Gå til innhold

Memento mori

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  2 996
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  235

Omdømmeaktivitet

 1. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Bokhylla i Anbefaling av powerbank?   
  Tror ikke dette er «feil»  fjern en null og du får bare halvparten så mange treff!
  Verden vil bedras, og mange er litt hjelpeløse i denne elektroniske verden og velger høyest tall på alt mellom himmel og jord uten å ha filla peiling. 
 2. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Bokhylla i Anbefaling av powerbank?   
  Blir ikke lengere forbauset over hva som blir oppgitt kapasitet på eBay..... 
   
 3. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Roaas i Amok Draumr XL + Fjøl XL + Borg tarp for de opptil 210 cm   
  Da er køya mottatt og satt opp for første gang. Ser ut som kvalitet på alle deler. Men litt småplukk også. 

  Fotboxen ser bra ut.

  Litt mindre utsikt med trapen oppsatt.

  Ikke mulig å lukk myggnettingen, noe er sydd feil. 

  På filmen er feste foran.

  Her er feste bak. Tror selve myggnettingen er sydd speilvendt, alt for mye tøy over hode og for lite til å kunne lukke over beina. Sendt e-post til de. 

  Tarpen dekker akkurat. 

  Får akkurat plass til soveposen for 7 fot (2.15) personlengde.

  WM Badger er stor og fyller bra ut også i bredden.

  Opplegget ser bra ut, men for små pakkposer til køya og underlaget. På de kunne reimer også vært vært litt lengere også. Posen til XL er mindre en posen til den vanlige.
  Mye å sette seg inn i, men utrolig fint å få hjelp av naboen til oppsett og tips. Har nok mye telttanker i hode. 

  Vekt tarp. Oppgitt 745 gram. 11.4 % mere. 

  Køya uten underlag. Oppgitt 1495 gram.  5.5% mere.

  Vekt fjøl underlaget inkl repsett. Oppgitt 1120 gram -3.6% mindre

  Køye, tarp og underlaget. Inkl plugger og alt som følger med. Totalt 2.9% mere enn oppgitt. Det er ok.  Ok pakkvolum, når du har klundrete det ned i posene.
  Edit vekter oppgitt
 4. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Roaas i Amok Draumr XL + Fjøl XL + Borg tarp for de opptil 210 cm   
  Amok er et nytt og lite selskap og de har nok gått i en klassisk nybegynnertabbe. Vet at mange It-ansatte/ledere bestiller selv som de ordinære første. Da følger de prosessen hele veien, og ser at alt går som det skal gjennom hele systemet inkl levering hjemme hos seg selv. Varene blir deretter kjørt i retur som en vanlig kunde ville ha gjort det. Mye læring i en slik prosess. De gjør nok det i nesterunde. 
  Jeg har ikke fått noe sporingsnr enda og bestilte i august. Hadde jo regnet med krøll fra postnord  et selskap i jokernord konsernet. Lisa Ekdal har jo en egen sang om postnord: 
  Vem vet, inte du 
  Vem vet, inte jag 
  Vi vet ingenting nu 
  Vi vet inget idag…
  Men må si Amok har vært flinke totalt sett, som ser ut til å komme i mål bare 14 dager etter skjema på en plan som var fra juni/juli i fjor.
  Så vis jeg får hengekøya før påske (12) og alt er ok - da er jeg fornøyd. Blir greit å teste ut for en litt skeptisk teltmann som meg. Bra vi har finn også, hvis dette blir bom. Håper i det minste at fjøl underlaget innfrir. Det passer vel bra i telt også. 
 5. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Per Fredrik i Exped orion ul eller Extreme til fjelltur?   
  Som du sikkert har fått med deg hvis du har lest en del telttråder, så er vi nok ikke helt entydige i hvordan vi bruker telt, eller tester de. Det hjelper ikke om du tester et telt i 30 døgn, hvis det ikke er noe vær å snakke om. Bilde over er av Helsport trolltid SL.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Været oppgir middelverdien over 10 minutter. Det er været som bestemmer mye, og det er kastevind som tar teltet. Så vindtester slik som du ser utført i noen tester, har i praksis lite å si. 

  Her blåste mitt telt ned hjemme i hagen, i kraftig vind og snø.

  Teltpluggen som fikk all belasting etter at vinden snudde 90 grader, bøyde seg. Den sto i tæla bakke. Teltet holdt, og jeg sov halve natta inne. Det får du ikke gjort i fjellet.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Et telt er i utgangspunktet en helårsbolig, og du velger vekk mere enn bare vekt, det kan du lese om her Skjult lenke - logg inn for å se den.

  Her tester jeg Helsport Ringstind 1-2 SL i litt vind og litt snø.
  Fysikken bak er viktig, vil anbefaleSkjult lenke - logg inn for å se denpå det sterkeste, her er det mye nyttig erfaring. 


  Har hatt orion 2 extrem, og var ikke fornøyd med det i kastevind på antatt 15-16 m/s. Dette selv om det var bardunert med de bardunene som fulgte med.

  Orion 3 er et stort telt, kjempestort i forhold til de jeg har lagt ut bilder av. Men stoffet og diameter på stengene er de samme.

  Testet Helsport Trolltind SL i dette været, med snø og mye vind. 

