Gå til innhold

REs

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  4 743
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  74

REs vant dagen sist Juni 4

REs hadde mest likt innhold!

2 følgere

Om REs

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. REs

  Tabletter mot huggorm med på tur?

  https://www.hundehelse.no/huggormbitt/
 2. REs

  Valg av fluesnøre

  Det ligger ganske mange, mer eller mindre gode tips på nettet hvis du Googler. Eks.: https://www.nettavisen.no/nyheter/hvordan-velge-fluesnre/372741.html
 3. Ok, da ble nok mine antagelser innfridd. Da innslaget med Monsen & Co ble sendt i går kveld satt både jeg og min kone og så på. Kommentaren fra min kone var også som forventet: "Det var der du skulle ha vert med". 😀 Men det var nok ikke det. Hadde jeg brukt tid og penger på å komme dit så hadde det nok vert som å gå i på julehandel i byens største kjøpesenter, en belastning for sjel og sinn som man ikke oppsøker frivillig. Jag hadde nok gått min egen sti og satt opp telt et sted hvor jeg verken hadde hørt eller sett noe til dette sirkuset. Men det kan sikkert ha en viss underholdningsverdi og så trekker det kanskje en del folk til fjells som ellers hadde holdt seg hjemme, og det kan jo være bra, spesielt for folkehelsa.
 4. Alt vær har sin sjarm, og som du sier så er det lite vi kan gjøre med vind og vær når vi først er ute på tur. For min del er det ofte dagsformen som avgjør. Noen ganger lar jeg vær være vær og drar på tur rett og slett fordi det var tur som stod på planen, og spesielt hvis denne turen er sterkt etterlengtet. Men når det er sagt så har jeg opplevd å få ufrivillige overnattinger ute på grunn av dårlig vær og jeg har også opplevd å gjøre vendereis etter ca. en time, på en tur som var ment å vare i flere dager, på grunn av våt snø og vind rett i mot. Det finnes en grense for alt.
 5. I følge Beauforts vindskala så er lett bris 3.5 - 5.4 m/s, og laber bris er 5.5 - 7.9 m/s. Dette er vanligvis ikke noe å bry seg om sommerstid hvis vi kun snakker om vind. Frisk bris er 8.0 - 10.7 m/s og her begynner det å bli litt mer utrivelig, men fremdeles ikke noe stort problem bortsett fra hvis du telter på snaufjellet. Jeg pleier å avlyse tur hvis vinden som er meldt passerer 10 m/s. Da nærmer vi oss en liten kuling og hvis du i tillegg får noe regn så begynner det virkelig å bli utrivelig. I områder med mye vegetasjon vil vinden være mindre plagsom enn i "öppna landskap". https://om.yr.no/2006/09/01/vind/
 6. REs

  Ringstind Superlight 2

  De har i hvert fall ikke spurt meg.
 7. REs

  Negel/tåproblem

  Dette er nok det beste rådet til nå. Klipp bort alt som er løst og legg en stram tape eller plaster uten gasbind over så går det nok bra.
 8. REs

  Negel/tåproblem

  Har du forsøkt å lime sammen fingre eller lignende med superlim. Det verserer historier om folk som har gjort dette og som måtte inn på sykehuset for å få løsnet fingrene fra hverandre. Jeg har forsøkt dette og limet holder maks en halvtime hvis du ikke bruker fingrene til noe som helst. Altså er slike historier bare oppspinn og pølsevev. Jeg vil anta at hvis du limer fast en løs tånegl så vill den holde i ca 5 minutter hvis du begynner å gå. Grunnen er at det som er limt sammen ikke er sterkere enn det materialet som er limt og overflaten på huden er ikke særlig sterk. I tillegg så utsondrer vi som regel så mye fuktighet gjennom huden at heftet mellom hud og lim blir ødelagt. Men for all del, de som vil må gjerne forsøke dette. Det er helt ufarlig.
 9. REs

