Gå til innhold
  • Bli medlem

sbj123

Aktiv medlem
  • Innlegg

    20
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av sbj123

  1. Trakta er vel synonymt med Litlkorsnestinden og da blir det vel toppen til venstre for Store Trolltind (helt til høyre i bildet). En topp med et hakk i, det vises også på 1:50 000 kart over området (nord-sør-hakk synlig fra Bøstranda som blir liggende nesten rett sør). Men er ikke 100% sikker.
  2. Det er ganske marginal forskjell på kajakker når de padles i langturfart, dvs 6-8 km/t. Det er først over dette at det blir viktig med lang vannlinje etc. Det er litt det samme som sykler, du trenger ikke tempo- eller racersykkel for en sykkeltur Norge på langs, men det er viktig hvis du skal gjøre det så fort som mulig! Men skal du ha pakkbager "oppe på kajakken"? Da ville jeg heller skaffet en større kajakk så du får plass til bagasjen inni i stedet!
  3. Tror du må regne fra 2-4 måneder. Mange som har gjort dette, sjekk feks www.barbrolindman.com, www.langsnorge.no - mye bilder og info der. Og søk på "kajakk norge på langs" på google for eksempel.
  4. Argumentene for å velge Oslo-Femund-Trondheim i stedet for Oslo-Åndalsnes-Trondheim er at det er litt kortere og bedre sjanser for godt vær. Ellers tror jeg det er mye mer spennende å ta veien via Romsdalen og Møre, det går ferjer og hurtigbåter overalt slik at det ikke er noe problem å komme seg frem. Da kan du ta ruta via Romsdalen, Atlanterhavsveien, Kristiansund, Hitra, Ørlandet, og det synes iallefall jeg er mer spennende enn å tråkke gjennom skogene i Østerdalen. Og hvis du tar rv17 nordover er det å anbefale å ta så mange alternative ruter som mulig, det kan være ganske mye trafikk på kystriksveien også.
  5. Noen som vet hvor man får reparert arcteryx? Har en staurgammel theta jakke som trenger ny glidelås, definitivt verdt å bruke noen kroner på å beholde den
  6. Helt enig, så lenge treningen har høy intensitet. Utrolig mange måter å variere på, mange forskjellige aktiviteter fra løping, skiløping, stavgang, elghufs, rulleski og lignende. I tillegg kan man variere på lengde av drag og tilsvarende. Synes egentlig helst forkjemperne for 4x4-trening har vært lite gode i reklameringen for treningen, de gir inntrykk av et ensidig treningsopplegg og at økning i o2-opptak er lett. Burde heller valgt formuleringer som at treningsfysiologien er "ukomplisert", men at det likevel krever mye arbeid for å bli god. De har heller ikke dokumentert at det er nøyaktig 4x4min som er optimalt, kanskje er det 2x5min eller 6x3min som er best?! Det viktigste i teorien bør være at man gjennomfører jevnlig høyintensitetstrening, og da er lengde på og antall av drag, hvileperiode og innsats som % av maks mindre viktig, men heller et resultat av hva som er praktisk gjennomførbart for den enkelte.
  7. Tror ikke vi blir helt enige om trening. Det kan jeg forresten være enig i! Bedre å like trening enn å ikke trene. Men det er jo litt offtopic.
  8. Tja, hvorfor er det ikke flere blant damelangrennsløperne som kopierer Bjørgens opplegg? Hun har med sin trening vært den dominerende skiløperen de siste fem årene. Nei, jeg skrev ikke at det var individuelt hva som fungerer. Hvis de beste skiløperne trener svømming tre ganger i uka betyr ikke det nødvendigvis at 1) svømming er lurt og 2) annen trening ikke gir bedre utbytte. Ikke akkurat min metode, men argumentasjonen står jo i mange innlegg ovenfor, både mine og spinnakern sine!
  9. Nei, det er det ikke. Du kan ikke kompansere middels form med mye overskudd og yte som en med mye høyere o2-opptak og normalt overskudd. Hva de fleste utøvere gjør er ikke nødvendigvis identisk med hva som er lurest å gjøre. Ikke heller alltid hva de beste utøverne gjør heller. Og hvis man ser på oksygenopptak som mest viktig er det litt snodig å bruke storparten på sesongen på IKKE å prøve å forbedre dette. Synes uansett det er litt vanskelig å skjønne hvorfor mye treg trening i forsesongen skal "løse seg ut" i masse fart i sesongen.
  10. Det er klart. Men det er forskjell på hvor effektive metodene er. En totalt utrent vil merke fremgang av å gå en halvtime om dagen, mens man bør ha høyere intensitet jo bedre form man er i. Begge gruppene vil uansett tjene mest på høyintensitetstrening.
  11. Det sosiale er jo viktig, men tråden handlet vel opprinnelig om "den ultimate treningen for langtur". Ellers kan det være veldig sosialt med intervall, man kan ha med treningskamerater som ikke holder følge på langturer. Beckie Scott er vel egentlig kjent for det motsatte, http://www.langrenn.com/kritisk-til-landslagstrening.321383-1743.html Ellers er det snodig at sprintlandslaget hevder seg såpasse godt i 5-mila, når de nedprioriterer mengde. Hvis trådstarter synes det er motiverende å trene tre 4x4 økter i uka er det jo heller en kjempefordel enn en ulempe.
