Gå til innhold
  • Bli medlem

Storm_Eagle

Aktiv medlem
  • Innlegg

    33
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Storm_Eagle

  1. Nei den er der for at jegere skal få utøve hobbyen sin og at grunneiere skal kunne tjene seg rike på jegerne. Og alle andre skal holde seg hjemme 🙃 Jegerne er noen helter som ofrer sin egen fritid for å hjelpe den truede villreinstammen på hardangervidda ved å drepe 4000 av dem...
  2. Er det å gjøre naturen eksklusiv og kun for de mest dedikerte, eller de i best fysisk form i tråd med intensjonen for allemannsretten, DNT, ol. i Norge da? Personlig syns jeg allemennsretten og tilgjengeligheten på naturen er noe av det beste med Norge, og syns ikke det skal innskrenkes.
  3. Da står man igjen med at kitere, hundekjørere, og langrennsski folk ikke kommer seg opp på vidda på vinteren.
  4. Enig i det første, og snart finner vel EU og myndighetene ut at de skal sette opp vindturbiner og annleggsveier over hele hardangervidda, og bestiller en forskningsrapport som sier at dette er ikke noe problem for reinsdyra... Men å legge ned RV7 vil jo ramme akkurat disse ikke-hytteeierene da de bruker RV7 til å komme seg opp på vidda.Veldig tungvindt å ta utgangspunkt fra Haugastøl, for å komme seg opp på vidda for en tur uten å kunne kjøre opp på en parkeringsplass oppe på vidda.
  5. I dette forslaget var det vel snakk om fatbike sykling på vinteren. Som ikke gir noe som helst slitasje. Forbudet er stort sett snakk om på vinteren og vinteraktiviteter da det er da reinsdyra sliter mest. Men retter seg også mot padling, turisthytter, ol. resten av året. Men å jakte på reinsdyra skal fortsette, for å skyte mot flokken og drepe reinsdyra forstyrrer dem visst ikke...🙄 Og å kjøre etter dem med helikopter, snøskuter, og firehjuling for å forske på dem, og merke dem, ol. forstyrrer dem visst heller ikke... Og selvfølgelig privathytteeiere forstyrrer ikke reinsdyra... Og heller ikke sauer på beite påvirker reinsdyra visst nok... På et magisk vis er det visst bare "nye" aktiviteter i naturen som kiting, hundeslede kjøring og sykling som skremmer dyra så de sliter seg ut. Akkurat som at skateboard var så farlig at det måtte forbys i Norge. Eller at snowboard måtte forbys i alpinbakken. Mens friluftsaktivitetene og utbygginger som grunneierene, jegere, offentlige myndigheter, store kommersielle aktører og gamle menn driver med har visst ingen effekt på rensdyra.
  6. Ikke rammet? Det foreslås totalforbud mot kiting, hundekjøring og sykling på hele vidda.
  7. Hmm det var faktisk noe å tenke på. Vet du hvilken temperatur pyrisept fryser ved? Og når det gjelder alkohol så har jeg hørt at det ikke er bra å bruke til sårrens.
  8. Har kjøpt meg en presto hermetiserings kjele, og har kjøpt en liten bunke med retort poser fra en amerikansk nettside. Men kom aldri til steget med å kjøpe en kammer vakumpakker. Får se om jeg kjøper meg det etter hvert.
  9. Sålen og resten av skoa vil jo også slites. Om dette eller noen O-ringer vil slites ut først vet jeg ikke, men det kunne ha vært en ide å lage pinnene og fjærene slik at de kan skrus ut for å skiftes eller vedlikeholdes ja. Nå har jeg riktignok ikke prøvd disse bindingene da jeg tviler på at de er stabile nok til min bruk (litt harde nedoverkjøringer, og kiting) og jeg ikke kan å kjøre med løs hæl.
