Gå til innhold
  • Bli medlem

Fribørd

Aktiv medlem
  • Innlegg

    9
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Fribørd

  1. Heisann. Etter to jakker i pro-shell fikk jeg lys til å prøve noe nytt. Tenkte først på en RAB i event, men landet til slutt på en Westcomb i (Polartec) Neo-shell. Husker ikke modell-navnet i farten, men jakken føles veldig bra, lett, ganske myk og støysvak. En smule stretch, fin lengde på ermene. Westcomb er nytt merke for min del, Canadisk merke og produksjon, (Vancouver). Reklamen sier at Neo-shell skal "puste" vesentlig bedre enn Pro Shell, vi får se... Ble ca. 2500NOK fra Campsaver.
  2. Har brukt enkeltskudds-rifle de siste årene og føler meg slett ikke handikappet av den grunn. Men som sagt trening på omlading er veldig viktig, at den virkelig sitter i fingrene. Vil anbefale å finne en fast plass til patronene du skal lade etter med, alltid at de er på samme plass. Har funnet ut det er veldig gunstig å ha dem på venstre overarm, da finner man dem uten å lete/skifte annlegg. (Kjøpte en liten sak fra TC: "wrist-ammo-carrier", eller noe i den dur, men kan også lage noe selv.) Sittende og liggende vrir jeg våpenet ca 30grader brekker, peller ut tomhylse og forer i ny uten å må ta kolbekappe ut av skuldergropa. Det går rimelig kjapt og trenger ikke ta øynene fra målet særlig lenge, uansett er skudd #1 det som virkelig teller. Tror ikke du trenger invistere i noen svindyre spesial-kuler, Lapua Mega (10gram) skulle holde i massevis, kjøp heller større kvanta av den og skyt ivei. Vil du likevel ha "premium"-kuler (mantel loddet fast til blyet) kan du sjekke nettbutikken til Jakt og friluft, de hadde Remington Ultra Bond 9gram og Woodleigh i flere varianter på billigsalg for litt siden.
  3. Hei du! Som sagt så har jeg bare krysset på vinter og vår-vinter, men jeg tror du er på rett spor. Og det er sikkert nogenlunde samme rute SOT anbefaler, skulle bare ønske at de gjorde det mer klart at det er øvre del av bretunga som gjelder. Nå har jeg ikke papirkart og gps tilgjengelig akkurat nå, men fritt fra "husken" så har jeg det laveste skaret opp fra sørøstligste bukt av Messingvatn som landemerke. Oppe på skaret bruker jeg holde høyden eller sågar ta litt høyde mot isen slik at man kommer på ved ca 1000-1050moh. Her har det vært slett og fint de gangene jeg har krysset, vil tro at det bør gå bra sommertid også. Nedre del derimot, er tydeligvis i bra bevegelse, selv vinterstid kan man se sprekker som ikke er fyllt med snø. Hvis du ser på "Leirvatn"-bildet som det er linket til litt lenger opp, så blir det å krysse en plass oppi skodda der. (Tett skodde/tåke er det også ofte på de andre isene omkring: Flatkjølen ved Lappfjell, og Ragoisen ved kryssing mellom Litj-Rago og Stor-Ragotoppen.) I tillegg til tåke må man også være forberedt på kalde netter og nysnø selv på høysommeren. Terrenget i høyden der er forsåvidt ganske lettgått, en del stein og snøskavler selvfølgelig. Østsiden av Messingvatn er veldig frodig og fin, høyden tatt i betraktning. Før i tiden da jeg var ung og sprek brukte jeg jakte ryper der i september, ganske sikker plass for å finne ryper. Kan både gå nede ved vannet og etter ryggen som går vestover. Videre ville jeg holdt meg bra oppe i høyden, ca. langs riksgrensen. Kan sikkert være fristende å slippe seg ned noen hakk, men ikke alltid det lønner seg da man får mer myr-og våt-mark. Samt vider-kjerr (Sierges) å kjempe med. I høyden er det også mindre mygg og du kan forhåpentlig nyte ei praktfull utsikt: Arablåtå, Akkha og det mektige Vaisa-landet i nord, I øst: Mielletnå med Sareks tinder i bakgrunnen.