  Det tåler mye - takket være at det er fysisk lite.
  Ja, i Helsport Trolltind SL føler jeg meg trygg, det har jeg testet såpass. Men Orion 2 Extrem ble solgt, og Orion 3 om det er UL eller extrem hadde ikke jeg tatt med på fjellet. 
  Kunne sikkert skrevet noe om valg av teltplass også, Instagramvennlig teltplass er det motsatte av det et telt ønsker seg om det blir litt vær. 
 6. Takk
  Memento mori fikk poeng fra Imp i Tur til milorgcelle Baklia på Krokskogen   
  Denne cella ligger ganske nære E16 ved Nes i Hole. Men husk at under krigen så var ikke dagens trasé bygget, men gikk langs Neslandet. Selv i dag er det over 200 høydemeter opp. 
  Cella kan nåes fra enten oversiden eller som vi valgte og parkere på plassen rett nord for Nestunnelen. Der er det en plass som det går an å komme til hvis du kjører fra Oslo. Kommer du fra Hønefoss må du kjøre til E16 går inn på veien til Drammen RV285 og kjøre under E16 og tilbake. Det er doble sperrelinjer og mye trafikk. Skal du komme til cella med kollektiv transport må dere gå av ved Humledal og gå øvre vei. Bussen kjører så og si ikke via Neslandet lenger, men er et lite drosje for buss alternativ, hvis du bestiller i god tid. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Vi gikk dem gamle seterveien til Nessetera opp Nesseterdalen. Skjult lenke - logg inn for å se den Var deltager 2 nok en gang. Anbefaler god sko, da det er steinete.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Litt oppe i dalen, gikk vi stien litt nordover på Hvalpåssiden. Den er ikke merket. Blir noen meter oppover, og vi ser ned mot Lier. Vi hadde med en lokal kjentmann Ola Ø. Hoel som kunne veien, det var veldig lurt. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Helt nede i høyre hjørne av bilde syns faktisk E16!. Det er 1.1 km å gå, og vi brukte 45 minutter på turen opp.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Cella var under krigen helt dekket med granbar på taket, og busker oppetter veggene. Pappen på utsiden, skulle hindre refleksjoner. Laftet på stedet, med lokalt tømmer. Den er ulåst, og det var ikke mer en ca 10 navn i boka siste året. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Kjentmannspost nr 13, 2006-2008. Det står at det fleste klokelig går inn ovnenfra. Men kan du veien, er nedenfra helt greit.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Spartansk innredning
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Hytta er lav, sjelden lav faktisk. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Cella er ikke tegnet inn på offisielle norske kart. Ble nok aldri søkt om byggeløyve.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  På Skjult lenke - logg inn for å se den kartet er den tegnet inn. Der er også den øvre stibiten tegnet inn, men den nedenfra mangler. I denne Skjult lenke - logg inn for å se den ligger det litt mer info om navigering som kan være kjekt å vite før dere går i gang. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  GPS posisjon. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Her går stien fra E16. Legger ved gpx fila. 
  Har valgt å lage et innlegg pr celle, slik at det skal være lettere å finne/søke opp. Det er mulig å besøke 3 celler på en tur, dette blir et eget innlegg, da det er noen triks ute å går. 
  Er det noen som vil gå hit, men er usikker så ta kontakt, så kan jeg sikkert være med som kjentmann. 
  Celle Baklia ver 2.gpx
 7. Liker
  Memento mori fikk poeng fra gramjeger i valg av lett ryggsekk   
  Da bør du vurdere Zpacks Duplex. Mye lettere enn myggtelt og tarp. Åpner du begge dørene er det som en tarp med unntak av mesh. 
  Ligger en tråd på det her: Skjult lenke - logg inn for å se den
  Hvis du legger ut en liste med hva du har i dag, er det letter å hjelpe bruk gjerne lighterpack.com så kommer vekt opp også. 
  Jeg tror jeg har det utstyret du leter etter. 
 8. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Jens Erik Johansson i Hillebergs nye telt for 2020: Anaris   
  Den korte endeveggen som ser 25 cm høy ut, gjør at reel liggelengde blir betydelig kortere ved mitt «krav» om 40 cm fri høyde - da er vi vel fort ned 170-180 i praktisk lengde. Men mye plugger også på dette. Store rette flater er jeg ikke spesielt fan av, veldig utsatt når det blåser.
  Men veldig artig at Hilleberg lager et gåstav telt igjen, de har de ikke gjort siden Rajd. Legger ved et par bilder av Rajd som jeg hadde. 9. Takk
  Memento mori fikk poeng fra Ultra Light Rikke i Julekalender 2017 -Luke 24 Selvstående Gapahuker   
  Her er alle mine selvstående gapahuker på rad og rekke. Tenkt å fortelle litt om systemet og litt om hver av dem.
  Intro
  Min start med gapahuk, startet med å bruke billige presseninger brettet til gapahukform, for så og gå over til Helsport Nordmarka Gapahuk som er avbildet under. Funker greit når du er mye på samme plassen og har bare med deg duken. Har lagret rajer som står fast fra gang til gang, på de mest brukte plassene.

  Men fikk øynene opp for selvstående gaphuker etter noen år. Disse er flott å ha med på tur, hvis stadig nye turmål er det vanlige, både sommer og vinter. Tar liten plass i sekken, veier relativt lite, lette å sette opp over alt, og gir god ly mot vær og vind. I tillegg gir de beskyttelse mot mygg og ikke minst regn, hvis du trenger å ta en overraskende hvil. Er du liten av vekst, dvs under 1.80 kan du overnatte i flere av disse.

  Bilde fra Skjult lenke - logg inn for å se den 1009 MOH. Magasinets Dovrefjell.
  Den fineste utsikten er ofte på fjelltopper, og som regel er det der du ønsker å raste og nyte synet med du lager deg litt mat på primusen. Det blåser mest som kjent mest på toppene, og spesielt på høsten er det ofte sol, men ly bare bak en stein gir ikke nok vindbeskyttelse til en skikkelig rast. Har jeg mulighet tar jeg gjerne minst en times rast, ofte med en liten ryggstrekker også. Ligge slik i ly og nyte utsikten, er flott.
  En historie jeg pleier å fortelle er når vi var på Høgfjell og det var knall sol men veldig mye vind (søring standard). Jeg slo opp gapahuken (bilde over) og fyrt opp primusen slik at vi fikk varm mat og kokt kaffe. Det kom en familie med boblejakker og de synes det var veldig kaldt spesielt når nista skulle nytes. Den minste gutten spurte faren hvorfor ikke de hadde tatt med telt!, han ble svar skyldig. Familien hadde på seg alt de hadde med seg av klær, og sto å spiste nista. Jeg satt da i bare fleecen hadde det varmt og fint. Kona hadde som vanlig kledd seg bedre, siden hun har en annen termostat. Når vi skulle begynne å gå ned igjen måtte vi også ha på boblejakkene/luene vi også.

  Bilde fra Valdresflya sammen med teltet jeg ikke får lov til å selge av kona - Hilleberg Keron 3 GT. Et veldig langt telt, og ofte kan du ikke velge hvilke vei du skal sette det opp, da er en liten gapahuk kjekk, slik at du er litt skjermet, men fortsatt har full utsikt og kan snu den etter sola.
  Gjennomgang av de forskjellige
  Tenkte at det var lurt, og ta med Helsport Ly Gapahuk som referanse. Har aldri slått opp alle sammen på likt, tatt tider og det var faktisk artig. Men det var bare is og ikke nok snø, og jeg hadde ikke med spiker/hammer. Fikk derfor ikke satt opp Helsport Ly gapahuken. Her kom en av fordelene, med selvstående gapahuker tydelig fram med en gang. Så Helsport Ly ble ikke med. Dette med plugger gjelder også svaberg. 
  Virker mye å ha 4 nesten like gapahuker, men liker å teste litt. Får en helt annen følelse for produkter ved å teste dem, og å bruke de. Aller helst liker jeg å kjøpe turutstyr fortrinnsvis brukt på Skjult lenke - logg inn for å se den, det meste blir også solgt på finn igjen. Alle her med et unntak, har jeg kjøpt brukt. Den nye ble kjøpt på Dyresku'en for 195 kr. Det har derfor kommet noen nye modeller, men grunnfunksjon er lik på disse. Samlingen består av disse selv stående: Skjult lenke - logg inn for å se den  fra Campex (XXL), Skjult lenke - logg inn for å se den, Finnmarks iglo, og Skjult lenke - logg inn for å se den.

