Gå til innhold
 • Bli medlem

Jon Arild

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  22
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Omdømmeaktivitet

 1. Liker
  Jon Arild ga poeng til tubbs i Ferskvann: Null fiske å få, trenger tips!   
  For mange år siden opplevde jeg det samme når jeg fiska sammen med en kompis  
  Men, når jeg spurte han, så hva han gjorde så fisket vi ikke likt.
  Jeg kastet sluk/spinner ut og sveivet inn, men han brukte stangtupp aktivt, hadde mange stopp der han lot "agnet" synke og fisket av plassen han sto på mer effektivt. 
  Han var rett og slett en mye bedre sportsfisker enn meg på den tiden  
 2. Liker
  Jon Arild fikk poeng fra tubbs i Ferskvann: Null fiske å få, trenger tips!   
  Hva med begrepet fiskelykke? Jeg kan stå ved siden av svogeren min, med det samme utstyret, og han drar opp den ene ruggen etter den andre, mens jeg ikke får et napp engang! Jeg antar at fiskelykke, eller ikke, da egentlig handler om plassering, erfaring, kunnskap, «feeling» og små nyanser som avgjør om fisken biter eller ikke, for jeg tror jo ikke på fiskelykke som en forutbestemt skjebne. 
 3. Liker
  Jon Arild fikk poeng fra SondreW i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Jeg vet, egentlig kunne jeg hatt EN turbrenner, som dekket mine behov. Så kunne jeg brukt den til den var utslitt, og SÅ kjøpt en ny. 
  Nå er det ikke sånn, da. Jeg har:
  1. En Coleman 533. Nydelig sak. Rask og enkel å tenne, brenner bredt og godt. Lett å simre. Litt tung
  2. En over 30 år gammel Optimus Hiker m/stillebrenner. Denne har jeg et nostalgisk forhold til, og jeg merker hver gang jeg tar den i bruk, at det er her hjertet mitt ligger. Liker både form og funksjon. Eneste ulempen er vekten. 
  3. Tre Trangiasett i forskjellige størrelser og materialer. Med alkohol-, multifuel-, og gassbrenner. Uhyre praktisk, med gryter, vindskjerming og alt, men får av en eller annen grunn ikke pulsen min opp. 
  4. En Optimus Svea 123. Nå snakker vi! Lekker brenner! Liten, enkel og klassisk. 
  5. Venter nå også på en Biolite camp stove i posten. Med grill og vannkanne. Gleder meg til å prøve den! 
  6. Bål. Med kjeler, stekepanne og gryter rett på bålet. Her kunne jeg kanskje trenge en bålrist eller noe?
  7. En mattermos og vanlig termos for varm mat og kaffe til de periodene på sommeren da det er totalforbud for åpen ild. 
   
  Skulle tro at behovene mine er godt dekket nå. Jeg bruker disse forskjellige brenneren både skommer og vinter, mest til dagsturer, og en og annen overnatting i telt i marka sør og nord for Drammen, der jeg bor. Det kan også bli noen fjellturer, men altså mest skogsturer. Tar de også med på ferie, til rasteplasser og litt camping. 
  Det jeg nå føler jeg "må ha", før jeg gir meg, er:
  1. En Coleman 442. Er litt mindre og lettere enn den Coleman'en jeg har. 
  2. Optimus Hiker +, med en Berniedawg silencer. Mest fordi "den finnes", og er den nyeste versjonen av mine gamle Hiker. 
  3. Firebox kvistbrenner med lærfuttural og grillplate. Enklere og mer minimalistisk enn Biolite'en. Lett og lite volum. 
  4. Kelly kettle. Kul vannkoker. 
  5. Soto Windmaster. Enkel, liten gassbrenner til turer med ønske om lite vekt og som backup. 
  6. Soto Muka Stormbreaker. Liker designet, og så bør man vel ha noen slangebrennere? 
  7. Optimus Polaris tactical m/sort brennstoffflaske. Liker designet og fargene, helt enkelt.
  8. Primus Omnilite ti m/silencer. Liker at den er i titanium.. 
  (Ja, jeg vet, det koster penger. Men folk kjøper båter og klokker til en million, så hvorfor skal ikke jeg kunne kjøpe meg en primus i ny og ne?)
  Så til hovedspørsmålet: Er det noe jeg har misset? Er det noe jeg mangler, som jeg ikke har tenkt på? 
   
 4. Liker
  Jon Arild ga poeng til zimwalker i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Kjøpte nylig denne, se hva-har-du-kjøpt-nå/?page=152[...]comment-444403   Ikke så lenge siden jeg fikk den, har bare brukt den på et par turer til nå. Første inntrykket er blandet og jeg ville nok ha tittet ekstra på hva som tilbys hos 
  (Logg inn for å se skjult innhold)
    (billigere)  om jeg skulle valgt på nytt og bare skulle ha den kombinerte vindskjermen/gryteholderen (og ikke trenger den omvendte koniske kvistbrennerinnsatsen - aka "Inferno").  Når det er sagt, Sidewinder løsningen funker den. Har bare prøvd den med spritbrennere foreløpig. Fordelen er jo at vindskjermen helt omslutter gryta. Det er jo cluet her + at alt pakkes ned i gryta, gjør det hele kompakt i sekken. Samtidig begrenser det utvalget av gryter til den ene gryta man har fått dette "skreddersydd" for. Man kan dog sette gryter med større diameter enn den utvalgte oppå selve skjermen (så lenge den tåler vekta, og det gjør den nok helt greit om det ikke blir digert) og kompensere noe ved å justere brennerhøyden, jf det jeg gjorde i det følgende når jeg stekte. Avhengig av hvilken brenner man bruker går oppkok forholdsvis raskt. Brukte den medfølgende Koijn brenneren. Den egner seg nok best når man skal koke opp vann, for til matlaging er min erfaring så langt(!) at den brenner seg tom (og for varm) for fort. Derfor brukte jeg min trofaste Evernew titanbrenner inn i Sidewinder skjermen når jeg skulle prøve oppsettet til steking. Brukte ei Trangia stekepanne som jeg satt oppå selve vindskjermen. Justerte avstanden mellom panne og brenner noe ved å legge noe under spritbrenneren slik at avstanden opp til stekepanne ble mindre (på øyemål ca lik avstanden mellom brenner og gryta oppsettet er tilpasset til). Funket det, stekte helt fint slik. Jeg bestilte min Sidewinder  til en 1 liters titanium gryte (uten håndtak) fra MSR som jeg har (to av) fra før.  Om noen faktisk vurderer dette, men ikke har ei av de grytene han har med i utvalget han kan tilpasser til, så kan jeg fortelle at den innerste gryta i Trangia 27 settet passer perfekt ned i Sidewinder som altså ble tilpasset MSR gryta mi på 1L. Man trenger altså ikke kjøpe ei dyr titanium gryte om man ikke har en av de han tilpasser dette til fra før, og man syns gryta fra Trangia 27 er akkurat pass stor til eget behov. Da kan man bestille Sidewinder settet tilpasset samme gryte som meg, 1 liter (uten håndtak) fra MSR, og brukte Trangia gryta til dette.
 5. Liker
  Jon Arild ga poeng til ost i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  En Sidewinder ti-tri må du ha: 
  (Logg inn for å se skjult innhold)
  Har det ikke selv, men har sett flere som mener dette er Trangia på lettvektssteroider og som bare funker og funker. 
 6. Liker
  Jon Arild ga poeng til Humbug i Hjelp til "førstegangskjøkken"/brenner   
  Trangia med gassbrenner er en veldig grei alt-i-ett-løsning.
 7. Liker
  Jon Arild ga poeng til zimwalker i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Kelly Kettle selges i Norge av Speidersport.no.  Finnes div tilbehør så man kan bruke den til mer enn å koke vann. Finnes et annet merke som ligner, samme design, men kommer ikke på hva det heter nå.
  Edit:
  Ghillie Kettle er det andre merket: 
  (Logg inn for å se skjult innhold)

  Da tar jeg med link til Kelly Kettle også: (Logg inn for å se skjult innhold)

  En sammenligning:  (Logg inn for å se skjult innhold)
  Kelly selges som sagt av Speidersport.no. Ser nå at Ghillie selges i Norge av Jaktfall.no
 8. Liker
  Jon Arild ga poeng til esphojo i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Noen som har testen noen av disse? 96-en har fristet meg en stund, men har stått i mot (enn så lenge 😊). Hadde fyr i en med tilsvarende design i dag (eller strengt tatt er det vel Manasluen som etteraper 😊). Stabilt, enkelt og lite som kan gå i stykker. For ikke å snakke om lyden!

 9. Liker
  Jon Arild ga poeng til tubbs i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Kelly Kettle
  Vedfyrt vannkoker fra Irland oppfunnet på 1890 tallet. Først lagd i kobber men aluminium fra 1920 tallet.
  Rustfri utgave kom for noen år siden.
  Litt historie :
  (Logg inn for å se skjult innhold)
 10. Liker
  Jon Arild ga poeng til Truant76 i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  De regnes som åpen flamme, men det tror jeg også gjelder gass, at de stiller i samme kategori. Når det jo slik at de kan benyttes innenfor det generelle bålforbudet siden reglene ble endret. Du kan f.eks brenne bål i vannkanten når det er vindstille og ikke noen fare for spredning, etter nedbør osv. Du kan nå vurdere det som trygt og lovlig fyre bål, men ved absolutt forbud i tørkeperioder ol. så kan man ikke selv gjøre skjønnsmessige unntak. Litt usikker på hvordan det arter seg i spesielle områder som nasjonalparker ol.
  Kan for øvrig nevne at vi i 2012 fyrte et veldig lite kaffebål ved Roasten i Femundsmarka i August da vi fikk besøk av oppsynsmannen. Han gav oss ros for størrelse og plassering og det at vi benyttet en gammel bålplass. Fikk ikke pålegg om å slukke, og hvis jeg husker riktig var dette faktisk før regelendringen. 
 11. Liker
  Jon Arild ga poeng til zimwalker i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Jeg har alt utenom kruset, dvs jeg har brenneren + DX stand. Har dette så og si alltid med meg i sekken + ei lita flaske rødsprit, uavhengig av hva annet jeg har med av eventuell gass-, bensin- eller (andre) kvistbrennere . Min sans for lydløse rødspritbrennere har jeg gitt utrykk for flere ganger før her inne.
 12. Liker
  Jon Arild ga poeng til a_aa i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  En liten og lett (selvlagd?) spritbrenner med integrert kjelestøtte for soloturer med liten sekk og kokkelering som ikke forstyrrer fuglekvitter, suset i sivet eller klukkingen i bekken?   Noe ala 
  (Logg inn for å se skjult innhold)
   ?
 13. Liker
  Jon Arild fikk poeng fra a_aa i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Jeg vet, egentlig kunne jeg hatt EN turbrenner, som dekket mine behov. Så kunne jeg brukt den til den var utslitt, og SÅ kjøpt en ny. 
  Nå er det ikke sånn, da. Jeg har:
  1. En Coleman 533. Nydelig sak. Rask og enkel å tenne, brenner bredt og godt. Lett å simre. Litt tung
  2. En over 30 år gammel Optimus Hiker m/stillebrenner. Denne har jeg et nostalgisk forhold til, og jeg merker hver gang jeg tar den i bruk, at det er her hjertet mitt ligger. Liker både form og funksjon. Eneste ulempen er vekten. 
  3. Tre Trangiasett i forskjellige størrelser og materialer. Med alkohol-, multifuel-, og gassbrenner. Uhyre praktisk, med gryter, vindskjerming og alt, men får av en eller annen grunn ikke pulsen min opp. 
  4. En Optimus Svea 123. Nå snakker vi! Lekker brenner! Liten, enkel og klassisk. 
  5. Venter nå også på en Biolite camp stove i posten. Med grill og vannkanne. Gleder meg til å prøve den! 
  6. Bål. Med kjeler, stekepanne og gryter rett på bålet. Her kunne jeg kanskje trenge en bålrist eller noe?
  7. En mattermos og vanlig termos for varm mat og kaffe til de periodene på sommeren da det er totalforbud for åpen ild. 
   
  Skulle tro at behovene mine er godt dekket nå. Jeg bruker disse forskjellige brenneren både skommer og vinter, mest til dagsturer, og en og annen overnatting i telt i marka sør og nord for Drammen, der jeg bor. Det kan også bli noen fjellturer, men altså mest skogsturer. Tar de også med på ferie, til rasteplasser og litt camping. 
  Det jeg nå føler jeg "må ha", før jeg gir meg, er:
  1. En Coleman 442. Er litt mindre og lettere enn den Coleman'en jeg har. 
  2. Optimus Hiker +, med en Berniedawg silencer. Mest fordi "den finnes", og er den nyeste versjonen av mine gamle Hiker. 
  3. Firebox kvistbrenner med lærfuttural og grillplate. Enklere og mer minimalistisk enn Biolite'en. Lett og lite volum. 
  4. Kelly kettle. Kul vannkoker. 
  5. Soto Windmaster. Enkel, liten gassbrenner til turer med ønske om lite vekt og som backup. 
  6. Soto Muka Stormbreaker. Liker designet, og så bør man vel ha noen slangebrennere? 
  7. Optimus Polaris tactical m/sort brennstoffflaske. Liker designet og fargene, helt enkelt.
  8. Primus Omnilite ti m/silencer. Liker at den er i titanium.. 
  (Ja, jeg vet, det koster penger. Men folk kjøper båter og klokker til en million, så hvorfor skal ikke jeg kunne kjøpe meg en primus i ny og ne?)
  Så til hovedspørsmålet: Er det noe jeg har misset? Er det noe jeg mangler, som jeg ikke har tenkt på? 
   
 14. Liker
  Jon Arild ga poeng til Bjørn J i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Fordi de første 111 var bråkebrennere. Vi i 111-klubben er begeistret for dem, de er mer effektive enn stillebrennerene, og de tåler mye mer vind. Og lyden (eller musikken, som jeg kaller det...) er bare helt nydelig, den er avslappende og meditativ :-)
  Selvfølgelig er det en del nostalgi involvert, men at de er mer effektive, særlig i vind, er godt merkbart. Det er ikke for ingenting at pent brukte eksemplarer er ettertraktede over hele verden.
  Hiker + er definitivt ikke innafor !! Slikt moderne tjafs er fysj og æsj! 😀
 15. Liker
  Jon Arild ga poeng til tubbs i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Nei, kun til vannkoking
  Stor og tung i forhold til andre brennere men ingen anne er i nærheten når det kommer til kos og sjel.
  (Hjelper vel ikke at jeg har stor sans for vintage fiske heller )
  Når det er sagt så finnes det ingen brenner som er mer effektiv i vind (brenner bedre jo mer det blåser).
  Og fyrer man hardt så koker den 1,5 liter med vann på under 4 minutter i 12 kalde
 16. Liker
  Jon Arild ga poeng til Truant76 i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Akkurat når det gjelder kvistbrennere er det så mange artige versjoner av dem at det blir nesten som en samlemani om man skal ha mengder av dem, spesielt med tanke på at de er såpass like i grunnleggende funksjon. Du har en fin kombinasjon på dine synes jeg.
 17. Liker
  Jon Arild ga poeng til Terka i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  MSR Windburner/Reactor, Jetboil Xxx, eller noe i den dur. Bare for å ha noe annet du ikke visste du hadde behov for. 😄
 18. Liker
  Jon Arild fikk poeng fra Jofa19 i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Liker designet, og størrelsen!👍
 19. Liker
  Jon Arild ga poeng til tubbs i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Ikke ett liv uten......


 20. Liker
  Jon Arild ga poeng til Jofa19 i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Jeg har et Evernew Appalachian Set. Enkelt og kompakt👍 Mulig det burde stå på lista😂

  (Logg inn for å se skjult innhold)
 21. Liker
  Jon Arild ga poeng til Nils Einar Ljosland i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Den er ihvertfall kjøpt inn av Forsvaret. Om de er begynt å bruke den får noen andre svare på.
 22. Liker
  Jon Arild ga poeng til Nils Einar Ljosland i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  MSR XGK EX fordi den nå blir brukt i offisielle sammenhenger i Norge?
 23. Liker
  Jon Arild ga poeng til Bjørn J i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Jeg har finlest lista flere ganger, men klarer ikke å se den mest opplagte brenneren av dem alle: Optimus 111 bråkebrenner!
  Du kan ikke kalle det en turbrennersamling uten den...
  Ja, du har 111 stillebrenner, men det er ikke en ekte hundreogelleve 😀
 24. Liker
  Jon Arild ga poeng til Truant76 i Noe som mangler i turbrennersamlingen?   
  Primus med forvarmingsrør til gass og Solostove, så mangler egentlig ikke noe. Det stopper meg jo egentlig ikke fra å ha lyst på noe jeg ikke trenger; en Primus multifuel
 25. Liker
  Jon Arild ga poeng til tronn i Hvorfor bruker ikke alle en kvistbrenner?   
  Her er grunnen til at jeg ikke har kondemnert gass/bensinbrennerne helt enda. Tanken av å fyre opp det der i innertelt/yttertelt, ja, det funker bare ikke
  Men kvistbrenner har helt klart skyhøy hyggefaktor!

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.