Gå til innhold
 • Bli medlem

Hafrak

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  48
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Omdømmeaktivitet

 1. Liker
  Hafrak fikk poeng fra rayun i Sikkerhet mellom Finse og Haukeliseter om vinteren   
  Ja, tror egentlig det. Bor på Sandnes så det er ikke så mange andre alternativer med høyt terreng som ikke krever lange transportetapper. Langt nok til Finse når jeg tar toget via Oslo.. 🙈
 2. Liker
  Hafrak ga poeng til Marius Engelsen i Sikkerhet mellom Finse og Haukeliseter om vinteren   
  På lange vinterturer ser jeg for meg at det er to ting som er viktig:
  1: At man kan håndtere kulde og kraftig vind.
  2: At man må ha en realistisk mulighet for å sette opp nødly man kan overleve i så lenge som nødvendig.
  3: At man kan navigere trygt, og ikke gå utenfor kanter eller nedi hull man ikke ser.
  4: Nødkommunikasjon.
   
  Jeg kjøpte meg en Ocean Signal PLB for noen år siden. Den henger alltid på skulderstroppen på sekken eller padlevesten og koster meg 450kr årlig i avgift. Trenger ikke å tenke mer på den før den skal inn til batteriskift og trykktest om 7 år. Veldig god investering.
 3. Liker
  Hafrak ga poeng til rayun i Sikkerhet mellom Finse og Haukeliseter om vinteren   
  Er du låst til Hardangervidda, eller kan andre områder være aktuelle. I så fall finnes det muligheter i mer beskyttet terreng og da er behovet for hytter litt mindre.
 4. Liker
  Hafrak ga poeng til Tessatroll i Sikkerhet mellom Finse og Haukeliseter om vinteren   
  Kjem no an på kar du legg ruta.
  Du kan gå via Kjeldebu (sjølvbetent) og krysse vegen ved Dyranut. Dårleg ver; følg "vassvegane" ned til bua frå Finsbergvatn. Godt ver; gå litt høgare, over Finsbergvatn, ta opp fjellsida i sør, mellom 1366 og 1376 (evt opp skaret på 1249 og vest gjennom Krobuhalsen). Følg dalen aust om Kjeldenuten og ned i Kjeldedalen, inn mot Kjeldebu, eller innom, alt etter som. 
  Vidare etter du har kryssa 7'ern er det ein sjølvbetent del på Sandhaug (var i alle fall?). 
  Er det fint ver går du austre Lakadal - Hansbu - over Låven og tek ei natt i telt på høveleg stad, før Hellevassbu. Er det ustabile tilhøve tek du stikkaløypa via Litlos? 
  På DNT sine sider er det litt krøkette å forstå om Litlos har sjølvbetent kvarter heile året det ikkje er ope, eller berre delar. Send dei ein epost å spørje? 
  Elles er det no slik at om det vert reell naud, så er det no ein del hytter på vegen. Er det reell naud (står om liv og helse) så kjem ein seg inn. 
   