  Øverst er Finnmarksiglo, Primus shelter, Backpacker 1 og Dovrefjell.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Alle er laget etter samme prinsipp: en lang stang over foran, to korte over denne som holder baldakinen opp. Nesten som et halvt Exped Orion eller Helsport Reinsfjell. Felles for alle er: Delte stangkanaler, trange pakkposer, dårlige strikker i stenger ved kulde, åpne ender på stangkanaler, billige strammere på barduner og mangler fester til radio/lys/tørketråd.
  Dørsystem Åpen/lukket

  Dører: Finnmarksiglo 2 stk -hel tett og hel myggnetting, Primus shelter hel myggdør, Backpacker og dovrefjell -Litt myggnetting øverst, resten tett. Det beste er at det er mulighet for duk nederst,  ellers spruter regne inn, når det slår i bakken. Hel myggnetting er fint på varme dager.
  Som dere ser i den tekniske tabellen er det ikke så store forskjeller, men unntak av Primus Shelter som er litt i en egenklasse, med teltduk over alt og alu stenger. Dette syns veldig bra på tidene på oppsetting og nedtaking hvor jeg utførte dette alene.
   
  Tekniske data
  Finnmarksiglo
  Primus Shelter
  Campx (XXL)
  Backpacker 1
  Dovrefjell
  Classic 1
  Vekt oppgitt
  2.25 kg
  1.50 kg
  1.60 kg
   
  Vekt målt
  2.16 kg
  1.33 kg
  1.64 kg
  1.5 kg
  Bredde (målt)
  260/(260) cm
  250/(250) cm
  235/(230) cm
  /(225) cm
  Høyde (målt)
  130/(140) cm
  120/(120) cm
  115/(117) cm
  /(107) cm
  Dybde (målt)
  110/(110) cm
  100/(125)cm
  125/(130)cm
  /(125)cm
  Type stenger
  Glassfiber
  8 mm fargemerka
  Alu stenger 7 mm fargemerka
  Glassfiber
  7 mm fargemerka
  Glassfiber
  8 mm
  Stangvekt
  703 gram
  408 gram
  576 gram
  642 gram
  Antall plugger
  8 stk V i stål
  23 cm lange
  376 gram
  6 stk Firkanta
  alu Hillebergtype
  61 gram
  6 stk runde stålplugger vekt 151 gram
  6 stk i alu vekt 76 gram
  Antall barduner
  4 stk
  6 stk
  Ingen!
  2 stk
  Baldakin
  nei
  nei
  ja
  ja
  Ventiler
  2 stk med myggnetting
  nei
  nei
  nei
  Stormmatter/poser
  3 stormmatter
  4 stk poser
  nei
  nei
  Isfiskehull
  2 stk
  nei
  nei
  nei
  Duk
   
  Polyester
  3000 mm
  Polyester
  2000 mm
  Polyester
  Bunnduk
  Polyeten vevforsterket
  Pu-coating 7000mm
  Polyeten vevforsterket
  Polyeten vevforsterket
  Dukvekt
  1081 gram
  861 gram
  913 gram
  782 gram
  Innvendig lomme
  1 stk skrå
  ingen
  1 stk vegg
  2 stk på gulvet!
  Pakk størrelse
  60xØ15 cm
  50xØ10 cm
  45xØ12 cm
  52xØ12cm
  Tid på oppsetting
  05:51
  03:30
  06:57
  06:34
  Tid på pakking
  05:30
  02:18
  04:54
  03:57
  Pris
  kr 899,00
  kr 1 195,00
  kr 399,00
  kr 349,00
  Finnpris
  kr 500,00
  kr 400,00
  kr 250,00
  kr 195,00

  Alle er bitte litt forskjellige i lengde, så her er alle fire satt inni hverandre. Ikke så stor forskjellen på disse.

  Sammenpakket er forskjellen litt større, enn man skulle tro. Presseningsduken som er bruk i bunn, gjør de vanskelige å pakke slik at de går inni pakkposen igjen. Dette gjelder ikke Primus Shelter, som har vanlig bunnduk.

  Øverst er Finmarksiglo pluggen på 23 cm, Campx, Backpack og nederst Primus Shelter.
  Dovrefjell

  Går gjennom disse i forhold til størrelse/vekt: den minste er Dovrefjell som Magasinet selger. Den er ofte med i sekken på dagstur. Den er lett 1,5 kg, tar ikke mye plass i sekken. Men egner seg best for en til to personer. Dette er nok den jeg har hatt mest med på tur - ca 40 turer. Den har også mulighet til å lukke igjen fronten og har noe myggnetting i toppen. Den er laget med et utspring så at det ikke skal regne inn. Men den er ikke spesielt vanntett i sømmene. Her følger det med bra plugger, men disse er ikke mulig å sette ned gjennom plastdelen som er tenkt, da hullet er for lite. Har derfor bundet tråd på alle festene, og på alle pluggene. Eneste med reflex i bardunene. Den har utgått fra Magasinet, de selger en oppgradert versjon nå.

  Her er det også lommer som ligger på gulvet inni. Har ikke funnet noe praktisk bruk til disse... Stangkryss kan bindes sammen for enda mer stabilitet. Her syns også den åpne løsningen som gjør at ståldelen på glassfiberstengene hele tiden henger seg fast, når du skal tre eller ta ut stengene.
  Campx

  Campx Backpacker 1 som XXL selger er ganske lik den til Magasinet. Samme glassfiberstenger og grunnkonstruksjon med baldakin. Passer best for en til to personer. Denne ble kjøpt brukt fra forumet her sammen med noe annet. Den blir brukt til bålfyringsturer i marka, da den ikke har noen barduner. Den er heller ikke spesielt vanntett i sømmene. Vekta er litt mer enn Dovrefjell, vekt 1,64 kg.  Her er alt laget så enkelt som mulig, stenger, plugger etc.

  Fargemerkede stenger og knytting, ellers helt plain.
  Primus Shelter

  Primus shelter, et bilde tatt etter insta-metoden. Den står i nedoverbakke, slik at det ikke lar seg gjøre å sitte i den, og alt rotet bak fotografen, men bilde ble best slik. Primus Shelter er den eneste som har ordentlig stenger i aluminium, og teltduk i bunn. Den er mer forseggjort enn alle de andre, hele vanlige teltstenger gjør det mye lettere og tre stengene på denne. Den veier heller ikke så veldig mye selv om den er stor, med sine 1.3 kg. Her er det 4 lommer til å fylle med sand/stein slik at den kan stå helt selvstendig på for eksempel strand og svaberg.  Denne her er heller ikke helt vanntett men ble mye bedre etter en impregnering runde. Det er sømmene som er lekkasjepunkt.

  Her sammen med Akto. Shelter er også så stor at den passer for tre personer eller en person som ligger. Konstruksjon her er uten baldakin, døra går i glidelås helt foran. Hel myggdør, men regnet som treffer bakken spruter inn, burde det vært minmum 15 cm med duk nederst. ikke lommer innvendig. Ofte med på sommersturer, hvor myggen biter og det kan komme styrtskurer med regn. Den absolutt raskeste  og sette opp og ta ned. Ok liggelengde for dagsturer, for en lang person.

