Gå til innhold

uendelig

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  17
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om uendelig

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Jeg har nylig flyttet til Løten, og ser at tilsynelatende alt vann i bekker og elver her, er veldig brunt. Dvs: Det er myrvann. Er det likevel trygt å drikke slikt brunt myrvann som renner i større bekker i nærheten av Budor og andre steder på Hedmarksvidda? Jeg kommer fra fjellene på Nordvestlandet, og er vant til helt annen vannkvalitet, dvs klart og rent vann som jeg alltid har drukket uten å være redd for det. Det var faktisk litt sjokkerende, for en som er vant til klart drikkevann, å se hvordan vannet her nede ser ut. Men forhåpentligvis er det bare estetisk, og det brune vannet i store bekker langt fra tettbebyggelse, er vel for det meste trygt?
 2. Jeg har veldig lite erfaring med langturer, noe jeg håper skal endre seg snart. Men for å snevre inn temaet litt kan jeg jo spørre om noen vet hva som forårsaket Marius Nergård Pettersens problemer med sekken? Kan det tenkes at de to sekkene som røk var feilvarer? Eller at de var en eldre, dårligere modell? For jeg ser jo også at en del folk angivelig har brukt Powerframe i årevis, uten problemer, selv om de etter sigende har puttet opptil 70 kg i sekken fra tid til annen.
 3. For ordens skyld: Jeg burde vel nevnt at jeg på litt sikt ser for meg lengre teltturer, dvs. turer av en ukes varighet og mer. Det kan godt komme til å bli noen slike turer allerede neste år.
 4. Skal kjøpe meg stor ryggsekk, og det står mellom disse to. Akkurat nå koster de omtrent det samme i en viss nettbutikk. Noe av det mest avgjørende for meg er maksimal lastekapasitet. Sånn sett kan man vel tenke seg at valget er lett (Powerframe), men jeg ser at minst 1 erfaren forumskribent (og forfatter) har opplevd at Powerframe revner når man har f.eks. 40+ kilo i den. Jeg har testet Powerframe såvidt i en fysisk butikk, men da var det ikke vekt i sekken, så det er vanskelig å si hvordan det vil føles når jeg er ute i naturen på langtur. Sekken skal ikke brukes til jakt, men jeg har veldig stort og tungt telt som helst bør bæres oppi selve sekken (ikke festes utenpå), og skal dessuten ofte ha med en del fiskeutstyr, deriblant oter (som naturligvis er ganske stor og tung). Jeg er ganske kort (ca 177-178 cm), så jeg er bare såvidt innenfor anbefalt høyde for Powerframebrukere. Jeg kommer sikkert også til å ta med meg en del ved på mange turer, siden skog er fraværende på høyfjellet her, og siden det regner mesteparten av året, slik at ved man finner i naturen er ubrukelig som brensel. Jeg er altså fullstendig klar over at den ene sekken er en rammesekk mens den andre ikke er det. Hva bør jeg velge, gitt at prisen er lik og at jeg jevnt over kommer til å laste sekken med kanskje 20-30 kilo på de fleste turene? I hovedsak er det snakk om høyfjellsturer på maks 3 overnattinger, hvor jeg har teltet stående på samme sted hele tiden, og hvor det ikke er snakk om mer enn 20ish km gåing til sammen, tur/retur. Unntak fra denne regelen kan forekomme etterhvert, men i første omgang blir altså ikke turene kjempelange. Kjøper uansett sekken for å ha den i mange år fremover. Jeg har naturligvis lest en del om begge sekkene, men tar gjerne imot flere erfaringer fra brukere.
 5. For min del står det akkurat nå mellom Powerframe og Alpinist 110, og det TS skriver her gjør selvsagt at jeg heller mot Alpinist. Men siden innlegget er veldig gammelt, var det kanskje en eldre modell av Powerframe TS har hatt dårlige erfaringer med? Er det noen som vet om Bergans har oppdatert Powerframe nå? Gjort den mer solid? Jeg har stort, tungt telt, så trenger en heavy duty-sekk, gjerne en som er så stor at teltet får plass oppi selve sekken.
