Gå til innhold
  • Bli medlem

staabre

Aktiv medlem
  • Innlegg

    29
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Alt skrevet av staabre

  1. Det ble en fisketur med turkameraten på tampen av sesongen til Storhiåsjøen i helga 8.-10. september; her hadde vi ikke vært før. Vi kjørte til Hiåvollan og parkerte bilen; derfra var det bare noen få lettgåtte kilometer langs en veltrampet sti opp til vannet, hvor vi raskt fant en fin teltplass. Dessverre virket det som om vannet kun huset steikefisk av liten størrelse; dvs. de fleste vi kom i kontakt med var 100-300 gram, og den største vi fikk her var i underkant av halvkiloen. På lørdagen blåste det ganske sterk vind, men likevel vurderte vi at heller enn å fortsette fisket i S., skulle vi heller ta en tur opp til noen høytliggende tjern for å sjekke disse på lørdags ettermiddag. Det var tydeligvis fisk i disse tjernene, men den eneste vi fikk opp var en gytefisk på 600 gram. Det var turens største fisk, så fangstmessig kan man vel si at turen var en flopp. Vi fikk dog luftet oss skikkelig og ble en erfaring rikere, iallfall.
  2. Til Sylsjøen kan du kjøre helt inn til demningen med bil og parkere der. Jeg var der selv ett døgn i månedsskiftet august/september for noen år siden. Ikke noe stort fiske den gangen (fikk et par ørreter på 4-500 gram, bra kvalitet), men det kan jo gå bedre for deg. Det anbefales å ta med gummibåt/kano for å komme bedre til fiskeplassene. Fiskekort fås kjøpt på natureit.se. Merk at det er fredningstid fra den 16/9; da er alt fiske forbudt. Når det gjelder vann i nærheten, finnes det pen fisk i Skreddarsjøane (det har jeg selv observert). Skarddørsjøene (svensk del) er også en mulighet; her finnes det røye av brukbar størrelse.
  3. Det ble en fisketur (med overnatting i telt) til Holderen rundt den 20. juni. Dette er et vann som er delt mellom Snåsa og Jemtland, og det var tidligere kjent som et vann hvor man kunne få stor fisk av bra kvalitet. (Den største ørreten tatt på stang som jeg har hørt om herfra, var en fisk på ca. 7 kilo tatt fra båt på norsk side for noen år siden. Denne fangsten var dokumentert med bilde av fisken i Trønderavisa.) Dessverre har det blitt fisket for lite i vannet i de senere årene, og resultatet er at det er blitt for mye fisk, slik at både størrelse og kvalitet på fisken har blitt mye dårligere. Selv fisket jeg et døgn på svensk side (fiskekort fås på natureit.se), og resultatet ble 9 ørreter og 2 harrer med gjennomsnittsvekt på ca. halvkiloen (kvaliteten var så som så). Ikke all verden altså, men det var tross alt matfisk.
  4. Mitt råd er at hvis dama fryser lett, er det mye bedre å kjøpe en varm (vinter)pose til bruk sommerstid enn en som kan bli for kald. Jeg kjøpte nylig en ny sovepose Marmot Micron 0 med komforttemperatur på -12,5 C. Denne har jeg nå prøvd i 2 overnattinger; hvor minimumstemperaturen på natta var på ca. 5 C. Ble posen for varm å sove i ved denne temperaturen? Nei, ikke for meg. Tidligere har jeg brukt en 3-sesongs fiberpose med k.t. på -1 C i flere år. Men denne posen blir for kald når temperaturen synker under ca. 5 C (selv om jeg har på en masse klær). For øvrig er det tilbud på Robens Couloir 750 på OBS denne uka; den koster nå bare kr. 1490 (halv pris). Denne har komforttemperatur på -8 C og veier 1235 gram. Jeg har ikke prøvd denne posen selv, men den får gode anmeldelser. Den burde passe ypperlig til sommerbruk for den som fryser lett (eneste minus er at den kanskje er litt stor for små personer). Løp og kjøp!
  5. Råbillige turbukser fra Scandi Nomad på https://www.sportamore.no . Billigste modell koster for tiden kr. 102, men det er flere modeller fra ca. kr. 165. (Frakt kr. 49.)
