Gå til innhold
  • Bli medlem

AASEDAASE

Aktiv medlem
  • Innlegg

    48
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av AASEDAASE

  1. Det er jo en kar fra forumet her som krysser vidda fra Haukeliseter til Finse eller noe sånn. Han sitter nå på ei DNT hytte i kveld. Får høre med ham de neste dagene hvordan kvaliteten på snø og is er nå. Men med tanke på snømengde og temperatur burde det ikke være noe problem enda. Annet enn mye overvann.
  2. AASEDAASE

    Teltpose

    Heisann. Kult. Jeg hørte snakk om det da jeg bodde i seilbåt i Oslo fra 2014-2017. Vet ikke om det er samme men konseptet var likt. Veldig kult at det finnes slikt. Bor i Kristiansand så blir litt vanskelig det. Hehehe, det er fett. Da skal jeg gå til innkjøp selv. Du får testet posen skikkelig på vidda nå om dagen. 👍
  3. Du må skaffe deg boken Gisle Uren har skrevet om Grønlandshund - Frossen Frihet. Han er på forumet her han også. Suveren bok om polarhunder, hovedsakelig Grønlandshund og friluftsliv med polarhund. Tror det var han som skrev at han kom med spannet sitt med GH i et løp og skulle passere et spann med malamute der Malamutene klikket i vinkel mens GH var upåvirket. Grønlandshund er uten tvil høyt oppe på ønskelisten min også en gang i fremtiden men det blir nok ikke med det første. Man kan og bør avle hunder etter gemytt. Og selvfølgelig bruksområder. Avler man på den sinteste bikkja vil jo avkommet også være i samme gate. kanskje. Grønlandshunder er nok de av polarhundene som er mest eksotisk ja. Mest holdt opp mot stamlinjene på Grønland. Stort jaktinstinkt men enormt sterke bikkjer og som elsker å jobbe dagen lang. Har ikke Gisle flere bøker på lager så kan du alltids låne mi på ubestemt tid
  4. Kanon. Jeg så meg blind på utsett lengre sør på bilvei opp fra Åraksbø og flere solide bæringer så det er jo supert. Tror kanskje jeg tar turen i en to-gang. Frakter kanoen opp til Øvre Saksundvatn, legger den i nordenden der og går videre opp til familiehytta på Store Bjørnevatn for deretter uka etter å gå fra nord til sør med kona. Da er det kjekt med kano sørover. Så det blir opp til området hvor Monsen og Almaas startet med packraft da.
  5. Kult. Jeg planla tur inn til Vassdalstjørn fra i morgen av med avgang fra vest, fra Kvilldal i Suldal, forbi Stranddalen og videre inn til Vassdalstjørn men været har tatt motet fullstendig fra meg! Regner med snøen i øvre Suldal er smeltet til jeg kommer frem der i morgen kveld og da blir det ihvertfall utrivelig start på turen. Jeg har pakket bilen i Kristiansand for både vinter og vår så får jeg se om jeg ender opp på skitur eller drar sekken på meg og loffer innover heia et sted. Men med nedbørsmengdene som har vært og som er meldt frem til mandag blir det vel å vasse til knes i overvann! Jeg er imponert over at du kom deg avgårde og fullførte turen fra noen år tilbake. Været får vi jo ikke gjort noe med desverre men kult at du hiver deg ut og går uansett. Jeg er rogalending og ble klimaflyktning og flytte sørover så vil helst unngå syndeflod på tur😅 God tur videre👍
  6. Det e ei veldig godt skrive bok. Veldig mye nyttig og kjekt lesestoff der.
