Gå til innhold
  • Bli medlem

gramjeger

Aktiv medlem
  • Innlegg

    138
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Innlegg skrevet av gramjeger

  1. 14 hours ago, otl said:

    Og hvis jeg kjøper den så kan jeg flytte den over på hydrapak seeker 4L? Hørtes jo i så tilfelle veldig fristende ut, kjekt å ikke måtte drive å dille & dalle hele tiden.

    Så vidt jeg kan se så har Hydropak Seeker 4L en 42mm gjenget åpning, som er det Befree bruker. Dermed burde dette funke.

    Det er dog et viktig at du passer på å ikke flytte et vannfilters "skittende side" over til "ren side" på noen som helst måte. Så hvis du flytter en Befree til f eks en Hydropack Seeker så er denne vannbagen å betrakte som "uren" og burde ikke drikkes av uten å filtreres før man har vasket den grundig hjemme.

    Jeg har gått veien fra Sawyer Mini (veldig dårlig flow), via Sawyer Squeeze (ok- flow, men driftsikker), og Sawyer Micor Squeeze (tettner fort og får null flow), til BeFree (bra flow, men blir fort ganske test og relativt fort lekk) for til slutt å ende opp med Platypus QuicDraw (god flow uten å tettne fort).

    Både Befree og Platypus er enkle å sjekke om de "ikke er lekk" på. Med "ikke er lekk" mener jeg at vannet passerer filtre og ikke kan snike skit forbi filteret, se integrity test. Ca samme måte for BeFree.

    Det er litt kjedelig å være på tur og oppdage at du ikke kan stole på vannfilteret fordi det er "lekk". Dette skjer litt for fort med BeFree etter min mening

    Jeg foretrekker å rense vann og drikke rett fra en flaske uten å måtte suge vannet igjennom filteret. Til urent vann bruker jeg en Cnoc Vecto 3L 28mm (finnes også i 42mm utgave). Denne er enkel å fylle opp vann i, og jeg kan skru min Platypus Quickdraw direkte på denne og enten sqeeze ut vann eller henge de opp og la tyngdekraften hjelpe meg (i leir).

    Så oppsummert byttet jeg fra Sawyer til BeFree pga flow, og fra Befree til Platypus Quickdraw pga at BeFree for fort blir "lekk" etter min mening, BeFree får også fort dårlig flow og backflushing fixer det ikke, og sist men ikke minst foretrekker jeg å rense vann og drikke uten å suge gjennom filteret.

    • Liker 1
  2. On 7/1/2025 at 12:55 PM, otl said:

    Siden det er dette jeg søker så benytter jeg meg av tråden 😀

    Skal kjøpe meg ett vannfilter (etter jeg ble så dårlig i magen på tur) så da har jeg sett på en flaske/filter kombo, Grayl Geopress Purifier. Synes denne var mer praktisk enn ett sugerør i og med at vi er flere som kan benytte seg av det, og ikke være avhengig av at det må gjennom sugerøret.

    Helt ny på vannfilterfronten så vet ikke om det finnes alternativer som er like gode eller bedre?

    https://www.fjellsport.no/merker/grayl/grayl-geopress-purifier-bottle-covert-black-710ml

     

     

    Jeg ville heller a gått for Platypus QuickDraw. Denne har "vanlige" 28mm gjenger og kan skrus på en standard flaske, så kan du skvise vann over i en ren flaske, eller drikke direkte fra filteret. Platypus QuicDraw har relativt god flow, vesentlig bedre enn Sawyer

    • Liker 1
  3. On 5/14/2025 at 6:17 PM, Kjell Iver said:

    Fikk noe kluss med sendingene på siste turen - InReach har alltid vært til å stole på, men nå kom kun meldinger til e-post fram. Feilen var min egen da jeg ikke hadde synkronisert dingsen mot PC - kun mobil, noe som tydeligvis var viktig. Etter ny synkronisering funker alt bra - 4 år siden forrige oppdatering- så det kan ligge noe der.

    Det står ingen ting på Garmin sine sider at du ha en Windows PC for å få full nytte av InReach. Så vidt meg bekjent lager de verken Mac eller Linux klient, men en ok Android- og iOS-app. ...

  4. On 9/19/2024 at 9:27 AM, Syntetiskjungel said:

    Tester ut Packwizard nå! Gøy at man kan snoke rundt på andres oppsett osv. 