  6. Knalltilbud på http://www.sportamore.com/no : kr. 102 for turbukse fra Scandi Nomad (+ frakt kr. 49).
  7. Et annet tips er Blåfjella-Skjækra nasjonalpark pluss de svenske fjellområdene østenfor/sønnenfor (mer spesifikt områdene til Jovnevarie, Kall og Njaarke samebyer). Dette er store fjellområder med liten ferdsel og med godt fiske. Fiskekort for svensk side kan kjøpes online. For mer informasjon, se websida til Lensstyrelsen i Jemtlands len; se spesielt fjellfiskekatalogen (nedlastbar). Det korteste er vel å kjøre Sverige til Jemtland. Aktuelle plasser å sette bilen der er Bjørkedet (stengt bom 3-4 km før enden av veien ved Jævsjøen), Stora Korsvattnet (stengt bom 8 km før vannet) og vestenden av Anjan (åpen bilvei helt til 3-4 km fra grensa til Norge).
  8. Bildet viser håndlagede støvler fra Ilse Jacobsen; disse selges bl.a. på boozt.com. Fra produktbeskrivelsen: Øvre for - 80% naturlig gummi, yttersåle - 100% etylenvinylacetat. Dette er altså ikke gummistøvler laget av 100% naturgummi, som de støvlene jeg har erfaring med. Dessuten har jeg brukt mine støvler som vandrefottøy i blautmyr og hardt terreng og de har nødvendigvis blitt utsatt for en del UV-lys, noe som naturgummistøvler takler dårlig. Jeg ser ikke bort fra at lettere/lite bruk og oppbevaring i mørke lagringsomgivelser med nøye rengjøring etter hver tur kan gjøre at holdbarheten kan økes drastisk. Men jeg er lat og ønsker å ha holdbare støvler jeg bare kan sette vekk etter hver tur uten noe ekstra bry.
  9. Støvlene på bildet holder fordi de sannsynligvis ikke er laget av naturgummi, men av syntetisk gummi. Har du støvler laget av naturgummi som holder over tid hvis du bruker dem som vandrefottøy? Det har ikke jeg.
  10. Åpningsinnlegget ditt inneholdt kritikk mot Viking gummistøvler som du mener er av dårlig kvalitet. Men poenget er at disse støvlene ikke er av noen dårligere kvalitet enn så godt som alle andre tilsvarende produkter laget av naturgummi. Det dreier seg ikke om billig lim, dårlig produksjon osv., men at materialet rett og slett ikke er holdbart nok. At støvlene sprekker opp i sømmen nederst ved foten er helt vanlig fordi det er der påkjenninga på materialet er størst over tid. Jeg vet dette fordi jeg har hatt et stort antall støvler av forskjellige merker opp gjennom åra som jeg har brukt til friluftsliv, og dette har skjedd på omtrent SAMTLIGE støvler laget av naturgummi. Derfor har jeg sluttet å kjøpe slike støvler, da de ender opp som gummisøppel rimelig kjapt. Derimot er dette problemet fraværende på de Dunlopstøvlene laget av nitrilgummi jeg har hatt; faktisk så måtte jeg kassere det ene paret fordi at det gikk hull på sålen under på grunn av slitasje etter flittig bruk en 10-15 års tid... Så poenget ditt med at butikkens produktomtale ikke er til å stole på holder ikke, siden produktet tydeligvis holdt akkurat så lenge som man kunne forvente. Nå burde jo butikken på generell basis ha gjort oppmerksom på hva forventet levetid for et par gummistøvler er, men det er jo en helt annen sak. På denne bakgrunnen er det forståelig at butikken ikke ville publisere produktomtalene dine, siden de tydeligvis var basert på en feilaktig oppfatning av produktets forventede levetid. Det eneste punktet du muligens kan få medhold i din klage til Forbrukertilsynet er butikkens manglende opplysninger om forventet levetid på slike produkter på generell basis.
  11. Etter min erfaring vil gummien på alle støvler laget av naturgummi sprekke opp og bli ødelagt etter kort tid ved normal bruk. Levetiden kan dog forlenges ved å bruke f.eks. gummireparasjon fra Biltema, men slike reparasjoner holder ikke lenge og etter hvert går man lei av å måtte foreta stadig nye reparasjoner. Da er det meget mer praktisk å kjøpe gummistøvler som holder; og det får man hvis man kjøper Dunlop støvler i nitrilgummi. Disse holder like godt som tidligere tiders gummistøvler. De er greie nok å gå i også. Dunlop støvler fås kjøpt her: https://billige-arbeidsklaer.no
  12. Restsalg på Therm-a-rest Questar -18 long (sovepose med komforttemperatur på -10 C) hos Magasinet. Nå kr. 3099, ordinær pris kr. 5899.
