Gå til innhold
  • Bli medlem

ArveAnd

Aktiv medlem
  • Innlegg

    8
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral

Om ArveAnd

  1. Har ikkje den heilt store sansen for biltrafikken i Helgedalen, men klarar ikkje å hisse meg opp over den heller. Men utfrå det som blir sagt her så lurer jo eg på kor langt det er ok å køyre med bil? Turen frå Fortun og opp til Turtagrø er jo fin den også - og er vel så fin at det ikkje burde vere biltrafikk der? Og heller ikkje inn langs Sognefjorden - for den er virkeleg flott. Biltrafikk over Sognefjellet er utelukka! Det er jo ei perle! Det same med Årdal - Turtagrø! Nei du Erik - du får setje att bilen din i Oslo neste gang og ikkje kome ut på bygda og øydelegge idyllen med køyringa di!
  2. steinur ja det er Feigefossen (som den heiter lokalt....)
  3. men ingen som veit kva for ein foss eg la inn....?
  4. Eg får bidra med ei lett oppgave.
  5. Mine opplysningar er basert på lokalbefolkningen, enkelt og greitt. Og raskt gjengitt etter hukommelsen, detaljane kan eg nok sjekka litt nærmare. Det er iallefall heilt sikkert at stølen berre har gått under navnet Skar(d)stølen. Kva karta har brukt veit eg ikkje, men virkar svært underleg om desse har brukt 'Skagen' om stølen - i så fall der dette kun basert på feilinfo - bevist eller uvitende. Så er det jo eit litt anna spørsmål kva fjella heiter. Men det virkar ganske logisk at fjella og dalen skulle baserast på stølsnavnet. Og kva som er gjengitt i skildringar frå 1800-tallet mhp fjell/klatremijøet så bringer jo det spørsmålet vidare til kva som er basis for det "rette" navnet - lokal navnebruk, eller tilreisande som gir sine skildringar.
  6. Skar(d)stølen har aldri hatt noko anna navn enn Skar(d)stølen, så den saken er veldig grei. Bakgrunnen for navnet er visst nok heller ikkje at den ligg i/ved eit skard, men at husmennene som fekk støla der måtte skjera korn. Og vidare har vistnok garden Skagen overtatt el kjøpt stølen - uten at dette har medført noko navneendring. Og vidare betyr dette at alle navna her skulle hatt Skar(d) og ikkje Skagen som form. Skagen er beviseleg heilt feil form. Men (dessverre?) svært innarbeida.
  7. Tek fram ein gamal tråd eg... For alle lokalkjente er det ganske så opplagt at fjella 'Skagastølstindane' har navnet sitt frå stølen i nærleiken - som heiter Skarstølen. Fjella er opprinneleg så absolutt ikkje oppkalla etter garden fleire mil unna. Denne feilen skjedde vel på nittenhundretalet ein gong då kartnavna vart sjekk/oppdaterte/samla inn. Så det rette navnet på tindane er heilt opplagt Skarstølstindane. (evt med d...)
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.