Gå til innhold
  • Bli medlem

Marius Engelsen

+Støttemedlem
  • Innlegg

    5 075
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    115

Marius Engelsen vant dagen sist 22. april

Marius Engelsen hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

4 214 Excellent

3 følgere

Om Marius Engelsen

Profile Information

  • Sted
    Askøy

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

  1. Og hvis noen er interessert, har jeg en stk. mal i 1 mm aluminium igjen som kan sendes for prisen av frakten: Samt kapp av 0,7 mm aluplate som kan følge med for 100 kr pluss frakten. Det er nok til 5 fulle snøankre, pluss 2 snøankre som er 1 cm kortere, og malen kan selvsagt brukes som snøanker. Da får man 8 veldig billige snøankre! (Den lange biten klipper jeg opp i 5 firkanter, like stor som snøanker, så det får plass i en liten pakke.)
  2. Har du 9mm har du lette helårsstenger som tåler det meste av vanlig uvær. Dersom du vil bruke teltet i skikkelig ruskevær over tregrensen på vinteren, så kan du da supplere med Yunan 11mm (og bruke dobbelt stangsett om du skulle se behovet, på turer hvor vekten er uvesentlig). Om du bruker ett skyvelære eller linjal, kan du måle diameteren midt på ett stangledd for å sjekke hvilke stang du har fått.
  3. Har du Trollheimen Classic hvor det følger med de tykke stengene tilsvarer vel dette Hilleberg Black label i styrke. Ekstremtelt 👍 Jeg måtte selvsagt ut i hagen i dag tidlig å eksperimentere med tarp + Orion, for å se om jeg fikk til en baldakin slik som med Unna. Det funket det også. Exped Venus 2 UL er litt lettere enn Orion UL og litt lavere. Til gjengjeld kan du åpne sidene på teltet helt, og dermed få større åpning/lufting/utsikt. Og om det regner kan du ha full åpning uten at regner treffer innerteltet, med mindre det blåser inn mot åpningen (da kan du åpne andre siden). Veldig mange telt kan man ikke gjøre dette på, for da vil regnet treffe innerteltet. Lurt! Jeg har gjort det samme med Helsport Fonnfjell Pro 2 flere ganger. Det har lagt i handlekurven ved flere anledninger, men så har fornuften vunnet hver gang
  4. Hvis du blar gjennom forumet, så tror jeg faktisk ikke dette er det pinligste eksempelet du finner 🤪
  5. To grunner: 1: Vinterbruk, som du sier. 2: På sommerturer lager jeg ofte eks. frokost ved å koke 2 egg i kaffekjelen. Når eggene er ferdig kokt heller jeg varmtvannet over i skålen med havregrøt, og i kaffekoppen. Jeg spiser grøten og eggene først, og deretter kaffen. Uten lokk og en noenlunde tett lokk blir kaffen kald før den skal drikkes. Den omtalte koppen har ett trekk man tar av om man vil at den skal bli fort kald. Men på sommerturer tar jeg gjerne med en brettekopp i stedet om vekten er viktig. Det går bra det også
  6. Hva er det du ikke skjønner? Trykkøkningen blir større om du fyller koppen ute i litt vind og/eller i vintertemperaturer, for da fanges kaldere luft under lokket. Man kan lå drikkeåpningen på lokket stå åpen ja. Da vil det jo ikke bli trykk i koppen (fordi det er ett stort hull tykket slipper ut), men da er heller ikke lokket tett om koppen velter… I så fall må man vente til luften i koppen har oppnådd væsketemperaturen. Det tar jo en viss tid, så hvorfor vente med å gjøre koppen sølesikker, når man heller kan fikse det enkelt?… Hensikten med lokket er for min del at man ikke skal søle om koppen velter i teltet, og da må den være lukket. Og hvis lokket ikke står lenge nok på, med drikkeåpningen åpen, før man stenger helt, får man allikevel trykk i koppen, og lokket vil da være løst når koppen velter. Dette er en risiko jeg ikke trenger å ta, siden jeg er eier av ett (eller flere) sett med borer. (En tynn skrue gjør også jobben) Lokket og sikkerheten blir bedre om man borer ett ørlite hull i senter av lokket (altså under lukkemekanismen til drikkeåpningen). Da er man helt trygg på at lokket ikke løsner, og om den velter kommer det maks èn liten dråpe ut.
  7. Både Snota og Orion UL er ultralette telt, med tynnere duk og stenger enn mer solide telt. Og ikke minst, kun deler av døren er myggnetting, så man får litt begrensete luftemuligeter når man samtidig trenger myggbeskyttelse (det siste gjelder forsåvidt Unna og Solou også, om man ikke kjøper mesh innerteltet i tillegg). Men allikevel, så er dette en liten pris å betale for å spare mye vekt og volum i sekken. Om det ikke er til vinterbruk, ville ikke jeg bekymret meg for at UL telt fra denne type produsenter ikke tåler nok vind Mange går norge på langs med slike.
  8. @fjellræv her kan du se ganske detaljert sammenligning av plassen i Solou og Unna. Som han sier her, er faktisk forteltsplassen ikke noe dårlig i Unna sammenlignet med Solou. Knyter man en snor/strikk på midtfestet på duken i døren på Unna får man dratt ut forteltet ganske mye. Barents Outdoor Snota synes jeg også virker som ett telt som gir mye plass for grammene, med veldig stort fortelt (så det oppslått på XXL en dag).
