Jump to content

Skogens Stønn

+Sponsor
 • Posts

  1,852
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  52

Reputation Activity

 1. Like
  Skogens Stønn reacted to torese in Ryggsekken sklir ned bak   
  Lykke til med ny sekk. Hva jeg savner er litt bredere skulderreimer som kan avlaste litt. Da kan man bære på skuldrene en stund, hoftene en stund og jevnt fordelt når man trenger det. Tung sekk er et slit uansett men for meg har variasjon i hvor jeg legger vekta vært en løsning. Korte gå etapper på en time med 5 min pause en annan løsning. Har testet en haug ulike sekker og merker gjennom årene og synes fortsatt dette er vanskelig. Hater når sekken siger ner og strammer alt jeg kan. Kjenner derfor igjen din beskrivelse. 
  Tore
 2. Thanks
  Skogens Stønn got a reaction from AlexanderKristiansen in Ally kano 16,5 eller 17 fot   
  Sikkert helt greit hvis både kanoåra og kajakkåra får riktig lengde. Alluminium er kaldt å holde i synes jeg. Jeg liker best tre, men komposittmaterialer er vel heller ikke like kalde som aluminium. Jeg synes ikke T-håndtak på kanoåre er det beste å holde i (bortsett fra til strykpadling hvor et fast grep for "eksplosive" åretak ofte er påkrevd), men her kan sikkert andre ha andre preferanser. Til flattvannspadling/turpadling synes jeg et smalere og lengre åreblad er bedre enn et kort bredt (motsatt for strykpadling, og også der hvor det er veldig grunt, har derfor ofte med meg to åretyper, man trenger jo uansett en reserve). Jeg bruker mest denne:
  Hidden Content
  , men har også en sånn (men siden den ble kjøpt i Whitehorse/Yukon i 1996 for elvepadling, så er finishen litt annerledes, men formen er lik og den heter det samme så vidt jeg husker): Hidden Content
  Begge er veldig gode årer synes jeg. Den første er veldig lett, den andre temmelig tung.
  Det jeg er usikker på er hvordan det blir med kajakåreteknikk når man sitter i en kano som jo er bredere enn en kajakk og der du også sitter mye høyere over vannet. Feil åreteknikk vil kanskje gi deg problemer med muskler, sener og ledd i lengden. Jeg snakker nå om timer, ikke minutter. Men dette er egentlig ukjent land for meg siden jeg kun har brukt kajakkåre i strykpadling med kajakk. og der snakker man heller om minutter enn timer (korte turer, ofte pauser, hviling i bakevjer osv).
  Det beste er egentlig å prøve for å se om det fungerer greit nok. Så vil man sikkert etter en del erfaring finne ut at man gjerne ville ha justert på ett eller annet (lengde, bredde åreblad, håndtak, materiale, vekt...), så det fornuftige er kanskje å skaffe noe rimelig først som siden går over i reserveåreparken når man finner ut at man trenger noe annet.
  Bare noen tanker.
 3. Like
  Skogens Stønn got a reaction from rune1974 in Vanntette sko i forhold til Gore-tex   
  Det største problemet med goretexsko er for meg miljøet nede i skoene etter noen timers marsj. Varmt og fuktig som i gummistøvler, noe som gir oppbløtt hud, gnagsår og blemmer. Og har du gått deg svett noen gang, så vet du at skjorta di blir våt. Den er ikke fylt med damp, men med vann. Og som reklamen sier: goretex slipper igjennom damp, men ikke vann. Så når du svetter i skoene blir sokkene våte, og våtere...og våtere. De fylles nemlig med vann som ikke slipper gjennom membranen. Når jeg tar av meg skoene har jeg våte sokker, til tross for tett membran (det vil si, på grunn av tett membran).
  Nå er det ikke vekta på skoene jeg snakker om, men konseptet med goretexmembran (og lignende) i fjellsko. Men 650 og 750 gram når jeg går i 3 km i timen er ikke noe jeg er i stand til å kjenne forskjell på. 350 og 750 gram kjenner jeg forskjell på, hvis jeg går raskt eller løper på vei eller sti. Jeg kan vel egentlig ikke huske at jeg har gått tur i fjellet (ikke løpt/rask gange, men gått på tur med ryggsekk, telt og sovepose, typisk 3 kmt i snitt) og syntes skoene var tunge. Men jeg kan huske mange ganger jeg har hatt sko som kjennes klamme, varme og ødeleggende på huden. Og da har det i første rekke vært goretexsko. Og det har vært både "fjelljoggere" og fjellstøvler. Begge deler er like ille spør du meg. De beste skoene jeg har når det gjelder å bevege seg raskt i terrenget er forøvrig mine VJ Sport Irock 3. De er lette og er ikke antydning til vanntett. Vannet renner rett inn. Og rett ut igjen. De tørker ekstremt fort - mens jeg løper/går. Men de egner seg ikke til turbruk med ryggsekk. De er beregnet på terrengløp og orientering (men jeg har også med hell brukt dem på jogging på asfalt i opptil ei mil, krever dog at man løper med høy takt og korte steg fordi det er lavdropp-sko og fulstendig uten dempning, bare noen mm tykk såle).