  Negel/tåproblem

  Ta en sytråd og en nål. Stikk nåla inn på den ene siden av blemma og ut på den andre side og trekk sytråden gjennom slik at det henger ut en del tråd på hver side. La det være sånn natten over så er sannsynligvis blemma borte og skinnet har festet seg til underlaget. Fjern tråden og legg så på et stramt plaster og turen kan fortsette.
 10. Ja hva har jeg IKKE kjøpt nå, eller enda er vel litt mer passende. I lengre tid har jeg sittet og ruget på en bunke pengesedler som jeg hadde tenk skulle brukes på en grei båt slik at jeg kunne komme meg ut på fjorden og fiske i stedet for bare å stå i vinduet med kikkert å se på at andre haler om bord dagens middag. Men for fire år siden så ble oljeprisen halvert og da ville arbeidsmarkedet at noen tusen ingeniører tilknyttet oljeindustrien ble satt på gaten. Siden jeg da var en av disse dyre konsulentene som forsynte seg litt grovt av firmaenes budsjetter, så ble også dette min skjebne. Uten videre gode utsikter til ny jobb så ble båtplanene satt på vent inn til videre, og for ikke så lenge siden kunne dagsrevyen melde at Norges Bank skulle skifte ut en del gamle sedler. Etter en viss dato ville de gamle sedlene være ugyldige, og da var det bare å gå til banken med en plastpose med pengesedler. I banken hadde de en sånn kjekk automat som spiste opp sedlene og sette beløpet inn på min konto, og selv om det ikke akkurat var det jeg hadde tent så trøstet jeg meg med at en slik maskin sikkert ikke stod i ledtog med kemneren og ville stille ubehagelige spørsmål angående disse pengenes opphav. Pengene ble derfor puttet inn i denne maskinen, men plutselig var det stopp. Var den full, eller var det rett og slett mulig at banken var fornøyd med innskuddet? Å nei, de som tar imot penger er vel ikke akkurat kjent for å være måteholdne, men det skulle vise seg at det var en øvre grense for engangs innskudd. Denne grensen var nådd og en høflig bankansatt kunne fortelle at jeg nok måtte komme tilbake etter noen dager hvis jeg ville sette inn mer. Ja ja, da får jeg bare tusle hjem igjen med posen min, litt lettere, men fremdeles ikke tom. Et par uker senere var jobben gjort, men på hjemveien etter siste innskudd så traff jeg tilfeldigvis min kusine. Hun og hennes to søsken eier i dag min barndoms ferieparadis, en hytte på en av øyene et stykke inne i Ryfylket. Men verken hun eller hennes søsken er i stand til å gjøre noe som helst angående vedlikehold, og derfor begynner stedet å preges av dette. Båt har de heller ikke lenger, og da jeg nevnte at jeg hadde planer om båt og at jeg ofte tenkte på de sommerferiene jeg hadde hatt der i barndommen så ble jeg høflig men bestemt bedt om å fortsette å tenke på dette, og hjerne også på min planlagte båt. Jeg var akkurat en slik handyman som de trengte og hytta kanne jeg benytte når som helst og så mye jeg bare orket. Dette var jo et flott tilbud, men jeg er ikke akkurat den typen "som rir den dagen jeg saler", og enda har jeg verken klart å somle meg til å kjøpe en båt eller benyttet hytta. Men minnene om barndommens ferieparadis kommer stadig oftere tilbake.
 11. REs

  Mygg, knott, klegg og fluer

  Sebraens striper er nok ment så forvirre større blodtørstige dyr enn mygg og klegg. Mange insekter ser også fargene på en annen måte enn oss. Mange av dem ser et litt annet fargespekter enn oss, f.eks. så kan bier og humler se ultrafiolett.
 12. REs

