Gå til innhold
  • Bli medlem

friute

Aktiv medlem
  • Innlegg

    16
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av friute

  1. Du finner gode videoer fra Røde kors på min blogg.
  2. Alt dette gjør jeg også. Ville unngått å kjøpe ekstra vadestav, for det finner jeg på turen. Ellers bruker jeg jo gåstaver. Jeg bruker ullsokker inne i crocsen i kaldt vann. Veldig bra!
  3. Ja. Jeg har en egen hjemmeside, og som du vet, så kan man bli straffet hvis man ikke har rettighetene. Bildet har jeg tatt fra https://unsplash.com/
  4. Jeg har brukt vanlige crocs de siste 20 årene. Lette, godt fotfeste og billige. Finnes ikke bedre.
  5. Vad sidelengs! Har dere sett at skinnleggen er spissere/vassere framme? Vad derfor alltid sidelengs, med skinnleggen mot strømmen. Da vil vannet "klives" mot skinnleggen, og dette gir minst motstand. Uansett, så bør man ikke vade barbent hvis det er litt strøm i elva. Det er bra og bruke en stav/gåstaver å støtte seg på. Det er forresten en tabbe å kjøpe vadesko. Bruk heller crocs. De er billige, veier ingenting og sitter fast som smurt i bunnen når du vader. De er også ideelle å hvile føttene i, som tøfler når du kommer fram. Dette er det beste turutstyret jeg har anskaffet meg de siste 20 årene. Ikke vad hvis det er sterk strøm som rekker til over knærne. Bildet er fra en drømmesituasjon under vading... 🙂
  6. I dag har Kartverket kommet med en ny app. Den heter "Hvor?", naturlig nok. Der kan man laste ned kart før turen, og så kan man bruke dem offline. Jeg har skrevet om det på min hjemmeside. Men jeg har også skrevet, at jeg ikke har brukt appen selv, men har planer om å gjøre det i sommer. Du vil hele tiden kunne se hvor du er på dette kartet, så det høres ut som et GPS system. Kartene er i målestokk 1:50 000, og det kan også laste ned kart 50 mil inne i Sverige. Jeg lurer på hvilke erfaringer det kommer til å bli med denne appen? Jeg synes i alle fall det høres lovende ut.
  7. DET ER TUREN SOM ER MÅLET Det er sannelig ikke lett å plukke ut et turtriks, for det er jo mange. Og dessuten er det skrevet såpass mye fornuftig ovenfor her, at det er "som om jeg skulle sakt det sjøl". Men jeg har lyst og trekke fram Mikael MJ sitt tips: «NYT turen», og bygge litt på det: Jeg nevnte noe i mitt sitat til Mikaels innlegg, om å gå fra A til B. Er det ikke det en tur går ut på da, å gå fra en plass til en annen? Det kan være til en hytte eller et fiskevann osv. Men i all iver etter å nå fram til denne hytta eller fiskevannet, så er det lett å glemme det som er før du når fram. Og hva er det? Jo, det er selve turen. Det er viktig at du får med deg denne perioden, for det er da du kan oppleve noe (så lenge du ikke har øreplugger med musikk i ørene). Da kan det hende du blir glad i naturen, og at det betyr noe for deg det du opplever. Man vil jo gjerne bevare det som betyr noe for en, ikke sant? Et veldig, veldig viktig poeng for barneforeldre, som tar barna sine med ut på tur. Lær dem å bli glad i naturen. Ikke still for store krav og la dem leke med det som finnes der fra før. Ikke tilfør noe, men gi naturen en verdi slik den er opprinnelig. La dem oppdage ting og bruke sin fantasi. Da vil de komme tilbake som voksne og se på naturen som noe godt. Da vil de oppdra sine barn til også å bli glad i naturen, slik at de igjen vil bevare den. Når du har nådd fram til en plass, så har du bare kommet til et delmål. Så mitt beste tips er: DET ER TUREN SOM ER MÅLET. Da blir nemlig aldri en tur misslykket. Her kommer innlegget mitt som en kopi av det ovenfor, av en eller annen mystisk grunn som jeg ikke skjønner bæra av:
  8. Ja nemlig. Men det hender også at man glemmer å lukke lokket når man tar kvelden i teltet også. En åpen sekk ute i pissregn er ikke noe greit.
  9. Nei nemlig. Og ryker skolissene, så øker også sjanse for å få gnagsår betraktelig.
  10. Ja, du er inne på noe der. Mitt motto på tur er: "Det er turen som er målet". Man skal ikke prestere så mye, men bare være. Det ble kanskje litt dypt dette her. Men tenk slik: Hvis du skal gå fra A til B, så er det opplevelsene mellom A og B som er viktig. Ikke målet (B). Det gjelder å få med seg det som er rundt. Kutt ut øreplugger (musikk i ørene) og få med deg lydene som er rundt deg. Hvis det er turen som er målet, og B bare er et delmål, så blir turen aldri misslykket.
  11. Nei det var slett ikke idiotisk! Og det sier jeg ut fra 50 års erfaring som turgåer. Det med vanntette fyrstikker er viktig, og ofte noe som mange hopper over. Søppelsekken er kjærkommen. Også viktig å ta med noe never og opptenningsved før du forlater skoggrensa. Førstehjelpsutstyret høres greit ut. Det som er viktig med turutstyr og førstehjelpsutstyr, er at det har en multifunksjon, altså at det kan brukes til flere ting.
  12. Enig med det med maten. På overnattingsturer har jeg alltid tre par sokkeskift i sekken. Jeg tørker dem på utsiden av sekken mens jeg går, men det kan jo pissregne i flere dager.
  13. Å fungere sammen med andre mennesker er viktig i et menneskeliv. Det er viktig i dette samfunnet. Men det mange glemmer, som er vel så viktig; er å kunne være sammen med seg selv. Jeg synes bare du skal dra på lengre turer alene. Det gir deg muligheten til å se inn i deg selv, på en måte som du aldri får anledning til ellers. Dette er ofte en mangel hos mange mennesker og vanligvis ikke et problem. Ikke før man blir alene. Da oppdager man mange ting og egenskaper med seg selv som man eller aldri får vite noe om ellers. Men disse egenskapene er der, selv om du omgir deg med folk hele tiden. De skaper uforståelige følelser og behov. Mange sykdommer og psykiske problemer stammer der inne fra, man bare vet ikke hvor de kommer fra. Mennesker som opplever dette søker gjerne hjelp i helsevesenet et sted. Noen blir bedre, noen blir ikke det. Å kjenne seg selv er viktig for å få et godt liv. Men man oppnår ikke dette før man er alene over lang tid. Hos indianerne var dette et krav. De ble satt ut i villmarka alene som ung. Der skulle de være sammen med seg selv over lang tid. På den måten ble de kjent med seg selv, og fikk en selvinnsikt som vi bare kan drømme om. Personlig kutter jeg ut musikk, radio og alle andre stimuli "utenfra" når jeg er på tur. Alt jeg opplever er det som kommer innenfra, og selvsagt alle lydene fra naturen rundt. Disse lydene er opprinnelige, og man stenger dem ute med radio, ørepropper og musikk. Ta inn det som er rundt deg i naturen. Det er en enorm kraft i dette livet som er der. Men du må se det, føle det og høre det. Da kan du la denne kraften komme inn i deg selv, og du blir trygg på omgivelsene. Denne kraften kan du ta med deg hjem der du er sammen med andre mennesker. Du får et annet syn på det som er noe verdt i livet og du blir et bedre menneske. Jo, dra på tur alene, og helst bli der ute lenge.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.