 4. Like
  Skogens Stønn reacted to Blindgjenger in Vanntette sko i forhold til Gore-tex   
  Jeg er stort sett fornøyd med goretex jeg, da. Det som ikke har holdt er lave og myke sko (joggesko). De par gangene jeg har prøvd har membranen røket ganske fort. Men med støvler har jeg hatt få problemer. Har holdt meg tørr på føttene i både våt lyng og dampende fuktig regnskog over flere dager.
  Hvorfor det funker for noen og ikke for andre aner jeg ikke. Kanskje er det flaks/uflaks, kanskje er det bruken, kanskje har det noe å si hvor svett man blir på føttene - vet ikke. Min erfaring er uansett at membranen funker så lenge den er hel, og at den holder bra på relativt stivt fottøy.
  Men på lette sko har jeg gitt opp goretex, da får jeg heller bli blaut - eller gå med støvler.
 5. Like
  Skogens Stønn reacted to Håkan S in Vanntette sko i forhold til Gore-tex   
  Dom kängor jag ska anv om regn eller nyss varit mkt nederbörd är Garmont tower gtx 2.0 de väger 650 st 42 ,mina st 46 väger ca 750 gr
  Skor om fint väder i prognos Garmont dragontile tech  425 gr st 42
  Vikten extra på 160 gr st ska ju lyftas 10000 gr per mil vid 50 cm steglängd blir 1.6T gånger 15 mil blir 24000 kg som ska lyftas från marken.(kolla vad de på gym lyfter på ett träningspass när jag trände långdistans löpning tränade jag ett pass styrka/V då lyfte ca 5 T per gång)
  Sko/kängors vikt har för energi åt gång och då mat vikt större betydelse än tex vikt på tält och ryggsäck då den lyfts ett fåtal gr per dag men påverkar totalvikten ist på vandraren.
  Jfr detta med hjulvikt på cykel tex desto lägre vikt då bättre spurt vid tävling lika vid bilracing.
  Trailskor om man nu kan anv dessa väger ju 250-350 gr st st 42 och så länge de är torra så enorm viktbesparing men när våta tyngre än mina Aprochskor.
 6. Like
  Skogens Stønn reacted to staabre in Hvor har du vært på tur i dag - 2022   
  Hadde en kokheit tur til Havdalsvatnet siste helg. Det ble ingen fangst å snakke om, men idyllisk var det uansett. 7. Like
  Skogens Stønn got a reaction from Blindgjenger in Liggeunderlag til bruk i lavlandet og fjellet.   
  Her fant jeg en glimrende video som forklarer grunnleggende bruk av kart og kompass. De viser tre forskjellige kompass. Prinsippet for alle er like, det er bare hvordan du holder kompasset. I tillegg vil et linjalkompass (aka vanlig turkompass) også kunne dreie kompasshuset slik at du kan stille inn en kurs og ikke trenger å holde kompasset oppå kartet hele tiden. Det er imidlertid viktig for forståelsen at man skjønner teknikken med de to første kompassene (håndleddskompass og tommelkompass). De viser godt prinsippet med kart og kompass, og dette er også beste teknikk der man må bruke kompasset hele tiden, for eksempel i tett skog og/eller kronglete uoversiktlig terreng, og også der man hele tiden skal skifte kurs. Linjalkompasset kan brukes på akkurat samme måten. Still da N-en på kompasshuset rett mot marspila (0 grader på gradskalaen).
  Glem alt om missvisning til du behersker kompassbruk til fulle. Øv på korte avstander til å begynne med. Ta også kart og kompass med når du besøker utsikter. Det gjør det enkelt å finne igjen ting du ser fra utsikten på kartet.
  Turorientering er også veldig god øving. De fleste lokale O-lag arrangerer turorientering. Det er som regel poster som henger ute hele sommeren og som man kan finne når man vil med kart (O-kart som de selger med postene påtegnet) og kompass.
   
