Gå til innhold
  • Bli medlem

Lompa

Aktiv medlem
  • Innlegg

    6 429
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    58

Innlegg skrevet av Lompa

  1. Kjell Iver skrev (43 minutter siden):

    Er det ikke ganske ofte at det er forskjell på sommervarmen i nord og sør? Det er i hvertfall min erfaring - styggvær i nord betyr ofte godvær i sør og omvendt. 

    Og på kysten kommer jo ofte den evinnelige tåka om varmen blir for høy - liker egentlig heller kald nordavind og klarvær. Varme er oppskrytt. :) 

    Jo, jeg har også det inntrykket. Svært sjeldent finvær i hele landet. 
    Selv har jeg noen uker uten planer. Kan kjøre dit det er passe. Drar man til fjells er det som regel greit i varmen. 

    • Liker 1
  2. Utenfor skrev (2 timer siden):

    Enig i dette. 

    Fjerning småveier ville mange steder hatt enorm effekt. Grunneieres tilgang på tungt maskineri osv. Har vært  en forbannelse  for Norsk natur. 

     

    Er dette et svar på 

    dette? 

    Enig med Storm_Eagle. Den grunnleggende allemannretten må beskyttes, den er jeg sikker på vil innskrenkes fremover.

     

    Som bekjent av flere jegere kan jeg signere på at naturvernet i villreinjakten er et vikarierende motiv for mange. 

    Villreinen er sterkt truet. Bestanden må reguleres, siden dyrene ikke kan flytte seg mellom de 23 ulike områdene de nå står i. Det er mangel på vinterbeiter siden dyrene skremmes bort fra å flytte seg dit de vil. Jakt er måten man i dag regulerer stammene på. Om dette heller gjøres med andre virkemidler har ikke jeg sterke meninger om. Det kan for eksempel gjøres med avskyting av SNO. 

    Aktivitet som legger ytterligere press på villreinen må begrenses. Turisme osv har dokumentert negativ effekt. Dette er hensyn som går foran allemannsretten. 

    Her lages det en stråmann som man hevder uthuler allemannsretten. Allemannsretten har aldri gitt rettigheter til å ferdes i naturen på en måte som truer dyrelivet. 
    Nå handler det om å finne nivåer for tilgang som er akseptable for både folk og rein. 

    • Liker 4
  3. tshansen skrev (På 10.4.2024 den 14.02):

    Det får da være grenser.... gå rundt med sin egen glont i en pose på sekken eller kanskje putte den i lommen på jakken 😂 Lag et hull i bakken, eller løft opp en sten å start soyftice maskina! Vi er jo ute i naturen 🙈
     

    Gjør akkurat det samme. Men denne problemstillingen er samtidig veldig relevant fordi friluftslivet i stadig større grad har blitt kanalisert. Da bæsjer mange flere mennesker på et mer konsentrert område. 
    Jeg vil fortsette å legge mine levninger i jorda, men om jeg er på en mye brukt sti så må jeg finne meg i å gå lenger unna.
    Og for enkelte turer med sykt mye folk, som feks Besseggen (Bæsjeggen) så er hundepose en finfin ting. Man fikser å bære dette til nærmeste søppelkasse. 

    • Liker 2
  4. Er enig i at det er veldig tidlig å fiske så høyt som 1500 meter, men det området som foreslås over her mellom Steinbusjøen og Øyangen er et månelandskap, og lite trivelig å gå i. 
    Ville prøvd meg i Høystakktjern og vannet innenfor. Det er fin ørret å få der om man er heldig med vær og forhold. 

  5. Følger denne og venter på gode anbefalinger. Må skifte på to sneller nå. Jeg hadde en grønn Berkeleysene som jeg følte var litt for "grov" i flettingen, og ble fort slitt ganske langt ned bare av kasting. Jeg aner ikke om det var den i lenken. Ellers har jeg stort sett brukt denne. Jeg klipper en drøy meter av tuppen ganske ofte og knyter ny monofortom, nettopp på grunn av slitasje. 

  6. Større fluer er det jo vanskeligere å kroke. For disse liker jeg bedre å henge flua en halvmeter bak sluken. Lettere å unngå at sluken setter seg fast da. Ellers bruker jeg glidende knute. 