 5. Liker
  Hafrak ga poeng til haugoy i Sikkerhet mellom Finse og Haukeliseter om vinteren   
  Jeg ville anbefale å sjekke med DNT om hyttene er åpne på vinteren. De har hatt en tendens til å bytte hengelås på vinteren, da det er lite besøk og dyre døgn. Men en fantastisk tur, anbefales. 
 6. Liker
  Hafrak fikk poeng fra ChristofferS i Sikkerhet mellom Finse og Haukeliseter om vinteren   
  Jeg har gjennom høsten og vinteren planlagt en solo-tur fra Haukeliseter til Ådneram. Fordelen med denne ruten (foruten enkel logistikk) er at løypen går forbi en rekke ubetjente DNT hytter. Turen skulle etter planen starte fra Haukeli på fredag neste uke (05/03-2020)
  Nå setter mildværet som er kommet over oss mest sannsynlig en stopper for denne planen på grunn av stor snøsmelting og store mengder overvann på vannene langs ruten. DNT råder meg mot å ta turen slik forholdene er nå.
  Så da tenker jeg alternativet er å ta meg til Finse og gå til Haukeliseter fra der. 3-500 meter høyere bør gi mye bedre føreforhold, men problemet / bekymringen min er: det er ingen hytter som jeg kan finne etterforsyninger på, eller ikke minst søke nødly i, langs ruten - utenom Hellevassbu - siste hytten før Haukeliseter på ruten.
  Dette blir min første langtur alene på ski, har kun døgn-overnattinger under hatten foreløpig, og kjenner at dette stresser meg ganske mye, men er samtidig sykt sulten på langtur etter lang planlegging og mye trening.
  Noen som har tanker, erfaring eller råd rundt dette?
 7. Liker
  Hafrak ga poeng til KS10 i Sikkerhet mellom Finse og Haukeliseter om vinteren   
  Selv-/ubetjente hytter er fint som sikkerhet på tur. Er du likevel skikkelig ille ute på turen og det er fare for liv har du selvfølgelig mulighet til å bryte deg inn i det du skulle finne av ly på veien. 
  Er du usikker ville jeg sørget for å ha med en nødpeilesender (type Garmin inreach) på turen. Da har du mulighet til å be om hjelp om du trenger det. Ha også med deg vindsekk/jervenduk, spade og søkestang så du har muligheten til å grave deg ned i nødstilfelle.
 8. Hehe
  Hafrak ga poeng til Espen Ørud i Utvide bardunløkker ifb. med vintertelting?   
  Skjønner fortsatt ikke problemet med bardunene da de har gigangtiske løkker i enden. Selv storrøya går gjennom uten problem....
   
  (Logg inn for å se skjult innhold)
   
 9. Liker
  Hafrak ga poeng til Skogens Stønn i Utvide bardunløkker ifb. med vintertelting?   
  Her er et par måter du kan få til å feste pluggen på uten å endre på selve bardunen. Det kan ofte være lurt å feste bardunen i et hull nær midten av pluggen i stedet for å bare tre pluggen gjennom løkka. Da vil ikke bardunen kunne skli mot enden av pluggen og slakkes, eventuelt skli helt av pluggen, om pluggen på grunn av belastning skulle endre vinkel i snøen.
  Kan også nevne at jeg pleier å grave ned pluggen (liggende, ikke opprett) og trampe snøen godt til med mindre snøen er veldig fast. Etter en stund fryser da snøen som regel til og pluggen sitter bom fast.

  større løkke.mp4
 10. Liker
  Hafrak ga poeng til Prebb i Trening til krysning av Hardangervidda.   
  Det som kan være lurt er å bruke en DNT-hytte som backup. Lag en tur/retur-tur via en hytte slik at du kan ev legge deg i den om du møter forhold som er for krevende. Vintertelting i lavlandet gir ikke helt samme erfaringen som å faktisk prøve seg i høyfjellet. Dessverre er ikke alle hytter tilgjengelig på vinteren, men noen av de ubetjente/selvbetjente er det. Finse er et glimrende utgangspunkt, men jeg tror både hytten og hotellet er stengt denne vinteren. Hytten er som oftest ikke vinteråpen tidlig i sesongen, mens hotellet har pleid å være åpen hele året, men er nå stengt for oppussing.

  Et annet alternativ som faktisk er rett ved Hardangervidda nasjonalpark (Finse hører vel til Skarvheimen) er Haukeliseter. Det er litt mer kupert her, men det gir muligheter for vintercamping i kort distanse fra hytten (hotellet) dersom man ønsker det. Et tredje alternativ, tilbake i Skarvheimen, og langs Rallarvegen er Hallingskeid. Der er det en selvbetjent DNT-hytte som er åpen hele året. Jeg har god erfaring med å kombinere teltliv med hytteliv der. Husk at du må booke DNT-hytter nå om dagen. En slik backup vil derfor være litt mer kostbar akkurat nå. Ev kan du overnatte på hytten og øve deg på dagsturer med pulk, telt osv før du returnerer til hytten på kvelden. Det kommer an på hvilke erfaringer du ønsker å samle.
  Til slutt vil jeg anbefale å dra med noen andre. Det er alltid lurt å være flere på tur tilfelle noe skulle skje, og det er ikke dumt om du drar med noen som har litt erfaring med dette fra før.
  Personlig dro jeg med en venn som hadde tilsvarende erfaring som meg da jeg startet med vintercamping i høyfjellet. Vi har fått mye verdifull erfaring av det.
  Husk fjellvettreglene, og spesielt: Det er ingen skam å snu! Hvis du er i tvil er du ikke i tvil. Da snur du.
 11. Liker
  Hafrak fikk poeng fra Lars F i Tips om rimelige snøplugger til telt   
  Hei 
  Jeg er glad i å gjøre gode kjøp, og tenkte bare jeg skulle tipse om disse teltpluggene for snø fra Thansen til 149,- for seks stykker. Jeg har ikke prøvd dem enda, men de virker veldig fine, og er egentlig nesten identiske med Helsport sine - bortsett fra at de er anodisert røde. 
  Jeg har tatt noen bilder sammen med Helsport sin 50cm snøplugg. 

