Gå til innhold
  • Bli medlem

aico

Aktiv medlem
  • Innlegg

    525
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    7

Alt skrevet av aico

  1. Sleipner er ikke regnet som ett rustfritt stål slik 14c28n er, men såpass høylegert at det ikke ruster veldig lett. Begge er enkle, rimelige stål som har godt balanserte egenskaper og yter bra ifht. prisen. Sleipner vil ruste lettere, men er seigere og skal tåle mer juling, som tshansen nevner. Har ikke erfaring med Sleipner selv, men vil tru det også har noe høyere slitestyrke og holder seg skarp lengre ved samme bruk. Alt i alt er det sikkert ett bedre valg for en slik kniv som innbyr til hugging, klyving og litt hardere bruk, så lenge du ikke forventer utfordringer med rust.
  2. aico

    Lette hansker

    Jeg har ikke noe svar, men har vært inne på lignende tanker i det siste. Ser etter ett par tynne, lette hansker til å bruke når sommeren ikke strekker til og det blir litt for kaldt. De skal gjerne være myggsikre også, så de kan ha en dobbel funksjon som myggvern når mann står i vannkanten med fiskestanga, eller sitter utenfor teltet på kvelden. Ser for meg at et par tynne, uforede lærhansker eller tynne, minimalt forede membranhansker (windstopper/GTX infinium) vil fungere best til dette da begge deler bør være blodsuger-snabelsikkert, men jeg har ikke fått prøvd / sett på noen kandidater ennå. Når mann hater butikker blir dørstokkmila for sånt veldig lang.
  3. Som Gabs skriver, det er helt innafor å bruke bokser som shorts i fjellet. Etter min mening. Forskjellen på bokser ifht. badebukse, tights o.l. er bare materialet og de sosiale merkelappene vi forbinder med de. Det er ingen praktisk forskjell. Svinger du innom ei turisthytte eller andre høyt frekventerte turmål/stier/veier så ville jeg vurdert å dra på ei bukse og heller ofre litt temperaturkomfort mot sosial komfort. Uten at jeg helt ser hvordan det skal bli ett problem ila såpass kort tid, så er det verdt å tenke på at ull har lavere slitestyrke enn menneskeskapte fiber, så den ullbokseren som uten problem skjuler alt innholdet når den er ny, gjør ikke nødvendigvis det etter en del bruk. Nå skal jo du til Trøndelag, så alt dette er bare ett teoretiske problem. Du vil mest sannsynlig gå med bukse det aller meste av tiden 😉
  4. Dette er Nortent sin titanovn.
  5. Det stemmer sikkert det, men om du ikke er ivrig laksefisker (noe du neppe er siden du ikke har en) så er mygghatt ett nisjeprodukt som de fleste veldig sjelden vil ha bruk for. Både på denne turen, og etterpå vil jeg gjette at dette er ett plagg som stort sett blir liggende i sekken/skapet og ta plass (om enn ganske lite plass). Slik mine mygghatter gjør. Selv om fokuset nå er på denne spesifikke turen, så prøv å tenke fremover, ikke svi av budsjettet ditt på noe som ikke har noe relevant bruksområde når turen er ferdig. Boden med turutstyr blir alltids full nok allikavel, hvis dette er noe du får smaken på. En caps bruker jeg mye oftere enn mygghatt, selv her i Trøndelag har vi av og til behov for å beskytte oss mot solstråler, og etter noen døgn på telttur hjelper den til å beskytte mot / kamuflere dårlige hårdager. Pro-tip: mye av det som selges av mygghatter og myggnett som har for store masker til å stoppe knott. Gjør det du kan for å forsikre deg om at hatten/nettet du velger er knottsikkert. Juni er prime-time for knott i trønderske fjell, og er det noe som kan drive selv den stauteste og mentalt stabile person til absolutt vanvidd så er det horder med knott.
  6. Personlig ville jeg droppet mygghatt og heller kjøpt et hodenett som du kan bruke sammen med en caps. En caps har de fleste fra før, hvis ikke kjøper du en enkel, syntetisk som er lett og tørker raskt. Mer fleksibelt enn en ren mygghatt som veier, koster og fyller sekken mye ifht. det snevre bruksområdet den har. Ferdigpakket førstehjelpspakke er også litt overkill etter min oppfatning. Kjøp heller de tingene du trur du kan få bruk for og putt det i en liten vanntett pose. Skalljakken er sikkert bra, men du har god tid. Hvis du følger med litt kan du som regel komme over gode tilbud på superlette regnjakker i GTX Paclite eller lignende. Jeg betalte f.eks. 800,- for min siste Haglöfs LIM jakke i GTX Paclite. Sport Outlet har Outdoor Research Helium til 1250,- Jeg har aldri prøvd den jakken, men den virker å være populær, og er veldig lett. 176g.
  7. Kult at du ikke er redd for å legge litt ambisiøse planer. Og bra at du planlegger god tid i forveien. Som andre nevner; kom deg ut å få litt erfaring med det utstyret du har, finn ut hvor "skoen" trykker mest så får du en pekepinn på hvor det gir best avkastning å investere i nytt (men gjerne brukt) utstyr. Jeg har ikke gått denne turen, men har gått flere turer i området, og personlig ville jeg nok gått mot Blåhammeren og Storlien etter Storerikvollen. Da blir det ikke den offisielle ruta med bevis og innskriving i "hall of fame", men det er fortsatt Norge på tvers, sannsynligvis like fint og langt enklere retur til Stjørdal. Noe å vurdere iaf.