  7. Jeg har puddel. Hadde storpuddel når jeg var ung og kjøpte en mellompuddel i 2017. Storpuddelen hadde vannskrekk men jeg gikk tretimers tur med den 3-4 ganger i uka. Veldig sprek og veldig allsidig hund. Har i dag mellompuddel. Og som Malin skriver er det pelsstell. Men ikke noe mer enn andre vil jeg si. Vi børster han ikke så ofte som vi kanskje burde som gjør at vi får litt mer jobb når han skal klippes. Men dette gjør vi fint selv. Polarhunder, ihvertfall om de skal være tidvis inne må/bør børstes en gang i blant, røyter mye og slipper også pelsen. Så man får en del arbeid med en polarhund også men ikke på samme måte selvfølgelig. Vi gikk etter størrelsen på hunden, 8-10 kg. Kommer fra brukslinjer så jeg har tilgode å slite han ut på 1-2 uker på fjellet. Nåværende hund elsker vann. Dykker gjør den og. Det er en utrolig allsidig hund. Bærer med seg sin egen frysetørket mat i kløv på tur. Er allergivennlig, røyter ingenting og man må ikke stelle pelsen hver uke. Men, og det er et vesentlig MEN: jeg anbefaler ikke puddel til folk som vil ha et aktivt liv vinterstid. Da tenker jeg lengre turer med pulk og overnatting i telt. Det er et styr å måtte kle på hunden, hunden trenger hvilen for å hente seg inn til neste dag så går energien med til å holde varmen. Man trenger sovepose, ulldekken osv. Pelsen er ikke optimal for snø om vinteren. Det klumper seg fort, et lag med hår gjør også at klumpene kan legge seg inntil huden og kan gi frostskader. Potene er veldig utsatt og veldig skjøre sett opp mot andre hunder. Jeg går ofte turer om vinteren. Og er ikke redd for en pulktur om tempen viser -30. Jeg har hatt med Ruffen på flere turer vinterstid men det er langt fra en vinterhund. Dagsturer ut fra hytta i jul, vinter og påskeferien er utmerket. Trekker godt, koser seg men sover inne. Jeg er uenig. Jeg tenker at en polarhund er utmerket for hennes del. Men selvfølgelig, kanskje ikke en Grønlandshund, Malamute eller Husky. Men det finnes flere hunder fra polarområdene/Nordkalotten som har samme egenskaper som de nevnt over bare de er fysisk mindre, mer familievennlige (fra gammelt av) og gjerne mindre jaktinstinkt. Jeg skal ikke avskrive puddel for andre, men jeg kan, med 15 års erfaring fra puddel si at denne hunden ikke er optimal for trådstarter sine kriterier.
  8. http://www.vintervidda.com/text1_25.html Legger ved en link til en av oppdretterne av rasen. De bruker hundene til alt fra kløv, pulk, agility, spor, søk osv. Når jeg leser om Samojed ser jeg at størrelsesmessig er de to rasene nesten like store men jeg kjenner til to som har Samojed og de var adskillig mye større enn lapphund. Det koker ned i hva du foretrekker selv😅men begge to er jo fantastiske hunder. Begge er avlet til å være brukshund fra gammelt av men de fleste blir nok brukt mest som selskapshund i dag. Altså, familie og turhund. Men jeg tror nok de krever en god mengde aktivitet og aktivisering. Men sjekk ut linken. De skriver allsidig og godt om rasen og hva de har brukt hundene til så du får et veldig godt syn på hva Finsk Lapphund kan brukes til. Deriblant kløv og pulk.
  9. Sidespor: hvilken vedovn er det? Glass i siden også? Jeg gikk for G-Stove med oppheng på sidene og vindu i dør👍 men denne var kjekk👍🙂 Tar btw screenshot av samtlige tråder da man aldri får for mange kniver. Ok, ikke alle får nok beltetid men da kan de pryde veggen 😏🤔
  10. AASEDAASE