 8. Like
  Skogens Stønn got a reaction from DenGladeVandrer in Vanntette sko i forhold til Gore-tex   
  Goretexsko har aldri fungert for meg. Jeg har aldri skjønt hvordan goretex skal kunne fungere i sko, det vil si fungere annerledes enn et par gummistøvler vil gjøre (jeg snakke rnå om lærstøvler med goretexmembran på innsiden av læret). Man påstår altså at damp og luft skal gå gjennom, men ikke vann. Men det vil jo være damp og luft på begge sider av membranen i en sko. Vann også. I hvert fall hvis man svetter, og det gjør jo jeg. Så hvis jeg nå svetter, så vil jo damp gå igjennom membranen og havne på utsiden. Men da er det jo damp på utsiden som vil gå inn igjen. Og hvis læret trekker vann fra utsiden, for eksempel fordi det regner eller du går i våt lyng, så vil jo dette vannet havne inn mot membranen. Men foten er jo varm, og det vil dermed danne seg et lag med fuktig luft inn mot membranen (med mindre læret er så gjennombløtt at det er bare vann), og er det tørrere inn mot foten vil dampen diffundere inn mot foten, ikke utover. Jeg tror rett og slett ikke fysikken fungerer slik de forsøker å forestille oss i reklamen, altså at du skal ende opp med en tørr fot der litt damp fra svette diffunderer utover mot et område med høyere damptrykk. Fysikkens lover sier at det vil gå andre veien. Det vil aldri bli tørrere luft (relativ fuktighet) på innsiden enn på utsiden.
  Dette er også min erfaring. Jeg blir rett og slett klam og varm på beina med goretexsko. Til og med i tørt vær. Det blir jeg også i gummistøvler. Men skal jeg vasse i elva vikl jeg nok holde meg tørrere enn med rene lærstøvler, akkurat som med gummistøvler (men også de blir jeg klam og varm med på tørt land).
 9. Like
  Skogens Stønn got a reaction from DenGladeVandrer in Vanntette sko i forhold til Gore-tex   
  Sagt på en annen måte: Prøver man å analysere hva reklamen lover, så skulle man nesten tro at man kan ta på eg et par våte sokker, stikke beina i et par goretexsko, stå ute i ei elv og etter hvert bli tørr på beina fordi vannet i de våte sokkene vil fordampe av varmen fra foten og gå gjennom membranen og ut i læret og videre ut i elva.
  Det jeg tror vil skje er enten at goretexen vil fungere som gummistøvler (i beste fall) eller vannet aller nærmest membranen på utsiden av membranen vil fordampe av fotens varme og trekke gjennom membranen og gjøre deg våt over tid (hvis du i utgangspunktet hadde tørre sokker).
  Men er du i utgangspunktet våt på beina og det er finvær og tørr luft vil du kunne tørke på beina over tid så sant du ikke produserer svette av betydning. Men hvordan skulle du bli våt på beina i finvær med tørr luft?
  Jeg er altså skeptisk til konseptet med goretex i sko (og erfaringen min styrker min skepsis, men her kan det jo være forskjeller med hensyn til hvor mye svette man produserer og også hvor mye arbeid beina utfører på en tur, terrenget man pleier å gå i osv.) Problemet mitt er at jeg bruker litt store nummer og utvalget er dermed lite, i det hele tatt vanskelig å finne goretexfrie fjellstøvler som passer. Inntll ca. 1995 brukte jeg kun forede lærstøvler (siste to parene var fra Scarpa).
   