  Her er to av stangkanalene hele, som gjør det mye lettere å tre stengene. Den har 6 barduner, bruker sjelden mere enn 2.
  Finnmarksigloo

  Finnmarks iglo er den største og tyngste av de som jeg har. Vekt på 2,16 kg.

  Den går det an å ligge i. Men som dere ser på bilde, er selv Bamse ekstrem i lengste laget. Kjøpt etter tips fra Skjult lenke - logg inn for å se den Fargen på denne er orange slik at du skal synes godt isen .

  Den har også to hull i bunnen uken festet med borrelås slik at den kan brukes til isfiske, hele stangkanaler, bortsett fra endene.

  Den har en innvendig praktisk lomme og ikke minst ventiler med myggnetting. Hel myggdør og tett ytterdør, minsker behovet for baldakin, som den ikke har. 
  Konklusjon
  Om jeg skal prøve meg på en konklusjon: Har lettere tarper og telt, men ender som regel med at en av disse selvstående gapahukene blir med på turen. Har også andre gapahuker, men de selvstående er enkle og du får alltid ly uansett hvordan underlaget er. Så langt er nok Primus Shelter kommet lengst totalt sett, men den ideelle Gaphuk er det ikke. På mange telt, holder det å tre stanga inn og den går i en lomme på andre siden. Det finnes ikke på noen av disse. Ikke mulighet til stangjustering, ei heller til pluggene. Gode barduner gjerne med reflex og gode strammere savnes også. Kvalitetsplugger bør inngå også.  Flammehemende duk, hadde vært fint, blir mye bålhull av granfyring. Innvendige lommer som kan brukes og et par løkker til tørketråd/radio/lys hører med for en god tur. Så kanskje jeg burde ta en telefon til Helsport og få de til å lage en god modell, er jo nesten et Reinsfjell delt i to. De har både kunnskapen og muligheten. Vekta på den letteste er jo 1,3 kg så den er i boks etter min mening.
  Siden dette er mitt jubileum med innlegg nr 1000 her på fjellforum og siste innlegget, vil jeg ønske alle fjellforumere en riktig god jul og godt nyttår, og håper dere får mange fine turer fremover, aller helst med en selvstående gapahuk i sekken. 
  Ps: Har du nytte og glede av innlegg her på forumet så trykk gjerne på 👍, eller skriv en kommentar. Det setter vi som skriver her pris på😀
   
 10. Liker
  Memento mori fikk poeng fra jaknudsen i Langtur 21 dager - Dag for dag tråd - Østfolds sydligste punkt og hjem   
  Etter tips fra løypebasen, ble det skiløypa første del, så vei. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Bare 10 km på sti til vanlig.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Mye vær og vind, litt regndrypp også.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Bedre vær mot nord, jeg skulle sydover.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  «Stien»/skiløypa var ille, bare gjørme
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Det har vært hugst i område, og mye regn i tillegg.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Viktig å sette beina rett, selv steiner som normalt bærer gikk til bunns.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Heldigvis var dette bare et lite stykke 1-2 km
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Lett å bli blaut og møkket...
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Veldig glad når jeg kom til skogsbilveien
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  En glede å gå på etter gjørme og fotbad
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Møtte disse som var i ferd med å kjøre inn i skiløypa - skulle plante, hadde ikke GPS men 2 A4 ark hvor de skulle plante. De kunne bare engelsk, og fikk sendt de i riktig retning.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Kjente skilt dukker opp.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Dette skiltet har jeg faktisk satt opp selv! 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Utrolig mye vann i bekker.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Høyre sko lekker... 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Venstre like tørr
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Mere og flotte små fosser.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Omtrent her måtte jeg ta et valg, kort og over en topp, og veldig vått, eller nedover en lang bakke og mye lenger. Ble det siste.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Store dammer på de utroligste steder. Valget var lett.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Lettgått, og blir satt pris på når alternativ er vadere, gikk der i fjor og det var helt håpløst på høsten.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Nærmer seg Kleiva, lang bakke men kjent og jevn stigning
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Pyntet med slede.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Drikkevannsuttak.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Klamt og varmt og fønvind
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Hadde ikke råd til juletre, så her bruker det pinne.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Flotte blomster i store mengder.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Tok av scooterløypa, for å spare 4 km på asfalt. Den går delvis går på en høyde.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Men har noen søkk. Har blitt små tjern.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Flere små tjern med vanlig grass i bunn
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Dette er gamleveien til Retthella for de som er kjent. Hole/Ringerike begynner å syns, og mobilen funker igjen.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Litt ras, skjer hver vår - derfor bør du ikke gå mørkgånga på våren.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Mye vær, varmt og fint. Holebygda og Tyrifjorden er flott. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Nede i byggefeltet ser jeg også Steinsfjorden, og over til min far.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Ble noen skritt i dag også.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Bakken ned fra Nordmarka er lang, men nesten hjemme.
  Så da er turen gjennomført etter planen, fint å være hjemme og ha oppnådd det som var målet. 
  Sitter med mye inntrykk og tanker etter en slik - for meg spesiell tur.
  Har gått hver dag i 21 dager, ingen hviledager.  Vekta var omtrent den samme som ved starten (men glemte å veie meg før start) 
  Ingen gnagsår, kroppen like fin, har ikke falt på turen. 
  Har ikke hatt mulighet eller ønske om å komme inn på mye utstyrsdetaljer, det får komme de nærmeste dagene. Har mye å dele.
  Men vil takke alle som har fulgt denne «monstertråden» og som har bidratt med innspill og faktisk påvirket turen. Takk til de som også har gitt tilbakemelding - enten ved likerkikk eller kommentarer. 
  Tror denne «Dag for dag- tråden» må ha satt noen rekorder av ett eller annet slag. Skjult lenke - logg inn for å se den eller moderatorer sitter sikkert på noe statistikk. Men ser at antall visninger er utrolig høyt. Sikkert antall skrivefeil også 😂, for fort har det gått, ellers hadde det ikke vært mulig. Velpolert er vel ikke første ordet jeg kommer på - men dele turglede😀 mens det faktisk skjer, ikke som å se en fotballkamp når du vet resultatet. Her skjer det der og da - og du kan påvirke resultat. 
  Hyggelig å møte Skjult lenke - logg inn for å se den og Skjult lenke - logg inn for å se den også. 
  Takk til Skjult lenke - logg inn for å se den og Skjult lenke - logg inn for å se den for konkrete råd
  Hode er ellers fullt av tanker - får dele de når jeg har fått summet meg. 
 11. Liker
  Memento mori fikk poeng fra JanneK i Petzl e+lite superlett hodelykt optimalisering   
  Jeg har brukt Petzl hodelykt, og er veldig fornøyd med den. Den gir lite nok lys, og har rødt lys. Bruken har vært inni teltet, lese kart, og finne ting i mørke. Det har kommet en ny modell, som også har mer lys. Kjøpte denne på tilbud. 