  10. Hvorfor vil det være umulig mener du? Noe så enkelt som noen o-ringer rundt pinnene, og en begrensning på hvor langt inn pinnene kan presses så de ikke går forbi o-ringene burde da effektivt gjøre at det ikke kommer verken vann eller smuss inni der?
  11. Blir vel vanskelig å regne på hva det egentlig koster. For hvis de ikke redder noen så regner jeg med at de bruker timene de sikkert uansett skal ha til trening. Så lønna, drivstoffet, og vedlikeholdsutgiftene vil uansett gå med om det er trening eller en reell aksjon. Og dermed blir vel "prisen" for hver reelle aksjon høyere desto færre de har av dem (for treningsprisen må også bakes inn) Har vært med på en redningsaksjon med SeaKing før. Og da var det for en ganske lite alvorlig skade. Var på en topptur hvor starten var å hoppe ned fra en snøskavl, og en i følget fikk staven presset oppi brystet og bristet noen ribbein. Han klarte ikke å stå videre nedover på ski så vi ringte 113. De sendte først 2 snøskutere, men det var for bratt så de kom seg ikke opp. Så sendte de SeaKing'en og flydde han likeså godt helt til sykehuset mens de først hadde han i lufta. Han var på jobben dagen etterpå så selve skaden var ikke noe veldig alvorlig (men vondt selvsagt).
  12. Det var vel omtrent ved den veien han hadde planlagt å ende turen? Da hadde han vel noe transport derfra regner jeg med. Dessuten så er det jo for det meste en enkel marsj til sivilisasjonen på en brøytet bilvei. Hvis jeg skulle ha trykket på nødknappen hver gang jeg har vært i en kinkig situasjon slik som du foreslår så ville jeg nok ha blitt en veldig dyr utgiftspost for staten etter hvert... Som f.eks når jeg uten GPS og mobilsignaler har tryna med kite på saltfjellet og forstuet håndleddet så jeg ikke lenger klarer å holde baren og må pakke sammen kiten og begynne å gå på truger nesten en mil i løssnø og motvind med snowboardet på ryggen i den retningen jeg trur jeg parkerte (havnet et stykke lenger nord på veien, men måtte jo treffe veien uansett så lenge man ikke går helt feil retning). Eller den gangen jeg rotet meg bort uten GPS og mobilsignaler i fjellene innenfor solifjellet alpintsenter i Harstad med kite og vinden plutselig døde. Og rett etter jeg fikk pakket sammen kiten begynte det å bli mørkt også så jeg måtte ta på fellene på skia og begynne å gå den retningen jeg trudde alpintsenteret var (som heldigvis viste seg å være riktig). Eller når jeg kitet sammen med noen til Tuva hytta på Hardangervidda fra Lægreid og vinden døde litt over halvveis og tåka kom så jeg ikke kunne se hvor de andre var. For å ikke snakke om alle de gangene når jeg var liten og på speiderleir hvor vi var på tur på egenhånd og de andre ungene var helt sikre på at vi hadde gått oss bort (selv om jeg hadde stålkontroll på hvor vi var på kartet, men det var ikke overbevisende for de andre slitene og redde ungene). Hadde alle speiderungnene hatt en nødknapp tilgjengelig ville jo speiderleirene blitt mangemillioners utgifter for staten hver eneste gang pga. alle utrykningnene... Ja jeg har kjøpt meg en GPS nå etter å ha lært at mobilen er ikke til å stole på selv om man skulle hatt en offline kartapp (noe jeg ikke hadde ved de overnevnte tilfellene) da mobiler kan finne på å bare skru seg av og nekte å gå på igjen på lang tid når det er kaldt ute. Men jeg burde vel kanskje begynne å ta med et kompass på kiteturer også når jeg tenker meg om. For hvis det blir tåke eller man mister retningen og GPSen streiker.