  (Logg inn for å se skjult innhold) 12. Liker
  Hafrak ga poeng til Oksen i Tips om rimelige snøplugger til telt   
  Vi slengte oss også på anbefalingen og kjøpte to pakker fra thansen. Brukte de i helgen i forholdsvis løs snø og er så langt fornøyd. Det gikk fint å grave de ned som anker der hvor snøen var løsest, og etter å ha trampa det godt til frøs de skikkelig fast ila kvelden 😀 
  Takk for tipset! 
 13. Liker
  Hafrak fikk poeng fra halvmelk i Tips om rimelige snøplugger til telt   
  Hei 
  Jeg er glad i å gjøre gode kjøp, og tenkte bare jeg skulle tipse om disse teltpluggene for snø fra Thansen til 149,- for seks stykker. Jeg har ikke prøvd dem enda, men de virker veldig fine, og er egentlig nesten identiske med Helsport sine - bortsett fra at de er anodisert røde. 
  Jeg har tatt noen bilder sammen med Helsport sin 50cm snøplugg. 

  (Logg inn for å se skjult innhold) 14. Liker
  Hafrak ga poeng til runquest i Tips om rimelige snøplugger til telt   
  Kjøpte nettopp de samme, og kan ikke skjønne at f. eks. Hilleberg og Sydvang er verdt 7 ganger mer. 
 15. Liker
  Hafrak fikk poeng fra runquest i Tips om rimelige snøplugger til telt   
  Hei 
  Jeg er glad i å gjøre gode kjøp, og tenkte bare jeg skulle tipse om disse teltpluggene for snø fra Thansen til 149,- for seks stykker. Jeg har ikke prøvd dem enda, men de virker veldig fine, og er egentlig nesten identiske med Helsport sine - bortsett fra at de er anodisert røde. 
  Jeg har tatt noen bilder sammen med Helsport sin 50cm snøplugg. 

  (Logg inn for å se skjult innhold) 16. Takk
  Hafrak ga poeng til Skogens Stønn i Usikker på CO og Kovea Booster +1   
  Kan også si at hovedpoenget med testene var å se om 1) det er signifikant forskjell i CO-produksjon på å fyre med og uten kjele, og 2) om det blir mer lukt når det genereres mer CO. Svarene er altså ja på det første og nei på det andre - i denne testen.
 17. Liker
  Hafrak ga poeng til Skal bare... i Usikker på CO og Kovea Booster +1   
  Eg har diverre ikkje greidd å lese det utfrå innlegga dine, like lite som at du har greidd å lese mine innlegg slik eg hadde meint dei. Eg meiner eg også har skrive heilt utrykkeleg at ein ikkje skal stole på at ein får forvarsel.
  Med denne oppklaringa, ser eg heldigvis at me er heilt einige på alle vesentlege punkt.
 18. Takk
  Hafrak ga poeng til Skogens Stønn i Usikker på CO og Kovea Booster +1   
  Dette var jo merkelig og kan i hvert fall ikke skyldes noe jeg har skrevet. Jeg har da tvert i mot utrykkelig skrevet at man selvfølgelig skal ta lukt og svie som en advarsel om at det kan dannes CO. Men for meg virker det som om du tror du skal få et forvarsel, og det ville jeg på ingen måte stolt på.
  For å gjøre dette helt klart satte jeg nå opp et eksperiment for å vise hva som skjer når du setter på en kjele på en brenner. Og det du også skal ha i bakhodet er at dette er en brenner som går for å lage relativt lite CO, ikke den aller beste, men en av de beste. Jeg gjorde dette eksperimentet for å vise at du lett går på en farlig smell hvis du satser på at du skal få et forvarsel om at noe er galt. Det er ikke for ingen ting at CO kalles for "the silent killer".
  Eksperimentet:
  Jeg satte opp et kamuflasjetelt der alle luker var lukket, men hvor jeg lot det være ei glype øverst på døra. Teltet er uten bunn, så denne glypa representerer en god lufting fordi glypa sitter høyt oppe og man får en skorsteinseffekt fordi lufta i teltet varmes nokså mye opp. På et "vanlig" telt må du nok  ha en god del større åpning på døra for å få samme utluftinga, hvis du ikke har et telt som kan gi denne skorsteinseffekten da. Trekken ut av luka av varm luft var helt tydelig som en liten "vind" som sto opp av glypa. Jeg kjørte Kovea Booster1+-brenneren på høy effekt og stakk henda inn og pumpet av og till for å holde trykket oppe. Den gule staven er en meterstokk og er en meter lang for skalaens skyld.   
  Jeg kjørte både med og uten kjele. Når det var kjele på smeltet jeg snø.