 10. Like
  Skogens Stønn reacted to torese in Hvor har du vært på tur i dag - 2022   
  26 grader i nordnorge... Skulle nesten tro det var sommer. 
  Tore


 11. Like
  Skogens Stønn got a reaction from Knoten1 in Minst folk på hyttene for MASSIV i sensommer?   
  Ellers kan jeg anbefale disse:
  Hidden Content
  Det er de beste øreproppene jeg noensinne har brukt. Jeg trenger ikke en gang hele esken. Et par holder i lang tid.
  Jeg har prøvd mange slags ørepropper, men ingen er i nærheten av disse. Og vekta er 3,15 gram til sammen for to stykk. Sleng på ett gram for en ørliten plastpose til å ha dem i.
  På den annen side: 100 gram spart er jo ikke allverden... Men hvordan er det å ligge med et par Bose på hodet?
 12. Like
  Skogens Stønn got a reaction from graham in Minst folk på hyttene for MASSIV i sensommer?   
  Ellers kan jeg anbefale disse:
  Hidden Content
  Det er de beste øreproppene jeg noensinne har brukt. Jeg trenger ikke en gang hele esken. Et par holder i lang tid.
  Jeg har prøvd mange slags ørepropper, men ingen er i nærheten av disse. Og vekta er 3,15 gram til sammen for to stykk. Sleng på ett gram for en ørliten plastpose til å ha dem i.
  På den annen side: 100 gram spart er jo ikke allverden... Men hvordan er det å ligge med et par Bose på hodet?
 13. Like
  Skogens Stønn got a reaction from Franke in Garmin InReach forhåndsdefinerte meldinger spørsmål   
  Ikke meg du spør, men:
  Hidden Content
 14. Like
  Skogens Stønn got a reaction from Navigatøren in Garmin InReach forhåndsdefinerte meldinger spørsmål   
  Ikke meg du spør, men:
  Hidden Content
 15. Like
  Skogens Stønn got a reaction from Walle in Garmin Inreach mini - ny modell   
  Jada, jeg er sikkert en kverulant, så jeg sendte like godt spørsmålet videre til Garmin.
  Her er spørsmålet jeg sendte:
  Og her er svaret jeg fikk:
   
 16. Like
  Skogens Stønn reacted to DenGladeVandrer in Hvor har du vært på tur i dag - 2022   
  Tre dager med padling... da er det godt å rulle litt på landeveien. 🤩.
  (I morgen blir det padling på Romeriksåsen) 

 17. Like
  Skogens Stønn got a reaction from tesk in Håv lettvekt tips   
  Da har jeg fått håv og skaft, så her kommer bildene dine @Snytitingen
  Tror jeg skal bli fornøyd med denne håven som jeg anser som en god oppgradering fra den forrige. Men som sagt, håvringen er bøyelig, så man må venne seg til hvordan den skal brukes hvis man ikke er vant til det.
  Vekt på de enkelte delene så du kan plusse sammen de delene du ønsker:
  Håven uten skaft: 169 gram
  Det medfølgende skaftet: 72 gram
  Teleskopskaftet: 137 gram
  Taska: 70 gram
  Håven kan bæres i beredskap i beltet i den medfølgende taska. Da er det bare å rive opp håven og håve i vei til man går lei.

   
  Men man trenger ikke bruke taska for at den skal holde seg sammenfoldet. Den åpner seg hvis jeg rister litt på den.

