Gå til innhold
  • Bli medlem

Gardener

Aktiv medlem
  • Innlegg

    88
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Gardener

  1. Noen år er forskjellig fra andre. Gikk 3 uker på østvidda ifjor, fra 6. juni. Gikk snøfritt fra Imingfjell og inn i Geitvassdalen. Isen gikk på 1300moh nær imingen ca 4 juni. Skjønner det ikke er mange som rusler i denne tiden i frykt for snø, beviset fikk vi av å se kun 2 mennesker i det fjerne på 3 uker.
  2. Takk for svar! Svukuriset ringte meg opp igjen, de kunne fortelle det samme som LindaP. Mellom Svukuriset og Røvollen er det tidvis så man bør ta beina fatt, og endel snø har føyket bort i høyden. I skogpartiene derimot ligger det bedre med snø, og det er mer snø jo lengre inn mot svenskegrensa man kommer. Femund sjø er det tjukk is på, og snøen la deg først i februar (mener jeg å huske) sånn at isen er dønn sikker. (Flyene lander ved Elgå på isen, bør være sikkert nok ) Det er nok bare å handle maggot
  3. Planen er i utgangspunktet å rusle/isfiske 14 dager i Femundsmarka fra 5-20 april, men er det safe is og nok snø, noen som har vært der eller vet hva jeg kan forvente?
  4. Har padlet litt på Hvaler i Ally, da med en 25L vanndunk foran som tyngde for å slippe vinden ta for mye tak, og for å skylle kano for saltvann etter bruk. Å padle i åpent farvann med Ally er ikke å anbefale etter min og mange andres erfaring. Men holder du deg innaskjærs har du mye spennende å padle i på Hvaler.
  5. Jo forresten, soppen kan være brun ringløs fluesopp. Og sjekk gjerne autofokusen på kameraet én gang til
  6. Selv om bildene er svært uskarpe kan jeg si at Giftkjeks og Hundekjeks er det ikke. Plantene du har tatt bilde av kan jeg si tillhører kurvplantefamilien, har sterk lukt (blomser, blader om du gnir på de) og heter Ryllik. Soppen vet jeg ikke, men kvistene i fokus ser ut til å være gran
  7. Takk for 2 meget informative og interressante innlegg, SuperTed og Elevatoo
  8. Om en grunneier tilrettelegger vann(ene) for allmennheten med fiskekort (og "vanlig" pris) så betaler jeg gjerne. Om en grunneier sitter å kjiper på vann(ene) med mulighet kun for leie av hele vann med garnrett, hytte m.m.(og 10tusen pr uke i leie) så tjuvfisker jeg mer enn gjerne. Kom akkurat fra 10 dager over Børgefjell med fiskekort i lomma, og så ikke snurten av et eneste menneske. Fisket var like dårlig som været. (Men turen var flott!) Og til REs: At mange en gang har byttet vann mot brennevin er sikkert, enten det eller rett og slett sjålet det. Heleri er forbudt ved lov, så i mange vann er det vel da fritt frem å fiske for den som vil?
  9. Til dere som driter i alt som har med harepest å gjøre: Værsågod, drikk alt vannet dere klarer, det er deres valg, Folkehelseinstituttet har kommet med en anbefaling og det er ikke straffbart å la vær å følge den. I "gamledager" kokte vi også vannet om vi var usikre men overlevde de gangene vi lot vær. Hvorfor er dere på Fjellforum på internett, vi har da alltid klart oss uten!
  10. Gikk akkurat 14 dager i Røldalsfjella (hardangervidda sør). Masse klart, friskt vann og en drøss av like klare og friske bekker. Fristende. Det kjipe var at det var alt for mange observasjoner av døde lemen i vannkanten, og bikkja hadde det travelt med å få knærta og spist all den levende lemen som skrek og pilte rundt omkring. Jeg har vært forgiftet etter å ha drukket vann fra store elver ved 2 forskjellige anledninger for noen år siden, og det kan langtfra anbefales. Jeg velger å koke det vannet jeg ikke kan hente langt ut på større tjern og vann. Det går somregel greit å la vær, men jeg tror de fleste ville angre hardt den dagen man blir sjuk.
