Gå til innhold

uendelig

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  11
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om uendelig

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. uendelig

  Telt til bruk i vindutsatt høyfjell

  Ja, dette er et godt råd. Jeg erfarte faktisk at det var meget enkelt å rigge ned Cloud-UP 3 da jeg brukte det sist, nettopp fordi det var såpass sterk vind. Jeg stilte meg med ryggen mot vinden, og det gikk kjappere å folde sammen både ytter- og innertelt enn det hadde gjort ved vindstille forhold, nettopp fordi jeg lot vinden jobbe for meg. (Vinden tok tak i dukene, hvorpå jeg foldet dem sammen som om det skulle stått en person i andre enden. Jeg slapp altså bøye meg.) En helt annen sak: Andre som syns det er pussig at Helium Dome koster 8000 kr i Bergans' egen nettbutikk, mot 4000 kr hos G-Sport?
 2. uendelig

  Telt til bruk i vindutsatt høyfjell

  Oppdaget nettopp at Helium Dome er på tilbud hos G-Sport, kun 3999 kr, så jeg slo til og bestilte det. Når det er bra nok for Cecilie Skog på Sydpolen, regner jeg med det skal være bra nok på høyfjellet her på Nordvestlandet, uansett årstid. Jeg gikk og tenkte på dette teltet da jeg var på fjellet (dagstur) tidligere i dag, i sterk kuling og med enda sterkere kastevinder, og det slo meg at dette været egentlig er ganske normalt på fjellet her, mesteparten av året. Så da konkluderte jeg med at jeg faktisk trenger noe som tåler en skikkelig storm. Så får det heller våge seg at det veier litt, og at det kanskje er vanskelig å sette opp for 1 person alene. (Jeg skal trene mye på det på plenen hos foreldrene mine, så det går seg forhåpentligvis til.) Har lest en rekke anmeldelser av dette teltet, og de fleste ser ut til å være overveiende positive. Og 3999 kr må da være en ganske hyggelig pris.
 3. uendelig

  Noen med erfaring med Bergans Helium Dome 3

  Downmat 7LW er vel 197 cm langt, eller? Jeg spør fordi jeg selv har en Synmat 9LW, og vurderer også å kjøpe dette teltet.
 4. uendelig

  Spole FireLine på Cardinal STX 40 for første gang

  Takk. Dette var sånn ca metoden jeg endte opp med å bruke. Det ble bedre enn forrige gang, men fortsatt kanskje litt for slakt. Jeg lurer på om 270 meter FireLine 0,17 kanskje er for mye line for Cardinal STX 40.
 5. uendelig

  Spole FireLine på Cardinal STX 40 for første gang

  Takk. Jeg brukte uni-knuten. Imidlertid glemte jeg å tape over knuten (lagde dog en trippel kjerringknute "oppå" uni-knuten). Jeg spolte opp hele sena ute på et jorde her (et jorde som forøvrig er mye kortere enn 270 meter), men den ble altfor slakk (klønete av meg), så jeg må ta av hele igjen, og skal selvsagt huske å tape over knuten denne gangen. Men nå er det for mørkt ute (selv med hodelykt), og jeg vil gjøre jobben innendørs. (Også fordi det er meldt mye regn i dagene fremover, og jeg kun har tid i kveld.) Noen som har gode tips og triks når jeg må ta av igjen hele sena, eller kanskje først og fremst når jeg skal spole den opp på nytt -- innendørs? Vil det funke å sette "rullen" oppå et sylinderformet objekt som står vertikalt og er forankret til et fast underlag, mens jeg spoler opp sena og holder den så stramt som mulig inntil stanga ved å bruke et lommetørkle, en hanske e.l.?
 6. uendelig

  Spole FireLine på Cardinal STX 40 for første gang

  Takk for svarene. Nå har jeg så smått begynt å prøve meg frem her. Hittil har jeg festet elektrikertape (ihvertfall solid, seig teip) til spolen, og jeg har festet FireLine til spolen med spoleakselknuten som er vist her. (Tror ihvertfall jeg knytte den riktig.) Men er denne knuten solid nok til FireLine? (Forutsatt at jeg knytte den riktig.) Bør jeg gjøre noe ekstra for å forsterke den, bortsett fra å bruke elektrikertape oppå, som jeg ser at flere anbefaler? Stanga skal forresten i all hovedsak brukes i fjellvann hvor jeg i aller beste fall kan håpe å få fisk (ørret) på kanskje rundt 3 kg (noe som er svært usannsynlig, men fisk på over 1 kg er slett ikke utenkelig). Så jeg vet selvsagt nå (etter å ha lest litt) at 0,17 mm FireLine egentlig er unødvendig tykt, men det var nå engang denne tykkelsen som fulgte med settet. (Det kan btw godt hende at jeg også bruker den litt i sjøen (fra land), f.eks. etter sjøørret.) Jeg har forresten tilgang på et gårdsbruk med jorder hvor jeg kan dra ut og spole på hele sena.
 7. Jeg har kjøpt dette settet, og skal spole på FireLine for første gang. Har ingen erfaring med dette (har pleid å bruke mye billigere og enklere utstyr før, hvor senen (mono) har vært spolt på snellen på fabrikken). Etter litt lesing ser jeg at det er mer komplisert enn jeg trodde, og vil gjerne forsikre meg om at jeg gjør det riktig, slik at det ikke oppstår problemer senere. Er det noen som har gode tips og råd til en nybegynner? Eller som kan peke meg i retning av en detaljert guide?
 8. uendelig