  8. @banan dette var vanlige langrennsski med SNS, så jeg byttet til NNN. Butikken byttet gratis når jeg kjøpte nye bindinger og sko, så aner ikke om hullene matchet. For fjellski står vel valget i praksis mellom BC og Xplore. Det er nok noen iboende fordeler med Xplore over BC (finnes egne tråder om Xplore hvis du vil lese mer om andres erfaringer), men om du ikke har veldig store krav så ville jeg først og fremst fokusert på å finne en sko som passer godt og montert den bindingen som passer til skoen.
  9. Jeg byttet ut mine SNS bindinger for.. tja.. må vel begynne å bli 6-7 år siden, og allerede da var utvalget av SNS-sko ca. null. Trur du skal slite veldig med å finne nye SNS-sko i dag. Anbefaler deg å bare å bytte binding først som sist, å lete etter sko som passer er neppe fornuftig bruk av tid og energi, eller penger.
  10. Alle stålkvalitetet/typer er ett kompromiss. I grove trekk er det en balansegang mellom slitestyrke, seighet og rustmotstand, der du kan prioritere maks to av tre. For stainless steel, rustfritt, sier det seg selv at en av disse egenskapene allerede er prioritert. Det du ofte får med på kjøpet er slitestyrke, dvs. ett hardt og sprøtt stål som holder eggen lengre ved skjæring i myke, homogene materialer. Verktøystål skal tåle hardere bruk og prioriterer seighet og slitestyrke på bekostning av rustmotstand. Utover dette kommer faktorer som pris og hvor lett ett stål kan bearbeides, som påvirker hvilken kvalitet innenfor disse hovedkategoriene en produsent velger å benytte. Som sluttkunde vil du også kanskje også vektlegge hvor krevende det er å slipe opp / reprofilere en gitt stålkvalitet. Hvis du ikke trenger en rustfri kniv, så vil verktøystål jevnt over yte bedre til samme pris, men her i fuktige Norge vil nok mange foretrekke rustfritt til friluftsbruk. De knivene jeg der jeg har valgt verktøystål er utelukkende for arbeid innendørs eller kortere opphold utendørs. Jeg har prøvd friluftskniver i verktøystål og det var umulig å holde rusten borte, selv på korte turer.
  11. Det er ille nok at det er brukt resurser på å lage den kniven i første omgang. Vær så snill å la det bli med det. Legg den i en skuff, doner den bort eller still den ut på peishylla til skrekk og advarsel, men ikke invester mer tid og penger i den - sett heller av de pengene til noe fornuftig.
  12. @Ove Bjerknes Helle bruker flere typer stål, og det er jo vanlig ettersom ulike stål har ulike egenskaper og egner seg til ulik bruk. VG1 San mai som cold steel bruker i Master Hunter er nok ikke bare drit, men igjen: bruksområde. Det er omtrent samme oppskrift som Fällkniven brukte i mange år på F1 og mange andre jakt-/survivalkniver; ett hardere og mindre rustfritt stål med større slitestyrke laminert mellom ett seigere, mer rustfritt og mindre slitesterkt stål. Litt som Helle gjør med sitt trelagsstål. Da får du litt fordeler fra begge ståltypene; høyere bruddstyrke, mindre utsatt for rust, holder seg skarp lengre osv.. men så klart, selve eggen er fortsatt sprøere og mer utsatt for rust enn resten av kniven, noe som kan føre til at den allikavel kan sløves raskere enn forventet pga. (micro) chipping og/eller (micro) korrosjon. Den finnes også i 3V, som vil være bedre på alle områder bortsett fra rust og pris.
  13. Jeg har ett stort hull i samlingen, rettere sagt utvalget mitt, og det er norskproduserte kniver. Det plager meg litt, men uansett hvor syltynt grunnlaget er så må en hver kniv dekke ett behov, innbilt eller ekte. Og der har det vært litt stang ut for norske kniver. Nå var jeg en tur inne på siden til Helle, og noterte meg flere modeller som kan være av interesse; - Mandra FG - Dele - GT Mandra og Dele spesielt, og bruksområdet er ganske opplagt. GT virker som en kurant allround-kniv som mann ikke hører alt for mye om. Noen som har erfaring med denne?
  14. Prøvde meg på en sånn. Delvis fordi den var nevnt her og delvis fordi den var på salg. Bra kombinasjon. Prøver å gå bort fra stekepanner med belegg i så stor grad som praktisk mulig, men stålpanner er jevn over en del tyngre så greit å ha ett lettere alternativ i blant. Har litt mer trua på keramisk belegg sånn sett, så det var også ett pluss med denne. Virker solid og godt laget, men foreløpig utestet.
  15. Bruker en lignende løsning som @Måssåbjønn beskriver. Har en Wurkkos HD20 21700 basert "hodelykt" med to-veis USB-C. Normalt har jeg bare med en celle på 5000mAh, men på lengre turer har jeg mulighet til å ta med flere. Det er ikke verdens beste lader, men den virker, er vanntett og utrolig robust, kompakt, kan fungere som nødlys/reservelyskilde hvis det blir trøbbel med min primære lyskilde, fleksibel kapasitet og det er billig å bytte ut/kjøpe ekstra celler.
