Gå til innhold
  • Bli medlem

finseronny

Aktiv medlem
  • Innlegg

    10
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral

Om finseronny

  1. Beringer er minst like enkle å seile som multiseilet. Skiseil koster en del men har lang levetid. Bruker fremdeles et seil som ble sydd i 2002. Duken er litt mykere men i tørr luft er seilet like fint. Vil anbefale å prøve skiseiling og litt forskjellige seil før en bestemmer seg for hva en skal ha. Ta en tur fra Finse til Geilo, da lærer en mye underveis.
  2. Skiseil fra Beringer kommer i to varianter. UL, eller ultralight som er best på tur. Dette seilet krysser ikke så høyt men drar godt i forhold til størrelsen og vekta. S eller SC er seil som krysser høyere og tåler/trenger mer vind. Jeg bruker å anbefale et 6SC og et 10UL som basis i riggen. For lite vind foretrekker jeg å bruke kite. Alternativt finnes UL i 20kvadrat.
  3. Skal du gå nord eller sør for bergensbanen? På nordsiden er det en lang dagstur med lett sekk og godt føre. Med pulk er det to til tre dager. Der er også hytter i Lengjedalen (Ulvik fjellstyre), Folarskardet og dersom du går oppå skarvet siste delen har du Skarveredet (Geilo Klatreklubb). Bruker du skiseil kan turen gjøres på mindre enn en time. På sørsiden er det greit å følge vinterrutene Finse-Krækkja-Tuva-Ustaoset eller Vestlia i Geilo. Mellom Krækkja og Tuva kan en også svinge innom Fagerheim og gå uten kvist mot Tuva. Her er det også fine seileforhold. Begge rutene er flotte turer. God tur!
  4. Vil anbefale å prøve litt forskjellig av kiter og skiseil før du kjøper noe. Skal du kunne seile under alle forhold vil du ende opp med en rigg på en 3-4 seil/kiter. Det er stor forskjell på å seile med pulk eller sekk, fjellski eller kraftigere utstyr, vidde eller kupert. Kroppsvekt og skiferdigheter spiller også inn. Skal du på langtur eller seile rundt hytta? En kamerat av meg lanserte begrepet 666 innen kitevalg. Det betyr at man har tre forskjellige seil/kiter der alle har samme størrelse men vidt forskjellig vinspekter. Et skiseil for hard vind. En foilkite med depower for mellomvind, og en gammeldags foilkite med håndtak og ekstra lange liner (40-60m) for lite vind. Dette er en rimelig og god løsning. Seiler du langtur med pulk kan du øke til 888. En liten advarsel. Blir du hekta på seiling er det ingen vei tilbake.
  5. Jeg tror ikke kiting på fjellet er eller vil bli noe problem for villreinen. Nesten all kiting foregår på ganske små områder som det er enkelt å komme til med bil, skiheis eller tog. Disse områdene har som regel allerede mye menneskelig aktivitet og brukes sjelden av reinen. De få som tør å kite så langt at de ikke kan se bilen sin lenger, holder seg stort sett nær kvistede løyper. Her er det langt flere skiløpere enn kitere. Argumentet mitt blir at kitingen ikke skjer i områder som ikke allerede er "tatt i bruk" av oss. Et forbud mot kiting vil derfor ha liten eller ingen effekt. Skal vi frigjøre områder for villreinen er det bedre å stenge veier og fjerne merkede løyper. Dette vil fjerne mesteparten av aktiviteten i området.
  6. Er enig i at plastsekk er tingen. Har sett at inuittene på Grønland bruker samme metode.
  7. Har et par Jørntjengar, måtte resåle de etter seks års hardt bruk!
  8. Hvis du starter på Finse er det fint å følge hylla under skarvet til Folarskaret. Her kan du enten gå i høyden eller fortsatt følge hylla helt til Tvergastein.
  9. Grønland er en fantastisk plass å kite, og det blir ikke så dyrt heller. Ingen reisdyr å forstyrre inne på isen heller. Sjekk: www.kitegreenland.com
  10. Så vidt jeg vet er Tyree det fjellet på listen som har færrest bestigninger. Tror det bare er en håndfull som har toppet ut.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.