  Telt til bruk i vindutsatt høyfjell

  Men er du alene når du bruker det? Dvs: Er det uproblematisk å slå det opp og ta det ned alene?
 9. uendelig

  Telt til bruk i vindutsatt høyfjell

  Jeg burde kanskje nevnt at det neppe var sterkere vindkast enn liten kuling som fikk billigteltet Cloud UP 3 til å kollapse. Det er noe med selve konfigurasjonen av stenger i dette teltet som ikke er egnet for "sterk" vind. Er det noen her som vet om telt av typen Bergans Trollhetta og Helsport Nordmarka er bedre enn NatureHike Cloud UP 3 hva vindstabilitet angår? Jeg ser at Trollhetta ble best i test på "TV2 hjelper deg" for noen år siden, og Nordmarka ble vel kåret til best i test av bladet Villmarksliv. Nordmarka 3 finnes dessuten i en litt høyere (og noen hundrelapper dyrere) utgave som skal være 4-sesongstelt i følge produsenten. Villmarksliv skriver dessuten at den vanlige versjonen av dette teltet også kan brukes til lette vinterturer. For meg som er relativt fersk hva telting angår (har kanskje sovet 25-30 netter i telt på fjellet), er det lite fristende å bruke mange tusen kr på telt nå. Samtidig vil jeg helst kjøpe nytt, ikke brukt, for å være mest mulig sikker på at jeg får det jeg betaler for. En annen sak er at hunden godt kan få ligge i forteltet hvis hun blir skremt av blafrende teltduk igjen, og forteltet kan stå åpent mot utsiden, slik at hun selv får bestemme om hun vil ligge under tak eller ikke. Selv tåler jeg godt blafrende telt, for jeg sover alltid med ørepropper uansett hvor jeg befinner meg, telt eller ei. Det er kun av hensyn til hunden jeg eventuelt må kjøpe nytt telt. TL;DR: Er det noen som vet om billigtelt som Bergans Trollhetta og Helsport Nordmarka tåler f.eks. stiv kuling?
 10. uendelig

  Telt til bruk i vindutsatt høyfjell

  Jeg ble veldig fristet av Helium Dome da jeg researchet det i går kveld, men det ser ut til at det er svært vanskelig å slå det opp for 1 person alene, særlig i sterk vind. Og i så fall er det utelukket, jf. kriteriene jeg nevnte i åpningsinnlegget. Ang. Salewa Sierra Leone så må jeg gjøre mer research på det. Helt fremmed telt for meg.
 11. Bakgrunn: Jeg kjøpte meg ganske nylig 2018-utgaven av billigteltet NatureHike Cloud-UP 3. Dette er en lettvekter som jeg var fornøyd med frem til min hittil siste tur, et opphold ved et vann i ca 850 meters høyde her på Nordvestlandet. Long story short: Hunden jeg hadde med meg ble traumatisert da teltet gjentatte ganger "kollapset" (stengene bøyde seg feil vei). At vinden også rev en liten flenge i ytterteltet (på et tidligere tidspunkt) er en bagatell sammenlignet med alle disse kollapsene som til slutt medførte at hunden ikke turte oppholde seg mer i teltet, og måtte ligge ute resten av natten. Jeg ser derfor etter et telt som har følgende egenskaper: - Stor grad av vindstabilitet. - Størrelse: Tremanns. (Skal vanligvis kun brukes av meg (med Exped Synmat 9LW) og en voksen Border collie, men jeg liker å ha plass til ryggsekk osv. inni teltet.) - Bør helst ha fortelt med skikkelig plass til matlaging. (Hvis det også er plass til ryggsekk i forteltet, kan innerteltet eventuelt være beregnet på to personer.) - Vekt spiller liten rolle; jeg tåler å bære mye. Men er det lett, er det selvsagt en bonus. - Pris: Helst under 5000ish kr, men dette er ikke noe absolutt krav. - Det må kunne slås opp og tas ned av 1 person alene, for andre mennesker enn meg kommer som sagt sjelden til å være med på disse turene. Teltet skal i hovedsak brukes i høyfjellet (800 m.o.h.+++) på Nordvestlandet, et område som kjennetegnes av mye vind. Teltet må tåle kastevinder, plutselig skiftende vindretning og sterk vind som vedvarer flere dager i strekk, noe som er typisk for dette miljøet. Det bør kunne holde seg oppreist ihvertfall i sterk kuling, gjerne også liten storm. Blafring i duken er noe jeg selv tåler godt (forhåpentligvis tåler også hunden det), men stenger som bøyer seg feil vei kan jeg ikke godta. Innimellom kommer jeg også til å bruke teltet lavere nede i terrenget, men svært sjeldent lavere enn 600 m.o.h. Teltet må tåle frost, sludd- og snøbyger, for jeg vil bruke det ihvertfall fra og med mars til og med oktober. Turene kommer som oftest til å ha ganske kort varighet, dvs. to overnattinger, og de kommer (dessverre) ikke til å strekke seg over mange mil. (Som regel.) Men nå og da blir det kanskje tid til lengre turer. Fjellene her er steinete og bratte, men det finnes også mye lyng, mose, lav og gress helt opp i 1000 meters høyde eller mer. Skog er omtrent fraværende her. Jeg er bare ca 178 cm lang (tror jeg), men har altså et Exped Synmat 9LW (pga bredden). Dette liker jeg å ha ca 3/4 oppblåst. Del gjerne egne erfaringer.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.