  16. @ringperm ikke prøvd, så tvilen får komme den til gode, men du kan notere meg som skeptisk. Ville valgt Work sharp Ken Onion over den der, hver gang. "Pull through" slipere er i beste fall til nødbruk. Fiskars sine er kanskje blant de minst værste, men ...nei.
  17. https://zenbivy.com/pages/double-bed
  18. Grattis Marius! Jeg har tenkt samme tanke selv og holder ett halvt øye med Finn i fall noe skulle dukke opp i nærområdet. Nå har jeg alt to par eldre Nansen med kortfell, en med BC og en med 75mm, så jeg tenkte ikke svi av alt for mye på ett 3. par med fjellski (selv om det sikkert er nybegynner-tall her på forumet). Løypeskiene er for lengst byttet ut med smørefritt, og jeg savner den enkelheten på fjellet.
  19. Opplevde noe lignende selv når jeg kjøpte en brukt sekk fra UK. Lukta var svært ubehagelig i seg selv, men det neste mann tenker er jo; hva prøver den å skjule? Sekken var forøvrig tipp topp og jeg hadde fått en god pris, så var lite motivert for å styre med retur til utlandet. Løsningen på begge problemstillingene ble full runde med vask i stamp. Brukte en luktfri tekstilsåpe jeg har fått av muttern. Par runder med såpevann og grundig skylling så var parfymelukten tilnærmet borte. Det lille som var igjen forsvant etter litt bruk.
  20. Måtte bestille noe fra andre siden av dammen så da slengte jeg like godt med noe småtteri fra Outdoor Vitals, for å prøve. Førsteinntrykk: Tern Ultralight Merino Wool sun hoodie: Veldig lett og tynn (115gsm). Behagelig stoff. Denne har jeg trua på. Jeg har Fjällraven Abisko sun hoodie i str. small fra før, kjøpte denne i medium og den er ca. like stor som Abisko, kanskje ett knepp mindre, faktisk. NB! Denne var på close out salg, og det har kommet en ny versjon nå. Litt endring i materialblanding, men vet ikke om det er andre endringer. 1/8” Closed Cell Foam Pad: Backpackinglight.no hadde ikke lenger Gossamer gear sin da jeg først bestemte meg for å prøve en. Slengte derfor med en fra OV når jeg så at de hadde en. Siden jeg ikke har prøvd GG sin blir det vanskelig å sammenligne. Førsteinntrykk er at materialet virker litt stivt og billig, men kanskje er det kjempebra og akkurat som det bør. DragonWool Zipoff longs: zip-longs i Ull/nylon-blanding om jeg husker rett. Jeg er veldig fornøyd med mine zip-longser fra northern playground, men jeg misset ut på salget de hadde og bestemte meg for å prøve OV sin. Virker veldig behagelig og kvalitetsinntrykket er bra. Bestilte i small og den passet meget bra. Jeg kjøper vanligvis medium i norske undertøysmerker, og jeg opplever at denne i small sitter litt løsere rundt legger og lår, mens den sitter perfekt (som norsk M) rundt midjen. De er skåret litt korte i beina, som var en positiv overraskelse. Jeg liker ikke at sokker og longs overlapper i en klump ved ankelen, og en er en grunn til at jeg ofte velger 3/4 longs, men ulempen med de er at da må en gjerne ha ekstra lange sokker. Denne løser begge utfordringer. Men’s Satu Adventure Pants: Liker passformen, lommer, innebygd belte og tekniske løsninger generelt. Stoffet... tja.. det er noe med det som ikke oser av kvalitetsfølelse, men vanskelig å sette fingeren på. Konseptet er noe ala Revolution race sine adventure pants eller hva de heter. Turbukser som ser mer ut som hverdagsbukser. Praktisk til reiser o.l. der en må tenke litt flerbruk. Førsteinntrykket er at OV har lykkes bedre med dette enn RR. RR har ett stoff som virker enda billigere (stivere, tykkere, klam, ikke fargenøyaktig osv.) mens OV sin nok kunne passert som arbeidsanntrekk sammen med en skjorte uten at noen hadde oppdaget at det var en turbukse. Uansett; det proof is in the pudding, så hvordan den oppleves i bruk er viktigst når terningen etterhvert skal kastes. Kjøpte str. 30/32. 30" midje i jeans er vanligvis litt romslig til meg, men siden det er trøblete med retur over dammen konkluderte jeg med at det er ikke så farlig med den pølsa som er for lang. At noen kanere påstår at noe er oppleves som små i størrelsene betyr jo lite all den tid alt over there er større. Men denne var faktisk liten i størrelsen og satt helt perfekt. Jeg gjorde en del graving og research for å bli klok på størrelsene + at de har en veileder/wizard på siden. Resultatet ble en bestilling med størrelser litt her og der, som gjorde meg litt skeptisk på hvordan dette skulle gå, men resultatet ble veldig bra og alle 3 plaggene passet perfekt. Edit: det fulgte med en oppblåsbar sovepute også, men det var swag/give away, og ikke noe jeg regner med å bruke. Kvaliteten virker for så vidt bra, men siden jeg aldri har brukt andre oppblåsbare soveputer og mest sannsynlig ikke kommer til å bruke denne, så blir den vanskelig å vurdere.
  21. aico