  7. Snakker vi meite, sjøørretfluer eller småfluer til ørret?
    Det er ikke store rykket som skal til for å sette ei flue i munnviken på en ørret. Det er mye vanskeligere å kroke med en større krok. Så etter min mening er det flere svar på spørsmålet, avhengig av hva man fisker med. 

  8. Jeg har ligget på både tiur- og orreleik med tarp. Har stort sett brukt noen kvister granbar til å dekke åpningene. 
    Man kan sikkert få mer komfort i et dedikert fototelt, men for meg har dette vært mer enn bra nok. 

    • Liker 1
  9. Smart at du har tatt noen små overnattinger allerede. Jeg ville tatt flere av dem. Legg opp til litt lenger gåetappe for å kjenne tyngden på sekken, og se over etter turen om du har med litt mye av noe. 2xlongs pluss fleecebukse for eksempel er mye om sommeren. Fint å ha god sikkerhetsmargin, men her er du veldig på den sikre siden. Jeg ville valgt turbukse, lett regnbukse og en longs. 
    Om jeg skulle lagt til noe ville det være en liten rimelig tarp. Siden du har et lite telt er det koselig (og praktisk) å ha en duk å sitte under. Der kan man henge våte klær, for de vil være vanskelig å tørke i teltet, og man kan lage mat og fyre bål ute, selv om det regner litt. Det høyner kosen på turen. 

    • Liker 1
  10. josteink skrev (På 26.3.2024 den 10.03):

    Narrativet i kronikken er at det er almenne friluftsinteresser opp mot private økonomiske interesser. Og i dette ligg det ein stor kjerne av sannhet. Problemet er at tiltaka slik dei er utforma råkar tilrettelegging for friluftsliv medan dei private interessene, det vil sei enorme resorts, hyttebygging og verdiskaping i randområda, ikkje vert råka i det heile. Lokalt skal det byggast store hytteområder som mater fotturister inn i villreinområda, men føreslegne tiltak råkar friluftsinteressene inne på vidda.  

     

    Jeg er helt enig i at utbyggingsgalskapen i randområdene også må stoppes, men de fremstiller det som kunnskap om effekter av disse ikke er utredet. Det fins hyllemeter med forskning på dette. Problemet er at flere av DNTs hytter og stier ligger der det gjør aller størst skade for reinen. 
    Slik jeg leser dette mener de at de vil fortsette å jobbe for å beholde sine ruter og hytter i villreinens kjerneområder så lenge andre får holde på med skadelig aktivitet i randområdene.

    Det de holder på med er etter min mening å posisjonere seg slik at de kan slippe unna med så lite restriksjoner som mulig. Bekymringen for villreinen virker ikke å stikke så veldig dypt. 

    • Liker 4
  11. Tessatroll skrev (2 timer siden):

    ....og nett difor er det vel alldeles betimeleg å spørje kva sentralforvaltninga og våre sentrale folkevalde tenkjer om dette? For kommunane sine rammevilkår har gjennom mange år vorte stadig dårlegare, på same tid som oppgåvene vert fleire.  Dei sitt med samfunnets breiaste mandat, med tidvis veldig lite overføringar, trøbbel med å få tak i og halde på kompetanse, like store plankrav anten dei er små eller store, eit hav med lovpålagde oppgåver m.v.

    Satt på spissen er det ikkje nødvendigvis eit spm om kor vidt ein skal ta vare på natur eller ikkje, men kvar ein skal kutte for at "bestemora di" skal få naudsynt helsehjelp. Eller at ein skal ha råd til eit bustadsosialt team. Eller kunne drifte eit ungdomsteam.

    Eg er på naturens sider, men meine på same tid at me ikkje kjem av flekken om me ikkje ser problemstillingane for det dei er; ein del av eit større system, med mange utfordringar og ei sentral forvaltning som er MINST like ansvarlege som den einskilde kommune.

    Jeg er veldig enig i problembeskrivelsen din, og tror problemene/løsningene ligger på høyt systemnivå. Ta fiskeriene, for eksempel. Kystfiskerne har nesten ikke kvoter igjen, og kan ikke bringe skatteinntekter og arbeidsplasser til småsamfunn langs kysten. I stedet samles alle kvoter på få hender og vi får gigantiske industriskip hjemmehørende andre steder som soper opp fisk og fortjeneste. Etter alt Senterpartiet har lovet var det jo et betimelig håp om at de skulle endre noe i den siste kvotemeldingen, men det ble bare kosmetisk. 
    Oppdrettsnæringen er verstingene. Det er noen få som har vært svært dyktige og har endt opp med de aller fleste tillatelsene til å drive oppdrett. De har til og med blitt så søkkrike at de finner det best å skatte til Sveits (og de har til og med klart å vinne frem med beskrivelsene om at de må flytte som ofre for et grådig system). Det viktigste oppdrettsanleggene legger igjen i lokalsamfunnene nå er giftige utslipp og andre naturinngrep. 