  Den nye har disse data, og bruker cr2032 batteri som holder i en evighet, ved mitt bruk.

  Den nye er oppgitt til å veie 26 gram, noe den gjorde. Den er da 2 gram lettere enn den forrige, noe av dette er spart på at de har tatt vekk mulighet til å feste den på capsbremmen.  Men trenger ikke fløyte og likte den gamle strikken bedre. Byttet om og sparte 2 gram til. 

  Tok også det letteste coveret. Da har jeg spart 4 gram, og fått en bedre lykt i tillegg. Det er 14% ned i vekt.🤣
 12. Liker
  Memento mori fikk poeng fra gramjeger i Hvordan sover dere i telt?   
  Nei, akkurat som hjemme. Sover veldig bra i telt. Men merker at nattflaska må fram når dagen har vært hard. Da skjer det tydeligvis noe i kroppen. Litt artig å se hvor mye en tisser også. Er noen ganger at det er såvidt 1 liter holder for min del. 
 13. Liker
  Memento mori fikk poeng fra fjellrypa i Langtur 21 dager - Dag for dag tråd - Østfolds sydligste punkt og hjem   
  Del 4 Primus og sovesystem, regntøy, fiskesaker, Detaljer på sekken.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Brukte Jetboil Minimo 1.0 l på turen, utrolig rask, har regulator og veldig snill på gassforbruket. Hadde med støttebeina, og en fyrstikkeske i tilfelle den innebygget tenneren ikke funket, men den tente hver gang. Har også 0.8 l versjon som tar mindre plass, men som tåler mindre vind, og blir i minste laget når du skal bare ha et oppkok til både real og kaffe i samme oppkok. Minimo koker heller ikke så fort over som Micromo.
  Anbefales 👍
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Har bare brukt en boks på 230 gram på turen. Var igjen 20 gram gass på den ved hjemkomst. Men var innom 2 Dnt hytter, så der sparte jeg 4 oppkok. Og har brukt en MRE oppvarming.  Har brukt grovt i underkant av 10 gram PR døgn. De sier ca 12 liter PR 100 gram gass. Dette må stemme meget bra. Men har vært forsiktig å kokt bare det jeg trenger, og beskyttet den mot vind. Den er bred i bunn og har varmevekselkjele. 
  Her kan jeg bare si en ting og det er: Anbefales 👍
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Hadde med kaffekjele Primus på 0.6 L. Varmet vannet i jetboilen, helte det over i kaffekjelen og lot det trekke der. Satte kaffekjelen inni en pose og la ofte noe klær oppå. Kokte kaffe slik at jeg hadde en kopp på morgenen og nok til termosen på 0.35 l. Kokte av og til kaffe på kvelden. Har kaffepressefilter til jetboilen, men da smaker alt litt kaffe etter ein stund. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  OR helium regn/ytterjakke. Funker bra og har hette, men da bør du ha caps, ellers er ikke hetta bra nok. Har ei lomme også. Outlettpris var 1150 kr, så verdt pengene.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Har plass til alt regntøyet i en beltelomme til ZPacks sekken. Men lomma subber når jeg går. Den kan også brukes som lomme på skulderstroppen. Her er vekta med regnbukse og regn/vindvotter.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Zpacks regnbukse, går over skoa når du skal ha den på, men du må av med fjellsko for å ta den av. Puster forbausende bra. Anbefales 👍
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  ZPacks vind/regnvotter. Veldig bra. Men i største laget om jeg ikke brukte fleece hansker inni. Kommer til å kjøpe et sett til som er en størrelse mindre. Anbefales 👍
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Vekt på belteposen, det er mulig å sette på 2 stk på hofte belte. For plass til alt regntøyet/ytterjakka i den - volum 1 liter. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Thermarest Neoair Xlite Large. Et bra underlag, men helt på grensa når det blir godt under null, eller minus 5-6 grader jeg hadde på det kaldeste. Glad jeg ikke tok überlite underlaget, som først tenkt.  Anbefales ned mot null grader om du sover kaldt. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Vekt på ZPacks pakkpose som kan vrenges og brukes som pute, quilt og syntetisk dunlue. Hadde en ekstra tynn plastpose utenpå, da nylofume packliner gikk istykker.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Fleece på ene siden, fylles med regntøy, klær og brukes som pute. Anbefales 👍
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Andre siden er uten fleece. Vrenges og den er vanntett. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Vekt inkl litt reptape. Har vært med på mange turer og pakket hardt. Men har en i reserve, som er litt annet konstruert. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Enlightened Equipment  Enigma i 950 Cuin dun Wide/Xlong -12 grader C med 20D Weather Resistant strips. Custom made in USA. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  EE syntetisk dunlue Hoodlum, reddet i praksis turen når det ble kaldt om  natta. Anbefales. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Vekt på bare quilten når den er tørket. Puttet den i en vanlig brødpose for å veie den. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Skjult lenke - logg inn for å se denpå 3 meter, for fisk opptil 900 gram. For elver/ vannkanten på vann
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Dette er snøre, ekstra fordommer, 2 fluer og en markekrok. Kom i pakka i ytre Enebakk. Fisket bare en dag. Ble mye regn eller mye gåing. Men verd  ta med, siden den er så lett. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Litt bilder av Zpacks arc blast sekken på 52 liter. Hovedrommet er 39 liter. Bæresystemet tåler opptil 15-16 kg. Nettinglomma er like hel, og teller som 8 liter.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Ingen hull i bunn av sekken, men møkkete og full av pollen.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Høyre sidelomme, teller som 2.5 liter.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Venstre sidelomme, teller som 2.5 liter.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Rulle topp lukking av hovedrommet, er tilnærmet vanntett.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Er en ekstra stropp over toppen, kjekt til å feste feks fleece hvis den trenger å luftes.

  Da har jeg vært gjennom det som var i sekken når jeg kom hjem.
 14. Liker
  Memento mori fikk poeng fra gramjeger i Ser etter inspirasjon på oppbevaring av turutstyret i huset.   
  Skjult lenke - logg inn for å se den Du burde ha sovepose løst inni skapet siden du har så god plass. De har ikke noe godt av å bli lagret sammenpakket. Mange soveposer blir betydelig bedre etter en vask, da det virker som det blir mere spenst i fyllet.

