Gå til innhold
  • Bli medlem

Lompa

Aktiv medlem
  • Innlegg

    6 427
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    57

Alt skrevet av Lompa

  1. Da synes jeg du skal lese deg opp på hva allemannsretten faktisk er for noe. Det er ikke, og har aldri vært, en rett for alle til å gjøre hva man vil i naturen.
  2. En rimelig luftmadrass er god å ligge på, og enkel å bli kvitt fukt fra. Ellers handler det vel om å få til god lufting mellom karm og tarp.
  3. Gjør akkurat det samme. Men denne problemstillingen er samtidig veldig relevant fordi friluftslivet i stadig større grad har blitt kanalisert. Da bæsjer mange flere mennesker på et mer konsentrert område. Jeg vil fortsette å legge mine levninger i jorda, men om jeg er på en mye brukt sti så må jeg finne meg i å gå lenger unna. Og for enkelte turer med sykt mye folk, som feks Besseggen (Bæsjeggen) så er hundepose en finfin ting. Man fikser å bære dette til nærmeste søppelkasse.
  4. Er enig i at det er veldig tidlig å fiske så høyt som 1500 meter, men det området som foreslås over her mellom Steinbusjøen og Øyangen er et månelandskap, og lite trivelig å gå i. Ville prøvd meg i Høystakktjern og vannet innenfor. Det er fin ørret å få der om man er heldig med vær og forhold.
  5. Lierelva er gyroelv. Viktig å ikke flytte farkoster videre til andre vassdrag uten desinfisering eller 100% tørking.
  6. Lompa

    Multisnøre

    Følger denne og venter på gode anbefalinger. Må skifte på to sneller nå. Jeg hadde en grønn Berkeleysene som jeg følte var litt for "grov" i flettingen, og ble fort slitt ganske langt ned bare av kasting. Jeg aner ikke om det var den i lenken. Ellers har jeg stort sett brukt denne. Jeg klipper en drøy meter av tuppen ganske ofte og knyter ny monofortom, nettopp på grunn av slitasje.
  7. Lompa

    Glidende opphenger

    Større fluer er det jo vanskeligere å kroke. For disse liker jeg bedre å henge flua en halvmeter bak sluken. Lettere å unngå at sluken setter seg fast da. Ellers bruker jeg glidende knute.
  8. Lompa