    Teltpose

    Halla. Slenger meg på her. Som en ihuga bruker av skipose til teltet ble jeg litt tent på tanken av å sy en selv. Hvilken symaskin bruker folket? Som tidligere seiler vet jeg at mtp seil-rep bør man ha noe som takler grovere tekstil. Er det et issue for stoff man syr til turbruk?
  11. En finsk lapphund klarer du nok ikke å slite ut på tur med 5-6 kg i kløv. Gjeterhunder skal jo springe (riktig nok uten kløv) etter sau eller i dette tilfellet rein og jobbe med et vanvittig mye høyere tempo over lengre perioder enn når man går på tur. Alt må jo trenes inn selvfølgelig men blandt polare hunder som fint kan vintertelte uten problem tror jeg den er av de beste alternativene mtp det totale bildet. Alaska Husky er jo avlet for å springe, men kan fint bære kløv. Dette er hundene Monsen har brukt på utallige av sine turer i både inn og utland. Disse er dog avlet fra jakthunder med høyt driv så de vil alltid ha litt instinkt. Så har du Grønlandshunder. De, ilag med Malamute og forsåvidt Sibirsk Husky er de mest kjente polarhundene. Avlet for å trekke hele kommunen på slede. Dog er Grønlandshunder og Malamute veldig store og sykt sterke. Grønlandshunder er nok de som er hardest i hodet når det kommer til arbeid i selen. Fine turkamerater men kan mistrives på sommeren pga varmen.
  12. Lapphund-rasene? De har dog gjeterinnstinktet men ikke jaktinstinkt mot sau. Kompakte bikkjer rundt 20 kg. Finsk lapphund er den med best pels sett opp mot Svensk Lapphund. Kan medbringes på telttur vinterstid uten å tenke på å kle på bikkja da de er avlet som helårs hund i polare områder som holder hardere klima enn her sør. Har sett bilder av en oppdretter som brukte finsk lapphund til å trekke pulk. Har ikke dette genet nødvendigvis men de var enkle å trene til det. Fordeler: Lette å jobbe med, godlynte, polarhund så rikelig med pels, lite pelsstell, håndterbar størrelse og utholdende hunder. Ulemper: Ofte mye lyd (individuelle forskjeller selvfølgelig), polarhund så rikelig med pels (slipper ulla når sommeren kommer) Det skal sies at jeg ikke har lapphund selv. Det var den jeg ønsket meg for 7-8 år siden men endte opp med mellompuddel. Kjekk hund det også, klarer fint 2 ukers fjelltur uten å slites ut men man kan glemme vintertur om man ikke kler dem mot kulda.
  13. Mange gode svar her. Men som flere har nevnt, gå med sekk på ryggen jevnlig fremover for å trene opp muskulaturen og kroppen. Jeg gikk en gang en 3 dagers på vidda med 40 kg på ryggen uten noen form for treningsgrunnlag. Det var et blodslit og jeg klarte ikke løfte armene over albuhøyde i en uke etterpå. Man kan fint være sterk om man er liten. Anbefaler å trene kjernemuskulaturen. Planke f.eks og balanseøvelser for støtte muskulaturen. Dette gjør du greit hjemme om du ikke er gira på treningssenter. Ta sekken på ryggen jevnt og trutt på rundturer med bikkja lokalt. Start lett og øk etterhvert som det føles ok. Gå gjerne siste måneden med vekta du tenker å gå med i sommer i sekken. Du har mye igjen for litt forarbeid nå frem mot sesongen. Om hunden er vant med å gå med kløv er det jo greit men husk å trene ham opp for sesongen også med å jevnlig ta på kløven, gå gjerne i krattskog så han venner seg til noe som bygger 20-30 cm på hver side gjennom skog og kratt. Og øk vekten gradvis for å unngå belastningsskader på hunden.
  14. Halla Fjellforum. Sitter å funderer på sommerens utflukt og leste en gang i ei dnt-bok om turer i Setesdal Østhei. Fant da ut at Finndalen med tilhørende dnt-hytter skal utforskes nærmere. I samme avsnitt stod det også at det skulle være mulig å kjøre bil fra Åraksbø, opp i heia for å padle fra vann til vann nordover. Jeg har sett litt på kart men blir ikke klok på hvor man evt setter kano ut og hvor det kan lønne seg å bære. Men når man kommer 1-2 dager innover har man virkelig flotte vann-systemer å boltre seg i, som oppe ved Straumsfjorden. Er det noen som har vært i området med kano/kayak og har noen ord å dele?
  15. Noen liker mora andre liker sønnen. Sant som du sier med inneklimaet men jeg følte at ved bunn som var integrert i innerteltet stod gulvet i spenn og jeg ville ikke bruke det i lag med ovn. En annen ting er muligheten til å åpne opp og ha områder fri for teltbunn. Til sko, klestørk uten at det drypper ned på bunnduken etc. Sikkert flisespikkeri men jeg fikk mer igjen for løs bunn.
  16. Den var ikke dum. Er jo fint mulig å få klemt inn en papp-plate med aluminiumsfolie på i pulken. Jeg tenker at enten må en ha noe slikt eller grave seg ned til bakkenivå der teltet står men det er ikke alltid det beste om det er et par meter dyp hardpakket snø.
  17. Heisann. Jeg har brukt lavvo med vedovn både med og uten innertelt. Vil helt klart anbefale med innertelt med løs bunnduk til. Det blir et helt annet klima inni teltet med innertelt. Lettere å få opp varmen inni teltet og lettere å holde på varmen ved lav fyringsgrad i ovnen. Ikke så fuktig inni teltet heller.