   
  Håven med det medfølgende grepet (57 cm totalt)

   
  Håven med teleskopskaftet skjøvet helt inn (76 cm totalt)

   
  Håven med teleskopskaftet fult utdratt (98 cm totalt)

   
  Som sagt trenger man ikke taska, men det kan sikkert være greit å ha en strikk eller en liten plastpose over håven når man pakker den så den ikke slår seg ut når man roter rundt i sekken. Her har jeg satt på en liten plastpose som veier 2 gram. Lengden på håven slik den er på bildet er rett under halvmetern, så den går sikkert i mange sidelommer også. Og er dette i lengste laget så kan man jo skru av skaftet og ha håven og skaftet hver for seg.

   
  Og her har jeg håvet ei djævelsk stor gjedde, eller e det ei hyse? Æ e sannelig ikke sikker...

 18. Haha
  Skogens Stønn got a reaction from guro_no in Hva har du IKKE kjøpt nå?   
  Aha, er det derfor de heter Hilleberg unna?
 19. Like
  Skogens Stønn reacted to DenGladeVandrer in Hvor har du vært på tur i dag - 2022   
  På tur... på en tur... i går. (På en to-netters 😉ekspedisjon😉 
  Denne go'saken tenker jeg det ikke er så veldig mange som har sett.(men kan ta feil)  😊..og jeg ante ikke at den var der. 
  Man må ha en vannbasert farkost (mulig det er farbart der om isen ser sikker da), og være glad i å klatre/krabbe oppover med delvis fare for å skli (i hvert fall der jeg gikk), og ikke være av en engstelige typen. 
  For å bruke betegnelser fra "Hemmelige Hytter".
  Ligger på en øy ved stort vann ved en småby på Østlanet😉
   
  (Tipper noen her tar det, er jo mange som er godt bevandret der ute)
 20. Like
  Skogens Stønn got a reaction from Krikri in Erfaringer med å utfordre seg selv på luftighet i fjellheimen?   
  Øve seg, det er nøkkelen. Man må litt utenfor komfortsonen hver gang. Ikke bare i fjellet, men hver gang du kjenner at her er det noe jeg gjerne skulle taklet bedre. Det siste er viktig for meg, altså at det er drevet av lyst til/ønske om å beherske det som er utfordrende.
 21. Like
  Skogens Stønn reacted to torese in Hvor har du vært på tur i dag - 2022   
  Gamle stier! Minner fra en barndom, 30 år siden eller noe slikt. Spinner, sol og småørret. En god start på en livslang hobby. Sol var det mindre av på mørekysten og jeg husker det nok akkurat t like grått som det er på bildet
  Tore

 22. Like
  Skogens Stønn reacted to TheSleepwalker in Ny led lenser hodelykt - eller?   
  Mer 10-30 sekunder kanskje. Burde generelt unngå det uansett.
 23. Like
  Skogens Stønn reacted to staabre in Hvor har du vært på tur i dag - 2022   
  Det ble fisketur i helga som var, og min petri broder tok den største ørreten; den ble tatt på sluk og den veide hele 2390 gram! Ørreter av denne størrelsen er ikke helt uvanlig i dette vannet, som ligger et sted i Trøndelag...

 24. Like
  Skogens Stønn reacted to Memento mori in Tjuvenborg i Ådalsfjella - perfekte sted for ættestup og røvere   
  Ti på topp Ringerike, pleier å ha en "høgfjellstur" hvert år. I år det det Hestebrenna og Tjuvenborg som var denne turen. Bare det og komme seg til utgangspunktet som ligger ved Saksentjern er en liten ekspedisjon. Først til Sokna, så inn 10 km inn Strømsoddbygda på asfalt. Det er teknisk mulig å kjøre med bil til Hedalen (Vassfaret) via små åpne grusveier. Derfor skiltet over. Etter 10 km, er det over på en liten grusvei med bompenger 4 km til. 

  Hestebrenna er er del av 
  Hidden Content
  , hvor Vikerfjell og Høgfjell (1010 MOH) er mest kjent. Litt for langt for en nærtur, etter min mening. Men en flott tur, med mye historie. Dette er den minst gåtte turen i år, sikkert på grunn av reiseveien.
  Tjuvenborg ligger som en vorte som stikker opp i terrenget. Fra stupbratt, til bratt på alle sider.

  En tur som har vært merket opp lenge. 

