vesentlig dårligere enn Kartverket sine)

    Kanskje dette spørsmålet kunne skilles ut som en egen tråd med en catchy tittel som tiltrakk seg oppmerksomhet fra kartkyndige på forumet?

    • Liker 1
  11. Innrømmer uten blygsel at jeg har glede av programmene, men jeg savner en skikkelig debriefing.

    Etter min mening har en tur tre faser:

    1. Planlegging (Her kunne Trond Strømdahl og Anne Rimmen gått gjennom formodede problemer og utfordringer)

    2. Gjennomføringen (Mest mulig Lars Monsen, og minst mulig småpreik fra Strømdahl/Rimmen)

    3. Gjenoppleving (Alle tre: Diskusjon av sporlog: Hva i ...! Hvorfor i all verden svingte jeg nordover der?)

    På egne turer har alle faser sine egne gleder og sjarme!

    • Liker 6
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.