  Jeg kjørte følgende målinger:
  1) Først kjørte jeg uten kjele i 20 minutter. CO-måleren viste aldri mer enn 0 hvilket vil si mindre enn 10 ppm. Inge spesiell lukt fra primusen, men det var tydelig varmere i teltet enn ute, antakelig rundt 10 varmegrader mens det ute var rundt 3 kuldegrader.
  2) Deretter satte jeg kjelen på og fikk følgende verdier
     - Etter 5 minutter: 56 ppm, ingen endringer med hensyn til lukt fra primus
     - Etter 30 minutter: 72 ppm, ingen endringer med hensyn til lukt fra primus. Jeg hadde da smeltet snø til 4 liter vann.
  3)  Så lukket jeg igjen glypa i døra helt. Det ville strupe skorsteinseffekten og resultere i mye dårligere lufting. Jeg fylte også kjelen på ny med snø. Etter under 10 minutter gikk alarmen på 200 ppm. Fremdeles , ingen endringer med hensyn til lukt fra primus.
  4) Jeg tok av kjelen og luftet godt ut av teltet, lukket så helt igjen på nytt, men nå altså uten kjele på primusen. CO-verdien steg gradvis opp til 100 ppm i løet av en halv time. Ingen endringer med hensyn til lukt.
  5) Uten å lufte ut strakk jeg hånda inn og tok av kjelen (pumpet opp trykket litt også). Etter 5 minutter var verdien nede på 15 ppm.
  EDIT: Her glemte jeg å si at jeg nå lukket opp glypa igjen, stakk så hånda inn...osv (her har jeg rota fælt gitt 🤪kaanskje jeg fikk i meg litt mye CO når jeg stakk hue inn og sniffa etter lukt fra primusen?)
  5) Nå lukket jeg opp glypa (og pumpet litt opp på trykket for å holde effekten jevnt høyt, fremdeles uten kjele). Etter 5 minutter var verdien ned fra 100 ppm til 15 ppm. Målet med dette punktet var å se hvor effektiv utluftinga gjennom glypa og skorsteineffekten var.
   
  Så hvor er forvarselet her? Det eneste som gav noen indikasjon på CO var måleinstrumentet. Hadde jeg sittet ute i felt med dette teltet hadde jeg antakelig hatt ei sånn glype øverst for å kunne følge med (f. eks. orrfuglleik). Med en stillebrenner gående kunne jeg sikkert ha holdt litt varme inne i teltet uten at det ville være noe spesiell fare. Hvis jeg skulle kommet til å lukke igjen luka og sette over kjelen for å smelte snø ville fort ulykken kunne være et faktum - og det uten at jeg hadde merket noe spesielt. Det som er ekstra farlig er at en av virkningene av CO-forgiftning er at dømmekraften settes ned. Det vil fort bli slik at man ikke gjør de rette tingene når man merker en begynnende hodepine (eller andre symptomer).
   