  Selve røverhula ligger her, og du kan se den fra nedsiden, hvis du vet hvor den er.

  Det er mye sagn om Tjuvenborg  
  Hidden Content
  : Ifølge sagnet skal røverne ha overfalt gjeterjenta Tiril-Tove på 
  Hidden Content
   og fraktet henne og mye tjuvgods opp til røverhula. Her ble den stakkars jenta holdt som fange, og fortvilet diktet hun ei vise med følgende tekst:  Hidden Content
  Tiril-Tiril-Tove, tolv mand i skove, vesle baane dænger de, buhunden hænger de, bjeldekua binder de, storstuten stinger de, budraatten bær de fra, mig vil de med sig ha, langt, langt borti skove. Hidden Content
  – ukjent opphav Tiril-Tove sang visa utover dalen, men ingen hørte henne. Da røverhøvdingen ville gifte seg med henne, sa Tiril-Tove ja, på den betingelse at hun fikk gå tilbake til 
  Hidden Content
   og etter brudesølv. Det fikk hun, men måtte love å ikke snakke med noen. Men på veien tilbake merket hun veien med tøystykker så husbondfolket kunne skjønne hvor hun ble holdt fanget. Tilbake på Tjuvenborgen skjenket hun røverne fulle, og bygdefolket tok seg ned til røverhula fra den minst bratte sida og overmannet tjuvpakket. Flere av røverne styrtet i døden utfor stupet fra Tjuvenborgen, som fjellet ble hetende etterpå, men for Tiril-Tove endte historien godt.

  Litt stein, og ras før du går inn på kanten.

  Ut til selve hula er det satt opp tau. Mer info på 
  Hidden Content
   
  Litt lengere film jeg fant om selve røverhula. 

  Luftig, det er tau på de værste plassene. Det er klyving for å komme opp.

  Fra toppen ser du langt både sør og vestover. Bilde er tatt sydover.

  Vestover og ned ser du parkeringsplassen.

  Fint og raste på kanten. Her er det også rester etter bål. Må være den perfekte plass for 
  Hidden Content
   . Ref NRK serien Vikingarna episode 1 ca 1.50 utti.
  Fra Tjuvenborg ser du bort på Hestebrenna, som var dagens mål.

  Fra østsida av Tjuvenborg ser du også ganske langt. 
  Ganske lett å gå en umerket sti for å gå rett til Hestebrenna. Ti på topp har hengt opp et merke her. 


  Det et ca 5 km i luftlinje til Høgfjell på 1010 MOH, Hestebrenna ligger på 772 moh.

  Tjuvenborg sett fra Hestebrenna.

  Rett nordover fra Hestebrenna 


  Det begynte å blåse, så jeg gikk ned til Tjuveborgkoia, for å raste der.

  Partistan steinen er et krigsminnesmerke

  Det er to koier her, en gammel og en litt mindre og nyere.


  Vassfarstien går forbi her.

  Nok et flott naturreservat.


  Antagelig har det vært skogbrann her, og området har fått stå utrørt etter dette. 

  Lett å finne stien her.

  Lynet slå ofte ned i furu, og de blir litt rare etterpå. 


  Soknaområdet er kjent for mye bær, etter krigen gikk det "bærtog" til område. Plukket en pose til min far.  Litt uvær på gang, men jeg slapp unna med litt vind. 

  Her er ruta jeg gikk. 
 25. Like
  Skogens Stønn got a reaction from rayun in Turtips siste uken i juni?   
  Det spørs litt hvor du drar og hva du er villig til å takle tror jeg:
  Nettkamera fra Valdresflye, 1400 meter over havet:
  Hidden Content
  Nettkamera Leirvassbu:, 1400 meter over havet:
  Hidden Content
  I tillegg til senorge.no som @virrma nevner kan du også klikke deg rundt på nettkameraer på windy.com for å danne deg et bilde av forholdene (klikk på kameraikonet nede til høyre):
  Hidden Content
   
  Mye kan også smelte vekk (eller sjeldnere på denne tida legge på seg!) i løpet av ei uke.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy