Gå til innhold
  • Bli medlem

TMF

Aktiv medlem
  • Innlegg

    32
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Innlegg skrevet av TMF

  1. RAB positron pro er jeg godt fornøyd med. Kjøp den stor nok slik at den går over skalljakka kjapt og enkelt i pausene.

    Under årets kryssing av Hardangervidda hadde vi flere dager med temperaturer ned i 30 minus, denne jakka holder deg god og varm, prisen er heller ikke alt for ille.

    https://www.sportsnett.no/rab-30-positron-pro-jacket-p15622/marmalade-xl-v82766?gclid=EAIaIQobChMI87fa6uf6_gIVCMgYCh2ZEgh1EAQYByABEgKMgvD_BwE&gclsrc=aw.ds

  2. Sitat

    Man skal heller ikke glemme at et telt er noe helt annet en et arbeidsmiljø i alt fra små til store rom; du kan f.eks veldig fort overstige både 50- og 100pmm-grensen inne i et telt, selv uten kjele på primusen, dersom man ikke har tilstrekkelig ventilasjon til å kvitte seg med avgasser som bygges opp veldig raskt i det lille volumet som et telt utgjør:

    Ja dette er et veldig viktig poeng.

    Det er gjerne heller ikke nok å ha åpne ventiler i teltet, man må ha luft sirkulasjon for å sikre seg mot farlige CO konsentrasjoner under fyring, særlig hvis man har kjele på brenneren.
    Et godt eksempel her er et felt forsøk utført av FFI. Jeg har sett den i flere tråder tidligere her på forumet men den er fremdeles aktuell:

    https://www.ffi.no/publikasjoner/arkiv/avgivelse-av-gassen-kullos-co-fra-kokeapparat-til-turbruk

    Rammene rundt forsøket er fyring i innertelt vintertid med åpne lufteventiler - se side 13 i rapporten

    • brenner: Coleman 445 med kjele 
    • teltet er et 3 manns fjelltelt, visstnok et Helsport Rundhø tunneltelt med 2 høyt plasserte ventiler 
    • vind 3 m/s, snø rundt teltet, temp -2 til 4 grader

     

    Colemann brenneren i testen har en CO produksjon på 140-150 ml/min med kjele.
    CO måleren plasseres 1 meter fra brenneren, det kjøres 3 forsøk hvor hver brennerene stoppes etter 60, 70 og 100 min.

    image.png.94eb39c13f57b67848451216280da8df.png

    Etter ca 20 min så er du på 400 ppm CO konsentrasjon i teltet. 
    Nå er kanskje Coleman brenneren mindre utbredt i dag, men det er populære brennere på markedet i dag som har CO produksjon i noenlunde samme område med kjele.
     

    En annen ting er at når du først har fått i deg CO så bruker kroppen relativt lang tid å kvitte seg med dette i ettertid.
    CO halveres i kroppen ila 5 timer ( kilde: Helse Bergen), man kan på den måten akkumulere CO i kroppen på lengre turer med hyppig fyring i telt.

    Dette er en av grunnene til at jeg alltid har med meg CO måler hvis jeg planlegger å fyre i telt. Men det er kun et supplement til gode lufte rutiner ved fyring.

     

     

     

  3. sneakyowl skrev (14 timer siden):

    Denne er en sikker testvinner som også er svært rimelig i pris i forhold til kvalitet og kapasitet:

    https://www.netonnet.no/art/mobil-smartklokke/mobiltilbehor/powerbank/andersson-powerbank-20-000-pdqc-3-0/1004014.11546/

    Ingen powerbank fungerer dog "bra" i lave vintertemperaturer. Jeg legger alltid powerbanken i soveposen, og lader fra den kun på morgenen når den er god og "gjennomvarm". Om du lader fra/til et altfor kaldt batteri vil mye av effekten forsvinne.

    Enig!

    Har 2 stykker av denne powerbanken som ofte er med på vintertur. Her får du mye kvalitet for pengene. Tåler kulde bra.

    • Liker 2
  4. Ja det hender fort at jeg lar lyset brenne i et par timer hvis boka er bra. Jeg pleier ikke å brenne stearinlys så ofte i hverdagen så jeg satser på at helsa tåler det, som du sier alt med måte 😉

    Stearinlys er for min del kun for kosen sin skyld, skal jeg få lunk i teltet så starter jeg heller brenneren.

  5. Har dobbel stangsett til fjellheimen x-trem 3 camp. Det er noe tight fit å få disse ned i stangkoppene, men det går greit. Kan ikke si at jeg har merket at duken har krympet i kulda slik at det utgjør et problem med å få satt ned stengene. Kaldeste jeg har målt var -35 på Hardangervidda.

  6. Brenneren får alltid seg en grundig gjennomgang før sesongen

    brenner.thumb.jpg.36b606eebb8ac9d09539f5dd226707c9.jpg

     

    Eller så kan jeg jo komme med et lite tips ang fuelflasker og lengre turer:

    Jeg brukt en løsning hvor jeg har 4 stk biltema flasker pakket ned i en plastboks fra clas ohlson. Legger så anti skli matter rundt flaskene slik at alt ligger tettpakket i boksen.
    Når lokket er klipset på så er null bevegelse i flaskene.  Plastboksen passer utmerket ned i en paris pulk, og man får et lavt tyngdepunkt.

    Er man veldig bekymret for lekkasjer kan man også velge å putte hele boksen i en vanntett pakkpose. 

    Dette har fungert veldig bra på kite turer med pulk

    fuel.thumb.jpg.fd4721e259eba553d3683d33836e3159.jpg

     

  7.  

    Helge G skrev (16 minutter siden):

     

    Forøvrig så har det på flere av turene mine blåst 5-10m/s mer enn det som har blitt meldt, når jeg sammenligner etterpå med historiske data på målestasjonene... Det er slettes ingen regel, men kun en erfaring som jeg har notert meg og undrer over... Jeg pleier derfor ofte å vente med å dra dersom værmeldingen viser 12 m/s eller mer, fordi at jeg da har opplevd flere ganger at det reelt sett har blåst en del mer.

     

    Samme erfaring her etter 5 sesonger med kiting på vidda. Meldes det 10 m/s eller mer så tyder det på at du har vær systemer som er i bevegelse, da kan det fort bli en god del mer vind. 

    • Liker 3
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.