 6. Jeg vet ikke om du leste åpningsinnlegget, men jeg er altså under 180 cm. Har riktignok et Synmat 9LW som er 197 cm langt, men skal greie helt fint å ligge på tvers om det blir nødvendig (eller bruke annet underlag, i verste fall). Jf. åpningsinnlegget så er jeg også eneste person som skal bruke teltet (til vanlig), men kommer til å ha med en hund. Tror det skal bli mer enn nok plass. Ang. forteltet så kunne det sikkert godt vært større, men det er ihvertfall vesentlig større enn det jeg er vant til (og har klart meg med) fra før.
 7. Ja, dette er et godt råd. Jeg erfarte faktisk at det var meget enkelt å rigge ned Cloud-UP 3 da jeg brukte det sist, nettopp fordi det var såpass sterk vind. Jeg stilte meg med ryggen mot vinden, og det gikk kjappere å folde sammen både ytter- og innertelt enn det hadde gjort ved vindstille forhold, nettopp fordi jeg lot vinden jobbe for meg. (Vinden tok tak i dukene, hvorpå jeg foldet dem sammen som om det skulle stått en person i andre enden. Jeg slapp altså bøye meg.) En helt annen sak: Andre som syns det er pussig at Helium Dome koster 8000 kr i Bergans' egen nettbutikk, mot 4000 kr hos G-Sport?
 8. Oppdaget nettopp at Helium Dome er på tilbud hos G-Sport, kun 3999 kr, så jeg slo til og bestilte det. Når det er bra nok for Cecilie Skog på Sydpolen, regner jeg med det skal være bra nok på høyfjellet her på Nordvestlandet, uansett årstid. Jeg gikk og tenkte på dette teltet da jeg var på fjellet (dagstur) tidligere i dag, i sterk kuling og med enda sterkere kastevinder, og det slo meg at dette været egentlig er ganske normalt på fjellet her, mesteparten av året. Så da konkluderte jeg med at jeg faktisk trenger noe som tåler en skikkelig storm. Så får det heller våge seg at det veier litt, og at det kanskje er vanskelig å sette opp for 1 person alene. (Jeg skal trene mye på det på plenen hos foreldrene mine, så det går seg forhåpentligvis til.) Har lest en rekke anmeldelser av dette teltet, og de fleste ser ut til å være overveiende positive. Og 3999 kr må da være en ganske hyggelig pris.
 9. Downmat 7LW er vel 197 cm langt, eller? Jeg spør fordi jeg selv har en Synmat 9LW, og vurderer også å kjøpe dette teltet.
 10. Takk. Dette var sånn ca metoden jeg endte opp med å bruke. Det ble bedre enn forrige gang, men fortsatt kanskje litt for slakt. Jeg lurer på om 270 meter FireLine 0,17 kanskje er for mye line for Cardinal STX 40.
 11. Takk. Jeg brukte uni-knuten. Imidlertid glemte jeg å tape over knuten (lagde dog en trippel kjerringknute "oppå" uni-knuten). Jeg spolte opp hele sena ute på et jorde her (et jorde som forøvrig er mye kortere enn 270 meter), men den ble altfor slakk (klønete av meg), så jeg må ta av hele igjen, og skal selvsagt huske å tape over knuten denne gangen. Men nå er det for mørkt ute (selv med hodelykt), og jeg vil gjøre jobben innendørs. (Også fordi det er meldt mye regn i dagene fremover, og jeg kun har tid i kveld.) Noen som har gode tips og triks når jeg må ta av igjen hele sena, eller kanskje først og fremst når jeg skal spole den opp på nytt -- innendørs? Vil det funke å sette "rullen" oppå et sylinderformet objekt som står vertikalt og er forankret til et fast underlag, mens jeg spoler opp sena og holder den så stramt som mulig inntil stanga ved å bruke et lommetørkle, en hanske e.l.?
