Gå til innhold
  • Bli medlem

GeirØ

Passivt medlem
  • Innlegg

    21
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av GeirØ

  1. Det elgen sier ovafor her er sjølsagt riktig om du ligger stille på flatt vann. Det er to ting som gjør at det allikevel blir feil. 1) Skal du svømme langt, må du dra med deg alt vannet som er i klærne, og det koster ekstra krefter. 2) Om du er i strømmende vann, følger du IKKE overflaten. Du blir dukka i alle bølger og valser, og det er tungt å komme seg til overflaten igjen med vassfylte klær. I et større stryk blir dette fort farlig.
  2. For et par år sida var vi 4 voksne og 3 bikkjer ned Piteelva. To uker på tur med alt utstyr i to ally 16,5. Ingen problem hverken med plass eller stabilitet. For min del ser jeg ikke behovet for den store versjonen med mindre du skal være mer enn 2 mennesker i den. Den store allyen er uhåndterlig å padle solo, særlig i vind. Jeg har padla mye med bikkjer i kano, og har kommet fram til at den beste plassen å ha dem er bak baksetet. Der har de det så trangt at de ikke får flytta seg fra side til side og påvirker stabiliteten. Samtidig er det nok plass til at de har det OK. De ser heller ikke stryka foran kanoen og blir mindre redde. Ned Piteelva var det en stor labrador bak setet i den eine kanoen og to koikere bak setet i den andre.
  3. Tips til å sette i spantene. Begynn med spantet på midten, det som har tverrstang på toppen og jobb deg utover mot stevnene. Tips så det er lettere å sette sammen andre gang. Merk spantene med ringer av tape slik at det er lett å finne rekkefølgen.
  4. Har hatt flere par av begge skia de seinere åra. Ingstad er suverene i laussnø, Nansen er ikke like gode der fordi de er mye smalere bak enn forran. På grunn av det søkker de mer igjennom bak slik at du går i konstant motbakke. Har kompensert det med å flytte bindingene framover på skia, men det går ut over svingegenskapene. Ingstad er de bestre fjellskia jeg har hatt til å kjøre utforbakke med. Lettsvingte og morsomme. Nansen er litt stivere og kanskje best på hardt føre. Det som er problemet med skia, i alle fall for meg er at de brekker. Har knekt ei til to ski i året de siste 5 til 6 åra, og har nå gitt opp Åsnes på grunn av det. De har ikke vært spesielt uvørent brukt, men jeg stiller i +100 klassa. Mulig det er det som er problemet. Andre som har tilsvarende opplevelser med Åsnes?
  5. Anbefaler å bruke søkefeltet oppe til høyre. Et søk med ordene oslo og kano gir mange relevante treff. For eksempel denne tråden
  6. Det stemmer, men trådstarter spurte etter elvestrekninger med litt lengde. Elvestrekket av litt lengde på denne turen er i fra Vestfossen til Drammen, noe som ikke er mer enn en kveldstur.
  7. I Lågen er det 3 lengere strekk med lite bæring. Det øverste er fra utløpet av Djupdat kraftverk like nord for grensa mellom Flesberg og Rollag og ned til brua i Svene. Om du tar med to korte bæringer i Grettefoss og Hvamsfoss, så kommer du til Pikerfoss. Det neste er fra brua i Hostvedt litt nedstrøms Kongsberg og til Hvittingfoss. Det nederste er fra Steinsholt til Larvik. Da må du bære Holmsfoss i Kvelde og stryket under E-18 brua. Begge er korte og greie bæringer. Det er padlebeskrivelse for hele Lågen på nettsidene til Kongsberg og Omegn Turistforening https://kongsberg.dnt.no/helgeturer-kano.
  8. I Numedalslågen er det både lange og tunge bæringer om du skal padle lengere strekk enn ca 3 mil. I Drammenselva er vel strekka uten bæring enda kortere?
  9. Vekt er bare viktig når du skal bære. Jeg pakker utstyr og mat stort sett som til fottur. Er det lite bæring blir det mer luksusting. Husk regelen om at alt som ikke ligger i tørrposer blir vått, og alt som ikke er festa blir borte ved velt. Jeg har kjøpt meg en tørrpose på 140 liter med bærereimer hos Eian. Den er helt genial til kanoturer. Før den pakka jeg i tørrposer i ryggsekk. Jeg pakker også alltid en separat tørrpose med skift, genser og regntøy slik at det er lett å få tak i. Har også ei lita tørrpose som brukes som håndveske til lommebok, telefon, osv.