    Jeg trenger litt hjelp med anskaffelse av en ultralett sekk. Jeg kan få en Bergans Helium v55 for rundt en tusenlapp av en kompis. Den veier ca 925g uten lokk. Har vi noen alternativ til den? Vil si budsjettet mitt ligger rett rundt 2000kr, som ikke er allverdens i UL verden har jeg innsett. 

    Frem til nå har jeg brukt en F-stop loka 37L på 1,5kg. Klarer fint å pakke utstyr for noen dager i den.

    Packwizard har en database med f eks sekker, der du kan krysse av "must have" og sortere ut i fra det. Det er selvfølgelig ikke alt utstyr som er inne der, men i alle fall en god del utstyr er der.

    • Takk 1
  5. 1 hour ago, aico said:

    Etter jeg ga opp Altra snublet jeg over Topo og kan med glede bekrefte at disse passer meg veldig bra. Selv om jeg ikke helt har klart å dekode modellutvalget ennå, så har de gode sko for denne type bruk.

    Men hvor får du tak i Topo Atletic sko i Norge? Jeg har fått tak i en modell - Ultraventure Pro, men den passet meg ikke så bra. Har lyst til å teste noen andre modeller fra Topo

  6. Hvis du primært går på sti, samt krysser en og annen myr/bekk/elv, ser jeg ingen grunn til noe annet enn terreng joggesko. Skal du gå en del utenfor stien, kan halvhøye joggesko være en ting, men skal du gå i ur er vel fjellstøvel på sin plass ...

    • Liker 2
  7. @Vidole:

    Slik jeg forstår lista di så er dette en liste over alt du har av utstyr og så setter du på antall du tar med for hver tur:

    • Ryggsekk, Osprey 105 ltr: Sikkert en god sekk, men har du plass til 105 ltr så blir det ofte for fristende å ta med for mye...
    • Multiverktøy: Her kommer det litt ann på hva tiltenkt bruk er. Men en Victorinox SD Classic veier 21g, har en liten kniv og saks + pinsett. Jeg ender ofte opp med å bruke saksa til å åpne drytech og pinsetten til flått eller flis. Skal du fiske trenger du selvfølgelig litt mer kniv, men for en sommertur trenger ikke jeg multiverktøy. Ca 150-300g å spare her¨
    • Pakkposer vs søppelsekk: Pakkposer er bra for å organisere innhold, men ikke så effektivt på utnyttelse av volum og vekt. En stor søppelpose (tykk/slitesterk) i hovedrommet av sekken for deretter og bare stappe alt ned i => utnytter hver cm3 av sekken. Sovepose og annet du vill være ekstra sikker på at forblir tørr kan du potensielt legge i en søppelpose inne i i søppelposen. Men med tanke på packraft kan du være lurt å beholde pakkposene? Ca 3-400g å spare her
    • Drikkeflaske Monsen kan byttes ut med en 1,5 l brusflaske. Ca 100g å spare
    • Thermos 400 ml en en luksus du må velge om du vil ha ;-)
    • Både kvistbrenner og gassbrenner? Skal du spare vekt så kutt ut en av delene

    Med tanke på packraft, fiske og mer avansert mat enn kun drytech, så er det ikke mye "unødvendig" du har med, så besparelsene lettere utstyr, mindre telt og drytech (les koke vann og spise av pose).

    • Sekk og telt kan du spare 1,5-2,5kg på hvis du går ned til 60-70l sekk og 1-mannstelt, men dette koster både kr og komfort. Ser også at du halverte vekta på teltet fra 2023, så regner med at dette ikke står øverst på lista over ønskede besparelser ;-)
    • Vann/kjøkken/mat: Ved å bruke kun gå for drytech og havregrøt i fryseposer trenger du kun en kjele til å koke vann og en skje. Da forsvinner stekpanne (til fisk?), krydder, Light My Fire matboks og bestikksett, sammen med ca 800g++
    • For å lage havregrøt i frysepose med kun varmt vann (uten å koke grøt i kjele) er en Cook Cosy kjekt å sette posen i etter å ha helt i varmt vann, vent 10-20min så er grøten klar.
    • Liker 2
  8. På tur må man av og til på do, og til vanlig velger jeg å grave et hull og gjøre mitt fornødene der. Men hva gjør folk om vinteren, eller hvis det er for mye stein/røtter i området?