    Kjøp lokalmat og støtt de små produsentene. Vi må snu industrialiseringen og kapitalakumulasjonen i matproduksjonen. Dess mer industrialisert landbruk og havbruk blir, dess mindre hensyn tas det til naturen og lokalsamfunnene. 

    • Liker 1
    • Takk 1
  12. Myriameter skrev (14 timer siden):

    Ny sak ute fra NHO/ DNT om friluftsliv blir rødmerka;

    https://www.nrk.no/ytring/pasketur-pa-rodlista_-1.16809879

    "Summen av innskrenkningene er dramatisk for allmennhetens trygge tilgang til fjellet, og rammer det enkle og tradisjonelle friluftslivet uforholdsmessig mye."

    Det settes og spørsmålstegn ved mindre kontroll på telting og spredt ferdsel. Kanskje i nære strøk, men tar vel ikke helt av. Synes kronikken er betimelig.

    Den kronikken fra generalsekretær og tidligere generalsekretær i DNT er rimelig spesiell, og fremstiller dem som den store helten i vernet av villreinen. Dette er veldig langt fra sannheten. De sloss med nebb og klør for å beholde Rondvassbu, enda det er veldig godt dokumentert at turiststrømmen til dette nøkkelpunktet er viktigste grunn til at villreinstammen i Rondane nå er delt, og har fått det enda vanskeligere. Snøheimsaken i Dovrefjell er enda et eksempel på at de setter egen hotelldrift foran reinen. I stedet lanserer de en stråmann som sier at motorferdselen ikke er godt nok dokumentert. 
    Og at de vedlikeholder tusen år gamle ferdselsruter og dermed tar vare på kulturarv er bare bullshit. 
    De har flyttet noen mindre brukte stier og ei lita selvbetjeningshytte, men vil ikke gjøre noe der det virkelig monner. Hvis de mente det de sier om å bevare det enkle friluftslivet, så la de ned hotellene sine i fjellet og beholdt enkle selvbetjeningshytter. Det hadde spredt turiststrømmen til mindre belastende nivåer. 

    • Liker 6
    • Takk 1
  13. Bokhylla skrev (På 1.3.2024 den 8.09):

    https://www.an.no/torpederer-de-svenske-planene-de-bor-reise-videre/s/5-4-1919731
     

    Heldigvis er også Bodø Kommune som sp mange av grunneierne i mot planene👏🏻 Det trekkes blant annet frem at de ikke en gang har snakket med lokale reinsriftsutøvere i området. 

    Nå får ikke jeg lest lenken, men jeg har inntrykk av at dette er typisk for måten vindkraftselskapene jobber. De ser på områdene som har mye vind og stort potensial for inntjening, og lanserer noen foreløpige planer som følere på om de vil møte stor motstand og mange hindringer. 
    Det er viktig med kraftig lokalt engasjement tidlig i prosessen. 

    Det som er uforståelig i prosessen med å skaffe mer fornybar kraft er at Staten ikke er villig til å gjøre noe med skattereglene knyttet til oppgradering av eksisterende vannmagasiner. Det er den lavest hengende frukten av alle. I stedet legges insentivene i prosjekter som ødelegger mer natur og gjør det enda vanskeligere for reindrifta. 

    • Liker 3
  14. jørn skogheim skrev (På 22.3.2024 den 2.36):

    Hei.

    jeg har en gammel fjellpulk klassisk barne pulk.(fra 90 tallet)

    draget å selen er også orginal å gammel, disse lager plagsomme fjær/knirke lyder. som plager meg ved lange turer.

     

    er det noen tips råd til å bli kvitt disse lydene?

    er det evt lurt å kjøpe nytt drag og sele?

    og er dette også et "lyd problem" uansett selesett?

    andre råd eventuelt med tanke på denne problemstillingen😅

    Jeg har hatt knirk i fjærene et par ganger på min 15-20 år gamle varepulk. Et par sprut med wd40 eller lignende på fjærene fikser det. 