  13. Hadde en kokheit tur til Havdalsvatnet siste helg. Det ble ingen fangst å snakke om, men idyllisk var det uansett.
  14. Det ble fisketur i helga som var, og min petri broder tok den største ørreten; den ble tatt på sluk og den veide hele 2390 gram! Ørreter av denne størrelsen er ikke helt uvanlig i dette vannet, som ligger et sted i Trøndelag...
  15. En tur til vakre Skorovas i juni må man ha med seg når det omsider kommer et par dager med bra vær, og anledningen bød seg denne uka. Fiskestanga og gummibåten var også med. Fisk ble det også; to flotte røyer på henholdsvis 1035 gram og 1130 gram ifølge digitalvekta, samt en mindre ørret.
  16. Har noen prøvd å spraye ytterteltet med refleksspray?😜 Reflekterer jo noe synlig lys iallfall, men om det reflekterer infrarød stråling også vet jeg ikke.
  17. Kunne jo prøve å tape fast et redningspledd til ytterteltet og håpe på å få det stramt nok til at det ikke bråker for mye. Et forsøk verdt? Tarp er det mer bry med på snaufjellet, og som du sier, det veier jo en del.
  18. Drar opp denne tråden, som er aktuell hver sommer. Har noen her prøvd å dekke teltet med en duk med reflekterende ytterside, for å hindre soloppvarming av teltet? F.eks. kunne bobleplast belagt med aluminium gjøre nytten, se http://www.astroreflective.no (produktnavnet er AstroShield White; selges dessverre bare i store kvanta). Noen andre forslag om hvor man får kjøpt noe lignende?
  19. Solen skinte over Trøndelag i helga, så det passet bra med en fisketur til et vann i Lierne nasjonalpark. Det var litt for lite vind til at det kunne bli noe godt fiske, men en ørret på en drøy kilo lot seg likevel lure.
  20. OK, jeg ser av svarene at dere ikke er bekymret for potensiell helsefare ved telt behandlet med flammehemmende kjemikalier. Argumentet som går igjen er at dere ikke skal spise teltet. Men jeg regner med at dere ikke bruker hansker når dere setter opp/tar ned telt, så da får dere vel noe av disse kjemikaliene på fingrene - som igjen har lett for å smitte over når det håndteres mat i etterkant. Så da vil dere jo på en måte "spise teltet" likevel... Miljøaspektet av flammehemmende kjemikalier er også selvfølgelig bekymringsverdig. Omtrent hvor mye kjemikalier vil et telt behandlet med f.eks. TRIS avgi til omgivelsene per døgn hvis det står oppslått i regnvær?
  21. Fra skittfiske.no har jeg nettopp kjøpt et nytt telt fra Coleman, som jeg ikke har fått prøvd ennå. Men ved nærmere ettertanke var kanskje ikke dette så lurt, da det viser seg at (ytter)teltet er behandlet med flammehemmende kjemikalier som kan være potensielt helseskadelige. Det viser seg nemlig at Coleman telt er behandlet med stoffet tris(1,3-dibromopropyl)fosfat, som er et av de mest helseskadelige av disse flammehemmende midlene. Bør jeg være bekymret her? Jeg vurderer nå å returnere teltet. Er det brukt flammehemmende midler i ditt telt? I så fall, er det noe som bekymrer deg? Se https://paradigmchange.me/lc/tent-companies/ for en liste over hvilke flammehemmende kjemikalier som er brukt i telt fra en rekke teltprodusenter.
  22. Denne uka ble det en telttur til fjellområdet mellom Skorovas og Sanddøladalen. Her er det liten ferdsel og til dels krevende terreng, og man treffer sjelden på andre mennesker. Men fjellørreten er hjemme, og fisk rundt kiloen er ikke uvanlig.
  23. Jeg tok en overnattingstur til Tunnsjøflyan denne uka. Fisk ble det også; to fine røyer på en drøy kilo pluss et par mindre ørreter må betegnes som godkjent fangst (slukfiske fra land). Jeg så ingen andre fiskere, så det virket som om at jeg hadde hele vannet for meg selv.
  24. You could try exploring Skjækra-Blåfjella national park.
  25. Politiet mener at en person som flyttet rundt på en selvlaget lavvo inne i nasjonalparken har brutt vernereglene. Se https://www.t-a.no/politiet-mener-ulf-66-brot-loven-da-han-bygde-seg-en-barbar-lavvo-og-satte-den-opp-inne-i-nasjonalparken (bak betalingsmur). Har politiet rett her? (Får ikke lenken til å virke)
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.