  Her er mitt system i påvente av bygging av et walk in skap til turutstyret. Legg merke til at mat ikke er i samme kasse som real. 

  liker ikke tette plastkasser, bedre med papp som puster littegrann i det minste. 
 15. Liker
  Memento mori fikk poeng fra TonePåTur i Jens i Villmarka - NRK på sitt beste   
  Jeg må si jeg er imponert over Skjult lenke - logg inn for å se den og serien som Skjult lenke - logg inn for å se den har laget. Flotte bilder - bra fortalt - serien og Jens virker ærlig. Vil absolutt anbefale denne serien. 
 16. Liker
  Memento mori fikk poeng fra tshansen i Jens i Villmarka - NRK på sitt beste   
  Jeg må si jeg er imponert over Skjult lenke - logg inn for å se den og serien som Skjult lenke - logg inn for å se den har laget. Flotte bilder - bra fortalt - serien og Jens virker ærlig. Vil absolutt anbefale denne serien. 
 17. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Helge G i Jens i Villmarka - NRK på sitt beste   
  Jeg må si jeg er imponert over Skjult lenke - logg inn for å se den og serien som Skjult lenke - logg inn for å se den har laget. Flotte bilder - bra fortalt - serien og Jens virker ærlig. Vil absolutt anbefale denne serien. 
 18. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Tiur3 i Jens i Villmarka - NRK på sitt beste   
  Jeg må si jeg er imponert over Skjult lenke - logg inn for å se den og serien som Skjult lenke - logg inn for å se den har laget. Flotte bilder - bra fortalt - serien og Jens virker ærlig. Vil absolutt anbefale denne serien. 
 19. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Måssåbjønn i Jens i Villmarka - NRK på sitt beste   
  Jeg må si jeg er imponert over Skjult lenke - logg inn for å se den og serien som Skjult lenke - logg inn for å se den har laget. Flotte bilder - bra fortalt - serien og Jens virker ærlig. Vil absolutt anbefale denne serien. 
 20. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Aslak Smeland i Tips til prosjekter på tur/i naturen   
  Igloo og snøhule går fint! Det står ut sesongen om du er heldig med været.
 21. Liker
  Memento mori fikk poeng fra gramjeger i Iglo med helt perfekt form - 40 dagers Jubileum   
  Jeg laget en 8 fots igloo i kram snø som en test rett før jul. For et par dager siden, tok jeg ei skøyteski siden den hadde fint spenn, brukte den som mal og jevnet den utvendig. Så har det snødd oppå den. Er blitt så perfekt at den nesten ser kunstig ut!
  Har sovet en natt i den.
  Den har fått et mildvær på seg, slik at den satt seg. Legger ved noen bilder av bygginga, som tok ca 4 timer. 

  På kvelden.

  Dagen etter i dagslys.
   

 22. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Trond Monkvik i Iglo med helt perfekt form - 40 dagers Jubileum   
  Jeg laget en 8 fots igloo i kram snø som en test rett før jul. For et par dager siden, tok jeg ei skøyteski siden den hadde fint spenn, brukte den som mal og jevnet den utvendig. Så har det snødd oppå den. Er blitt så perfekt at den nesten ser kunstig ut!
  Har sovet en natt i den.
  Den har fått et mildvær på seg, slik at den satt seg. Legger ved noen bilder av bygginga, som tok ca 4 timer. 

  På kvelden.

  Dagen etter i dagslys.
   

 23. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Tom Mauno i Erfaringer og modifisering av Helsport Ringstind Superlight 1-2   
  Modifisering utført av Helsport. Sendte mitt Ringstind SL til Helsport fikk det veldig raskt igjen. De sydde på fem ekstra pluggfester. Fikk med fem plugger og lit snor til å lage løkker. Kostnad var bare porto en vei. Har du ikke modifiserte ditt Ringstind SL enda, så gjør det før sesongen starter for fullt. Satte det opp i hagen siden det var ganske mye vind. Teltet står mye bedre, og med betydelig mindre blafring i duken. Det blir bedre plass i forteltet, ingen klistring av innerteltet  til ytterduken. Modifiseringen er utført slik at det ikke er mulig å se at det ikke kommer som standard. Vektøkingen er bare noe få gram.

  Påsydd ekstra pluggfeste.

  Betydelig bedre plass i forteltet.

  Ingen klistring, det blåste bra når bilde er tatt.

  Satte også på feste på døra.

  Strekker duken meget bra, mye mindre blafring.

  Eneste jeg lurer på er om det ville hjulpet å ha midt bardunen enda lengre, slik at den også drar litt oppover. Noen som har testet?
 24. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Altlænder i Julekalender 2017 -Luke 24 Selvstående Gapahuker   
  Her er alle mine selvstående gapahuker på rad og rekke. Tenkt å fortelle litt om systemet og litt om hver av dem.
  Intro
  Min start med gapahuk, startet med å bruke billige presseninger brettet til gapahukform, for så og gå over til Helsport Nordmarka Gapahuk som er avbildet under. Funker greit når du er mye på samme plassen og har bare med deg duken. Har lagret rajer som står fast fra gang til gang, på de mest brukte plassene.

  Men fikk øynene opp for selvstående gaphuker etter noen år. Disse er flott å ha med på tur, hvis stadig nye turmål er det vanlige, både sommer og vinter. Tar liten plass i sekken, veier relativt lite, lette å sette opp over alt, og gir god ly mot vær og vind. I tillegg gir de beskyttelse mot mygg og ikke minst regn, hvis du trenger å ta en overraskende hvil. Er du liten av vekst, dvs under 1.80 kan du overnatte i flere av disse.

  Bilde fra Skjult lenke - logg inn for å se den 1009 MOH. Magasinets Dovrefjell.
  Den fineste utsikten er ofte på fjelltopper, og som regel er det der du ønsker å raste og nyte synet med du lager deg litt mat på primusen. Det blåser mest som kjent mest på toppene, og spesielt på høsten er det ofte sol, men ly bare bak en stein gir ikke nok vindbeskyttelse til en skikkelig rast. Har jeg mulighet tar jeg gjerne minst en times rast, ofte med en liten ryggstrekker også. Ligge slik i ly og nyte utsikten, er flott.
  En historie jeg pleier å fortelle er når vi var på Høgfjell og det var knall sol men veldig mye vind (søring standard). Jeg slo opp gapahuken (bilde over) og fyrt opp primusen slik at vi fikk varm mat og kokt kaffe. Det kom en familie med boblejakker og de synes det var veldig kaldt spesielt når nista skulle nytes. Den minste gutten spurte faren hvorfor ikke de hadde tatt med telt!, han ble svar skyldig. Familien hadde på seg alt de hadde med seg av klær, og sto å spiste nista. Jeg satt da i bare fleecen hadde det varmt og fint. Kona hadde som vanlig kledd seg bedre, siden hun har en annen termostat. Når vi skulle begynne å gå ned igjen måtte vi også ha på boblejakkene/luene vi også.