    Glidende opphenger

    Snakker vi meite, sjøørretfluer eller småfluer til ørret? Det er ikke store rykket som skal til for å sette ei flue i munnviken på en ørret. Det er mye vanskeligere å kroke med en større krok. Så etter min mening er det flere svar på spørsmålet, avhengig av hva man fisker med.
  9. Hm, jeg har mye Devold og aldri merket noe. Mulig min egen kroppslukt på tur overdøver alt annet..
  10. Jeg har ligget på både tiur- og orreleik med tarp. Har stort sett brukt noen kvister granbar til å dekke åpningene. Man kan sikkert få mer komfort i et dedikert fototelt, men for meg har dette vært mer enn bra nok.
  11. Tarp er fint til tiurleik, synes jeg. Det er før myggsesongen, og man velger selv hvor man legger åpningene.
  12. Smart at du har tatt noen små overnattinger allerede. Jeg ville tatt flere av dem. Legg opp til litt lenger gåetappe for å kjenne tyngden på sekken, og se over etter turen om du har med litt mye av noe. 2xlongs pluss fleecebukse for eksempel er mye om sommeren. Fint å ha god sikkerhetsmargin, men her er du veldig på den sikre siden. Jeg ville valgt turbukse, lett regnbukse og en longs. Om jeg skulle lagt til noe ville det være en liten rimelig tarp. Siden du har et lite telt er det koselig (og praktisk) å ha en duk å sitte under. Der kan man henge våte klær, for de vil være vanskelig å tørke i teltet, og man kan lage mat og fyre bål ute, selv om det regner litt. Det høyner kosen på turen.
  13. Enig! I kaldt vær får de fleste dyr og fugler mer «utspilt» pels, så kanskje den ser litt feitere ut enn vanlig..
  14. Jeg er helt enig i at utbyggingsgalskapen i randområdene også må stoppes, men de fremstiller det som kunnskap om effekter av disse ikke er utredet. Det fins hyllemeter med forskning på dette. Problemet er at flere av DNTs hytter og stier ligger der det gjør aller størst skade for reinen. Slik jeg leser dette mener de at de vil fortsette å jobbe for å beholde sine ruter og hytter i villreinens kjerneområder så lenge andre får holde på med skadelig aktivitet i randområdene. Det de holder på med er etter min mening å posisjonere seg slik at de kan slippe unna med så lite restriksjoner som mulig. Bekymringen for villreinen virker ikke å stikke så veldig dypt.
  15. Jeg er veldig enig i problembeskrivelsen din, og tror problemene/løsningene ligger på høyt systemnivå. Ta fiskeriene, for eksempel. Kystfiskerne har nesten ikke kvoter igjen, og kan ikke bringe skatteinntekter og arbeidsplasser til småsamfunn langs kysten. I stedet samles alle kvoter på få hender og vi får gigantiske industriskip hjemmehørende andre steder som soper opp fisk og fortjeneste. Etter alt Senterpartiet har lovet var det jo et betimelig håp om at de skulle endre noe i den siste kvotemeldingen, men det ble bare kosmetisk. Oppdrettsnæringen er verstingene. Det er noen få som har vært svært dyktige og har endt opp med de aller fleste tillatelsene til å drive oppdrett. De har til og med blitt så søkkrike at de finner det best å skatte til Sveits (og de har til og med klart å vinne frem med beskrivelsene om at de må flytte som ofre for et grådig system). Det viktigste oppdrettsanleggene legger igjen i lokalsamfunnene nå er giftige utslipp og andre naturinngrep. Kjøp lokalmat og støtt de små produsentene. Vi må snu industrialiseringen og kapitalakumulasjonen i matproduksjonen. Dess mer industrialisert landbruk og havbruk blir, dess mindre hensyn tas det til naturen og lokalsamfunnene.
  16. Den kronikken fra generalsekretær og tidligere generalsekretær i DNT er rimelig spesiell, og fremstiller dem som den store helten i vernet av villreinen. Dette er veldig langt fra sannheten. De sloss med nebb og klør for å beholde Rondvassbu, enda det er veldig godt dokumentert at turiststrømmen til dette nøkkelpunktet er viktigste grunn til at villreinstammen i Rondane nå er delt, og har fått det enda vanskeligere. Snøheimsaken i Dovrefjell er enda et eksempel på at de setter egen hotelldrift foran reinen. I stedet lanserer de en stråmann som sier at motorferdselen ikke er godt nok dokumentert. Og at de vedlikeholder tusen år gamle ferdselsruter og dermed tar vare på kulturarv er bare bullshit. De har flyttet noen mindre brukte stier og ei lita selvbetjeningshytte, men vil ikke gjøre noe der det virkelig monner. Hvis de mente det de sier om å bevare det enkle friluftslivet, så la de ned hotellene sine i fjellet og beholdt enkle selvbetjeningshytter. Det hadde spredt turiststrømmen til mindre belastende nivåer.