  9. Jeg sier ikke at Unna er rett for alle, bare fordi det er rett for meg, bare så det er sagt før man leser videre. Plass inne synes jeg er helt uproblematisk i teltet. Jeg går uten hund, men en liten hund er det fint plass til. Når når det gjelder bagasjen, så er det rikelig med plass. I forteltet, mellom ytterduk og innertelt, er det god plass til sko og den slags man ikke vil dra inn. Ting jeg ikke bruker, ryggsekken og klær, ligger jeg i fotenden på den siden mot utgangen. Jeg ligger lengst borte fra inngangen, jf. bildet under. Er ryggsekken pissvåt havner den enten i ytterteltet bede ved føttene, eller under bunnduken samme sted. Vått regntøy ligges i en plastpose. Når det gjelder det med å «dra med seg tarp», savner jeg faktisk ofte å ligge i Unna+Tarp framfor Orion Extreme når det regner. Å ligge i teltet å se ut, eller å sitte i Helinox stolen utenfor døren, er magisk sammenlignet med en relativt begrenset utsikt fra ett annen type telt. Samtidig får man en regnfri terrasse med ganske mange kvadrat, som er trivelig å bruke når man ikke skal sove: Største ulempen for min del er at det er trangt å ligge i Unna å tørke søkkvått padletøy over primusen. Det går, men der er jo Orion Extreme med sin gode høyde overlegen Klestørk:
  10. Det er ren fysikk det, og det vil skje uansett hvis den kalde luften i koppen blir varmet opp under ett lufttett lokk. Fyller du den med varm drikke, og tar lokket på med en gang, og holder det helt stengt, må luften ut når den blir varm.
  11. Ja, mange butikker som fører den. Bare husk å bor ett bittelite hull i senter av lokket, om du ikke vil risikere at lokket presses av pga. damptrykket når du lukker drikkeåpningen. Kjeldelig hvis den velter i teltet, og lokket er løst.
  12. Jeg hadde tenkt å bruke 4mm maljer i hullene, men de var tom for maljetang på biltema, så da ble det uten. Jeg har dratt slipepapir gjennom hullene i stedet, for å unngå skarpe grader. Jeg har prøvd å gnage av snoren i hullene, men jeg har ikke fått det til, selv med denne tynne snoren. Når disse er plassert i snøen blir det heller ikke bevegelse på snoren imot hullkantene, så det er kun når du tar de opp, eller setter de ned, det blir bevegelse der. Så gnag er nok ett ikkjeeksiterande problem Skulle det allikevel skje på tur, eks. om man kutter de med spaden eller noe, virker de enda om en snor ryker, men litt redusert hold. Og det er svært enkelt å reparere: bare dra snoren gjennom på baksiden og knyt sammen. Man får også tykkere bardunsnorer som er svært motstansdyktig mot spadeblad og slikt. Men disse tynne som originalt er på snøankrene, og de jeg har brukt, er myke og lette, og pakker fint sammen i posen
  13. Og 50 cm snøplugger veier 95 gram uten noe ekstra, snøankrene sitter mye bedre. Og, som du sier, gir de ekstra lengde til bardunene som trengs når man må grave ned festepunktet. Plastankrene er også glatte, og det må de gjerne være for at man skal klare å få de opp dagen derpå uten å skrape for mye. Strekket går rett mot flaten, så det har ingen hensikt å gjøre de mindre glatte. De sklir hverken opp eller sidelengs om man sette de ca. vinkelrett i forhold til bardunen . Snorene ryker ikke, da ryker teltet først Jeg har brukt 1,8mm e-bay snor. Snorer på vanlige snøplugger blir ett virvar med floker. De sitter ikke i nærheten like bra, og er mer arbeid å sette ned. Jeg bruke kun slike langs teltduken, med en kort snor i toppen for å finne de igjen og ha noe å dra etter. Med snøakrene slipper man floker om man bruker en matchende pakkpose og legger de «lag for lag i posen». Enda en fordel som man ikke har med plugger med snorer
  14. Det brukes to liner på disse. Man kapper de i helt lik lengde. Ene enden av linene tres gjennom det øverste hullet i midten, fra baksiden av ankeret, slik at man får to liner gjennom det hullet. Andre enden av linene tres gjennom hvert sitt hull på siden av ankeret, så da får man en line gjennom hvert av disse hullene. De 4 endene man nå har på ankerets forside (mot teltet), lager man en overhåndsknute på, og trer i en liten karabinkrok eller solid plastkrok etter eget ønske. Jeg foretrekker små e-bay karabinkroker. —————— Når man setter ankerne graver man ett tak med spaden, eller bare trakker de rett ned i snøen, på skrått mot teltet. Så drar man tauet slik at det skjærer seg ned i snøen i retning bardunen/teltet, og ved behov graver man snø over og trakker kompakt. Karabinkroken er da nesten alltid over snøen enda, med mindre der er veldig dyp og løs pudder man må grave ned i. (Men det pudderet får ligge i fred, er det oftest ikke mye vind å tenke på). Med karabinkrok, framfor ringer som man trer bardunee gjennom, blir prosessen med å grave de ut fra snøen dagen derpå mye lettere
  15. Kan det være en idè å stroppe stengene på utsiden, legge de under lokket, eller lage en egent teltstangbag som kan være på utsiden?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.