 19. Liker
  Hafrak ga poeng til T-G i Usikker på CO og Kovea Booster +1   
  Bruker Coleman fuel eller Primus Powerfuel  
   
 20. Liker
  Hafrak ga poeng til Navigatøren i Usikker på CO og Kovea Booster +1   
  Hva bruker du istedet for alkylat på Boosteren? Er den ikke bare laga for white gas og gassbokser?
 21. Liker
  Hafrak ga poeng til T-G i Usikker på CO og Kovea Booster +1   
  Har 200-300 døgn med intens fyring med Kovea Booster. Stort sett kun på rensa bensin. Aldri noe trøbbel, men har veldig gode lufterutiner og fyrer aldri i innerteltet. Har opplevd det ubehaget som blir beskrivi her på en tur, og det er den eneste turen jeg har brukt alkylat, så det droppa jeg fort. 
 22. Liker
  Hafrak ga poeng til Skogens Stønn i Usikker på CO og Kovea Booster +1   
  En annen årsak til at det kan oppstå svie er kanskje at man har fyrt med for lite ventilasjon i et telt, ikke helt forseglet, men heller ikke åpent nok. Det som da kanskje kan skje er at oksygennivået i teltet synker over tid siden det brennes opp under dannelse av CO2 og vann, og ventilasjonen ikke er god nok til å erstatte alt det oksygenet som brukes opp. Dette vil over tid føre til mindre tilgjengelig oksygen til forbrenninga. I teorien skulle man da kunne få en brå overgang til en kraftig økning av CO siden man på ett eller annet tidspunkt får for lite oksygen til fullstendig forbrenning, Siden dette også struper oksygenet til det første trinnet i forbrenningen vil fort hele flammen kunne slokke (noe den garantert vil gjøre hvis teltet er helt forseglet), men har man nok ventilasjon til akkurat å holde flammen i gang (altså for lite til fullstendig forbrenning, men nok til at flammen ikke slokner) kan man sikkert få uforbrent drivstoffgass og sot som igjen kan irritere øynene i tillegg til masse CO. Så svie i øynene bør man nok ta på alvor. Fremdeles er det ikke COen som gir disse symptomene, men svien indikerer i så fall en forbrenning som er veldig dårlig og som høyst sannsynlig vil gi CO. Men igjen, man får også CO uten at det er oksygenmangel ved at flammen avkjøles av for eksempel en kjele og stopper forbrenningen av CO til CO2.
  CO-forgiftning er visst forøvrig en av de vanligste (hvis ikke den vanligste) årsaken til forgiftning rundt om kring i verden. Jeg leste ett sted at i USA var det i gjennomsnitt 30 dødsfall i året av CO-forgiftning i telt i perioden 1990-94. Korrigert for folketallet i Norge ville det blitt rundt 1 person annenhvert år her hjemme. Og det var altså bare i telt.
 23. Liker
  Hafrak fikk poeng fra Navigatøren i Usikker på CO og Kovea Booster +1   
  Det ble en sånn fra Kjell og Co til 398. Batteritid på 7 år 👍😃
  Ser jeg har en peak på 81 🤔

 24. Liker
  Hafrak fikk poeng fra Navigatøren i Usikker på CO og Kovea Booster +1   
  Veldig godt poeng @Skogens Stønn! Lukt og svie i øyne kommer ikke av CO, men sannsynligvis av forbrenningen av et karbonbasert drivstoff! 
  Jeg hadde overhodet ingen symptomer som sløvhet eller hodeverk, kun behagelig høy kroppsvarme.  Merket heller ingenting til svie eller lukt denne gangen, så jeg tror jeg er godt fornøyd. Godt å ha CO måleren på plass, og så blir det spennende å se hvilke resultater jeg får på langturen. 
 25. Liker
  Hafrak ga poeng til Skogens Stønn i Usikker på CO og Kovea Booster +1   
  Joda, stearinlys produserer helt sikkert CO, men jeg har aldri hørt at noen har brent så mye stearinlys i et telt (eller andre steder for den saks skyld) at de har blitt forgiftet av CO. Kan dog ha skjedd selvsagt. Stearinlys, særlig flere, i et lukket lite rom kan nok være farlig. Men energiomsettingen, og dermed potensialet for produksjon av CO i et brennende stearinlys (50-100 W?) er veldig liten i forhold til et kokeapparat på 3,5 kW på full guffe da. Det måtte være hvis man fyrte opp 30-40 stearinlys i teltet da...😁
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.