  13. Leitet opp stien, og gått opp den til veien rett over den akkurat som han gjorde når politifolkene kom...
  14. Enig i at han ene fyren på youtube var veldig unødvendig. Han var tørr og varm, og med telt, osv. Og at han gikk tom for gass og ikke lenger kunne koke vann til den frysetørkede turmaten er jo heller ikke en krise da den fint kan rehydreres med kaldt vann også (som han jo hadde funnet). Og i bare litt snø og fint vær hvor han nektet å lete etter en sti som var tydelig merket på kartet sitt. Som sagt han youtube fyren syns jeg var unødvendig. Men det er jo andre ikke-livstruende situasjoner som jeg er enig i at det er riktig å trykke på nødknappen. F.eks var jeg til stede når en måtte reddes med seaking på en topptur med ski oppi nordland for noen år siden. Han var ikke alvorlig skadet, bare noen brist i ribbein etter at han hadde fått toppen av staven tredd inn i brystet etter å ha hoppet ned en snøskavl (han var på jobben dagen etterpå). Men han hadde så mye smerter at han ikke klarte å stå videre ned, og det ville vært veldig vanskelig om vi andre skulle prøve å frakte han ned på noe måte da vi jo ikke hadde noe å bære han på, eller noe mulighet for å bære han mens vi har ski på beina nedover fjellet... Så vi ringte 113. Røde kors sendte først 2 snøskutere, men de hadde ikke sjangs til å komme opp da det var alt for bratt. Så da kom seaking'en å plukket han opp og fraktet han til sykehuset.
  15. Dette som gjør meg litt bekymret. Mine nødkontakter er mine foreldre, og jeg sier ikke fra når jeg drar på en tur, annet enn kanskje en generell beskrivelse slik som "jeg drar på hardangervidda å kiter i helga". Og ringer noen dem fra et utenlandsk nummer og snakker engelsk tviler jeg sterkt på at de i det hele tatt vil ta telefonen, og hvis de tar den og de snakker engelsk i andre enden så vil de i hvert fall bare legge på, og ikke være i stand til å gjøre seg veldig forstått heller. Kort sagt tror jeg ikke mine nødkontakter vil bidra med noe som helst nyttig i en nødsituasjon. Og da er det i hvert fall viktig at Garmin oversender eventuelle meldinger fra meg direkte til nødetatene, og ikke bare de jeg har satt opp som nødkontakter. Og som sagt i en nødsituasjon kan det godt hende at man ikke er i stand til å operere inreach enheten for å skrive meldinger utover det å trykke på nødknappen.
  16. Har hørt at Garmin vil bruke nødkontaktene dine i tillegg til eventuelt nødtjenester når man trykker på SOS knappen. Men hvor er det Garmin kontakter disse fra? Jeg har mine gamle foreldre som nødkontakter, og de er for det første ikke gode i engelsk i det hele tatt, og hvis det ringer fra et utenlandsk nummer er det en stor mulighet for at de ikke vil ta telefonen i det hele tatt. Og hvis de skulle ta den og de i andre enden prater engelsk er vel muligheten for at de bare vil legge på enda større. Hvordan fungerer det egentlig? Har Garmin lokale operatører i Norge de bruker?
  17. Som dere har sett selv så har dette allerede vært prøvd ut av blant annet MTN Approach. Og som dere også har sett så gikk det veldig dårlig. Prisen inkludert bindinger og feller kommer fort opp i nesten samme pris som å bare kjøpe et splitboard, bare at man har ulempen at man må gå oppover med brettet stroppet fast i sekken... Lite poeng i å gå på samme smellen som andre har gått på før dere.