  11. Til dere som vil ha koppeholder til vannflaska: Bruk heller en karabiner på drikkeflaska og klips den til spantet. Til dere som vil line med vadebukse og er redd for drukning ved kantring: Bruk et stramt (vade)belte rundt livet, og hold beina høyt. Prøv ALDRI å finne bunnen av elva med beina for å få fotfeste, det kan få fatale følger om beina sitter fast mellom steiner og elvestrømmen drar deg under. En glimrende tråd!
  12. Abbor og Gjedde kan fint legges rett på glørne, skinnet fungerer litt som folie. Evt kan du hele tiden legge rundt litt ferske bjørkeris eller einerkvist for mer røyk og mindre varme. Krydre etter ønske når fisken er ferdig, jeg bruker ofte kryddermiks for annet enn fisk, og det er alltid suksess. (Hvem bestemmer at f.eks basilikum bare er til pasta og tomat - retter?) Soyasaus og Wasabi er enkelt å ta med, og sammen med ris og fersk fisk rett fra elva får man straks en sushi - lignende rett.
  13. Veterinærene jeg har snakket med sier at blandingshunder ikke trenger være ferdig utvokst før i 3 års alderen, og Alaska husky er en blandingshund. Med renrasede hunder er det litt enklere, og en oppdretter vil kunne fortelle når den enkelte rasen er ferdig utvokst. Det trenger ikke bety at bikka er ødelagt om den bærer kløv før den er utvokst, men sjansene er større for seinskader i ledd og skjelett. Trango forklarer det ellers bra! En kløv med (f.eks) tomme spylevæske-kanner gir ikke rare belastningen og kan brukes når kløven skal tilvennes bikkja de første gangene. (Gjerne som unghund.) Jo mer positiv trening og tolmodig økning av vekt, jo mer glede vil du og bikkja få på seinere turer når vekta blir høy. Full belastning er ofte nevnt som 1/3 av hundens vekt, og min erfaring er at det virker stemme greit om hunden er godt trent. Noen sier halve vekta, men da bør bikkja være meget godt trent. Og for all del: IKKE týn bikkja med full belastning ei uke i strekk med lange dagsmarsjer, eller i varmt vær, legg inn hviledager! Alle bikkjer er forskjellige og det er viktig å lære bikkja å kjenne. Leser du bikkja godt vil du raskere oppdage gnagsår (som er vanlig ved albuene om kløven ikke er skikkelig tilpasset/justert), såre poter, om bikkja er generellt i form osv. Tur skal være positivt Lykke til og gode turer!
  14. Tusen takk Amelie00, du ga meg akkurat dagens største smil med denne tråden Skulle gjerne sett at historien din ble brukt som pensum, eller som et obligatorisk førsteside oppslag i alle norske aviser 3. ganger hver vinter! Tips til din neste mentale ekspedisjon: Prøv løypa en (lør)dag idet lyset er i ferd med å komme og dyrelivet våkner. Ahh, kjenner jeg digger seinvinteren i skogen! Lykke til videre i søken etter skilykken!
  15. Veldig bra Fungerer sikkert like fint som et kjøpedrag! Har du prøvd det litt over tid?
  16. forrige innlegget mitt er nok noe utenfor tråden, men et del-poeng er at det ikke blir mindre farlig med dårlig dressur i tillegg til skumle stålkanter.
  17. Tja.. Den ene bikkja bikkja gikk 400km i Femundløpet ifjor, den andre trakk bedre og bedre fra jeg fikk den for 3 år siden til nå. Jeg er dessverre klin uenig med deg Sverto, jeg mener det motsatte når det gjelder dressur/kustus/oppdragelse/innlæring, - kall det hva man vil. Jeg mener det er 2 typer innlæring. Positiv og negativ. Med negativ læring opplever hunden deg som sjefen, ja, men resultatet blir ikke gøy for hunden. Med positiv læring ser fortsatt hunden på deg som sjefen, og resultatet er også gøy! Med positiv innlæring i trekk-sammenheng (og på tur generelt) skapes det bedre kontakt med eieren, og i værstefall vil hunden trekke om mulig enda bedre, - i tillegg til å digge det! Når det gjelder vorstehren er den i en egen kategori, man må nesten oppleve den for å skjønne det... Dette var meget kort forklart, men tror jeg fikk frem et forståelig synspunkt. Hund (på tur) skulle nesten vært en egen kategori, eller hva, moderator?