  17. Nå får ikke jeg lest lenken, men jeg har inntrykk av at dette er typisk for måten vindkraftselskapene jobber. De ser på områdene som har mye vind og stort potensial for inntjening, og lanserer noen foreløpige planer som følere på om de vil møte stor motstand og mange hindringer. Det er viktig med kraftig lokalt engasjement tidlig i prosessen. Det som er uforståelig i prosessen med å skaffe mer fornybar kraft er at Staten ikke er villig til å gjøre noe med skattereglene knyttet til oppgradering av eksisterende vannmagasiner. Det er den lavest hengende frukten av alle. I stedet legges insentivene i prosjekter som ødelegger mer natur og gjør det enda vanskeligere for reindrifta.
  18. Jeg har hatt knirk i fjærene et par ganger på min 15-20 år gamle varepulk. Et par sprut med wd40 eller lignende på fjærene fikser det.
  19. Jeg har denne fra Westin. 12 fot, altså ikke så lang som du vil ha. Den kaster veldig bra i forhold til 9,5-foteren jeg har brukt mest gjennom mange år. Allikevel er den ikke den mest brukte stanga, for den er en del tyngre og mer balete å gå med om man skal fiske bevegelig (som jeg ofte gjør). Å tre seg mellom busker og kratt med en 12-foter er betydelig mer tungvint enn med nieren. Den er helt perfekt til sjøørret. Dess lenger stang, dess vanskeligere håving når man fisker alene.
  20. Er litt usikker på hvor du vil med dette. Jakt er faktisk en forutsetning for at villreinstammene våre holdes på et nivå som beitegrunnlaget tåler. Siden villreinen er et svært sky dyr, kan de ikke krysse over til andre fjellområder, som de kunne før. Så nå står de isolert i minst 23 stammer. De har heller omtrent ikke naturlige fiender igjen (bortsett fra oss mennesker). I dag står en stor del av villreinstammen på Hardangervidda på sørsiden av Kvenna om sommeren. Dette er det området hvor DNT for 100(?) år siden bestemte at de ikke skulle ha hytter. Men dette er et for snørikt område til at dyrene kan finne vinterbeite. Det må de over 10000 villreinene øst på Vidda for å få. At noen av de som er engasjert i bevaring av villreinen også jakter er ikke underlig, og diskvalifiserer i alle fall ikke disse som vernere. Det er mer bekymringsfullt at DNT, kiterne og bestyrer på Sandhaug ikke er blant dem som engasjerer seg i vern av denne arten som Norge har påtatt seg et internasjonalt ansvar for. Det er svært godt dokumentert gjennom forskning hvilken påvirkning de ulike aktivitetene har på dyrene, og det er dette som brukes som kunnskapsgrunnlag for forvaltningen. Vi kan ikke ha en håndsopprekking blant de som vil bruke Vidda for å bestemme hva som skal være lov i nasjonalparken. Da havner vi på ville veier. Men jegerne må selvsagt også holdes i ørene. Den vanvittige flyaktiviteten til Lier-Hansen og hans rike kompiser er milevis over streken, og veldig bra at det ble eksponert.
  21. Å ta av og på kortfellen er så raskt og enkelt at det har blitt mindre og mindre smøring på meg. (Har Fischer, men samme greia) Unntaket er skikkelig påskeføre på grovkornet snø som fryser til på natta. Da går jeg på lilla klister og får både spikerfeste og glid. Skaren sliter veldig på fellene også. Jeg kutter fellene under hælen. Alt bakenfor gir bare mer subb og mindre glid, uten å få bedre feste.
  22. Sømhuset på Hosle i Bærum er veldig bra. https://www.somhuset.com
  23. Det er jo sånn med Vestlandsnaturen at den er bratt.. For (veldig) mange år siden gikk jeg på ski fra Finse til Voss. Raundalen øst for Voss er vel en av dalene som ikke er alt for bratt. På kartet ser Brandsetdalen(?) nord for denne igjen fin ut, og uten hytter.
  24. Så da må man vurdere risiko mot hverandre. En lekk boks vil gi større trykk inni skapet ved en eksplosjon, men hvordan skal gassen bli antent der? Den må lekke ut av skapet for å antennes. Så spørs det hvor mye som er igjen inni. Ved en brann vil et FG-godkjent våpenskap som står på gulvet og er skrudd til en murvegg, gjøre at uskadde gassbokser inni ikke kan bli utsatt for direkte flammer. Hvor mye lavere temperatur vil det være inni skapet enn i et vanlig skap i leiligheten? Vurderingen til brannmannen jeg snakket med var at han trodde en gassboks i et sånt skap ikke hadde eksplodert om leiligheten brant.
  25. Det er et fint fjellområde, men mye digre regulerte vann med voldsomme reguleringssoner, særlig tidlig i sesongen. Mer villmark om man velger Austheiene i stedet.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.