Gå til innhold
  • Bli medlem

Pål L

Aktiv medlem
  • Innlegg

    53
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Pål L

  1. Jeg skal gå påsketur på ski gjennom Rondane og videre i retning Lillehammer (Sjusjøen / Nordseter) i påsken. Ser av kvistekartet til DNT at DNT selv kvister til Mysuseter (rød strek), men videre sørover merkes det av "andre" (blå strek). Vet noen hvem som har ansvar for å kviste / merke dette? Har noen erfaring med rutevalg på denne turen? Merkes (kvistes?) det via DNTs selvbetjente hytter, eller følger merkinga andre ruter? "Troll-løypa" skal gå i området, er dette en rute som kan følges (merking / oppkjørte spor?)? Går denne via DNT-hyttene? Finner lite info om Troll-løypa på nettet. Og til slutt - har noen tips om hvor man kan komme ned til bygds dersom man ikke går hele ruta? På forhånd takk for tips om turen!
  2. Lite original post kanskje, men trenger litt hjelp her... Har tenkt å kjøpe primus, og trenger litt råd om hva som finnes. Har kommet frem til at jeg har følgende krav: -Multifuel (bensin parafin etc), gjerne også gassbokser om det er mulig. -Må ha metallpumpe (svært skeptisk til MSR sine plastpumper og hvor mye disse tåler). Hittil har jeg mest sett på Optimus Nova, Primus Omnifuel og Primus MultiFuel EX , men er åpen for andre primuser også. Noen som har noen forslag eller erfaringer med disse?
  3. 1) Har gjort dette en del ganger, også med stanga i midten. Dette har gått helt fint utenom den ene gangen vi sprengfyrte litt i meste laget, da ble det nederste leddet på stanga noe deformert... Det lot seg vel og merke reparere. Røyk kan det fort bli en del av inne i lavvoen ja. Særlig på vinterstid eller hvis det regner ute har det en tendens til å bli litt hvis man ikke følger med. 2) Gnister kan nok være et problem, særlig i lavvoer av nylonstoff. Kan ikke huske å ha svidd noe nevneverdig hull i en lavvo noen gang, så med litt forsiktighet går det sikkert bra.
  4. Det var noe slikt jeg tenkte på ja. Kan selvsagt kjøpe noen av de pakkene til Bergans, men hvis det hadde vært mulig å kjøpe f.eks remmer i metervare noe sted så hadde det vært å foretrekke.
  5. Lurer på om dette temaet har blitt tatt opp før her, men fant ikke den gamle tråden... Har tenkt å lage meg noe utstyr på egenhånd, men til det trengs det jo visse "råvarer". Jeg trenger noen forskjellige plastspenner, remmer og noe tekstil av nylon. Sistnevnte kan jeg sikkert bruke en gammel regnjakke eller noe annet jeg finner til. Spenner og remmer er jeg nødt til å kjøpe. Problemet er bare at jeg ikke vet hvor. De fleste spennene på utstyr jeg har er av typen Duraflex og disse ser ut til å være av god kvalitet. Finnes det noe sted hvor det går an å kjøpe små kvantum av slike spenner og noe slag remmer?
  6. Angreretten man har ved kjøp fra nettbutikk gjelder ubrukte varer. At noen har sovet i soveposen du får fra en nettbutikk kan du da utelukke. De har i så fall vært renslige nok til at den så helt ubrukt ut når den ble returnert... Skal ikke si noe sikkert, men jeg tror ikke G-sport selger de varene de får returnert brukt til full pris heller. Hvordan XXLs praksis er vet jeg ikke. De sier bare at de har 10 dagers åpent kjøp og ut i fra det vil jeg tro at varen må returneres ubrukt.
  7. Leter for tiden etter noen frontlommer å feste på sekken. Dette fenomenet ser ut til å ha lite utbredelse, men personlig synes jeg tanken bak det er svært god. Med slike lommer er det mye lettere å få tak i ting man trenger under veis. For eksempel kan man ha snacks, vann (for de som ikke bruker drikkesystem), lue, skjerf og lignende i disse lommene. For oss som drasser med oss et stort speilreflekskamera på tur er det også et tilgjengelig sted å ha det. Uansett, det virker som om det er svært få som lager slike lommer. Hittil har jeg funnet følgende produkter: Syncpack Frontpack Systems - http://www.thesyncpack.com/ - Forholdsvis tung konstruksjon (1kg totalt), ser dessuten ut for å blokkere synet mot føttene noe. Aarn Bodypacks - http://www.aarnpacks.com/ - Lager hele sekker med frontlommer. Lommene selges også separat. Hvis lommene passer på andre sekker er kanskje dette et godt alternativ. Bergans Frontlommer - http://bergans.no/sider/start_produkter.asp -> Sekker/Bæremeiser -> Ekstrautstyr -> Front pockets QSS 2x5L - Kanskje det mest tilgjengelige her i Norge. Har hørt at de ikke har noe særlig bra festesystem. Personlig synes jeg ingen av disse ser ut som en perfekt løsning. Aarn Bodypacks' Sport Balance Pockets ser ut som et godt alternativ, men om disse passer på andre sekker enn deres egne er uvisst. Er det noen som vet om noen andre som lager slike produkter? Hvis noen har Bergans sine frontlommer (eller noen av de andre, for den saks skyld), hvor bra fungerer disse? Er det mulig å bruke disse på andre sekker? Et bilde av selve festeanordningen hadde vært kjempefint å fått se...
  8. Vil si meg ganske enig med Kjell Gunnar her. Jeg har en softshell jakke fra Helly Hansen. Det er en veldig fin jakke og jeg vil si den holder en regn ute lengre enn en bomullsjakke. Pusteevnen vil jeg derimot si at er en god del dårligere enn til bomullsjakka. Sammenliknet med Gore-tex vil jeg derimot si at softshell puster bedre. Det er viktig å huske at softshell er mye tykkere og dermed varmere enn Gore-tex og det kan av den grunn bli klammere med softshell hvis man sammenlikner uten å ta hensyn til dette. Gore-tex jakker har dessuten ofte glidelåser under armene, noe som mange softshell-jakker mangler. Dette hjelper også en del på pusteevnen i favør Gore-tex uten at selve tekstilet puster bedre. Det som virkelig puster bra er rett og slett en vanlig treningsjakke eller en sykkeljakke. Problemet er selvsagt at disse ikke holder noe særlig regn ute, men kombinert med et lett regnsett er det kanskje verd å prøve? Her i Trondheim har G-sport tilbud på denne jakka fra Haglöfs for tiden. Den er satt ned fra 799kr til 499kr. En vekt på 210g er ganske bra. Kjøpte nettopp en slik jakke for å sykle i og jeg synes den ser bra ut. Slitestyrken er sikkert ikke all verden og der har softshell en stor fordel. Det er jo viktig hvis du skal gå mye med tung sekk at sekken ikke sliter i stykker jakka. Vet ikke om jeg vil anbefale å satse på noe slikt, men jeg synes det kan være verdt å tenke over. Hvis du har en gammel treningsjakke hjemme kan du jo kanskje spare deg for investeringen også.
  9. Fra Gore-tex sine hjemmesider: Jeg har et par sko med Gore-tex membran som er kjøpt på G-sport og som etter 8-10 måneder lekker med god margin selv etter impregnering. I følge Gore-tex selv burde jeg da få tilbake pengene for disse om jeg ønsker det. Er det noen som har erfaring med hvor velvillige norske butikker er på å ordne dette når jeg har kvittering? Bør jeg heller ta kontakt med Gore-tex selv?
  10. Her er en artikkel om akkurat dette temaet: http://www.tu.no/energi/article159982.ece For turbruk tror jeg LED definitivt vil ta over nesten fullstendig. Allerede nå begynner LED-lykter å bli på høyde med halogenlykter når det gjelder lysstyrke. Med tanke på at LED enda er en relativt ny teknologi så det er all grunn til å tro at det vil komme nye store freskritt som gjør lyktene enda bedre. Den største fordelen LED har i forhold til tradisjonelle halogenpærer er at de har en høyere virkningsgrad. Det vil si at mer av energien som brukes går med på å lage lys og mindre går for eksempel tapt som varme. Til turbruk er denne energien som går til varme ganske bortkastet. Det hjelper jo ikke noe særlig å ha på lykta for å få varme i teltet! Selvsagt er det grenser for hvor bra også LED-lykter kan bli. Som det så fint heter så kan ikke energi oppstå, bare gå fra en form til en annen. Derfor vil de aldri bli bedre enn den mengden med batteri eller andre energikilder man gidder å drasse med seg. LED-lykter er dessuten stort sett både mindre og lettere og dette er i alle fall en fordel for de som teller hvert gram de putter i sekken...
  11. Pepperspray brukes (visstnok) veldig mye i USA og Canada med stor suksess. Forskere skal til og med ha konkludert at det ikke fører til psykiske skader på bjørnene (hvis det går an å si det). De blir altså ikke mer aggressiv eller endrer adferdsmønster hvis de har blitt brukt pepperspray mot. Det er som tidligere sagt ikke lov å bruke/bære i Norge for øyeblikket. Om det blir noen endring på dette i nær fremtid vet jeg ikke, men det er jo lov å håpe når det synes å være så effektivt.
  12. Har prøvd Arc'teryx Bora og må si jeg ikke var særlig imponert. Bæresystemet var veldig simpelt og svært vanskelig å justere ordentlig. Så jeg vil ikke anbefale Arc'teryx. Enkelte sverger riktignok til sekkene deres, så noe er det vel muligens med de. Personlig vil jeg si at Lowe Alpine sitt bæresystem er suverene i forhold til Arc'teryx. Det er ikke tilfeldig at Lowe sitt bæresystem er mye det samme nå som på de gamle sekkene. Riktignok er jo, som kjent, alle rygger forskjellige og dermed føles sekker forskjellig.
  13. Hvis du vil ha bra bæresystem kan du jo også ta en kikk på Osprey. Bæresystemet deres skal være veldig bra. Vel og merke er de priset litt deretter også. Kan forresten legge til at Lowe sin Expedition 75+20 har et veldig stort og fint topplokk. Det kan selvsagt tas av og brukes som rumpetaske og jeg vil tro det faktisk er større enn den lille dagstursekken du får med på Bergans Trollhetta. Regner med damemodellen har et ganske likt topplokk.
  14. Kjøpte for en stund siden Lowe Alpine TFX Expedition 75+20 fra USA (mye billigere enn i Norge!). Har ikke brukt den så mye, men jeg synes det er en knall sekk. Veldig bra bæresystem, som alltid fra Lowe, og praktisk med åpning også i front. Det er verd å merke seg at den ikke har noen sidelomer, men Arc'Teryx sine passer perfekt hvis du vil kjøpe til noen. Regntrekk følger også med. Vil anbefale denne sterkt! Bare si fra hvis det er noe med den du lurer på.
  15. Hmm, det høres ikke helt bra ut. Men hvordan fungerer festet? Sitter det godt?
  16. Var innom G-sport i dag og la merke til noen ganske interessante sykkelvesker. Merket var Bike-tec og det var utgaver på 20 og 24 liter (husker ikke helt nøyaktig volumet) som var vanntette. Begge hadde både topplokk og rulleåpning under det igjen. Den store veska virket som den mest forseggjorte, med mesh-netting i topplokket. Prisen var på henholdsvis 299 og 399kr. Etter litt leting på internett fant jeg ut at Bike-tec tydeligvis er G-sports eget merke og derfor finnes det ikke noen nettside om produktene. Er det noen som har erfaring med disse veskene?
  17. I disse vårtider begynner det å bli på tide å fikse litt på sykkelen... Jeg har en Fuji hybridsykkel som jeg hadde tenkt å bytte dekk på. Saken er at jeg synes hybriddekkene blir for tynne og jeg vil ha noen tykkere uten å kjøpe ny sykkel. Husker ikke dimensjonene i hodet, men kan sjekke om nødvendig. Spørsmålene er i alle fall som følger: Hvor brede dekk kan jeg ha på sykkelen? Hvor får jeg tak i dekk billigst mulig? Fungerer f.eks Biltemas sykkeldekk eller må jeg ha noen bedre?
  18. Hvis det er sånn som andre fjell i nærheten (f.eks Ryssdalshorn) så er nok stien den enkleste veien opp... Mulig det går ann å gå opp fra en annen kant, men det er jeg absolutt ikke sikker på.
  19. Her er en liten beskrivelse av turen: http://friluftslivskulen.no/index.php?f=08050120&sid=3&eid=212&spid=268&mid=010303&id=3889 Har dessverre ikke gått den selv, men det ser i alle fall ut som en veldig fin tur! Etter beskrivelsen over og dømme så virker det som om det er enkelte bratte partier med tau og holde seg i og det er kanskje ikke den mest optimale hvis du har med hund.
  20. Lowe Alpine Attack Mx 50+10 er kanskje litt stor for deg. Har denne selv og jeg liker den er veldig godt. Tror den finnes i en mindre utgave uten at jeg skal si noe sikkert.
  21. Planleggingen av sommerferien er i full gang! Tanken er å sykle rundt i Lofoten eller Vesterålen i slutten av juli for å gå på topper. Spørsmålet er noe så "enkelt" som, hvor er det finest å dra? Hadde også vært bra med noen forslag til topper å gå på. Det kan gjerne være topper med litt klyving og eventuelt en rappell tilbake, men ikke noe behov for sikring på vei opp (det blir fort litt vanskelig når man ikke har kiler ).
  22. Har en gammel Bergans Telemark 60l. Den har noen plastringer på/ved hoftebeltet som fungerer som feste for pulk. Ikke helt sikker, men lurer på om det er det som er meningen med festene.
  23. Er det kaldt blir ikke bomullsjakka våt i utgangspunktet. Vann fryser som kjent ved 0 grader. Er det mange minusgrader skal det ganske mye energi til for å varme opp snøen så mye at det smelter siden vann har svært høy varmekapasitet. Hvis den først blitt våt på en eller annen måte når det er kaldt vil vannet fryse over natta og det er bare å børste av mye av det. Frysetørking er generelt sett den mest effektive måten å tørke noe når det er en stabil mengde minusgrader og dette gjelder for bomullsjakker også. Er det derimot få minusgrader og fare for plussgrader er en skalljakke et bedre valg. En skalljakke har mye tynnere tekstil og det er derfor veldig begrenset hvor mye vann den kan trekke til seg. Det betyr at den er vesentlig raskere å tørke, særlig hvis frysetørking ikke er en mulighet. Dessuten er den selvsagt mye mer vannavstøtende enn en bomullsjakke. Poenget er at hvis du skal på en tur og det er meldt stabilt med en del minusgrader (noe som ikke akkurat er tilfellet mange steder nå) så er en bomullsjakke MYE bedre enn en skalljakke. I situasjoner med ustabilt vær og fare for mye nedbør i form av regn/sludd er selvsagt en skalljakke et bedre alternativ. Men det var strengt tatt ikke dette tråden handlet om... Breheimen II er en tolags jakke mens den DNT selger (som heter Istind) er tre lag. Dette Taler i favør Istind da tre lag gir mindre vekt og bedre slitestyrke. Breheimen II har mesh i stedet for det tredje besykttende laget på innsiden. Det gjør også at jakka blir varmere. Dette kan kanskje være greit om vinteren, men det gjør at jakka ikke kan brukes like mye allround som Istind. Breheimen II sin fordel mot Istind er at den har flere lommer enn den. Breheimen II har flere og større lommer enn Istind. Personlig mener jeg dette er en stor svakhet ved Istind da jeg er av den oppfatning at flere store lommer er viktig.
  24. Hvis det er ordentlig kaldt (mindre enn rundt -10/-15) så puster knapt Gore-tex i det hele tatt. Resultatet er at du får et rimlag på trøya du har innenfor. Er det sikkelig kaldt er det bomullsjakke som gjelder! Skal du ha en mer allroundjakke så er Gore-tex en god idé, har hørt mange skrekkhistorier om Dermizax-jakker som begynner å lekke etter kort tid... En ting hvis du skal kjøpe skalljakke: Mange av dagens jakker har et veldig kort snitt, noe som resulterer i at du fort kan få en glippe i ryggen. Jeg vil i alle fall IKKE anbefale NOE annet en jakke som går godt over rumpa. For eksempel: Norrøna Trollveggen Arc'Teryx Tetha AR Mountain Equipment Kongur Bergans Breheimen II (Dermizax) Bergans Istind (Dermizax)
  25. En liten oppdatering her: Kjørte i trekket i Oppdal i dag og det var ganske hardt utenfor løypene. Selve løypene var derimot veldig gode. For bortoverski er det sikkert veldig bra, men det kan hende det er litt krevende føre for de vanskeligste toppturene. Var en del avblåst om toppene men gå- og kjørbart lenger ned (i skitrekkhøyde)
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.