  18. Hva tror folket om å gå tur på potensiell utrygg is med tørrdrakt og ispigger rundt halsen i tilfelle man skulle gå gjennom? Jeg har ingen erfaring med tørrdrakt utenom til dykking, men det er jo tørrdrakter som er beregnet for sportslige aktiviteter til salgs nå som kayak paddling, kite surfing og seiling som skal tillate mye bevegelsesfrihet, og de blir også oppgitt å ha "pustende" stoff. Så er dette er bra alternativ, eller vil det bli veldig ubehagelig og klamt etter en liten stund med aktivitet? Har jo sett noen få som har brukt det når jeg har vært ute å kitet i sjøen, og de har ikke hatt noe å klage over og kan være uti vannet i timevis i denne. Jeg er litt bekymret for om mansjettene vil være ubehagelig stramme når de brukes i lang tid, men hvis de ikke er noe værre enn på en vanlig våtdrakt som jeg bruker når jeg kiter så ser jeg ikke noe problem med det. Et annet problem jeg ser for meg er at det ikke er enkelt å varme regulere med en tørrdrakt siden man åpenbart ikke har noe lufteventiler, og for å fjerne eller legge til noen lag under så må man ta av seg hele drakta.
  19. Skulle da tru at det fremdeles er det? I og med at oppdrettsfisk er så populært i dag og foret til oppdrettsfisken vel ofte er laget av slik som diverse fisker fra Østersjøen som jo er full av tungmetaller, PCB, og DDT.
  20. Litt merkelig prioritering fra TS med å ha med sutur sett, men ikke en tourniquet. Forskning har vist at improviserte tourniquet med et tørkle, belte, ol. slik som vi i sin tid lærte i speideren for det meste ikke er effektive, og at de fleste slike som har blitt påført ved store skade event slik som Boston marathon bombingen ikke stopper blødning, og at de heller gjør mer skade enn godt siden de kan lage blodpropp, eller blokkere retur blodåren for blodet. Mens dedikerte tourniquet's slik som NAR CAT, eller SOFT tourniquet's har vist seg å redde veldig mange liv spesielt hos soldater i krigssoner som er blitt skutt i armer og bein. Nå er det ikke akkurat stor fare for å bli skutt ute i Norsk natur, men man kan jo fremdeles stikke hull på en stor pulsåre i armer eller ben enten med en kniv, eller med en skarp kvist, el. hvis man er uheldig og faller eller noe slikt. Men man skal også være obs på at man ikke skal bruke en tourniquet hvis det ikke er absolutt nødvendig pga. alle farene det fører med seg for blodpropp, lemmer som mister blodtilførselen, ol. Og en "israelsk bandasje", eller enkeltmannspakke kan nok også være fornuftig å ha med seg i tilfelle store blødninger. SAM Splint er nok på den annen side rimelig unødvendig da den tar mye plass, og en improvisert spjelk vel kan være så og si like effektiv. Husker vi fikk det på noen samlinger om sommeren når jeg var liten i speideren. Da sa de at det var for å erstatte elektrolytter siden vi skulle drikke så mye vann. De var vel livredde for at noen av ungene skulle bli dehydrerte hvis de ikke ble tvangsforet med litervis med vann.
  21. Storm_Eagle

    Tørrmelk

    Har kjøpt NIDO på Sultan marked. Kjøpt det online, så vet ikke om de har det i den fysiske butikken.