  18. Jeg sverger til Norrøna. Jeg vender ofte tilbake til min 20 år gamle Finnskogen jaktbukse da denne er pottetett. Minuset er mangel på lufting men veldig solid. De lager ikke Finnskogen bukser som de gjorde før. Vann trenger inn før eller siden og stoffet er ikke like slitesterkt men min fetter kjøpte Kvinnherad buksa. Han er en røslig type på sikkert 130 kg og buksa holder mål. Tett og fin, litt samme stoff som de gamle Finnskogen. Tett men med lufting. De har veldig god kundeservice og oppfølging ved skader på produkt noe jeg føler veier opp for stive priser. 7 års reklamasjon som medlem i kundeklubben. Og plaggene varer lenger enn det. Jeg bruker min eldgamle på de hardeste turene ved mye nedbør og traversering i tett kratt og fjellskrenter og den bare varer og varer. Så sjekk evt ut Kvinnherad kolleksjonen. Blir litt jaktpreg på klærne men det er utrolig gode klær!
  19. Jeg er motsatt. Får sykt mye energi av å pakke TIL tur. sekken er gjerne ferdig pakket 3 dager før avreise. Verre når jeg kommer hjem. Hater å pakke ut. Blir bare deppa over at turen er over og hverdagen venter. Telt og pose henges til tørk men så kan sekken stå med utstyr en stund før jeg får "ånda" og pakker ut resten. Men tror det kan være viktig med system og oppbevare turutstyr en plass og ikke i hele huset.Og innfinne seg met at om man vil ha komfort kan man legge seg i senga hjemme. Det er det beste og tryggeste. Vil man nyte livet tar man det nødvendigste for å leve og stikker til skogs. Finner en sweetspot, etablerer leir og nyter det! God tur, ikke tenk på det før du kommer hjem!
  20. Har lurt på det samme selv denne sesongen. Har hatt lyst på 75mm bindinger og alfa sko men snevert utvalg. Har dog en intersport her i byen med godt utvalg og tror jammen de har et par gjemt bort på lager. Har ikke prøvd nok å gå med fjellskisko og 75mm binding men som gammal telemark kjører er det sikkert helt topp. og mye lettere utstyr. Har også noen Åsnes Storetind med telemarkbinding som var tiltenkt 75mm en gang men ble aldri noe av. Men, kan man ta av kabel, bruke binding som en tradisjonell gammal langrennsbinding med pigger forran og montere kabel ved kjøring der man vil unngå vridning og spenn i binding?
  21. Risten var i bruk hele oppholdet. Men blir fortsatt ganske hot under. Det skal sies at jeg har bare de korte bena på ovnen Richard la ut bilde av så det ville gjerne blitt bedre med lange ben. Da ville ovnen kommet tre ganger høyere opp. Vi lå en stund på denne lokasjonen så snøen under ovnen fikk god tid på seg til å smelte. Forøvrig er jeg misfornøyd med at når turfølge først knipser bilde av mann som sover så er ikke mann som sover med i bildet 😂🤔
  22. Digg stemning. Jeg har G-Stove. Har ikke sett C-røret du nevner hos deres sortiment men regner med at jeg er greit dekket av to pipegjennomføringer. Men er det et c-rør eller en c-plate? En plate vil jo hindre varmen i gå ut mellom pipe og gjennomføring? Får gjøre som du sa og stikke noen flattråkkede bokser mellom gjennomføring og pipe. Takk for tilbakemeldingen uansett 🙂
  23. Jeg gikk for Olight i fjor. leverte den i retur etter en tur da den boostet i 10-15 sekund på 3700lm før den kjørte seg ned. ble i tillegg dritvarm. kom over samme lykt på finn og handelt til en billigere penge og er i grunnen fornøyd. tre dioder med hjul for å justere styrken. på svakeste varte den i 3 døgn i de mørke timer da så er overrasket over kapasitet og lysstyrken om man justerer den opp er fremdeles bøs. Har prøvd på en topptur lokalt i mørket og sprer lyst godt og lyser forholdsvis langt så kan fint anbefale den. Jeg har dog ikke prøvd så mange andre lykter så har forøvrig ikke mye å sammenligne med😂
  24. Heisann forum. Har akkurat kommet hjem etter 3 fine døgn i heia med lavvoen. Har fått testet G-Stove Heat view i kombinasjon med innertelt. Gikk på smellen og hadde bare en pipegjennomføring dermed smeltet toppdelen med snurping av innerteltet. Så mitt spørsmål: Dere som ferdes med lavvo og ovn vinterstid, bruker dere innertelt ved fyring eller klarer dere uten innertelt? Jeg valgte å montere gjennomføringen høyere oppe for å unngå å svi toppen av lavvoen. Har en ny gjennomføring i bestilling nå da jeg ser jeg kan trenge en til. Men jeg fikk ikke varmen til å holde seg nede i teltet. Så det var rimelig kjølig på bakken rundt ovnen. utvendig temp lå på ca -6 grader på det kaldeste. Nå er egentlig planen å stikke til Røros og telte under Femundløpet. Mest for gøy og gå noen fine skiturer i området også. Så dette må jeg derfor få orden på før den tid. Følte gjerne jeg fyrte for kråkene og ovnen spiste ved. det ble riktignok varmt ved hard fyring men ser liksom for meg at om jeg kunne snurpet igjen innerteltet rundt pipa ville varmen blitt presset ned mot gulvet av lavvoen? Så det jeg lurer på er, Dersom dere bruker innertelt, har dere da to pipegjennomføringer og får surret de godt rundt pipa og beholder varmen godt inni teltet? Og kan man potensielt sett bruke lavvoen uten innertelt med vedovn på Røros/Femunden i februar med noenlunde grei temperatur innvendig eller vil det være dårlig deal? Alternativet blir fjelltelt og fyre med bensin men da blir gjerne turen litt annerledes og litt mindre bokomfort.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.