  Bilde fra Valdresflya sammen med teltet jeg ikke får lov til å selge av kona - Hilleberg Keron 3 GT. Et veldig langt telt, og ofte kan du ikke velge hvilke vei du skal sette det opp, da er en liten gapahuk kjekk, slik at du er litt skjermet, men fortsatt har full utsikt og kan snu den etter sola.
  Gjennomgang av de forskjellige
  Tenkte at det var lurt, og ta med Helsport Ly Gapahuk som referanse. Har aldri slått opp alle sammen på likt, tatt tider og det var faktisk artig. Men det var bare is og ikke nok snø, og jeg hadde ikke med spiker/hammer. Fikk derfor ikke satt opp Helsport Ly gapahuken. Her kom en av fordelene, med selvstående gapahuker tydelig fram med en gang. Så Helsport Ly ble ikke med. Dette med plugger gjelder også svaberg. 
  Virker mye å ha 4 nesten like gapahuker, men liker å teste litt. Får en helt annen følelse for produkter ved å teste dem, og å bruke de. Aller helst liker jeg å kjøpe turutstyr fortrinnsvis brukt på Skjult lenke - logg inn for å se den, det meste blir også solgt på finn igjen. Alle her med et unntak, har jeg kjøpt brukt. Den nye ble kjøpt på Dyresku'en for 195 kr. Det har derfor kommet noen nye modeller, men grunnfunksjon er lik på disse. Samlingen består av disse selv stående: Skjult lenke - logg inn for å se den  fra Campex (XXL), Skjult lenke - logg inn for å se den, Finnmarks iglo, og Skjult lenke - logg inn for å se den.

  Øverst er Finnmarksiglo, Primus shelter, Backpacker 1 og Dovrefjell.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Alle er laget etter samme prinsipp: en lang stang over foran, to korte over denne som holder baldakinen opp. Nesten som et halvt Exped Orion eller Helsport Reinsfjell. Felles for alle er: Delte stangkanaler, trange pakkposer, dårlige strikker i stenger ved kulde, åpne ender på stangkanaler, billige strammere på barduner og mangler fester til radio/lys/tørketråd.
  Dørsystem Åpen/lukket

  Dører: Finnmarksiglo 2 stk -hel tett og hel myggnetting, Primus shelter hel myggdør, Backpacker og dovrefjell -Litt myggnetting øverst, resten tett. Det beste er at det er mulighet for duk nederst,  ellers spruter regne inn, når det slår i bakken. Hel myggnetting er fint på varme dager.
  Som dere ser i den tekniske tabellen er det ikke så store forskjeller, men unntak av Primus Shelter som er litt i en egenklasse, med teltduk over alt og alu stenger. Dette syns veldig bra på tidene på oppsetting og nedtaking hvor jeg utførte dette alene.
   
  Tekniske data
  Finnmarksiglo
  Primus Shelter
  Campx (XXL)
  Backpacker 1
  Dovrefjell
  Classic 1
  Vekt oppgitt
  2.25 kg
  1.50 kg
  1.60 kg
   
  Vekt målt
  2.16 kg
  1.33 kg
  1.64 kg
  1.5 kg
  Bredde (målt)
  260/(260) cm
  250/(250) cm
  235/(230) cm
  /(225) cm
  Høyde (målt)
  130/(140) cm
  120/(120) cm
  115/(117) cm
  /(107) cm
  Dybde (målt)
  110/(110) cm
  100/(125)cm
  125/(130)cm
  /(125)cm
  Type stenger
  Glassfiber
  8 mm fargemerka
  Alu stenger 7 mm fargemerka
  Glassfiber
  7 mm fargemerka
  Glassfiber
  8 mm
  Stangvekt
  703 gram
  408 gram
  576 gram
  642 gram
  Antall plugger
  8 stk V i stål
  23 cm lange
  376 gram
  6 stk Firkanta
  alu Hillebergtype
  61 gram
  6 stk runde stålplugger vekt 151 gram
  6 stk i alu vekt 76 gram
  Antall barduner
  4 stk
  6 stk
  Ingen!
  2 stk
  Baldakin
  nei
  nei
  ja
  ja
  Ventiler
  2 stk med myggnetting
  nei
  nei
  nei
  Stormmatter/poser
  3 stormmatter
  4 stk poser
  nei
  nei
  Isfiskehull
  2 stk
  nei
  nei
  nei
  Duk
   
  Polyester
  3000 mm
  Polyester
  2000 mm
  Polyester
  Bunnduk
  Polyeten vevforsterket
  Pu-coating 7000mm
  Polyeten vevforsterket
  Polyeten vevforsterket
  Dukvekt
  1081 gram
  861 gram
  913 gram
  782 gram
  Innvendig lomme
  1 stk skrå
  ingen
  1 stk vegg
  2 stk på gulvet!
  Pakk størrelse
  60xØ15 cm
  50xØ10 cm
  45xØ12 cm
  52xØ12cm
  Tid på oppsetting
  05:51
  03:30
  06:57
  06:34
  Tid på pakking
  05:30
  02:18
  04:54
  03:57
  Pris
  kr 899,00
  kr 1 195,00
  kr 399,00
  kr 349,00
  Finnpris
  kr 500,00
  kr 400,00
  kr 250,00
  kr 195,00

  Alle er bitte litt forskjellige i lengde, så her er alle fire satt inni hverandre. Ikke så stor forskjellen på disse.

  Sammenpakket er forskjellen litt større, enn man skulle tro. Presseningsduken som er bruk i bunn, gjør de vanskelige å pakke slik at de går inni pakkposen igjen. Dette gjelder ikke Primus Shelter, som har vanlig bunnduk.

  Øverst er Finmarksiglo pluggen på 23 cm, Campx, Backpack og nederst Primus Shelter.
  Dovrefjell

  Går gjennom disse i forhold til størrelse/vekt: den minste er Dovrefjell som Magasinet selger. Den er ofte med i sekken på dagstur. Den er lett 1,5 kg, tar ikke mye plass i sekken. Men egner seg best for en til to personer. Dette er nok den jeg har hatt mest med på tur - ca 40 turer. Den har også mulighet til å lukke igjen fronten og har noe myggnetting i toppen. Den er laget med et utspring så at det ikke skal regne inn. Men den er ikke spesielt vanntett i sømmene. Her følger det med bra plugger, men disse er ikke mulig å sette ned gjennom plastdelen som er tenkt, da hullet er for lite. Har derfor bundet tråd på alle festene, og på alle pluggene. Eneste med reflex i bardunene. Den har utgått fra Magasinet, de selger en oppgradert versjon nå.

  Her er det også lommer som ligger på gulvet inni. Har ikke funnet noe praktisk bruk til disse... Stangkryss kan bindes sammen for enda mer stabilitet. Her syns også den åpne løsningen som gjør at ståldelen på glassfiberstengene hele tiden henger seg fast, når du skal tre eller ta ut stengene.
  Campx

  Campx Backpacker 1 som XXL selger er ganske lik den til Magasinet. Samme glassfiberstenger og grunnkonstruksjon med baldakin. Passer best for en til to personer. Denne ble kjøpt brukt fra forumet her sammen med noe annet. Den blir brukt til bålfyringsturer i marka, da den ikke har noen barduner. Den er heller ikke spesielt vanntett i sømmene. Vekta er litt mer enn Dovrefjell, vekt 1,64 kg.  Her er alt laget så enkelt som mulig, stenger, plugger etc.