  18. Tillegsinfo: Mine 2 huskier går løse så mye de gidder, jager ikke vilt, (bortsett fra smågnagere) og kommer på innkalling. Men en kompis med vorsteh sliter "big time" med å kontrollere bikkja. Man kan trygt si at hunder og eiere er forskjellige ja...
  19. Takk for svar, Fimax. Hehe, regnet med vinter som svar ja. Vel, folk hører med både her og der, men jeg er vel snart eneste norske statsborger som ikke har gått Besseggen (eller Aurlandsdalen).
  20. Så feil kunne jeg altså ta.. Da åpner kanskje hyttene der tidlig også, for alt jeg vet. Om du er kjent i dalen Afe, når på året bør man besøke dalen om man ikke ønsker folk?
  21. Har ikke gått i Aurlandsdalen i juni, så jeg bør vel kanskje holde kjeft. Fakta er likevel at jeg sjelden treffer folk over 900moh i juni. Og deler av dalen er vel høyere enn det?
  22. Alle er ikke like flinke på ski som deg, Sverto Og alle bikkjer er heller ikke like lettdresserte, andres hunder som er for nysgerrige f.eks. Noen bikkjer bråstopper for å drite, og om man drømmer seg bort i 20 km/t ved å se til siden på en topp man gjerne skulle besøkt, fikler med kamera e.l, så spiller det liksom ingen rolle om man har lang eller kort line. Alle med en ung jakthund vet vel at det å holde igjen en hund når et vilt støkkes opp rett ved sporet kan være rimelig utfordrende. Motsatt kan det være en skremt hund som piler i motsatt retning fordi den vil flykte fra det den blir skremt for. Hunder er og blir dyr, og 100% kontroll vil jeg påstå er umulig. Stålkanter er og blir skarpe, og så lenge man somregel ikke har bruk for dette stålet så burde valget av ski for hundeeiere være klart. Er man alltid bare på tur med sin egen "fulldresserte" hund, eller kan det hende en ikke fullt så dressert hund blir med på turen også? Erfaringsmessig så støtter jeg kraftig trådstarters innlegg, -ikke bruk stålkant hvis hund blir med på ski. Kjedelig å måtte returnere fra en planlagt langtur fordi man hadde skylapper på og stolte for mye på sitt eget ego. Ingen er perfekte.
  23. Kristian skrev: "Korken kan også fryse fast om det er fuktighet i korken" Det er mange år siden jeg hadde rødsprit på colaflaske sist, og det er en grunn til at jeg ikke har det nå. Stivfrosne fingre på vintertur - og en kork som sitter bom fast. Jeg fikk med meg en stakkars hundekjører på Femundløpet ifjor med samme problemet, ikke mye moro å måtte tine iskald rødsprit på innelomma når tiden er dyrebar. Men originalflaske med rødsprit funker. (1 liter)
  24. Regn heller ikke med at mange hytter er er åpne før i siste del av juni, evt juli. Et raskt søk på aktuelle hytter vil gi svar. (Jeg har tregt trådløst nett, så søk selv:)) Det fine med juni, særlig om du går tidlig, er at det som oftest ikke er folk å se i fjellet. Tviler på kø for å si det sånn. Telt er uansett frihetens bolig. God tur!
  25. Den bikkja jeg skadet traff jeg på flatmark, merket ikke jeg var borti den engang. Jeg snørekjører endel og er sjelden borti dyra mine, bortsett fra et par kræsj der jeg har vært uoppmerksom og en av bikkjene må drite. Da har jeg fått både bikkje og dritt rundt beina. I dyp snø er det ofte bikkjene går løse, og når skia ikke syns så er det liksom "fritt frem". Da kan det bli temmelig stygt med stålkant. (Dette er noe jeg prøver å trene de til å ikke gjøre, greit å være føre var om noen med stål i skia skal bli med på tur). Jeg var tidligere stor fan av stålkant og kunne ikke tenke meg ski uten. Idag skjønner jeg ikke hvorfor jeg var så sær, er som sagt ikke ofte jeg savner det. Og etter flere småsår her og der, trenger jeg ikke lenger bry meg om hvordan jeg håndterer skia. De leggbeskytterne så forresten smarte ut, jeg vet at flere hundekjørere også bruker tilsvarende neoprensokker av lange typen, bl.a for ømme ankler og ledd. (Varme)
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.