  10. Står beskrevet i denne tråden i innleggene nederst på side 1
  11. Flere tråder her som lister opp mulige turer rundt Oslo. Kornsjøene er en fin mulighet. Sjekk svenske kartverket: http://kso2.lantmateriet.se/
  12. Min erfaring er at det kan være vanskelig å lime mens du er på tur. Er det det minste fuktighet i lufta så biter ikke limet. Jeg vil si lapp med ducttape eller sportstape (min favoritt) på tur og lim i ro og fred hjemme. Det holder i alle fall til rifter på 10 - 15 cm. Om du også tar med deg lappesaker og strips er en vurdering om hvor store skader du skal være forberedt på å reparere.
  13. Har vedlikeholdt min egen Ally samt Kongsberg og Omegn Turistforenings 5 utleieallyer i en del år. Alle 6 kanoene er mye brukt. Min erfaring er at det eneste felles stedet disse er slitt er i overgangen mellom baug og kjøl, akkurat der kanoen tar nedi når du padler den opp på ei strand. Alle kanoene har rikelig med lapper, men bortsett fra nevnte plass er det på forskjellige steder. Skadene er helst stikkskader etter skarpe ting, slitasje langs sida etter å ligget inntill bratt fjell og slitasje på rellingen etter å ha ligget opp ned på biltak. Skulle jeg ha kjøpt meg ny Ally i dag, ville jeg bare begynt å bruke den og lappa de stedene som blei slitt etter hvert. Å lime slitestriper under hele kanoen er totalt bortkasta. Skal du gjøre noe med en ny kano, så lim ei kort stripe i overgangen mellom baug og kjøl.
  14. Støtter Barskekarsten. Du skal være veldig forsiktig med utstyr du kan få vann inni om du ikke er veldig nær land og vannet er flatt eller stilleflytende. Det som blir sagt over om at du flyter på overflata sjøl om klærne er fulle av vann er IKKE riktig om du er i et stryk. Der følger IKKE strømmen overflata, og du blir dukka av bølger og valser. Å komme seg til overflata igjen med klær fulle av vann er vanskelig og det blir fort farlig. Men, jeg forstår at komforten er fristende. Må bare brukes med forsiktighet og ikke i nærheten av stryk.
  15. Sjekk denne linken: http://kongsberg.turistforeningen.no/article.php?ar_id=42363
  16. Dette er et livsfarlig råd. Velter du i ei elv som er større enn en bekk, vil vadebuksa fylles med vann og du har en stor sansynlighet for å drukne. Jeg kjenner avanserte elvepadlere (kajakk) som også er skeptiske til tørrbukser med mansjett rundt anklene fordi folk har drukna etter svømmeturer der slike bukser har blitt fyllt med vann.
  17. Du bør ikke bakpadle inn i bølger. Da ender du veldig fort opp ned. Du skal ha fart gjennom bølger.
  18. Det er en direkte motsetning mellom ønsket om en retningsstabil kano på flattvann og en kano som er god å padle i elv. Det at en kano er lett manøvrerbar gjør den lite retningsstabil. Du må velge hva du legger vekt på. 15,5 er en retningsstabil flattvannskano, 15 er en allrounder som er god i elv, men mindre retningsstabil. Har sjøl en 16 foter som jeg har brukt en god del i elv både solo og som toer. Morsom kano til elvepadling. Å padle den solo på flattvann krever en del teknikk. En 15,5 har mindre spring og en lavere baug noe som antageligvis gjør at den vil gå mer igjennom bølgene og fylles mye fortere med vann. Det skal ikke så veldig mye vann til i kanoen før den begynner å bli veldig ustabil.
  19. Vil også gjerne slå et slag for de nære turmulighetene rundt Kongsberg og Numedal. Dette er jo også de nærmeste fjellområdene til Oslo. Fra Oslo til Kongsberg kommer du med lokaltoget eller med Timeekspressen. Begge går timesruter. Tur1, fottur, 3-4 dager (2 + en lang kveld om du er sprek) Turen går fra Efteløt sør for Kongsberg til Nordagutu. Hele turen går på merka sti, men det er mange fine avstikkere å gjøre. Terrenget er for det meste skau med litt snaufjell over Stølefjell og Narefjell. Overnattingsmuligheter på Ivarbu, Sørmyr, Solum, Sommerseter eller Fugleleiken, eller under Urdstjernhelleren og Sandershelleren. Turen må gås den veien som er beskrevet på gunn av dårlig bussforbindelse til Efteløt. Bare hverdager, og siste går klokka 17:05 Rutetabell: http://www.vkt.no/tabeller/liste.asp?tabell=http://vkt.reiseinfo.no/rutetabeller.aspx?navn=Buskerud Gå av bussen ca 1 km før kirka i Efteløt. Det står turistforeningsskilt ved veien. Tilbake med Sørlandsbanen fra Nordagutu. Tur2, fottur, helg Turen går over Storeble fra Bolkesjø til Numedal kro. Hele turen går på merka sti. Terrenget er for det meste snaufjell med start og avslutning i skauen. Det er en del høydemeter både opp og ned, men terrenget er lettgått. Overnatting på Sigridsbu og Eriksbu. Turen må gås den veien som er beskrevet på grunn av dårlig bussforbindelse til Bolkesjø. Bare en buss om dagen på hverdager. Se http://www.reiseinfo.no/nbe-www/ruter/r/185.htm Ta Rjukanekspressen fra Oslo klokka 15:40 til litt forbi Bolkesjø. Den merka stien følger her hovedveien og tar så opp mot fjellet. Oppe i Storeble er det flere fine avtikkere som kan gjøres. Få med deg Bletoppen, Rjupekyrkjun og Åklinuten. Retur fra Eriksbu til Numedal kro og tilbake til Kongsberg med Numedalsbussen. http://vkt.reiseinfo.no/ruter/r/420.htm Tur3, fottur, helg Turen går fra Vegglifjellet over Ble og til Numedal kro. Hele turen går på merka sti. Terrenget er mest høyfjellsskau, men også litt snaufjell. Overnatting på Øvre Fjellstul eller Eriksbu. Numedalsbussen fra Kongsberg til Veggli. Drosje fra Veggli til Vorset. Bussjåføren bestiller for deg. Snakk med han når du kjøper bilett. Kort vei til Øvre Fjellstul som er ei av Norges fineste hytter. Retur fra Eriksbu til Numedal kro som tur 2. Er du litt sprek, kan turen Øvre Fjellstul til Numedal Kro gås på en dag. Du følger da skråningen nord for Blenut (stiløst) og finner igjen stien ved Butjønn. Tur4, fottur, helg Turen går fra Vegglifjellet over Lufsjå til Rødberg. Hele turen går på merka sti. Terrenget er for det meste snaufjell. Overnatting på Daggrø og Lufsjå. Numedalsbussen fra Kongsberg til Veggli. Drosje fra Veggli til Killingskaret. Bussjåføren bestiller for deg. Snakk med han når du kjøper bilett. Kort vei til Daggrø. Fra Lufsjå følger går du litt vestover og følger Stånglina ned i mot Uvdal. Stien kan være vanskelig å følge når du kommer ned i skauen. Det er ikke noe problem. Følg bare en av traktorveiene ned. En del veigåing på slutten. Numedalsbussen fra Rødberg til Kongsberg. Alternativt kan du følge Normannsslepa fra Lufsjå tilbake til Veggli og ta bussen derifra. Tur5, fottur, uke. Start med tur 2 eller 3 (motsatt vei) og fortsett med tur 4. Tur6, fottur, kort uke Start med tur 3 og fortsett langs merka sti helt til Kongsberg
  20. Sjøl om jeg har bil, så bruker jeg ofte kollektivtransport til og fra tur. Synes jeg får mer ut av turene om jeg kan avslutte et anna sted en utgangspunktet. Alle espressbussene mellom Oslo og Vestlandet har fine utgangspunkt og avslutningsplasser. (Haukelifjellet, Hemsedalsfjellet, Filefjell og Strynefjellet.) Se http://www.nor-way.no/ Dessuten er Rjukan med Krossobanen en fin inngang til Sørøstvidda. Rutetider for Rjukanekspressen : http://www.reiseinfo.no/nbe-www/ruter/r/185.htm På Bergensbanen er det flere brukbare stasjoner. - Ustaoset / Haugastøl for turer sørover Vidda, eller over Hallingskarven - Finse, sjølsagt - Hallingskeid. Fin plass med mange fine turmuligheter, men litt få togstopp - Myrdal. Her bør du fortsette med lokaltoget gjennom tunellen. Da har du fine muligheter både mot Grindaflæten og Kaldevass. Turen fra Kaldevass til Vassfjøro er en av mine absolutte favoritter.
