Gå til innhold
 • Bli medlem

Skogens Stønn

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  771
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  9

Omdømmeaktivitet

 1. Liker
  Skogens Stønn fikk poeng fra Tom42 i SOLCELLEPANEL eller POWERBANK - Hva er egentlig best til friluftsliv?   
  Etter en god del testing for en stund siden kom jeg fram til akkurat samme konklusjon for turer der jeg skal bevege meg hele dagen hver dag over lengre tid. Kanskje kunne det fungert om jeg skulle ligget i ro, men jeg har prøvd det også en gang uten særlig vellykket resultat. Min anbefaling er å teste ut før man drar på tur for å være sikker på at opplegget man har tenkt å prøve faktisk virker i praksis. Som minimum: Tøm alt utstyr for strøm og se hvor lang tid det tar å lade det opp igjen.
  ;-)
 2. Liker
  Skogens Stønn ga poeng til sinje i En guide til friluftsliv - NAVIGASJON - Hvem bruker papirkart?   
  Som testen din indikerer så lader dette forholdsvis bra vil jeg si. 

  Det er nok to ting som burde påpekes med denne uhøytidelige testen og den første er at det ofte kan være store variasjoner mellom teoretisk og praktisk tid etter min erfaring. Den andre er at dette er om panelet står stasjonert under lading under forholdsvis optimal plassering. 

  Min erfaring er at det kan funke bra å lade om panelet står stille, men henger det på sekken hele dagen må du regne med en vesentlig reduksjon i utnyttelsen. For min del er nok dette hovedargumentet for at solcelle ikke funker for meg på mange turer. 
  Om du først skal regne litt mer på dette kunne du hatt med 3 stk goal zero 100PD og ha samme vekten som sherpa 100ac +28w panelet. Når en sherpa 100pd varer i ca 7 dager blir regnestykket 3 x 7 dager + ladet opp ved start (4 dager sier vi her) =strøm for 25 dager. Jeg tror det er et fåtall som er på turer over 25 dager uten å finne en stikkontakt og da trumfer for min del vekt og stabilitet. Da kan det også nevnes at jeg er en neste ferdig ingeniørstudent som fortsatt ikke er overbevist rent matematisk både med og uten soltracker  
 3. Takk
  Skogens Stønn ga poeng til sinje i En guide til friluftsliv - NAVIGASJON - Hvem bruker papirkart?   
  Så kult å høre om hva alle bruker og foretrekker!
  Jeg brukte garmin 66i på NPL og den kan virkelig anbefales (er bare litt dyr). Jeg var veldig skeptisk til å kjøpe en GPS som må lades da jeg likte best å ha med rikelig med lithium batterier. Tidligere har jeg brukt ca 2 batterier/2-3dag på lengre ekspedisjoner. Med garmin 66i i ekspedisjonsmodus (litt tregere oppdatering) varte GPSen i ca 8 dager per lading (garmin oppgir den vel til 21?) og dette var med live GPS sporing aktivert og vanlig bruk. Det betyr at de har klart å redusere problemet knyttet til overdrevent stømbruk. Om ekspedisjonmodus ikke var aktiver varte GPSen i ca 3 dager.
   
  Jeg skal prøve å lage en film om dette i julen der jeg går litt sikkerlig i dybden på temaet, men kan prøve å dele noen tanker med løsningene jeg brukte. Om du lurer på hva hva jeg ladet og hvor mye strøm dette trengte vil jeg anbefale å sjekke ut filmen om planlegging fra NPL da denne har nøyaktige verdier.

  Jeg hadde bruk for ca 70Wh/ uke med strøm ekstra i tillegg om alt var ladet opp for bruken min på turen. I hovedsak vil jeg si du har to eventuelt tre mulige måter å lade opp utstyr på som funker ganske greit: Powerbank, solcelle og vandmølle (ikke prøvd men effekten skal være ekstremt bra, men de er litt tunge, ca 1kg) På lange turer har jeg tidligere erfart at solcelle funker dårlig, men etter å ha fått mange reaksjoner på en film jeg la ut der jeg mente at dette ikke funket så bra bestemte jeg meg for å høre på de som mente dette funket bra og virkelig teste det på turen. Jeg tok derfor med et Anker 21W (har tidligere brukt mye Goal Zero) for å sette det på prøve, og for å gjøre en lang historie kort så ble dette sendt hjem etter 2/3 av turen da jeg ikke hadde blitt overbevist. 
   
  Det er flere grunner til at jeg mener at solcelle ikke funker så bra på NPL og det første er at det er ustabilt, du vet aldri om du faktisk får ladet utstyret du ønsker og må derfor gjerne ha noe i backup. Skal su ha noe effekt ut av panelet trenger du gode solforhold (les ikke overskyet) og skal du gå 10-14 timer om dagen lader det også dårlig om det kun henger på sekken. Jeg prøvde å lade mange forskjellige ting med panelet direkte (samsung, huawei, ørepropper, kamera, klokke osv) og det som overasket meg mest var at å lade samsung telefoner var bortkastet, men huawei kunne lade forholdsvis raskt. 
   
  For å ha en stabil løsning ble derfor valget en goal zero 100PD med hurtiglader. Da hadde jeg full kontroll på strømmen og denne fungerte fint i 7-12 dager (avhengig av bruk). Her var derimot hurtigladeren essensiell da jeg ikke hadde tid eller ønsket å bruke en dag på å lade powerbanken. 

  Jeg håper det ga litt innsikt i hva jeg brukte og hvordan erfaringer jeg har gjort. Så nå vil jeg faktisk si at jeg vil fraråde å bruke solcelle om du ikke trenger veldig mye strøm eller om du skal på turer kortere enn 10-12 dager uten lademuligheter av powerbanker (220v eller 12v).  
 4. Liker
  Skogens Stønn fikk poeng fra Hege P. i En guide til friluftsliv - NAVIGASJON - Hvem bruker papirkart?   
  Godt poeng 👍
  😉
 5. Liker
  Skogens Stønn fikk poeng fra sinje i En guide til friluftsliv - NAVIGASJON - Hvem bruker papirkart?   
  Men de må bruke offisielle digitale sjøkart som hele tiden må være oppdatert.
  Det planleggingskartet til DNT for å holde oversikt over de store linjene (planlegging underveis) er et godt tips jeg tar med meg. Jeg har dem jo, men har ikke tenkt på denne bruken før. Det vil jo først og fremst gjelde langruter. Kunne hatt nytte av det når jeg gikk Jotunheimstien. Jeg skal også gå Rondanestien og vil nok ta det med da. Siden den følger DNT-stier er det jo nesten det eneste jeg trenger (men vil nok ha med to GPSer også, føler meg naken uten GPSen i lårlomma på buksa, selv på korte turer i lett terreng)
  😉
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.