    Turkniv

    Jeg har ARK, ikke fordi jeg har noe som helst interesse av neck knife, men fordi jeg er nerd og det er det noe av det tynneste (bak eggen) du får av brukskniver. Og den serraterte, som min er, er halvparten av det igjen. Artig for den som har slike interesser, men bruksområdet er smalt. Den er veldig liten og det allerede tynne knivemnet er tynnet ut i en høy og dyp hulslip som tar primæreggen ned til en syltynn og delikat sak som ikke er spesielt glad i harde materialer og sideveis belastning. Basically så langt fra en spikkekniv som det er mulig å komme. H1 er heldigvis ett seigt og tilgivende stål hvis man er uheldig, men det er ikke en kniv du går inn for å bruke hardt. Om det skal være Spyderco og/eller noe som er 100% rustfritt (stor fordel for noe som bæres mot kroppen vil jeg tro) vil jeg heller anbefale Spyderco Subway bowie. Veldig sammenlignbar i størrelse og vekt, men tykkere blademne med flatslip gjør den mye mer robust. LC200N er nok også en bedre balanse av seighet og slitestyrke som nok samsvarer bedre til de flestes forventning om hvor lenge en kniv bør holde seg skarp før den trenger vedlikehold. Og tilnærmet like rustfri som H1. Her er mine. ARK kjøpte jeg billig som B-vare/factory second da den ikke hadde slire, noe jeg uansett ikke trengte siden jeg skal lage belteslire til den. Ting tar bare litt tid. Subway bowie'n har orginal slire modifisert med ett Ulticlip for å bæres i belte/bukselinning/lomma, men den kommer levert med halskjede for å bæres rundt halsen.
  22. Send Mail til produsent hvis du er usikker. De vet ofte hvilke selgere som er legitime. Det har avklart ett par tvilstilfeller for min del.
  23. @Gabs88 takk for veldig grundig svar! Drar aldri på biltur uten minst ett fjelltelt i bilen, så det finnes alltids råd hvis vi drar med oss trønderværet hjemmefra. Men har aldri helt knekt koden på hva en bør ha med i tillegg for å ha langs veien til camping-glamping og raske overnattinger med minst mulig tidsforbruk... Skal følge med litt, hvis 4p versjonen dukker opp til nevnte pris så er det forholdsvis lav risiko. Om ikke annet så sparer jeg slitasje på de mer kostbare teltene jeg har, og da er det jo som du antyder, praktisk talt spart inn allerede.
  24. Har grublet litt på hva som kan være sweet spot ifht. enkelhet, pakkbarhet, komfort og til dels pris når det skal bil-teltes med familien. Vet ikke om dette er svaret, men liker enkelheten og prisen så det legges til lista sammen med taktelt og div annet. Hvor kjøper mann noe sånt?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.