  21. Holder til på Kongsberg, så jeg er mest kjent i de vestlige strøka fra Drammen. Etter min meining er Øksneren det fineste vatnet i hele distriktet, særlig nordenden som står som Tistillen på Kartet. Hajeren er og så ok, men ikke så fin som Øksneren. Kjør opp fra mellom Eidsfoss og Hoff. Veien fra Hakavika er bomstengt. Junger på åsen vest for Hokksund er fint. Kjør inn Jungerveien fra Ormåsen. Øksne og Kolsjø på Meheia mellom Kongsberg og Notodden. Du tar av fra hovedveien litt etter bebyggelsen på Meheia. Både Øksne og Kolsjø er fine. Sjøl foretrekker jeg Kolsjø. Det er en fin tur videre oppover vassdraget til Sandoren. Flere korte bæringer, som kanskje er greiest som en tur med tom kano etter at dere har slått leir. Statskog leier ut flere fine hytter ved disse vatna. Fossvannshytta står åpen og er til fri bruk. 2 køyer. Sønstevann vest for Bolkesjø er veldig fint for en helgetur, men dette begynner jo å bli et lite stykke fra Drammen. Spennende kanal og kort bæring over i Tjågevatnet om du vil strekke turen. Kjør mot Gransherad fra Ormemyrkrysset og sett ut i sørøstenden av vatnet. (OBS sjekk kartet så du setter ut i riktig vatn.) Kan også sette ut fra veien mot Hovin. En litt mer avansert tur er Lågen fra Hvittingfoss til Kjerra fossepark. Dette strekket av lågen er veldig fint, og du ser ofte bever i kveldinga. Padlinga er helt enkel bortsett fra 3 bæringer. - 2 til 3 hundre meter forbi Brufoss. Ta opp i stor bakevje på venstre side rett ovafor fossen. Fløt det siste stykket om du er utrygg. Sett ut igjen på campingplassen. Litt bølger det første stykket etter utsett. - Kort bæring forbi stryk som jeg ikke husker navnet på (50 meter). Bær på høyre side. Det er en smal kanal som kan padles på rette vannstander. - Vrangfoss. 20 meter bæring på høyre side. Start turen nedafor kraftverket i Hvittingfoss. Ta opp ved Kjerra fossepark. Strekket videre er også veldig fint, men ikke noe å dra med unger på. Flere bæringer, og for de litt viderekomne. Du må enten ha to biler, eller det går også greit å sykle tilbake for å hente bilen. Så noen fine kortturer: Elva Dørja ut i Fiskumvatnet. Elva er stilleflytende og med tett vegetasjon på begge sider. Sivskauen i Fiskumvatnet er spennende. Fugletårnet er også verd et besøk. Sett ut i bånn av Lundebakkene på gamle riksveien mot Kongsberg. Det er en parkeringsplass like ved brua. Det er helt greit å padle elva opp igjen, eller du kan fortsette ned elva forbi Vestfossen. Junger. Lågen i fra Svene til Pikerfoss. Grei padling bortsett fra en kort bæring forbi Hvamsfoss. Kombinasjon av fløting og bæring på venstre side. Her må dere være flere om det er med småunger. Sett igjen en sykkel ved Pikerfossdammen på opptur, så er det greit å hente bilen igjen. Sett ut på østsida like nedafor brua over Grettefoss. Det går en vei ned like etter brua. Jeg padla Lierelva i fjor vår, og blei overraska over hvor rask og spennendes denne elva var. Det er et par terskler i elva der du må på land og dra forbi. En virkelig flott tur. Men, jeg er veldig usikker på åssen elva blir utover sommeren. Er det noen som veit om det er nok vatn da?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.