  Mygg, knott, klegg og fluer

  Jeg har vert birøkter i noen år, og birøktere bruker ofte hvite klær når de steller i bikubene. Biene går også mot områder på kroppen hvor svette trenger igjennom, men jeg er ikke sikker på om mygg og knott navigerer på samme måte. Biene har veldig god luktesans, men mygg og knott navigerer etter CO2 metningen i luften. Det vil alltid være mye mygg i områder med tett laugskog og vann eller myr, ofte samme stedene som vi liker å slå opp telt. Men hvis du slår opp teltet på en åpen plass eller høyde hvor det trekker eller blåser litt så er ofte problemet mindre.
 13. For en tid siden benyttet min eldste sønn en hver passende anledning til å beklage seg over at sykkelsetet hans ikke var særlig bra, og siden jeg aldri klaret å prioritere min tid på en slik måte at jeg fikk kjøpt et nytt, så lot jeg han få det som stod på min noe tilårskomne hybrid. Min gamle hybrid ble så utstyrt med et sete jeg av en eller annen grunn hadde liggende blant en haug med gamle, men sikkert brukbare sykkeldeler. problemet løst. Nå har dette setet som min sønn fikk, og som han ble veldig godt fornøyd med, blitt så utslitt at det var på tide å skifte det ut. Det fungerte fremdeles greit, men det var bare et spørsmål om tid før det ikke lenger gjorde det. - Ok, hva slags sete vil du da ha? - Et helt likt selvfølgelig. Og som den gode far jeg er, logget jeg inn på internettet for å finne et nytt. Jeg visste hvilket merke det var, og så bar det bare å gogle. Men Google kunne snart fortelle at et slikt sete ikke var noen vanlig handelsvare noe sted i verden, men etter å ha både tryglet, lokket, bedt og truet, så dukket det plutselig opp et sete i en nettbutikk i Hellas. Det skulle senere vise seg at dette var en vanlig sykkelbutikk et sted i Hellas, BikeCenter - Αφοί Βοσνίδη, og litt videre undersøkelser skulle også vise at den også var å finne på Facebook. https://www.facebook.com/BikeCenterGR/ Jeg tok sjansen og bestilte et nytt sete, men fant ingen vanlig måte å betale for dette på. Da var det bare å sende en mail med spørsmål om hvilke betalingsordning han hadde, og det skulle videre vise seg at eneste måte å betale på var over innehaverens PayPal konto. Ok, ingen problem, penger ble overført via PayPal til oppgitt adresse. I mellomtiden mottok jeg en mail som fortalte at dette setet dessverre ikke var i hans butikk, men at det ville bli sendt til ham fra hans leverandør. Så, noen dager senere en ny mail med beskjed om at nå hadde han fått setet og ville sende det til meg. Samtidig fikk jeg en mail fra PayPal om at betalingen var avvist på grunn av ukjent adresse. Nå ville det være normalt at en del røde varsellamper hadde begynt å lyse, men fremdeles like oppsatt på å få tak i dette setet sendte jeg en ny mail og informerte om at betalingen var avvist. Siden jeg nå begynte å ane konturene av en situasjon hvor penger kunne gå ut, men også uten at det kom noe sete, så ble jeg ganske overrasket over svaret. Beskjeden var at setet var sendt og at han beklaget feil adresse for hans PayPal konto. Ny adresse var vedlagt og beskjeden var at han satte stor pris på at jeg hadde stolt på ham og forsøkt å sende penger før varen var mottatt og at jeg kunne forsøke igjen med den nye adressen. Men hvis jeg ikke var interessert i å prøve på ny så måtte jeg ha lykke til med nytt sete uansett. Penger ble sendt og denne gangen gikk betalingen igjennom ute problemer. Setet kom i posten og prisen ble ca. halvparten av det jeg hadde betalt for det gamle setet i en lokal sykkelbutikk for over 10 år siden. I dag ble setet montert og det var visst på tide. Og her er det bare en ting å si: Hurra for Internett!
 14. Mine to voksne sønner var nettopp på rockefestival i Halden med min Ringstind II light, og jeg hørte ikke annet enn at de hadde det litt for varmt, men det var sikkert på grunn av soveposene og ikke plassen i teltet. Men det er vel en kjent sak at mannfolk ofte drar med seg mindre bagasje og tar litt mindre plass enn damer.
 15. REs

  Førstehjelp

  Nå har jeg mer enn 20 år med aktiv tjeneste i et Røde Kors Hjelpekorps, og har sett en del både store og små skader i fjellet, og i mitt førstehjelpskrin finner du ikke særlig mye avansert utstyr. Det er ofte viktigere hva du har av kunnskaper i hodet enn hva du har i førstehjelpsskrinet. Du kommer langt med noen kompresser, en rull sports tape, en støttebandasje og noen piller mot hodeverk. Hodeverk i fjellet kan ofte oppstå på grunn av dehydrering og da hjelper det med vann og litt salt. Hvis du tenker på hvilke skader du kan regne med å bli utsatt for så er det lettere å finne ut hva du trenger. Kutt og skrubbsår behandler du med kompresser og tape, forstuinger av f.eks. en ankel behandles med en støttebandasje. Gnagsår er enklere å forebygge enn å behandle, men det finnes jo ganske gode gnagsår plaster. Brudd er det lite du kan gjøre med selv, og hvis det er brudd i beina så er du som regel avhengig av å få hjelp av andre. Ved alvorligere tilfeller som nevnt ovenfor, slag eller hjerteinfarkt, så er du prisgitt hjelp fra andre. Da har du stort sett lite å bidra med selv bortsett fra i de mildeste tilfellene så klarer du kanskje å tilkalle hjelp med telefon, hvis du er så heldig at du har dekning.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.