 12. Takk for svarene. Nå har jeg så smått begynt å prøve meg frem her. Hittil har jeg festet elektrikertape (ihvertfall solid, seig teip) til spolen, og jeg har festet FireLine til spolen med spoleakselknuten som er vist her. (Tror ihvertfall jeg knytte den riktig.) Men er denne knuten solid nok til FireLine? (Forutsatt at jeg knytte den riktig.) Bør jeg gjøre noe ekstra for å forsterke den, bortsett fra å bruke elektrikertape oppå, som jeg ser at flere anbefaler? Stanga skal forresten i all hovedsak brukes i fjellvann hvor jeg i aller beste fall kan håpe å få fisk (ørret) på kanskje rundt 3 kg (noe som er svært usannsynlig, men fisk på over 1 kg er slett ikke utenkelig). Så jeg vet selvsagt nå (etter å ha lest litt) at 0,17 mm FireLine egentlig er unødvendig tykt, men det var nå engang denne tykkelsen som fulgte med settet. (Det kan btw godt hende at jeg også bruker den litt i sjøen (fra land), f.eks. etter sjøørret.) Jeg har forresten tilgang på et gårdsbruk med jorder hvor jeg kan dra ut og spole på hele sena.
 13. Jeg har kjøpt dette settet, og skal spole på FireLine for første gang. Har ingen erfaring med dette (har pleid å bruke mye billigere og enklere utstyr før, hvor senen (mono) har vært spolt på snellen på fabrikken). Etter litt lesing ser jeg at det er mer komplisert enn jeg trodde, og vil gjerne forsikre meg om at jeg gjør det riktig, slik at det ikke oppstår problemer senere. Er det noen som har gode tips og råd til en nybegynner? Eller som kan peke meg i retning av en detaljert guide?
 14. Men er du alene når du bruker det? Dvs: Er det uproblematisk å slå det opp og ta det ned alene?
 15. Jeg burde kanskje nevnt at det neppe var sterkere vindkast enn liten kuling som fikk billigteltet Cloud UP 3 til å kollapse. Det er noe med selve konfigurasjonen av stenger i dette teltet som ikke er egnet for "sterk" vind. Er det noen her som vet om telt av typen Bergans Trollhetta og Helsport Nordmarka er bedre enn NatureHike Cloud UP 3 hva vindstabilitet angår? Jeg ser at Trollhetta ble best i test på "TV2 hjelper deg" for noen år siden, og Nordmarka ble vel kåret til best i test av bladet Villmarksliv. Nordmarka 3 finnes dessuten i en litt høyere (og noen hundrelapper dyrere) utgave som skal være 4-sesongstelt i følge produsenten. Villmarksliv skriver dessuten at den vanlige versjonen av dette teltet også kan brukes til lette vinterturer. For meg som er relativt fersk hva telting angår (har kanskje sovet 25-30 netter i telt på fjellet), er det lite fristende å bruke mange tusen kr på telt nå. Samtidig vil jeg helst kjøpe nytt, ikke brukt, for å være mest mulig sikker på at jeg får det jeg betaler for. En annen sak er at hunden godt kan få ligge i forteltet hvis hun blir skremt av blafrende teltduk igjen, og forteltet kan stå åpent mot utsiden, slik at hun selv får bestemme om hun vil ligge under tak eller ikke. Selv tåler jeg godt blafrende telt, for jeg sover alltid med ørepropper uansett hvor jeg befinner meg, telt eller ei. Det er kun av hensyn til hunden jeg eventuelt må kjøpe nytt telt. TL;DR: Er det noen som vet om billigtelt som Bergans Trollhetta og Helsport Nordmarka tåler f.eks. stiv kuling?
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.