  Fargemerkede stenger og knytting, ellers helt plain.
  Primus Shelter

  Primus shelter, et bilde tatt etter insta-metoden. Den står i nedoverbakke, slik at det ikke lar seg gjøre å sitte i den, og alt rotet bak fotografen, men bilde ble best slik. Primus Shelter er den eneste som har ordentlig stenger i aluminium, og teltduk i bunn. Den er mer forseggjort enn alle de andre, hele vanlige teltstenger gjør det mye lettere og tre stengene på denne. Den veier heller ikke så veldig mye selv om den er stor, med sine 1.3 kg. Her er det 4 lommer til å fylle med sand/stein slik at den kan stå helt selvstendig på for eksempel strand og svaberg.  Denne her er heller ikke helt vanntett men ble mye bedre etter en impregnering runde. Det er sømmene som er lekkasjepunkt.

  Her sammen med Akto. Shelter er også så stor at den passer for tre personer eller en person som ligger. Konstruksjon her er uten baldakin, døra går i glidelås helt foran. Hel myggdør, men regnet som treffer bakken spruter inn, burde det vært minmum 15 cm med duk nederst. ikke lommer innvendig. Ofte med på sommersturer, hvor myggen biter og det kan komme styrtskurer med regn. Den absolutt raskeste  og sette opp og ta ned. Ok liggelengde for dagsturer, for en lang person.

  Her er to av stangkanalene hele, som gjør det mye lettere å tre stengene. Den har 6 barduner, bruker sjelden mere enn 2.
  Finnmarksigloo

  Finnmarks iglo er den største og tyngste av de som jeg har. Vekt på 2,16 kg.

  Den går det an å ligge i. Men som dere ser på bilde, er selv Bamse ekstrem i lengste laget. Kjøpt etter tips fra Skjult lenke - logg inn for å se den Fargen på denne er orange slik at du skal synes godt isen .

  Den har også to hull i bunnen uken festet med borrelås slik at den kan brukes til isfiske, hele stangkanaler, bortsett fra endene.

  Den har en innvendig praktisk lomme og ikke minst ventiler med myggnetting. Hel myggdør og tett ytterdør, minsker behovet for baldakin, som den ikke har. 
  Konklusjon
  Om jeg skal prøve meg på en konklusjon: Har lettere tarper og telt, men ender som regel med at en av disse selvstående gapahukene blir med på turen. Har også andre gapahuker, men de selvstående er enkle og du får alltid ly uansett hvordan underlaget er. Så langt er nok Primus Shelter kommet lengst totalt sett, men den ideelle Gaphuk er det ikke. På mange telt, holder det å tre stanga inn og den går i en lomme på andre siden. Det finnes ikke på noen av disse. Ikke mulighet til stangjustering, ei heller til pluggene. Gode barduner gjerne med reflex og gode strammere savnes også. Kvalitetsplugger bør inngå også.  Flammehemende duk, hadde vært fint, blir mye bålhull av granfyring. Innvendige lommer som kan brukes og et par løkker til tørketråd/radio/lys hører med for en god tur. Så kanskje jeg burde ta en telefon til Helsport og få de til å lage en god modell, er jo nesten et Reinsfjell delt i to. De har både kunnskapen og muligheten. Vekta på den letteste er jo 1,3 kg så den er i boks etter min mening.
  Siden dette er mitt jubileum med innlegg nr 1000 her på fjellforum og siste innlegget, vil jeg ønske alle fjellforumere en riktig god jul og godt nyttår, og håper dere får mange fine turer fremover, aller helst med en selvstående gapahuk i sekken. 
  Ps: Har du nytte og glede av innlegg her på forumet så trykk gjerne på 👍, eller skriv en kommentar. Det setter vi som skriver her pris på😀
   
 25. Liker
  Memento mori fikk poeng fra Erlend Gudvangen Bjørkeng i Helsport Patagonia 3 - Nerdealarm-gjennomgang   
  Helsport lager flotte telt. Et av de beste teltene de lager er Helsport Patagonia 3. Det er laget av en telt nerd som kan sine saker og har mange gode funksjoner for vinterbruk. Det er nesten rart at de produserer et så spesielt og spisst telt. Jeg er veldig glad i mitt. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Det tar ganske stor plass i stua. Litt vanskelig å få det til å stå stramt uten plugger.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Tre store gode ventiler i fotenden.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Det er et nytt materiale inn i ventilkanten. En oppgradering.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Veldig fint at Helsport har systemet med alder og serienummer på undersiden av teltnavnet.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Stor god ventil i hode-enden med veldig bra bardunering.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Bardunering som kan surres og festes selv med hansker på.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Store gode bardunering flak.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Du kan ha doble stenger og du kan stramme selv med votter på.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Sammenhengende stormmatter og mulighet til å etterstramme pluggen er veldig flott. Tror Patagonia er eneste teltet som er laget med sammenhengende stormmatter.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Stor ventil med gode barnduner i foten
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Den fremre stanga heller forover.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Det at innerteltet heller framover gjør at kondens og rim ramler ned og ikke i hodet på deg når du åpner døra. Veldig smart tenkt.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Det er myggnetting og tett duk både på innerteltet og ytterteltet på alle 3 ventilene i fotenden.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Myggnetting øverst i døra. Myggnettingen hjelper også mot snøføyke inn i teltet.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Her burde metalldelen vært tatt av, og tråden gått rett i selve glidelåsen for å slippe klirring. En av få ting som kan forbedres men samtidig noe du kan gjøre selv.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Utrolig god liggelengde, innerteltet henger litt siden jeg ikke har bardunert i parketten.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Stort fint tørkeloft.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Gode lommer på begge sider
  Skjult lenke - logg inn for å se den
   
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Det er også tett duk som kan lukkes i innerteltet.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Det er flere fester for snor i fotenden.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Det er mye som kan justeres på ventilene fire snorer😀. Dette er ventilen i fotenden.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Det er en ventil på hver side, begge med fullt sett med justeringer.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Det er veldig god avstand mellom innerteltet og ytterteltet.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Her har jeg satt opp litt lufting i innerteltet om du ser litt ut.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Utrolig tett med oppheng av innerteltet, ikke spart noe på vekta her.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Stor hempe på glidelåsen og veldig god glidelås som tåler ising.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Vekt av et stang sett.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Vekt av dobbelt sett med stenger og posen til stenger.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Repstenger.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  3960 er vekta med på teltet med et stangsett uten plugger.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Veldig god snorlukking
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Vekt av repsettet som følger med.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Det følger med bra med plugger.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Dette er den nye typen ekstremplugger til Helsport, disse er veldig gode og er betydelig bedre en sølvpapirpluggene som teltet tidligere ble levert med. Det følger ikke med snø plugger lenger de må kjøpes separat, men jeg var heldig og posen til de lå med telt.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Ganske lange plugger 20 cm.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Pluggene er asymmetriske sikkert for å spare litt vekt, utrolig solid.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Et stort pulktrekk som her ligger dobbelt følger med.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  I kjent stil er pakkeposen altfor liten. Her burde de ha laget større pose, noe alla det som Hilberg leverer med sine telt. 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Vekt totalt er 5,8 kg med alt som følger med, mye telt.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.