  4. Uff, er redd det forslaget fra "SOT" kan bli misforstått og at noen vil prøve krysse nedre del av bretungen ovenfor Leirvatn. Den er veldig oppsprukket og fæl, særlig vestre halvdel. Tilstrekkelig langt oppe er det nok bedre, har krysset der noen ganger vinter og vår uten problemer, men ikke sommerstid. Sikter meg inn på et lite skar ca. sørøst av Messingmalmvatn, hvis jeg ikke husker feil. Vær klar over at det svært ofte er tykk skodde og dårlig sikt oppe på breen selv i godt vær. Vinteren iår var rimelig snøfattig og blåisen vil nok komme forholdsvis tidlig fram hvis det nå snart blir sånn nogenlunde sommer... Har visst sneket seg inn en liten skrivefeil også: Antar Mr. Schillås mener Øvre-Veiskivatn, ikke Nedre-Veiskivatn. (Følg ca. vannskillet , nord av Kvitvatn, lett fint terreng.) Vet om de som har vadet Messingelva og deretter Leirelva. ("Aldri mer!", sa den ene.) Elva fra Messingvatnet er rimelig stor, men klar og fin. Leirvasselva derimot... Ja navnet sier vel det meste. Et helvete å vade, ikke ser du hvor du setter foten og steinene glatte som såpe, følelsen i beina forsvinner rimelig fort og strømmen sterk... I tiden etter at hengebrua over Tuki ble oppgitt, var to båter i Kassak. Meningen var det skulle ligge en robåt på hver side der Kassak er på sitt smaleste, slik at man kunne ro over for deretter å ro den ene båten tilbake igjen. Dessverre ikke alle som forsto det systemet, noen gadd ikke dra dem ordentlig opp, slik at de drev av når vannstanden økte. Siste jeg dro forbi der så jeg bare en av båtene, den lå i en bukt i det nordvestlige hjørnet. Litt synd at ikke den ordningen fungerte. Både sikrere og kortere løsning enn å krysse isen.
  5. Ta en kikk på Deuter sin bæremeis hvis du har sjansen.
  6. Jeg har hatt 2 par Rago og en rekke Sondre-ski med smørefritt mønster. Det dårligste føre for smørefrie er kanskje kald nysnø, da kan det lønne seg å "jukse på" litt festesmørning. Men senere på vinteren når snøen blir mer grovkornet blir feste bra. Suverent bra på vår/sommer, (å slippe klister-griset.) Litt dårligere gli på enkelte fører, men men..
  7. Huff, vært forferdelig trasig om den siste "skikkelige" norske skifabrikken skulle forsvinne...
  8. Tja, prøv gjerne Ragovatn og Snøtoppvatn. Dessverre litt "overbefolket" med fisk der så kvaliteten kunne vært bedre. samme gjelder Trolldal-vatnet. Sølvskar-vatna var før kjent for mye storfisk, men er redd der er mest bare smått der nå. Men i Storskogvatn er sjansen for stor fin ørret til stede, har tilgang på båt så ta turen til Nordkråga, en perle! Der kan det stå fin fisk, også oppover i elva der. Også en hel del mindre vann deromkring, fisk i de fleste av dem.
  9. Hello Belgia! Great hike you are planning! Perhaps I can help a little bit? First: the bridge south of Virri, (Duvgge-river) is no more. Snow and ice broke it long time ago, and I don't think there are any plans of making a new one. I believe there are two small boats further up at Gasakjaure, but last I heard the oars were missing. (Plan was that there would be one boat at each side, but sometimes people (,stupid tourists?.. ) don't understand this so there was always a possibility that both boats were on the same side . This river Duvvge is very dangerous to cross in the summer, water is cold and extremely muddy,(zero visibility), coming from "Blåmannsisen"-glacier. In Stalloluokta I think there should be a good chance to get a ride to the west, Alaluokta. Problem is that the people who has the best boats are reindeerherders, and they can be quite busy in july, (branding the calves.) But if you get there after the 20th they are probably done by then. Prices I don't know. Beware that there might be a lot of moscito in the Virri-area that part of the year! A lovely place to hike though, but once you cross the border and into Rago/Rahko you enter a much more demanding terrain. Be sure to choose a safe route there to avoid unnecceary trouble. Bon voyage, and best of luck and weather!
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.