  12. Hvorfor langkjøring? For å bli bedre til å gå og løpe saktere? For 99% av befolkningen er oksygenopptak den største begrensningen på kondisjonen, og da er det lurest å fokusere på å trene dette. Synes tre intervalløkter i uka er minimum - langkjøring derimot gir utrolig lite i forhold til kondisjon og restitusjonsbehov. Følger akkurat samme treningsfilosofi som trådstarter og synes det er spennende å se at andre prøver samme opplegg. Synes det er utrolig motiverende å kunne nøye seg med maks to-tre timer trening i uka og merke kontinuerlig fremgang samtidig som man får tid til alt det andre som man vil gjøre. Må få litt oppdatering etterhvert hvordan det går med utvikling av styrke og oksygenopptak!
  13. Vet ikke hva fossen heter, men elva heter Ædna og er en liten mil nord for Odda på vestsiden av Sørfjorden. Folgefonna i bakgrunnen.
  14. Hvis dere sykler Haukeli må dere ta ferje og da sykler dere ikke "absolutt" hele distansen. Dvs dere må ta via Rallarvegen, Hol-Aurland eller Hemsedalsfjellet. Men hadde jeg vært dere hadde jeg valgt ferje over Hardangerfjorden, litt utpå sommeren er snøen borte fra gammelvegene på Haukeli og Seljestad og da er det flott å sykle der. Ellers Rallarvegen med fem minutter tog fra Myrdal til Upsete, og deretter noe knoting for å komme seg fra Voss til Bergen. Det går å omgå togtunnelen ved å dytte over fjellet men tror det er litt trasig.
  15. Du kan bruke vanlige plastposer som fukt/dampsperre hvis støvlene blir våte av høyt aktivitetsnivå - bruk en tynn sokk innenfor posen og en tjukk utenfor. Da vil innersokken bli våt men varm, og yttersokken være fin og tørr og isolerende. Med ull innerst vil det også lukte mindre gamp enn med syntet. Skistøvlene vil også være veldig fine og tørre. Dette hjelper også bra mot gnagsår da du får en glatt flate som sokkene kan gni mot (i stedet for mot hælene etc). Finn litt solide poser hvis du kan, har hørt Clas Ohlsson sine er litt tjukkere og slitesterke enn vanlige prix-poser. (ellers kan du sikkert kjøpe spesialiserte dampsperresokker fra butikk, men da blir det en god del dyrere og kanskje ikke særlig bedre) Minus: Du kan få bra klamme føtter etterhvert - men veid opp mot fordelene er det mest positivt.
  16. Tipper taxi fra Haukeliseter til Voss koster over 2500 i hvert fall. Da ville jeg heller tatt buss til Voss, ventet der noen timer og brukt pengene på en god middag på restaurant i stedet
  17. Det høres iallefall ikke usannsynlig ut. For gode motbakkeløpere vil 1.5 km langs vannet gi rundt 7 min og deretter 620 høydemeter til toppen på rundt 25 min, totalt i overkant av 30 minutter. Så her er det iallefall rom for å ta rekorden Ellers er det jo en rekord for tur/retur Chamonix - Mont Blanc - Chamonix på 5 timer og 5 minutter, det blir omtrent 3800 høydemeter opp og ned igjen etterpå. Rekorden er omtrent den samme på løping som på randoski - det er jo på grensen til imponerende.
  18. Jeg tolket innlegget øverst fra Joachim som om han skulle gå Norge på langs med tung oppakning eller noe tilsvarende - og da mener jeg fremdeles at videreutvikling av kondisjon og styrke er det viktigste. Men er det fokus på å lære seg det å tåle å fryse må jeg innrømme at jeg ikke har snøring. Jeg har lært meg å tilpasse oppakningen til klimaet sånn at jeg alltid har det passe komfortabelt, uansett om det er tredve minus eller tredve pluss. edit: Men kanskje Joachim må forklare litt nærmere før vi havner helt off topic.
  19. Med tanke på at du er villig til å trekke bildekk som trening ligger du jo allerede godt an! Min mening er at hvis jeg var deg ville jeg prioritert å øke maks kapasitet i treningstiden din. Såkalt "seighet" og tilsvarende får du automatisk hvis du er på tur i ny og ne. Så hovedsaken (mener jeg) bør være å øke maks kapasitet, det vil si primært maksimalt oksygenopptak og maks styrke. Viss disse to faktorene økes, vil i tillegg også din evne til å holde submaksimale intensiteter øke. Og det er vel det som er målet ditt? Når det gjelder hvilke treningsformer du bør benytte ville jeg valgt intervalltrening med staver i motbakke - gjerne med bildekk - og styrketrening med vekter, med fokus på markløft/knebøy, nedtrekk og tilsvarende. Husk å ligge på grensen av hva du synes er komfortabelt, ca 90-95% av maks innsats både på kondisjonstreningen (4x4-5min med pause mellom) og styrketreningen (2-3 rep). Høyere intensitet vil ikke øke nytten av treningen. Dette er jo passe omstridt, men brukes i litt alternativ variant av damelandslaget på ski m. fl. Søk på Wisløff, Hoff, Helgerud etc, evt på pubmed.org, de har publisert en rekke vitenskaplige artikler om emnet. Så kan noen andre argumentere for lange seige turer som trening - for det har ikke jeg tro på
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.