  15. Jeg har denne fra Westin. 12 fot, altså ikke så lang som du vil ha. Den kaster veldig bra i forhold til 9,5-foteren jeg har brukt mest gjennom mange år. Allikevel er den ikke den mest brukte stanga, for den er en del tyngre og mer balete å gå med om man skal fiske bevegelig (som jeg ofte gjør). Å tre seg mellom busker og kratt med en 12-foter er betydelig mer tungvint enn med nieren. 
    Den er helt perfekt til sjøørret. Dess lenger stang, dess vanskeligere håving når man fisker alene. 

  16. qwer993 skrev (12 minutter siden):

    Statsforvalteren er selv reinjeger:

    "Hos Statsforvalteren blir det tilbakevist at jaktinteresser får styre forvaltningen av villreinområdene.

    – Vi løser ikke utfordringene for villreinen med redusert jakt, sier seniorrådgiver Olav Thøger Haaverstad hos Statsforvalteren i Oslo og Viken.

    Han var prosjektleder for den foreslåtte tiltaksplanen for Hardangervidda, og mener at både tur- og næringsinteresser er ivaretatt så langt i prosessen.

    – Totalt er det nesten 50 fjellstuer og turisthytter på Hardangervidda, og kun fire selvbetjente hytter er foreslått nedlagt. Det vil derfor fortsatt ligge til rette for et godt tilbud til de som ønsker overnattingstilbud og merkede stier og løyper på Hardangervidda. Det er behov for at både DNT og andre som påvirker villreinen bidrar med tiltak, for noe må gjøres, sier Haaverstad.

    Han peker på at både kitere og andre særgrupper vil få komme med innspill når tiltakene skal ut på høring.

    – Er du selv reinjeger?

    – Ja, jeg er jeger selv. I dette arbeidet har både jegere og andre vært involvert. Det er derfor lite relevant, for det viktige i denne sammenhengen er å gjøre tiltak for å bevare villreinen på Hardangervidda for oss alle, sier seniorrådgiveren og legger til at han ikke jakter på Hardangervidda."

    Er litt usikker på hvor du vil med dette. Jakt er faktisk en forutsetning for at villreinstammene våre holdes på et nivå som beitegrunnlaget tåler. Siden villreinen er et svært sky dyr, kan de ikke krysse over til andre fjellområder, som de kunne før. Så nå står de isolert i minst 23 stammer. De har heller omtrent ikke naturlige fiender igjen (bortsett fra oss mennesker). 
    I dag står en stor del av villreinstammen på Hardangervidda på sørsiden av Kvenna om sommeren. Dette er det området hvor DNT for 100(?) år siden bestemte at de ikke skulle ha hytter. Men dette er et for snørikt område til at dyrene kan finne vinterbeite. Det må de over 10000 villreinene øst på Vidda for å få. 
    At noen av de som er engasjert i bevaring av villreinen også jakter er ikke underlig, og diskvalifiserer i alle fall ikke disse som vernere. Det er mer bekymringsfullt at DNT, kiterne og bestyrer på Sandhaug ikke er blant dem som engasjerer seg i vern av denne arten som Norge har påtatt seg et internasjonalt ansvar for. 
    Det er svært godt dokumentert gjennom forskning hvilken påvirkning de ulike aktivitetene har på dyrene, og det er dette som brukes som kunnskapsgrunnlag for forvaltningen. Vi kan ikke ha en håndsopprekking blant de som vil bruke Vidda for å bestemme hva som skal være lov i nasjonalparken. Da havner vi på ville veier. 
    Men jegerne må selvsagt også holdes i ørene. Den vanvittige flyaktiviteten til Lier-Hansen og hans rike kompiser er milevis over streken, og veldig bra at det ble eksponert. 

    • Liker 4
    • Takk 1
  17. Å ta av og på kortfellen er så raskt og enkelt at det har blitt mindre og mindre smøring på meg. (Har Fischer, men samme greia) Unntaket er skikkelig påskeføre på grovkornet snø som fryser til på natta. Da går jeg på lilla klister og får både spikerfeste og glid. Skaren sliter veldig på fellene også. 
    Jeg kutter fellene under hælen. Alt bakenfor gir bare mer subb og mindre glid, uten å få bedre feste. 

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.