    Amerikanerne bruker jo Wag Bag til slik, rett og slett en pose man bæsjer i og bærer dritten med seg hjem. Dette har bl a vært testet i Lofoten Tester bæsjeposer for mennesker i Lofoten i sommer Jeg har forsøkt å skaffe dette her til lands, uten hell. Man kan selvfølgelig bestille fra Amazon, men innen det kommer hjem til meg koster en 25-pack mer enn en ryggsekk!

    Noen som har skaffet slikt her i landet, eller er jeg bare for jålete når jeg sutrer over problemer med å finne egnet sted å grave hull?

  9. Alt er relativt. Bruker du underlaget mye og kun blåser det opp med munnen blir det mugg, i alle fall her oppe i det kalde nord. Men hva er mye, 30 turdøgn i året? Eller må vi opp i 120+?

    Jeg bruker ikke min Thermarest "ofte nok" til at jeg bekymrer meg så mye for mugg. Men jeg liker lange dagsmarsjer og det å måtte blåse opp liggeunderlaget med kun lungekraft når jeg kommer til camp står ikke øverst på ønskelista ;-)

    Min praksis er å blåse det opp med pumpesekk (har i perioder brukt elektrisk pumpe) + ca 2 blås med munnen for å få det hardt nok. Når jeg kommer hjem fra tur henger jeg det opp til tørk over en stol eller liknende til dagen etter. Og viktigst av alt jeg lagrer det med åpen ventil, lett sammenbrettet.

  10.  UGQ (https://ugqoutdoor.com) er jo også et alternativ. Jeg oppfatter dem som litt mer innovative enn EE. Prismessig er EE og UGQ relativt like, men du får etter min mening en litt bedre quilt med UGQ. EE setter temp på sine quilter etter T-lim, mens UGQ bruker T-comfort. Så en 10F (-12C) fra UGQ er varmere enn en 10F fra EE.

    Du skrev at du fikk kjøpt EE i Norge!?! Hvor får du tak i dem herifra? Jeg vet at de selger noe "Stock", så er det noen i Norge som kjøper slike og selger videre? Litt spent på hva som totalt sett blir billigst, å kjøpe EE direkte fra USA (+frakt og mva) eller kjøpe fra noen i Norge (+frakt, mva og fortjeneste)

  11. aico skrev (17 timer siden):

    Nå var vi litt rundt omkring og opplevde ganske varierende nattetemperaturer, men stort sett ble jeg kald hver eneste natt, det jeg etter hvert "oppdaget" var at jeg opplevde posen som varmere hvis jeg brukte den som quilt/dyne. Det var akkurat som om posen ikke kvitter seg med nok fuktighet når den er lukket rundt hele kroppen, og blir kaldere etter hvert som luftfuktigheten øker.

     

    Noen som har gjort seg lignende erfaringer?

    @aico Jeg har en liknede erfaring. For meg var det at soveposen var for smal over skuldrene, dunen ble presset flat  => null isolasjon. Jeg har gått over til quilt med "dynamic tension". Dette funker helt supert i telt.

    @ost Med tanke på T-Lim og T-Comf så oppfatter jeg det slik at UGQ bruker T-Comf. Dette passer også med mine erfaringer. Hadde en natt i -10 med boxer, t-skjorte og sokker og hadde det helt komfortabelt i min UGQ Bandit-XL 20F.

     

    • Liker 1
  12. ost skrev (På 13.8.2021 den 9.19):

    Hva slags temperatur har du lagt deg på, og til hvilken bruk?

    Jeg har valgt 10F (-12C) til 3-sesonger. På sommeren åpner jeg den opp som en dyne og ligger knapt nok under ... men jeg ønsker meg nok en 30F (-1C) til sommersbruk i tillegg. Disse kan da kombineres til vinderbruk så du uansett ikke fryser da.

    • Liker 1
  13. Jeg må nå revurdere mine tanker rundt Podkasten til Valle ...

    Jeg har nå hørt igjennom ca 10 andre episoder av Uteliv og konkluderer med at jeg tok feil, dere andre hadde rett ;-) Det er en samtale (i alle episodene tror jeg) mellom tur-nerden Valle, og andre tur-folk eller tur-nerder. Nerder er bra folk (håper jeg siden jeg er en av rasen), men det jeg feiltolket som at Valle prøvde å overgå gjestene var bare en ivrig nerd som bobler over av entusiasme for temaet. Så da har jeg konvertert til fast lytter av Uteliv :-D

    • Liker 6
    • Hehe 1
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.