  22. Er det noen som har noe erfaring med hermetisering i poser istedenfor glass? Jeg kom over dette og tenkte at det må jo være perfekt for turmat siden det har veldig lang holdbarhet i romtemperatur. Ulempen i forhold til frysetørket mat og tørket mat er jo at det veier mer (men er fremdeles praktisk å ta med seg i motsetning til norgesglass...). Fordelen er at det har MYE lenger holdbarhet enn hjemmetørket mat, og kan gjøres hjemme til en overkommelig kostnad i motsetning til frysetørking, og maten er ferdig og trenger bare å varmes opp før man spiser den. Utstyret man trenger er en hermetiserings trykkkoker (nei ikke en vanlig billig trykkoker, de kommer ikke opp i høyt nok trykk), og en kammer vakumpakke maskin, og "Retort" poser. På engelsk kalles det for "Retort Canning" og det er dette feltrasjonene (MRE) til blant annet det amerikanske militæret består av. Det var en Norsk produsent som lagde noen ferdige slike poser kalt "Åpnespis" (eller de holder vel kanskje enda på?), men etter hva jeg har lest så var det ikke akkurat et festmåltid innholdet i de for å si det mildt. Så derfor må det jo være best å lage det selv så kan man fylle opp med akkurat den maten man liker laget akkurat slik man liker det best, og det blir vel sikkert billigere også. Fra hva jeg har lest om dette på nettet så er jeg litt forvirret. I flere forum har jeg lest at man IKKE skal bruke Mylar poser, men MÅ bruke Retort poser. Uten at jeg har funnet ut hva som egentlig er forskjellen på disse? På Wikipedia står det jo at Retort poser er metallisert plastikk, og det er jo hva Mylar er... Mens et annet sted har jeg lest at MRE poser er Mylar poser som er 7 mil tykke. Så er det bare tykkelsen det går på og derfor man sier at man ikke skal bruke vanlige Mylar poser, eller er det noe annet som er forskjellen? Så fremgangsmåten jeg har lest meg frem til er: Tilberede maten. Putt maten i Retort poser (eller 7 mil mylar?) Vakumpakke og forsegle posene i en kammer vakumpakke maskin (må være en kammermaskin fordi posene ikke har teksturen som skal til for å trekke vakuum med andre billigere typer vakumpakke maskiner, og man heller ikke kan legge veldig "våt" mat i annet enn kammer maskiner). Og sørg for at man har en maskin med kraftig nok varmeforsglings skinne til å kunne forsegle disse tykke posene. Pakk posene tett sammen i en hermetiserings trykkoke kjele (tettpakking for at de ikke skal utvide seg for mye sidelengs å sprenge opp i sømmene) Hermetiser maten som man gjør med vanlige hermetikk glass (121 grader C eller tilsvarende trykk i et visst antall minutter ettersom hva slags mat du hermetiserer). Som med alle typer hermetisering er det viktig at man har høy nok temperatur i lang nok tid, at man er nøye med renslighet, og det er vel noen matvarer som ikke er anbefalt å hermetisere fordi de kan inneholde bakterier som kan være vanskelig å ta knekken på selv ved hermetiseringstemperaturer på 121 grader C.
  23. De rustfri pannene og kjelene jeg har hjemme fra IKEA fungerer da helt fint. Men de har vel ofte et aluminium innlegg bakt inn i bunnen for å fordele varmen tror jeg (rustfritt stål leder jo dårlig varme). Også er de jo blankpolerte da.
  24. Er dette det samme som BPA? I så fall så oppgis jo de aller fleste drikkeflasker, ol. å være BPA frie. Og det er vel å spise/drikke det som er skadelig? Så om det er i jakka skulle vel ikke spille noen stor rolle? Jeg leste også at det frigis MYE mer BPA fra en beholder som inneholder dette når den varmes opp. Og at den etter å ha vært varmet opp fortsetter å frigi mye mer BPA enn den gjorde før den har vært gjennom en oppvarming. Men det virker jo litt merkelig i og med at den jo ha blitt oppvarmet til smeltetemperatur når den ble produsert ved injeksjons støping. Og et annet spørsmål: Jeg så på en tur stekepanne som hadde et keramisk non-stick belegg istedenfor Teflon / PTFE (som jo er plastikk) som da tåler mye høyere temperatur. Og på den stod det nederst en tekst om noe obligatorisk kreft advarsel i henhold til noe amerikanske helsemyndigheter. Kan keramiske belegg være kreft fremkallende? Eller er det bare standard amerikansk advarsel hysteri for å være på den sikre siden for å ikke kunne bli saksøkt?
  25. Hmm. Så desto mer effektiv kjele/panne desto verre CO produksjon. Da er nok ikke jetboil så lurt nei. Skulle da tru at det er verre med vannkoking enn steking også siden vannet mer effektivt kjøler kjelen.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.